torsdag 31 oktober 2013

Oktober - en sammanfattning

Så här på månadens sista dag så har det blivit dags att sammanfatta den senaste månadens läsning, en läsmånad som varit helt ok och som bjudit på en varierad läsning.

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski
Minnen av David Foenkinos
Drottningens chirurg av Agneta Pleijel
Rocky fejsar demonerna av Martin Kellerman
Den sanna historien om Pinocchios näsa av Leif GW Persson
Lex bok av Sara Kadefors
Händelser vid vatten av Kerstin Ekman
Tio saker jag lärt mig om kärlek av Sarah Butler
Kodnamn Verity av Elisabeth Wein

Antal lästa böcker: 9
Antal pappersböcker (inkl e-böcker): 6
Antal ljudböcker: 3
Antal deckare: 1
Antal böcker utgivna 2013: 7
Antal kvinnliga författare: 5
Antal manliga författare: 4
Antal böcker lästa på svenska: 9
Antal böcker lästa på originalspråk: 5
Antal länder: 5 (Sverige, Frankrike, USA, England, Kanada)

onsdag 30 oktober 2013

Tio saker som jag lärt mig om kärlek

Alice har precis återvänt från till London efter att ha varit på resa utomlands i flera månader. Nyheten om att hennes pappa ligger för döden nådde henne sent och hon hinner precis hem för att ta avsked av honom. Alice är familjens svarta får, den rastlösa lillasystern som hela tiden är på resande fot och som inte känner sig riktigt hemma någonstans. Samtidigt så vandrar Daniel omkring på Londons gator, han är hemlös och letar efter sin dotter som han aldrig träffat.
 
Tio saker som jag lärt mig om kärlek är en trevlig berättelse om att inte känna sig hemma, vad det är att vara en familj och om kärlek. De korta kapitlen varvas med att de två huvudpersonerna, Alice och Daniel, listar saker i en rad olika ämnen, som till exempel Tio olämpliga tankar på pappas begravning. Trots att boken handlar om ganska tunga ämnen så känns det som en mysig bok som lämpar sig för att läsas uppkrupen i en soffa med en filt och en kanna te.

tisdag 29 oktober 2013

Bokresan 2014


I vår (28-30 mars för att vara exakt) så är det dags för den tredje upplagan av Bokresan och jag har så klart anmält mig. Även om det är ett tag kvar så längtar redan efter att få vara på Syninge kursgård tillsammans med en massa andra bokälskare för att läsa, prata, äta god mat och dricka lite vin. Jag har även hunnit kolla tågtiderna och i år verkar det som att jag och SJ är överrens om när det är lämpligt att åka.

måndag 28 oktober 2013

Tematrio - Halloween

Det har blivit dags för en ny tematrio hos Lyran och den har icke helt förvånande ett Halloween-tema. Nu är jag inte så mycket för att läsa läskiga och skrämmande böcker, men jag försöker hänga på ändå.

Berätta om tre skrämmande bra texter!

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist – en oerhört stark debut av landets främste skräckförfattare, och kanske även hans bästa bok hittills.

Spöket på Canterville av Oscar Wilde – kanske inte den mest skrämmande boken, men den innehåller i alla fall ett spöke. En kortroman där den amerikanska familjen Otis flyttar in på ett slott i England där det spökar, men spöket (den tidigare ägaren Lord Canterville) blir upprörd när familjen inte blir rädd för honom.
 
Niceville av Kathryn Stockett – kanske inte en traditionell skräckbok, men skrämmande nog läsning om hur man (fullt lagligt) behandlade svarta människor i den amerikanska södern för inte alls särskilt länge sedan.

fredag 25 oktober 2013

Bokbloggsjerka 25 – 28 oktober

Fredag betyder bokbloggsjerka och veckans fråga lyder;

Ska du läsa någonting som lämpar sig väl för Halloween och i så fall vad?

Nej, är Halloween inget som jag brukar bry mig om. Jag brukar inte heller anpassa min läsning efter högtider, dessutom så är den enda läskiga författaren som jag läser John Ajvide Lindqvist.

torsdag 24 oktober 2013

Bibliotekslogik

 
Det känns som att jag väntat länge på att Kodnamn Verity av Elizabeth Wein ska komma till biblioteket så att jag kan låna den, jag har trots allt varit den enda i reservationskön. Då jag har hört en del positivt om boken så ser jag fram emot att få läsa den. När jag idag äntligen kunde hämta upp Kodnamn Verity, så stannade jag till vid nyhetshyllan och där hittade jag Tio saker som jag lärt mig om kärlek av Sarah Butler, en bok som jag blev lite intresserad av när jag såg ett repotage om den i Babel härrom veckan. Som tur var gick jag inte längre in i biblioteket, för då hade jag mycket väl kunnat kommit ut med ännu fler böcker. Det kanske inte låter så mycket att komma hem med två böcker istället för en, men just nu känns det som att högen med olästa böcker bara växer och jag hinner inte läsa som jag skulle vilja. Jag föredrar att läsa en bok i taget, men just nu ägnar jag mig åt slalomläsning och har flera böcker på gång.

onsdag 23 oktober 2013

Händelser vid vatten

En midsommarafton i början av 1970-talet kommer Annie och dottern Mia till byn Svartvattnet i norra Jämtland med bussen från Stockholm. När Dan som skulle komma och möta dem vid bussen inte dyker upp så bestämmer de sig för att försöka leta reda på stugan där de ska bo och beger sig in i skogen. När Annie till slut ger upp så söker hon hjälp i det blå tälten nere vid vattnet, men där blir hon vittne till något fruktansvärt. Arton år senare så är det brutala dubbelmordet fortfarande ouppklarat, men nu börjar någon ana sanningen bakom dådet.
 
Kerstin Ekmans Händelser vid vatten är en sådan där bok som jag lite vagt tänkt att jag borde läsa eftersom den lär ska vara bra, men det har bara inte blivit av. Förrän nu då jag hittade den som ljudbok på Storytel i en inläsning med Katarina Ewelöf (som visade sig vara så bra som jag hört att hon ska vara). Händelser vid vatten är en berättelse som är väldigt bra, skriven med ett fantastiskt språk och som även innehåller en deckargåta, men det är inte den som står i fokus. Berättelsen får en extra krydda av att den utspelar sig i mina hemtrakter (även om jag kommer ifrån de mer centrala delarna av Jämtland) och jag tycker att Ekman har lyckats fånga både naturen och människorna på ett bra sätt och även det svåra med att bli accepterad som inflyttad på en liten ort där ortsbefolkningen håller samman. Nu när jag har läst Händelser vid vatten så undrar jag så smått varför jag inte läst den tidigare. Och även varför jag inte läst Kerstin Ekman förrän nu.

tisdag 22 oktober 2013

Forma Books Blog Awards

Det har blivit dags igen för Forma Books Blog Awards där man i år kan nominera i tre kategorier Årets bästa bokblogg, Årets nischade bokblogg samt Årets bokrecension.

måndag 21 oktober 2013

Augustprisnominerade 2013

För en sund sedan presenterades nomineringarna till årets Augustpris och följande böcker blev nominerade i de tre kategorierna Barn- och ungdom, Fakta och Skönlitteratur;

Barn och ungdom

Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund
Lex bok av Sara Kadefors
Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson och Eva Lindström
Jagger, Jagger av Frida Nilsson
Maximilian och minimilian av Klara Persson
Cirkusloppor på luffen av Lena Sjöberg

Fakta

Germanerna – Myten Historien Språket av Tore Jansson
Mannen som slutade ljuga – Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick av Dan Josefsson
Självhushållning på Djupadal av Gustaf och Marie Mandelmann
438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye
Spår av Lena Sundström
Expeditionen – min kärlekshistoria av Bea Uusma

Skönlitteratur

Vitsvit av Athena Farrokhzad
Tre vägar av Katarina Frostenson
Hägring 38 av Kjell Westöö
Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek av Lena Andersson
Porslinsfasaderna av Sven Olov Karlsson
Liknelseboken – en kärleksroman av Per Olov Enqvist

Av totalt 18 nominerade böcker så har jag läst en, Lex bok av Sara Kadefors som jag läste så sent som i förra veckan. Annars så ställde jag mig i bibblans reservationskö till Anna Högbergs Om detta talar man endast med kaniner, så den kommer det förhoppningsvis inte dröja allt för länge innan jag läser. När det gäller fakaböckerna så är jag lite sugen på att läsa Bea Uusmas Expeditionen - min kärlekshistoria, men inte just nu. I den skönlitterära så har jag inte läst någon av böckerna och har inte heller några planer på att läsa dem. Vinnarna av Augustpriset presenteras 25 november.

lördag 19 oktober 2013

Lex bok


Lex går sista året på gymnasiet och tycker att alla utom bästa vännen Jonathan är idioter som måste synas till varje pris och som har planerat hela sitt liv innan de ens tagit studenten. Istället för att plugga ägnar Lex dagarna åt att dagdrömma, till viss del inspirerade av actionfilmer. För att provocera skapar Lex i hemlighet en blogg med karaktären Maya. Maya är inte rädd för att ta plats och säga vad hon tycker om vad som är fel i samhället. Bloggen visar sig bli en riktig framgångssaga och det gör att Lex påverkas på sätt som hon inte räknat med.

När Lilla Piratförlaget hörde av sig och undrade om jag var intresserad av att läsa Lex bok så tyckte jag att den verkade intressant, bland annat för att jag vill minnas att jag tyckte om Sara Kadefors ungdomsbok Sandor slash Ida från 2001. Det känns som att det hänt en del med Internet sedan jag tog studenten 1998, även om del annat känns bekant, och det känns inte riktigt som att jag tillhör målgruppen. Det är trots allt en bra ungdomsbok som tar upp en del viktiga frågor. Det finns även en blogg som hör till boken.

fredag 18 oktober 2013

Bokbloggsjerka 18 – 21 oktober

I den här veckans bokbloggsjerka ställs frågan;

Finns det några författare som du tycker sticker ut (eller som du beundrar mer än andra) när det gäller deras sätt att skriva? 

Maria Gripe är en gammal favorit som jag tycker var oerhört skicklig på att röra sig i gränslandet mellan verklighet och fantasi/övernaturlighet och som lyckas få märkliga saker att verka helt naturliga. Dessutom så gör det inget att Gripe skrev om starka flickor.

Peter Høeg är en gammal favorit som jag upptäckte i tonåren och som har betytt väldigt mycket för mig, även om jag kan tycka att de senaste böckerna, Den tysta flickan och Elefantskötarnas barn, inte varit lika bra som t ex De kanske lämpade och Föreställning om det 20:e århundradet.

Sofi Oksanen tycker jag är en helt fantastisk författare som skrivit fyra starka böcker, även om Utrensning är den bästa hittills. Hon skriver även om en viktig del av vår nutidshistoria.

Peter Englund (numera är som bekant ständig sekreterare i Svenska Akademien) har skrivit en rad historiska böcker som jag har läst och uppskattat, även om del varit väldigt tjocka och handlat om krig (mer de mänskliga aspekterna än själva slagen). Englund har helt klart bidragit till att hålla mitt historieintresse levande.

onsdag 16 oktober 2013

Bokbytarhylla

För en tid sedan så dök det upp en bokbytarhylla på jobbet, men eftersom de mest intressanta böckerna som stått där varit de som jag burit dit så har det inte blivit så att jag tagit hem någon bok. Idag så hade någon ställt dit ett fint inbundet exemplar av Elin Olofssons fina debut Då tänker jag på Sigrid som jag inte kunde motstå. Jag kan hålla med om att det kanske inte är helt logiskt att ta hem en bok som jag redan läst. Ibland när man lånar böcker på biblioteket så läser man en bok som är så bra att den vore rolig att äga, men som man inte vill springa iväg och köpa eftersom man läst den. Då tänker jag på Sigrid är en sådan bok, och då kan det vara trevligt att hitta den i bokbytarhylla.

tisdag 15 oktober 2013

Den sanna historien om Pinocchios näsa



Den sanna historien om Pinocchios näsa börjar med att kriminalkommissarie Evert Bäckström vid Västerortspolisen i Stockholm har en av de bästa dagarna i sitt liv, trots att det är en måndag. Det är en advokat som blivit mördad (vilket är något som sker alltför sällan enligt Bäckström), den mördade advokaten är känd för att försvara en del klienter med tvivelaktigt rykte. Det finns även en del kopplingar i historien som knyter samman Evert Bäckström med Rysslands siste tsar Nicolai II, Winston Churchill och Vladimir Putin. Evert Bäckström är i vanlig ordning fördomsfull mot alla som inte är Evert Bäckström anser sig vara en hårt arbetande polis (även om han kommer sent till jobbet, tar långlunch och en tretimmars eftermiddagslur innan middagen) och som inte är främmande för att ta emot pengar under bordet.

Det här är inte en vanlig deckare, det är mer som en skröna eller en ond saga (som författaren själv beskriver den), det är inte mordgåtan som är det centrala i berättelsen, utan snarare en förevändning för att berätta en historia. Som vanligt när det handlar om Leif GW Persson så är det en välskriven historia som är bättre än mycket annat inom deckargenren. Även om Evert Bäckström är en hemsk person, så känns det lite tragiskt att hans bästa relation verkar ha varit med guldfisken Egon och att han har lite för nära förhållande till tjänstepistolen som han döpt till Sigge. Jag kan även tycka att den Bäckströmska supersalamin är lite väl frekvent förekommande i boken. Den har dessutom i en tidigare bok beskrivits som mer som en liten prinskorv av en kvinnlig polis som hade det tvivelaktiga nöjet att stifta bekantskap med supersalamin.

Det här är ett recensionex från Bonniers

söndag 13 oktober 2013

Rocky fejsar demonerna

Martin Kellermans tjugofemte volym om hunden Rocky har fått undertiteln Rocky fejsar demonerna, vilket är en passande titel. De femtio första sidorna handlar nästan uteslutande om Rockys medverkan i tv-programmet Skavlan och den ångest som det medförde. Annars så gör Rocky egentligen inte så mycket, han hänger med sina kompisar och dricker för mycket.
 
Det här är första gången som jag läser Rocky i albumformat, tidigare har jag bara läst enstaka strippar i DN (visserligen dagligen under de år som jag prenumererade på tidningen). Det blir en annan känsla när jag läser albumet, det märks på ett annat sätt hur stripparna hänger ihop och bildar en berättelse. Som vanligt så är Martin Kellerman duktig på att beskriva vardagen och samtiden på ett träffande sätt.

lördag 12 oktober 2013

Drottningens chirurg

Herman Schützer (1713-1802) var en kirurg och hovläkare under den senare delen av 1700-talet och han är huvudpersonen i Agneta Pleijels roman Drottningens chirurg från 2006. Det är en intressant berättelse om en framstående kirurg som sökte sig till det outforskade, särskilt till kvinnans inre. Boken börjar med att Schützer kallas akut till en patient som har svårt att föda, kvinnan är dvärg och i valet mellan att rädda barnet eller modern väljer Schützer att prova att göra ett kejsarsnitt i ett försök att rädda båda. Beskrivningen av kejsarsnittet som genomförs utan bedövning så känns det som att man är där. När det senare i boken utförs en obduktion med en del intressanta fynd så hade jag önskat att jag haft en pappersbok så att jag hade kunnat skumma förbi en del detaljer, men då jag lyssnade på ljudboken så blev det lite väl detaljerat (och lite äckligt i ärlighetens namn).
 
Även om jag är väldigt förtjust i medeltiden (med ett visst fokus på tiden runt bildandet av Kalmarunionen) så verkar det som att jag på olika sätt hamnat i 1700-talets Sverige den senaste tiden. En anledning till det är att det finns fler böcker som behandlar just den gustavianska tiden, mycket beroende på att det finns ett oerhört mycket större källmaterial att utgå ifrån. När jag lyssnade på Drottningens chirurg så kände jag att först att det är tur att jag slapp vara med då, men det är tack vare kirurger som Schützer som vågade bana ny väg som utvecklat sjukvården till dagens standard.
 
Drottningens chirurg är den första delen i en trilogi som fortsätts av Kungens komediant och Syster och bror.

fredag 11 oktober 2013

Bokbloggsjerka 11 – 14 oktober

Då har det åter blivit fredag och dags för bokbloggsjerka, där veckans fråga lyder

Finns det någon karaktär/ några karaktärer som du kan känna igen dig i? Vem/vilka i så fall och på vilket sätt?

Det händer, även om det inte är så jätteofta. När jag läste Elin Olofssons Då tänker jag på Sigrid så kände jag inte igen mig så mycket i huvudpersonen Hanna, men det var bara det att vi har samma namn, samma ålder, en äldre nära dement släkting som heter Sigrid och kommer från samma jämtländska kommun (visserligen olika delar i en till ytan stor kommun).

Jag kände även igen mig en del i den nutida huvudpersonen i Sara Lövestams Tillbaka till henne, inte för att även hon heter Hanna, utan för att jag kände ett visst släktskap med henne.

När jag läser Kristina Sandbergs böcker om Maj, Att föda ett barn och Sörja för de sina, är det inte jag som känner igen mig, däremot så tycker jag att det går att känna igen vissa saker hos den äldre generationen i min egen släkt.

torsdag 10 oktober 2013

Alice Munro

Som de flesta vet vid det här laget så gick årets Nobelpris i litteratur till den kanadensiska författaren Alice Munro, med motiveringen att hon är den "den samtida novellkonstens mästare". Trots att jag varit nyfiken på Munros författarskap så har det inte blivit av att jag läst någon av hennes novellsamlingar. Det får jag råda bot på, förslags vis genom att hänga med i bokcirkeln som Anna på och dagarna går... drar igång om några veckor. Det var även på tiden att det blev en kvinnlig pristagare i år efter att det varit tre manliga pristagare i rad.

Medan jag satt i lunchrummet på jobbet och lyssnade på radion med penna och papper redo för att kunna göra lite anteckningar, så trillade det in ett meddelande från mina föräldrar, som för tillfället befinner sig i Stockholm på minisemester, som råkade passera Börshuset, gick in och fick uppleva det hela live. Lite avundsjuk blev jag i alla fall innan jag återvände till den restrerande delen av arbetsdagen.

Rörgast


Sommaren har kommit till Öland och en natt väcks den gamle skutskepparen Gerlof Davidsson av att en vettskrämd pojke bankar på dörren. Han har sett ett fartyg fyllt med döda och döende sjömän och en galen man med en yxa. Bland alla de tusentals turister som kommit till Öland under högsommaren så finns det en hemvändande man från ett annat land som kommit för att kräva betalning för en gammal skuld. Det är bara Gerlof som kommer ihåg mannen och som har träffat honom, en gång för länge sedan när de stod på en kyrkogård och hörde knackningar från en nygrävd grav.

Tre år efter Blodläge så kommer Johan Theorin äntligen med den fjärde delen och avslutande delen i sviten om Öland, och det har helt klart varit värt väntan. Rörgast är en välskriven spänningsroman som jag hade ytterst svårt att lägga ifrån mig. Till skillnad från många andra böcker i deckargenren så tycker jag att historien håller hela vägen. Sedan så tycker jag att den gamle Gerlof är en av de mest sympatiska brottsbekämparna i litteraturvärlden, inget undgår hans skarpa hjärna.

Det här är ett recensionsex från Wahlström & Widstrand

onsdag 9 oktober 2013

En dos av Rocky

 
Efter det att jag slutade prenumerera på DN förra hösten så har jag saknat att följa hunden Rockys äventyr, så för att uppdatera mig så beställde jag Rocky volym 25, som har undertiteln Rocky fejsar demonerna. Det verkar som att den stor del av de första 50 sidorna behandlar Martin Kellermans/Rockys medverkan i Skavlan, en historia som jag bara läst delar av.

tisdag 8 oktober 2013

Minnen

 

Patrick jobbar natt på ett hotell för att hitta tid till att skriva en bok och bli en författare. När hans farfar dör så ställs Patricks liv på ända och han engagerar sig allt mer i sin gamla farmor. När farmodern rymmer till Normandie följer Patrick efter, och det blir en resa som kommer att göra att hans liv kommer att ta en annan väg.

När jag nyligen lyssnade på David Foenkinos roman Nathalie – en delikat historia så såg jag fram emot att läsa något mer av honom, och då jag upptäckte att den nya boken Minnen fanns på Storytel blev jag glad och förväntansfull. Dessvärre så blev jag lite besviken då jag inte tyckte att den levde upp till mina förväntningar. Det är historia om minnen och hur livet tar olika vändningar. De ganska korta kapitlen varvas med minnen från en rad olika personer.

En sak som jag dock undrar över är vilken relation som författaren David Foenkinos egentligen har till Sverige och svenskarna. I Nathalie – en delikat historia fanns den lätt excentriske svenske Markus och det framgick att Uppsala är en hemskt tråkig stad, visserligen kan man komma därifrån och bli en Ingmar Bergman, men titta på hans filmer för att se hur roliga de är. I Minnen så påstår Patrick vid ett tillfälle att han sexliv är ”som en svensk konstfilm, ibland utan text”.  

måndag 7 oktober 2013

Tematrio - Nobelpriset 2013

På torsdag är det dags för Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund att avslöja att vem som tilldelats årets Nobelpris i litteratur. Så här i nobeltider ställer Lyran följande fråga i veckans tematrio;
Vem får Nobelpriset 2013?
 
Eftersom jag vägrar tro att det är så många fler män än kvinnor som är kvalificerade för Nobelpriset, så hoppas jag verkligen att det blir en kvinna i år. Annars så har jag inte funderat så mycket på vem som kan tänkas bli årets pristagare, vilket gör att mina kandidater bör ha väldigt höga odds.
Peter Høeg – ja, jag vet att jag i förra stycket skrev att det är dags för en kvinna att få priset, men jag kan ändå inte utelämna min gamla favorit, dansken Peter Høeg, även om hans senaste böcker inte varit hans bästa.
Joyce Carol Oates – är med i diskussionen varje år och jag skulle bli oerhört glad om hon fick priset. Tyvärr så ligger det nog tyvärr Oates i fatet att hon är så oerhört produktiv och har en varierande kvalitet på böckerna. I sina bästa stunder är Oates helt klart en värdig kandidat.
Hanne-Vibeke Holst – en väldigt otrolig kandidat (men den bästa jag kunde komma på just nu), men ändå en fantastisk författare och berättare.

söndag 6 oktober 2013

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten

Den 4 januari 1998 får en elvaårig pojke veta att hans föräldrar tänker skilja sig och han ber till högra makter om hjälp. När det nästa dag drar in en isstorm, som är den värsta som Quebec någonsin skådat, så verkar det som att bönerna blivit hörda. När staden täcks av is så händer det något med människorna på pojkens gata, de börjar forma nya vänskapsband och det börjar spira en känsla av solidaritet och medmänsklighet. Här får vi bland annat träffa den ryske matematikern Boris som studerar fiskars rörelser i akvariet, strippan Julie, den deprimerade pappan Alexis och det homosexuella paret Michel och Simon som inte vågat berätta för grannarna att de är ett par.
 
Jag tycker att Fiskar ändrar riktning i kallt vatten är en underbar liten bok som lämnade mig med en varm känsla inombords. Det är en fin berättelse om vänskap och kärlek bland en grupp sympatiska människor. Det här kan mycket väl vara höstens trevligaste må bra-läsning.

lördag 5 oktober 2013

Fredagsmys

Ända sedan jag köpte Maria Zihammous kokbok Fransk bistro i februari så har varit sugen på att prova att göra en tarte tatin, vilket är en uppochnervänd äppelkaka med smördeg som gräddas i stekpannan. Nu har det äntligen blivit av, bland annat efter att ha fått lite tips från Hela Sverige bakar på Sjuan. Det visade sig inte vara så svårt som jag trodde (särskilt som att jag köpte smördegen färdig) och gott blev det. Även om kakan smakade bra kylskåpskall till frukostefterrätt, så kommer den bäst till sin rätt medan den är varm.
 
En nygräddad tarte tatin utgjorde tillsammans med en kanna te och den finstämda filmen Snille och smak, om Svenska Akademiens arbete, mitt fredagsmys i soffan.

Den oerhört inspirerande kokboken Fransk bistro, som är en av mina absoluta favoriter, finns att köpa här och här.

fredag 4 oktober 2013

Bokbloggsjerka 4 – 7 oktober

Det har än en gång blivit fredag och dags för veckans bokbloggsjerka

Berätta om en ”bokmiljö” som du har besökt alternativt gärna skulle vilja besöka. Naturligtvis är det även okej att ta upp fiktiva miljöer om du vill det!

Annika som har bokbloggsjerkan skriver att hon känner på sig att Hogwarts kommer att ligga i topp, och det kan nog ligga något i det. Själv skulle jag gärna besöka Hogwarts om det gick och provgå i trapporna som flyttar sig och prata lite med tavlorna.

Ett annat ställe som skulle vara intressant att besöka, men som inte heller finns på riktigt, är Eastvale där DCI Alan Banks bor och arbetar. Enligt vad som står i böckerna så kommer det en hel del turister dit, men det hjälper ju inte riktigt mig.

Ett ställe som faktiskt finns och som jag vill åka till är den sydfranska staden Carcasonne som förekommer i Kate Mosses böcker Labyrinten och Kryptan. Min önskan att åka dit har inte så mycket med böckerna att göra, det är det medeltida i staden som lockar mer.

onsdag 2 oktober 2013

Enigma of China

När en hög partimedlem, Zhou Keng, utreds sedan det på Internet dykt upp uppgifter om hans korruption, hittas död så kallas Chief Inspector Chen Cao vid Shanghaipolisen in för att hjälpa till med utredningen. Partiet vill få dödfallet klassas som självmord, men Chen Cao tycker att det finns för många frågetecken kring dödsfallet. När en av poliserna som arbetar med fallet råkar ut för en mystisk olycka stärks Chens misstankar och han börjar utreda mordet väl medveten om att han riskerar att förarga mäktiga personer högre upp i partiet och att det mycket väl medveten om att det kan vara hans sista fall som polis.
 
Chief Inspector Chen Cao är inte som andra poliser i böckernas värld, han är egentligen en poet och översättare som efter universitetsutbildningen placerades vid polisen av staten och har där blivit känd som en duktig och samvetsgrann polis som ibland använder sig av okonventionella metoder. Chen Cao är även en polis som går runt i Shanghai och äter mycket (eller i alla fall beställer mycket mat i den här boken) och reciterar poesi lite nu och då (minst en gång per kapitel).
 
Enigma of China är den nionde boken om Chen Cao och den tar sig an problem som uppstått i dagens Kina med korruption och de orättvisor som skapats av att delar av befolkningen tjänar mycket pengar medan andra lever kvar i fattigdomen. I boken pratas det en del om ”socialism with Chinese characteristics”, vilket är den märkliga blandning av kommunism och kapitalism som råder i dagens Kina där du kan åstadkomma mycket genom att ha de rätta kontakterna och använda sig av tjänster och gentjänster. I vanlig ordning så är det intressant att läsa Qiu Xiaolong och Chen Cao är en av mina favoritpoliser i deckarvärlden, men den här boken känns mer pessimistisk än de tidigare och jag får inte vanliga längtan efter att sätta mig på nästa flyg till Shanghai för att strosa omkring och äta mat.

tisdag 1 oktober 2013

September - en sammanfattning

Läsningen i september har helt klart präglats av ljudböckernas återkomst sedan jag tecknat ett abonnemang hos Storytel. Sedan så har det även blivit ovanligt många deckare, sex stycken, så att jag till slut kände att hjärnan behövde rensas med lite annat, vilket visade sig vara en liten utforskning av den franska litteraturen (lite nyare böcker än Madame Bovary som jag läste i början av året). Det har även varit en ovanligt internationell månad med böcker från sex olika länder.

I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början av Kristian Gidlund
Skuggsida av Belinda Bauer
Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson
Wednesday’s child av Peter Robinson
Gone Girl av Gillian Flynn
Det är den som möter som ska backa av Jan och Maria Berglin
Allt jag önskar mig av Grégorie Delacourt
Eldnatt av Yrsa Sigurðardottir
Nathalie – en delikat historia av David Foenkinos
Enigma of China av Qiu Xiaolong
Rörgast av Johan Theorin

Antal lästa böcker: 11
Antal pappersböcker (inkl, e-böcker): 5
Antal ljudböcker: 6
Antal deckare: 6
Antal klassiker: 1
Antal böcker utgivna 2013: 5
Antal kvinnliga författare: 4
Antal manliga författare: 6
Antal böcker med manlig och kvinnliga författare: 1
Antal böcker lästa på svenska: 9
Antal böcker lästa på originalspråk: 6
Antal böcker lästa på engelska: 2
Antal länder: 6 (Sverige, Frankrike, USA, England, Kina, Island