torsdag 18 juni 2020

Krigarinnor


Solène har satsat allt på sin karriär som advokat tills den dag hon får ett sammanbrott och blir sjukskriven. Som ett sätt att åter hitta fotfästet i tillvaron börjar hon på inrådan av sin terapeut som volontär på ett kvinnohärbärge som skrivhjälp. Det tar ett tag med tålamod, envishet, muggar med te och ett brev till drottning Elisabeth av England innan Solène släpps in i kvinnornas gemenskap.



Drygt hundra år i tidigare i Paris förälskar sig Albin i eldsjälen Blanche och tillsammans utkämpar de en livslång kamp för Frälsningsarmén i Frankrike. Blanche drömmer om att kunna ge tak över huvudet åt behövande kvinnor och barn i staden och när hon drömmer om att skapa ett palats finns det inget som kan stoppa henne.



Krigarinnor är den andra boken av den franska författaren Laetitia Colombani som kommer på svenska, och jag gillade hennes förra roman Flätan. Det här är en berättelse om att hitta sig själv och hur man kan hjälpa till med små medel. Jag gillar berättelsen om Solène och hur hon kommer till insikt om vad det är som är viktigt i livet. Den historia delen av berättelsen tycker jag inte har samma flyt och att den verkar vara mer en uppräkning av fakta. Det kan nog till viss del stämma då Blanche Peyron är en av alla kvinnor som genom historien fallit i glömska, trots att hon gjorde ett stort avtryck i sin samtidd.

Inga kommentarer: