Sidor

måndag 29 februari 2016

Oscarsgalan

I natt gick Oscarsgalan av stapeln i Los Angeles och den svenska skådespelerskan Alicia Vikander blev historisk då hon som den andra svenska skådespelaren belönandes med en Oscar för bästa biroll i filmen The Danish Girl. Den enda svensk som tidigare vunnit en Oscar som skådespelare är Ingrid Bergman, som vann tre stycken för Gasljus (1945), Anastasia (1957) och Mordet på Orientexpressen (1974). Den legendariska Greta Garbo fick bara en Hedersoscar (1954) och aldrig någon för sina filmer.

En annan rolig vinst var att den oerhört begåvande Leonardo DiCaprio äntligen fick ta emot en Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen The Revenant, som en del hävdar inte är den bästa rollprestationen som han nominerats för, själv har jag inte sett filmen. Det här var hans sjätte nominering (fem som skådespelare och en som producent) och eftersom vi är många som anser att DiCaprio är en av sin generations bästa skådespelare så är det lite märkligt att han inte fått någon tidigare. För att fira ser jag ikväll om What’s eating Gilbert Grape, den underbara filmen med Johnny Depp i huvudrollen och som gav DiCaprio hans första Oscars-nominering för rollen som Gilberts utvecklingsstörde lillebror Arnie.


Tematrio - Uppväxtskildringar

Den här veckan handlar Lyrans tematrio om uppväxtskildringar, en genre som kan vara väldigt intressant.
Berätta om tre bra barndomsskildringar (de behöver inte vara eländiga)!

Nässlorna blomma av Harry Martinson är den självbiografiska romanen om hur den unge Martin som barn såldes på auktion efter att hans mamma åkt till Amerika. Det är en berättelse om ett utsatt barn som får klara sig själv i världen.

En komikers uppväxt av Jonas Gardell är den starka berättelsen om den mobbade Juha på 1970-talet. Det var en bok som jag älskade i tonåren, dock så är uppföljarna Ett ufo gör entré och Jenny inte lika bra.


Lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder är en serie om att växa upp på den amerikanska prärien i slutet av 1800-talet och som jag älskade när jag läste böcker som barn.

söndag 28 februari 2016

Lila hibiskus

Kimbili är 15 år och tillsammans med sin familj i ett stort hus. Pappan Eugene är en hjälte som ger ut en tidning som kritiserar korruptionen och maktmissbruket i Nigeria och han ger stora summor pengar till välgörenhet. Hemma visar han en annan sida när han styr familjen med en järnhand och misshandlar både barnen och hustrun, för det mesta i guds namn. Han har även helt tagit avstånd från sin far som vägrat omvända sig från den traditionella religionen till kristendomen. När Kambili och hennes bror Jaja får tillbringa en tid hos deras faster och hennes barn så får de för första gången uppleva ett annat sätt att leva, och det leder till en uppgörelse i familjen.

Jag har länge läst och hört många hyllningar av Chimamanda Ngozi Adichies författarskap och har nu äntligen läst min första roman av henne, Lila hibiskus, som är en väldigt bra bok som visar en ny värld för mig som inte är så bekant med Nigeria. Berättelsen har två skikt, dels den om en familj som helt styrs av den misshandlande pappan och dels om ett land med ett oroligt politiskt läge där korruptionen härskar och många intellektuella flyr landet. Chimamanda Ngozi Adichie är väldigt trevlig ny bekantskap och jag kommer troligen att även läsa hennes andra böcker framöver.

lördag 27 februari 2016

tom. lille tom

I en sliten husvagn en bit utanför en by bor den elvaårige Tom tillsammans med Joss, som inte tycker om att han kallar henne mamma, och som ofta lämnar honom ensam hemma. För att få något att äta brukar Tom olika grönsaksland i grannskapet för att ta lite grönsaker. En kväll när han ute hittar en gammal kvinna, Madeleine, som ligger bland kålen och kan inte ta sig upp. När han hjälpt kvinnan in i sitt hus och larmat räddningstjänsten så blir det att han tar hand om hennes katt, hund och trädgård medan hon ligger på sjukhus. Det blir inledningen på en fin vänskap över generationsgränserna.


Tom, lille Tom är den bonusbok som jag fick med min första klik-bok från Sekwa och den är en bok som gick mig förbi när dem kom, men som jag är väldigt glad för att den kommit i min väg. Det är en väldigt fin berättelse om kärlek, vänskap och ett barn som tvingats växa upp allt för fort och som har ett stort hjärta.

torsdag 25 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven V

Den här veckan har enligt Os kvinnoalfabet kommit fram till bokstaven V, en bokstav som var lite klurig, och det lär inte bli lättare de närmaste veckorna.

Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på V?
En stor favorit hos mig är den danska författaren Hanne-Vibeke Holst

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på V vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Viveka Seldahl var en helt fantastisk skådespelerska

Vilken fiktiv kvinna med för- eller efternamn på V tycker du om?
Här var det nära att jag fick ge upp, men till slut bestämde jag mig att Ulrika i Västergöl i Vilhelm Mobergs Utvandrar-epos fick räknas (det var den enda fiktiva kvinnan jag kunde komma på)

Vilket verk på V av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra?
De sista vittnena av Svetlana Aleksijevitj är en väldigt bra och stark bok om hur ryska barn minns andra världskriget

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på V har du ännu inte utforskat?

Virginia Woolf är en författare som jag tänkt läsa i flera år utan att det blivit av, men en dag så ska det bli av

Årets bokreabesök

Årets besök på bokrean slutade med att jag köpte Kazuo Ishiguros Återstoden av dagen, som nyligen släpptes i Bonniers klassikerserie. Plus att jag lånade två böcker på biblioteket.

onsdag 24 februari 2016

Northanger Abbey

Catherine Morland är inte någon som skulle tänka sig som en romanhjältinna, det är i alla fall det vi får reda på i romanens första mening. Catherine har blivit inbjuden av grannarna mr och mrs Allen att tillbringa några veckor i Bath tillsammans med dem. Det dröjer inte länge förrän Catherine börjar göra nya bekantskaper, bland annat med Isabella Thorpe som hon snabbt blir vän med och de pratar om allt väsentligt som romaner, kvällen bal, morgondagens promenader och hur vissa unga män uppfört sig på balerna. En annan viktigt ny bekantskap är den med Henry Tilney, som bjuder upp henne på första balen och som sedan inte syns till på flera dagar. När han sedan dyker upp igen så närmar sig Catherine hans syster, en vänskap som inte Isabella ser med blida ögon på. När Catherine blir inbjuden att följa med familjen Tilney till deras gods Northanger Abbey så tackar hon gladeligen ja.

Northanger Abbey är den första roman som Jane Austen skrev, men den gavs in ut förrän efter hennes död 1818. Jag tycker att det märks att det är en tidig roman då den inte känns lika mogen som till exempel Förnuft och känsla och Stolthet och fördom, men det är inget negativt i sig då språket är livfullt och intrigen håller hela vägen till den sista sidan. Den stora frågan är varför jag inte har läst den här fantastiska romanen förrän nu och Henry Tilney har helt klart seglar upp som en favorit bland Austens män (vem vill inte ha en romanälskande man som uppskattar kvinnors intelligens). Nu har jag bara Mansfield Park kvar att läsa av Jane Austen, så nu har jag höga förväntningar på den.

måndag 22 februari 2016

Tematrio - Äntligen lästa (eller i alla fall köpta) böcker

Den här veckan handlar Lyrans tematrio om de där böckerna som blivit stående i bokhyllan ett tag. Jag är ganska duktig på att inte samla på mig så många böcker som blir olästa, men några böcker finns det alltid som ligger olästa här hemma.
Berätta om tre böcker ni äntligen sett till att läsa eller om tre böcker ni borde läsa snart!

En bok som legat som ett dåligt samvete sedan jag köpte den för att jag ville läsa den NU är Varg bland vargar av Hans Fallada, men efter en tredjedel så hittade jag annat som pockade på uppmärksamheten. Men snart ska jag ta tag i resten av boken.

Även om jag varit väldigt förtjust i Jane Austens böcker i många år så har jag inte lyckats läsa alla än. Förra veckan så blev det dock äntligen av att jag läste den underbara Northanger Abbey, efter att jag haft upplagor på både svenska och engelska stående i bokhyllan i många år.


En författare som jag tänkt läsa i flera år utan att blivit av är Chimamanda Ngozi Adichie, men i början av året läste jag i alla fall Alla borde vara feminister och nu håller jag på med Lila hibiskus.

söndag 21 februari 2016

i väntan på bojangles

En pojke växer upp i en lite annorlunda familj där mamman byter namn varje dag och pappan älskar att ljuga ihop historier, bland annat om att han jobbat med att jaga flugor med harpungevär. Föräldrarna har vänt ryggen åt allt vad vuxenansvar heter och föredrar att festa och dansa till Nina Simones Mister Bojangles hela nätterna, vilket gör att det blir lite si och så med pojkens skolgång. När skatteverket knackar på dörren så hotas deras lättsamma tillvaro och det gör att mamman går över galenskapens gräns.

I väntan på Bojangles är fransmannen Olivier Bourdeauts debutroman som gjort succé i Frankrike, och det är även den första boken i min nya klik-prenumeration hos Sekwa. Det är en bra berättelse som blandar kärlek, humor, