Sidor

torsdag 31 december 2015

En lista över 2015

Det har blivit hög tid att sammanfatta 2015 och jag tänker börja med Kulturkollos lista som täcker in det mesta, fast jag har skippat några kategorier.

Årets mest oväntade: Hur mycket jag tyckte om Martina Haags Det är något som inte stämmer, då jag inte varit så förtjust i hennes tidigare böcker.

Årets klassiker: Årets klassiska författare är nog Hans Fallada, som jag läst två böcker av, Hur ska det gå för Pinnebergs? och På livstid, och vars bok Varg bland vargar jag börjat på och som jag tänker läsa ut. Någon gång i framtiden.

Årets kvinnokamp: Den andra säsongen av Fröken Frimans krig, den bästa svenska tv-serien på många år, den här gången om kvinnlig rösträtt

Årets gråtfest: Jag kan inte minnas att jag gråtit till någon bok under året, men troligtvis har jag bara förträngt det

Årets gapflabb: Den roligaste bok som jag läste under året var nog ändå Katarina Bivalds Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt, den enda bok som jag vet innehåller hämnd genom en blogg med kattbilder.

Årets historiska: Med Räfvhonan knöt Anna Laestadius Larsson ihop sin trilogi om tre kvinnor från olika samhällsklasser i 1700-talets Stockholm.

Årets obehagligaste: Att följa nyheterna, verkligheten har varit riktigt läskig och obehaglig i år

Årets nya bekantskap: Jag har gjort en del nya litterära bekantskaper under året, men den trevligaste var nog Care Santos och hennes underbara Tre koppar choklad.

Årets tegelsten: Varg bland vargar av Hans Fallada får bli årets tegelsten eftersom det är årets tjockaste bok och det faktum att jag hållit på med den nästan hela året.

Årets utmaning: Att läsa den väldigt tjocka Varg bland vargar, vilket även får bli en utmaning för 2016 då det mesta av boken är kvar att läsa.

Årets ögonöppnare: Om det var krig i Norden av Janne Teller ger en ny syn på flyktingar och fördomar.

Årets återseende: Peter Høeg, kom dels med den första boken på fem år, var alldeles underbar under samtalet på Internationell Författarscen och när jag läste om De kanske lämpade för första gången på typ 15 år så var den fortfarande lika bra.

Årets aldrig mer: Efter att ha läst några av Jojo Moyes böcker så känner jag att det är en författare som jag inte behöver fortsätta läsa. Vi får se hur det går med den saken.

Årets huvudperson: Flavia de Luce i Alan Bradleys mysdeckare, det är inte alla brottsbekämpare som är 11 år gammal med ett enormt intresse för kemi.

Årets bifigur: När jag i somras lyssnade på alla sju Harry Potter-böckerna så såg jag Harrys kompis Neville Longbottom på ett nytt sätt, han visar också ett stort mod genom alla böcker, trots att han inte är den mest begåvade trollkarlen.

Årets filmupplevelse: Jag är lite osäker på vilka filmer som jag sett i år, efter lite funderande kom jag fram till att de filmer jag tänkte på såg jag 2014. Dock så är jag säker på att jag såg En man som heter Ove i år och tyckte om den.

Årets kulturella höjdpunkt: Bokresan till Helsingfors med Breakfast Book Club

Årets magplask: Haruki Murakamis unkna novellsamling Män utan kvinnor

Årets kan-inte-släppa-den: När hundarna kommer var svår att lägga ifrån sig och den stannade kvar efter läsningen

Årets skämskudde: Jag kör inte med skämskudde

Årets lyckopiller: Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong var en bok som lämnade mig med en glad känsla.

Årets debut: Bränd himmel av Gilly Macmillan är inte bara en av årets bästa debuter, utan även en av årets bästa thrillers.

Årets förlag: Sekwa fortsätter att ge ut en massa bra litteratur

Årets pristagare: Det måste vara årets nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj och snart kommer jag att läsa hennes bok De sista vittnena som väntar här hemma.

Årets överskattade: Jag var faktiskt inte så jätteförtjust i Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri när jag läste den i början av hösten.

Årets underskattade: Jag tycker inte att Silvia Avallones Marina Bellezza inte fått den uppmärksamhet den uppmärksamhet som den förtjänar.

Årets serie: Jag har verkligen tyckt om Sara Lövestams två första böcker om den annorlunda privatdetektiven Kouplan och ser verkligen fram emot den tredje boken.

Årets konstupplevelse: Det har inte blivit så mycket konst i år, men utställningen Staden vid Sidenvägen bjöd på fantastiska porslinsfigurer från Tang-dynastin i Kina.

Årets TV-serie: Det har blivit en del tv-serier under året, men den mest intressanta var The Jinx om Robert Dursts osannolika liv.

Årets titel: Jag tycker att titeln på Ida Lindes Norrut åker man för att dö är bra, dessutom så är boken väldigt bra

Årets låt: Jag är inte säker på vilket år den släpptes, men en låt som jag lyssnat en hel del på de senaste månaderna är Lalehs underbara En stund på jorden.

onsdag 30 december 2015

Ängels lek

När David Martín blir föräldralös så får han jobb som alltiallo på tidningen där hans pappa arbetat som nattvakt. Efter ett tag får han börja tidningens följetång, vilket leder till att han får kontrakt på att skriva bokserien De fördömdas stad, om 1920-talets Barcelonas mörkare sidor, under pseudonym. Kontraktet visade sig snart vara ett slavkontrakt som gör att David håller på att arbeta ihjäl sig. Plötsligt en dag så stiger en man som påstår sig vara förläggare fram ur skuggorna med ett märkligt erbjudande om att skriva en bok åt honom som ska vara av ett slag som världen inte skådat tidigare. Han kommer att få en stor summa pengar för boken, men allt har ett pris och snart befinner sig David i en mardrömslik labyrint som han inte hittar ut ur.


Även om Ängelns lek är Carlos Ruiz Zafóns andra bok om De bortglömda böckernas gravkammare, så utspelar sig den här före den förra boken Vindens skugga och handlar till viss del om samma personer. Jag älskade Vindens skugga när jag läste den i somras, men den här gången är jag inte lika förtjust. Det är mycket som är bra med boken, men historien blir i snårigaste laget på slutet och jag fick svårt att hänga med i handlingen. Den tredje boken Himlens fånge ligger och väntar här hemma och jag kommer definitivt att läsa den snart.

tisdag 29 december 2015

Tematrio - Inför kommande år ...

Nu när det är jullov så är Lyran lite dagavill, vilket är helt försåtligt, så därför kommer tematrion den här veckan på en tisdag. Då det snart är nytt år så är veckans tema passande nog inför nästa år.
Berätta om tre böcker du vill läsa nästa år eller om tre andra "löften" eller föresatser!

En bok som legat oläst ganska länge här hemma är Donna Tartts Steglitsan, som det känns som att det är dags att tag i under 2016. Särskilt eftersom jag har vissa planer på att åka till Amsterdam i vår.

Även om jag läser böcker från lite olika delar av världen, så kommer de flesta böcker som jag läser från Sverige och England. Det vore roligt att få till en ännu större internationell bredd på läsningen, särskilt som stora delar av världen är underrepresenterade i min läsning, som Östeuropa, Asien, Afrika och Sydamerika.


Ett löfte som jag bli svårt att hålla är att bara läsa bra böcker och undvika de dåliga. Planen är i alla att hålla de sämre böckerna till ett minimum, detta gäller främst deckare som spårar ut alldeles för mycket på slutet och andra väldigt förutsägbara böcker.

lördag 26 december 2015

20 snabba om julen

Linda på enligt O har satt ihop en enkät med 20 snabba frågor om julen, vilket känns alldeles lagom att ägna sig åt så här på annandagen.

Tomten eller Grinchen? Jag tycker att det är mysigt med julen och tomten
knäck eller ischoklad? Om jag måste välja, annars så äter jag helst annat godis
lussekatt eller pepparkaka? En stor favorit så här års hos mig
Karl-Bertil eller Kalle? Föredrar helt klart Karl-Bertil
marsipangris eller julskinka? Kan inte äta marsipan, men brukar äta lite julskinka varje jul
julmord eller julmys? Julen ska vara mysig
boken eller filmen? I princip alltid
hundöra eller bokmärke? Använder något i lagom storlek som finns i närheten
morgonpigg eller nattuggla? Föredrar att få sova ut på morgonen
julmust eller glögg? Tycker lite minde illa om glögg, dricker helst inget andra saker
Downton eller Bullerbyn? Älskar Downton
Ove eller Obi-Wan? Ska till och med se Ove på bio i helgen
Gina eller Arne? Heja Gina!
Modig eller Fröken Friman? Har bra sett Fröken Friman, men det är en stor favorit
ljudbok eller e-bok? Jag kommer inte riktigt överens med ljudböcker
regn eller snö? Allt blir lite ljusare och fräschare med snö på vintern
Håkan Hellström eller Bruce Springsteen? Har ingen relation till någon av herrarna
kokbok eller bakbok? Lagar mer mat än jag bakar, fast jag gillar båda
en i taget eller slalomläsning? Helst, fast inte alltid
amaryllis eller hyacint? Tycker inte om blommor, och det är ömsesidigt för inget överlever hemma hos mig

amaryllis eller hyacint? Båda är fina, men jag älskar verkligen hyacinter.

fredag 25 december 2015

Julens hårda paket

Jag verkar ha varit snäll även i år eftersom tomten kom med två fina askar från Novellix, dels den med Astrid Lindgren och dels den senaste med de fina filmisarna på författarna. Det ska väldigt väldigt roligt att läsa dem framöver. Tänk att systerdöttrarna vet vad som passar en moster, fast jag tror att de fått hjälp med att fixa julklapparna.

Det har varit en väldigt trevlig jul och nu tänker jag återgå till läsläget i soffan med lite te och tomten som sprider julstämning med sitt ljus.

torsdag 24 december 2015

God Jul!

 Idag är det julafton, även om julstämningen inte riktigt vill infinna sig år när det mest varit plusgrader och regn även här uppe i norr, men i sista stund så har det trots allt blivit en ganska vit jul ute. Tomten får sprida lite julstämning istället med sitt ljus, det gör han för övrigt för den trettiosjunde julen (jag fick den min första jul).

För att minnas varför vi firar jul så har jag numera en julkrubba (som är kompakt och ryms i en tändsticksask). Jag kommer att fira julen tillsammans med familjen innan jag kryper upp i soffan med portvin, praliner, en bok och kanske en julfilm på tv.

onsdag 23 december 2015

Karl-Bertil Jonssons julafton

I år är det 40 år sedan filmen om den unga, godhjärtade fjortonårige Karl-Bertil Jonsson visades på svensk tv på julafton. Lagom till jubileet har Wahlström & Widstrand släppt en fin specialutgåva med en massa bonusmaterial från filmen. Dels innehåller boken Tage Danielssons berättelse Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som finns med i hans bok Sagor för barn över 18 år från 1964 och den är illustrerad med en lång rad stillbilder från filmen. Utöver den så har Per Åhlin skrivit Sagan om hur det gick till, där han berättar om hur det gick till att han och Tage kom att samarbeta med att göra filmen för SVT2. Här finns även beskrivningar om hur det praktiska arbetet gick till med modeller, färgläggning och hur man får de tecknade figurerna att röra sig. Sist i boken så finns den storyboard som användes för att planera filmen och här är väldigt mycket som är känns igen från filmen. Nu när jag vet lite mer om filmen så ska det bli extra roligt att titta på den i år.

måndag 21 december 2015

Tematrio - Julklappstips i sista minuten

Så här när det bara är ett par dagar kvar till jul så handlar Lyrans tematrio passande nog om julklappstips,
Berätta om tre bra julklappsboktips!

Eftersom en av mina absoluta favoritförfattare kommit med sin bästa bok på väldigt länge, så tycker jag Effekten av Susan av Peter Høeg borde passa de som vill läsa en spänningsbok som är lite annorlunda.

En av hösten starkaste och mest hyllade böcker är Det är något som inte stämmer av Martina Haag, som innehåller betydligt mer svärta än hennes tidigare böcker.


Till den, som i likhet med mig, är ganska förtjust i porslin så kan jag tipsa om den vackra boken Gustavsberg: form och funktion i folkhemmet av Gösta Arvidsson, som är trevlig bok att bläddra i om man mest vill titta på bilderna, men som även berättar om porslinsfabrikens brokiga historia. 

söndag 20 december 2015

Julenkät anno 2015

Det är ju alltid roligt med enkäter och så här lagom till jul så har Lottens Bokblogg knåpat ihop en julenkät.

Finns det någon speciell bok du önskar dig? Eller är du en sådan person som har en lång lista på böcker? Vilken står i så fall överst på listan? Och i vilket format önskar du få boken?
Eftersom min släkt de senaste åren haft ett julklappslotteri där man bara behöver köpa julklapp till en vuxen (barnen är inte med) och tanken är det att det ska vara hemligt vem man får så det är ingen större idé att önska sig något. Dock kan det hända att jag önskat mig ett par böcker av mig själv, som Att hela de levande av Maylis de Kerangal och De sista vittnena av Svetlana Aleksijevitj.

Finns det något annat bok/läsrelaterat som du önskar dig?
Möjligtvis lite mer lästid

Nu är det här innan jul och man vet ju aldrig vem som läser bloggen – men finns det någon bok du kommer att ge bort i år? Eller finns det någon du skulle vilja tipsa om?
Båda mina systerdöttrar (som förövrigt inte kan läsa än) kommer att få varsin bok, sexåringen kommer att få en bok om Lasse-Majas detektivbyrå och tvååringen en bilder bok med pirater.

Har du planerat din julläsning, eller får det bli som det kommer?
Det finns en hög med böcker här hemma som jag tänker läsa i jul, men sedan återstår det att de om det blir så.

Det sägs att julen inte bara innebär läsande (vem sprider sådana rykten?) – vilken jultradition är viktigast för dig? Eller är det skönast att inte följa några traditioner alls?
Den trevligaste traditionen som min familj har är när vi på juldagen hasar omkring i pyjamas (eller valfritt mysigt klädesplagg) och äter julbrunch bestående av resterna från juldagen och bara har det lugnt och skönt.

Knäck, kola, ischoklad, mintkyssar, skumtomtar… – är det något julgodis som du inte kan motstå?
Jag har generellt svårt att motstå godis, men just på julen så äter jag inte så mycket godis. Mest brukar det bli en del choklad, även om jag just i år verkar ha utvecklat en svaghet för skumtomtar.

Har ni gran eller skippar ni det? Plast eller äkta vara?
Nu har jag inte kommit fram till stadiet att jag börjat med egen gran i mitt (vuxna) hem, men skulle jag skaffa en gran så skulle den vara äkta.

Finns det något som du gärna gör under julen som du ser extra mycket fram mot?

Jag ser fram emot att få läsa, äta gott och få några dagars extra ledighet. 

lördag 19 december 2015

Julens läsning

Julen börjar verkligen närma sig och jag har samlat ihop de böcker som jag tänker ska bli årets julläsning. Det återstår att se hur många av böckerna som jag verkligen hinner läsa eftersom jag inte kommer att ta ut några semesterdagar under julen. Högen består av;

Ängelns lek av Carolos Ruiz Zafón
Att hela de levande av Maylis de Kerangal
Slutten på verden slik vi kjenner den av Erlend Loe
De sista vittnena av Svetlana Aleksijevitj
Min europeiska familj av Karin Bojs
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson och Per Åhlin

Plus att jag inte hunnit få hem Marilynne Robinsons Lila från bibliotekets reservationshylla. Den största frågan är om jag kommer att orka ta mig igenom Erlend Loes senaste på norska eller om jag får vänta på den svenska översättningen, som förhoppningsvis inte dröjer allt för länge.

torsdag 17 december 2015

Ett litet paket

Förra veckan kom det nya numret av den fantastiska kvinnohistoriska tidskriften Historiskan och nu har även min fina tygkasse kommit.

Shanghai redemption

Under sina år som chef för Shanghaipolisens grupp för speciellt känsliga fall har Inspector Chen lyckats balansera på den smala linan mellan den kraven från kommunistpartiet och polisarbetet, men trots sin försiktighet har han gjort sig ovän med högt uppsatta personer. Under en täckmantel av en befordran har Chen blivit av med sitt jobb hos polisen och förlorat alla sina befogenheter. Han börjar ganska snart misstänka att det finns de som vill göra sig av med honom för gått och att det är fara inte bara för hans eget liv, utan även för de närmast honom.


Shanghai redemption är Qiu Xiaolongs nionde bok om den väldigt sympatiske polisen Chen Cao, som mest reciterar klassisk kinesisk poesi (främst från Tang-dynastin) och som äter mat som beskrivs i detalj (fast den här gången dröjde det hela 150 sidor innan han fick något att äta). Den här gången blir det lite annorlunda eftersom Chen inte längre är polis så måste han arbeta i det fördolda för att kunna ta reda på vad som är på gång. Även om han inte har tillgång till polisens resurser så använder han sig av de kontakter som han har som kollegan Yu Guangming, hans hustru Peiqing och Yu far, den pensionerade polisen Old Hunter, personer som är beredda att göra en hel del för att hjälpa till. Det här är en deckarserie som skiljer sig från många andra deckare, bland annat för att de utspelar sig i en liten annorlunda miljö och för att polisarbetet hela tiden är en balansgång mellan vad som passar politiskt och att få tag på förövaren. Dessutom så har jag inte stött på någon annan deckare där det reciteras lika mycket klassisk poesi. Till på köpet så förekommer det väldigt lite våld och få lik, vilket passar mig utmärkt.

onsdag 16 december 2015

Ett paket från min hemliga bokvän

Idag när jag kom efter jobbet så hade paketet från min hemliga bokvän kommit och det visade sig vara ett riktigt välfyllt paket med en mandel- och tranbärschoklad, en ask med körsbärs- och melongodisar, två salta patroner, ett litet nagellack, en handkräm, en påse te och inte mindre än fyra böcker som jag inte läst. Böckerna är Ett vet jag säkert av Oprah Winfrey, Fjärilen i glaskupan av Jean-Dominique Bauby, Leka bland vuxna av Sophie Dahl och Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart och jag ser fram emot att läsa dem alla framöver.

Tack så mycket för paketet kära bokvän!

tisdag 15 december 2015

Fröken Frimans krig

På juldagen så har äntligen den andra säsongen av serien Fröken Frimans krig premiär på SVT. När den första säsongen visades under julen för två sedan så älskade jag den och det har varit en lång väntan på fortsättningen. Eftersom den första säsongen nu ligger på SVT Play så såg jag i helgen om den och den var precis lika bra som jag mindes den, vilket gör att förväntningarna på den nya säsongen nu är ännu högre. Som tur är blir väntan inte lika lång på en tredje säsong, den är redan inspelad och kommer enligt uppgift att sändas nästa jul.

måndag 14 december 2015

Tematrio - Litterära fantasier

Den här veckan har Lyran ett väldigt roligt tema på veckans tematrio, litterära fantasier.
Det bästa med litteraturen är att den skapar föreställningar och väcker fantasier hos läsaren. En del fantiserar om författare, en del om karaktärer och en om tider/platser. Berätta om tre saker du skulle vilja göra/platser du skulle vilja åka till/karaktärer du skulle vilja möta från litteraturen.

Ibland när jag läser brukar jag känna för att flytta in i de stora, gamla slott som boken utspelar sig i, men brukar sedan tänka att det är nog väldigt kallt och dragit. Ett slott som däremot nog är både varmt och mysigt är Hogwarts och dit skulle jag gärna åka på besök för att känna på atmosfären och hänga med Harry och de andra. Skulle även passa på att besöka Hogsmeade och Diagon Alley när jag ändå var i närheten.

Ett annat ställe där jag gärna skulle göra en rundresa är i Middle-earth från Tolkiens Lord of the Rings. Dels så vill jag hänga i The Shire med Hobbitarna för att det verkar vara så gemytligt där och det verkar alltid finnas te och kakor. Medan Rivendell verkar vara ett utmärkt ställe för när man vill slappna av. Sedan skulle jag avsluta med ett besök i Minas Tirith, som verkar vara en vacker stad där det kanske händer lite mer. Helst vill jag åka hit när varken Sauron eller Saruman härjar och sprider skräck.


Ett ställe som är lättare att åka till eftersom det faktiskt existerar i den verkliga världen är Shanghai, fast helst skulle jag vilja utforska staden tillsammans med Inspector Chen Cao som verkligen vet vart man äter den bästa maten som både är och billig. Dessutom så skulle man få en lektion i klassisk kinesisk poesi. Dessvärre så är Chen Cao inte verklig, så jag får hitta en annan guide.  

lördag 12 december 2015

Bloggstafett för medmänsklighet

Idag ordnar Kulturkollo en bloggstafett för medmänsklighet och under hela dygnet så kommer det att dyka upp inlägg på en rad olika bokblogggar.

Idag när det känns som att världen omkring oss bara blir allt mörkare och att medmänskligheten blir allt mer sällsynt så ordnar Kulturkollo den här bloggstafetten för medmänsklighet. I mitt bidrag till stafetten kommer jag att leta efter medmänsklighet i litteraturen.

En av de första som jag kom att tänka på är Regina i Sara Lövestams böcker om privatdetektiven Kouplan, Sanning med modifikation och Önska kostar ingenting. Regina har ingen speciellt stor roll i böckerna, men det är hon som har den papperslöse Kouplan som inneboende och som inte säger någonting när han inte har pengar till hyran, utan lagar istället mat till honom.

Överlag så finns det många människor med stor medmänsklighet i just Sara Lövestams böcker och ett bra exempel finns i hennes andra roman I havet finns så många stora fiskar, som handlar om den femårige Malte, vars sociala skyddsnät har stora hål. När en man börjar närma sig Malte så finns det en människa som ser allt genom sitt fönster och som bryter sin isolering för att kunna rädda en pojke som hon aldrig pratat med.

En annan bok som jag älskat sedan barndomen är Michelle Magorians fantastiska God natt, mister Tom om den åttaårige William som evakuerats till den engelska landsbygden från det bombade London under andra världskriget och som hamnar hos den buttre Tom. Tom visar snart upp en stor medmänsklighet när han tar sig an den traumatiserade pojken och får honom att växa och utvecklas som människa.


Det finns många fler exempel, men den här gången nöjer jag mig med tre

Hela schemat för dagen ser ut så här:

fredag 11 december 2015

Läser just nu

Det går lite trögt med läsningen just nu, men jag håller i alla fall på med den senaste delen i Qiu Xiaolongs deckarserie om Inspector Chen, Shanghai redemption. Så här en tredjedel in i boken så är jag lite orolig för Chen, han har inte bara blivit bara blivit av med jobbet (visserligen så är det maskerat som en befordran inom partiet), han har ännu inte ätit en noggrant beskriven måltid. Vanligtvis så äter Chen ofta i böckerna, men den här gången har det bara förekommit en noggrant beskriven måltid, och den var det en annan karaktär som åt. Det som däremot är sig likt är att Chen reciterar poesi från Tang-dynastin och jag har tappat räkningen hur många recitationer det förekommit. Dock så vet jag att det var två recitationer på de fem första sidorna.

torsdag 10 december 2015

Utlottning hos Lyran

Just nu har Lyran en utlottning av fina noveller från Novellix med tillhörande filmisar och jag vill så klart vara med och har en förhoppning om att bli den lyckliga vinnaren

onsdag 9 december 2015

Äntligen!

Det har varit en lång väntan på det andra numret av den kvinnohistoriska tidskriften Historiskan, men idag när jag kom hem från jobbet så låg det nya numret och väntade på hallgolvet. Än så länge har jag bara hunnit bläddra lite i den, men ser verkligen fram emot att läsa alla intressanta reportage.

måndag 7 december 2015

Julkalenderstafett

Jag är en del av den adventskalender som Sofi på Sofis bokblogg organiserat och jag tar över stafettpinnen från Breakfast Book Club. Tanken är att vi ska skriva om en riktigt bra bok som vi läst under 2015. Den bok som jag valt att skriva om är kanske inte den allra bästa som jag läst under året, men det är en bok som för mig är mer än bara en bok, Effekten av Susan av Peter Høeg.

När man har Peter Høeg som favoritförfattare så blir man inte bortskämd med att det kommer en bok vart och vartannat år, Effekten av Susan är hans åttonde bok sedan debuten 1988 och det var fem år sedan det senast kom en bok. Så bara att det kommer en ny bok av honom är speciellt i sig, dessutom är det så att efter som min danska lämnar en del övrigt att önska så har jag fått vänta i ett år på att den svenska översättningen skulle komma. Under året hann jag läsa en recensioner och artiklar som antydde att det här skulle vara hans bästa bok på länge, vilket bidrog till att mina förväntningar hann skruvas upp ganska rejält.



Till min stora lättnad så visade sig den thrilleraktiga berättelsen om den berömda fysikern Susan, som har den unika egenskapen att människor blir totalt uppriktiga i hennes närvaro, är det bästa som Høeg skrivit de senaste tjugo åren (konkurrensen är visserligen inte så mördande eftersom han inte så produktiv under de åren). Läs mer om vad jag tyckte om boken här.

Peter Høeg är inte en författare som ger så många intervjuer så när jag fick veta att han skulle komma till Internationell Författarscen på Kulturhuset i Stockholm så bestämde jag mig omedelbart för att åka dit. Det är ju ändå en författare vars böcker jag älskat sedan hans De kanske lämpade knockade mig i tonåren (vilket otroligt nog är 20 år sedan). Först var han oväntad under intervjun på scenen och sedan under signeringen var han väldigt trevlig och verkade bli uppriktigt glad över mitt stapplande försök att berätta hur mycket hans böcker betytt för mig.



I mitt exemplar av Effekten av Susan står det nu Hjärtliga hälsningar till Hanna

Jag lämnar nu över stafettpinnen till The world I live in

lördag 5 december 2015

En liten paus

Det verkar ha blivit en liten paus här på bloggen då både läsningen och bloggandet gått lite trögt den senaste tiden. Jag hoppas vara tillbaka på banan snart igen

onsdag 2 december 2015

November - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden november och även om höstmörket fortsätter så har det blivit en del läst, till viss del beroende på att min dator dog så jag hade en ofrivillig datorfri vecka som gjorde att det blev mer läst.

På livstid av Hans Fallada
Sex, lögner och revolution av Laurie Penny
Det är något som inte stämmer av Martina Haag
Arvet efter dig av Jojo Moyes
Bränd himmel av Gilly Macmillan
Bli som folk av Stina Stoor
Gustavsberg: form och funktion i folkhemmet av Gösta Arvidsson
Om det var krig i Norden av Janne Teller

Antal lästa böcker: 8
Antal papperböcker (inkl e-böcker): 8
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2015: 6
Antal klassiker: 1
Antal deckare: 1
Antal faktaböcker: 2
Antal kvinnliga författare: 6
Antal manliga författare: 2
Antal böcker lästa på svenska: 8
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal böcker lästa på originalspråk: 3
Antal recensionsex: 2

Antal länder: 4 (Sverige, England, Tyskland, Danmark)

tisdag 1 december 2015

En tisdagsutmaning om Berlin

Det var länge sedan jag var med i Kulturkollos tisdagsutmaning, men när det den här veckan handlar om Berlin så kunde jag inte låta bli att svara på den.

Skriv om en bok eller om en film du gillar som utspelar sig i Berlin!
Här finns det ganska mycket att välja på, framförallt när det kommer till böcker. En väldigt bra och stark bok om Berlin under andra världskriget är Hans Falladas Ensam i Berlin som handlar om arbetarklassparet Otto och Anna Quangels motstånd mot regimen genom att lägga ut brev på olika ställen i staden.

En film som jag tycker väldigt mycket om är Good Bye Lenin! som är den fina berättelsen om Alexander Kerner som försöker återskapa det nyss sönderfallna DDR för sin mamma som legat i koma sedan alldeles innan murens fall.

Har du varit i Berlin? Vilken kulturell upplevelse får inte missas där? (eller, om du inte varit där: Vad skulle kunna få dig att åka dit? Vad längtar du efter?)
Jag har varit i Berlin två gånger, senast för precis ett år sedan då jag bland annat strosande omkring på olika julmarknader, vilket är något som rekommenderas om man är där så här års. Annars så tyckte jag om den mäktiga panoramautsikten man får från glaskupan på Riksdagshusets tak. Jag tycker även att man bör besöka Gendarmenmarkt (som även har en trevlig julmarknad), Brandenburger Tor, Berliner Dom, Museum Insel, Checkpoint Charlie tyckte jag visserligen var en turistfälla, men ändå intressant att passera alldeles i närheten finns en del av muren kvar. När det gäller museum så tyckte jag att Stasimuseet var väldigt intressant (även om det när jag var där bara fanns information på tyska) och nu senast tyckte jag att The Story of Berlin som handlar om stadens 800-åriga historia var väldigt intressant.

måndag 30 november 2015

Julkalenderbloggstafett


Igår drog det igång en julkalenderbloggstafett hos Sofies bokblogg, och det är min tur nästa måndag, den 7 december, att berätta om en riktigt bra bok som jag läst under året.

Här är hela schemat:

29/11 klockan 7 hos Sofies bokblogg och klockan 17 hos Cecilia, Book Obsession  
30/11 Ljusletaren
1/12 Hanneles bibliotek
2. Andrea, Up in My Tree
3. Malin, Mitt bokliga liv
4. Anna, Sagan om sagorna
5. Metta, Kulturloggen
6. klockan 7 hos Veroniqa, Bokdivisionen och klockan 17 hos Breakfast book clu 
7. Hanna, Den läsande kaninen
8. Elvira, The World I Live In 
9. Gabriella
10. Mias bokhörna 
11. Ulrica, Västmanländskans bokblogg 
12. Rebecka, bokintresse
13. klockan 7 hos Elin, bokslukaren och klockan 17 hos Sara, Read and Repeat
14. Anna, Stories From the City
15. Lisa, Pantalaimone
16. Sincerely Johanna
17. Jamie, En blogg för bokugglor
18. Fiktiviteter
19. Mrs E, What you readin?
20. klockan 7 hos Agnes bokblogg och klockan 17 hos Lyrans noblesser
21. Joelinda, Boktanken
22. C.R.M. Nilsson
23. klockan 7 hos Hannah, Draw, read and take photo och klockan 17 hos Evy Callmer, A Room of My Own
24. Enkät på Sofies bokblogg

söndag 29 november 2015

Till min hemliga bokvän

Jag är anmäld till bokbytet som Barnboksbloggen ordnar och här kommer ett inlägg som vänder sig till min hemliga bokvän för att ge hen lite hjälp på traven.

Frågor om böcker:

Vilken genre är du mest förtjust i?
Även om jag är lite av en allätare när det kommer till genrer, så blir det ändå ganska många deckare lästa varje år (även om jag försöker begränsa mig), helst i lite udda miljöer.

Favoritförfattare? Har du redan allt som de skrivit?
Bland min favoritförfattare finns bland andra Peter Høeg, Jane Austen, Kristina Sandberg, Maria Gripe, Qiu Xiaolong och Joyce Carol Oates, och dessa äger jag antingen allt eller det mesta som de skrivit.

Finns det någon genre eller författare som du är nyfiken på och gärna vill testa?
Två författare som jag är nyfiken på men som jag inte kommit mig för att läsa är Marilynne Robinson och Chimamanda Ngozi Adichie

Är det någon genre eller författare som du skyr som pesten?
Jag är inte så förtjust i skräck (om det inte är John Ajvide Lindqvist) och science fiction och Stephen King är en författare som jag helst undviker. Jag tänker inte heller läsa något mer av Jojo Moyes.

Vad är du ute efter när du läser? (verklighetsflykt, bildning, romantik, nya erfarenheter, äventyr, igenkänning, uppleva andra tider/världar…) försök beskriva så den hemliga bokvän får ett hum om vilken läsare du är.
Här kommer jag att ge ett väldigt ohjälpsamt svar, beroende på vilket humör jag är på så vill jag ha alla exempel som finns i frågan, fast inte samtidigt

Läser du på andra språk än svenska?
Jag läser en del på engelska, men det brukar inte bli så många böcker per och någon gång ibland händer det att jag läser en bok på norska (fast det brukar gå ganska långsamt)

Lyssnar du på böcker? I vilket format i så fall?
Det är ytterst sällan som jag lyssnar på böcker

Har du någon önskebok?
Nej, inte som jag kan komma på

Samlar du på en viss sorts böcker? Har du någon lista på vad du saknar i samlingen?
Jag har visserligen en liten samling med udda böcker, men det är inte organiserad så att det finns en lista. Det finns även en liten samling med Andrée-expeditionen här hemma, men den behöver verkligen inte utökas

Har du något emot begagnade böcker?
Nej, inte så länge det är fräscha

Övriga frågor:

 Vad gör du helst på fritiden?
Läser, lyssnar på musik, ser en del film och tv-serier, plus att jag tycker om att resa

Är du kaffe- eller tedrickare? Vilken smak i så fall?
Jag dricker både och, men hemma så blir det mest te, helst med blommiga och fruktiga smaker som t ex Söderblanding

Vilken typ av godis gillar du? Favoritsnacks?
Jag är väldigt förtjust i choklad i olika former, gärna med kola eller salta mandlar i, men jag gillar även vingummin och ostkrokar.

Vilken typ av godis gillar du inte?
Jag gillar inte engelsk konfekt och saker som är allt för söta

Är du allergisk mot något, eller finns det något som du inte äter av en annan anledning (t ex om du är vegan)?
Jag är allergisk mot hasselnötter (om det står kan innehålla spår av nötter så går det bra)

Favoritfärg?
Jag är föredrar den röd-orangea färgskalan

Samlar du på något?
Nej

Har du någon pysslig hobby?
Nej

Vilken typ av filmer/teveserier och musik gillar du?
Jag är väldigt svag för romantiska komedier, deckarserier och kostymdraman. När det gäller musik så lyssnar jag på en salig blandning av genrer, men mest sådant som hängt med ett bra tag eftersom jag inte är så förtjust i ny musik

Vad skulle du verkligen bli glad över att få i ett paket till jul?
Jag vet inte, jag

Vad skulle du bli mindre glad över att få i paket från din bokvän?

Det finns ingenting som jag inte skulle bli glad över att få i mitt paket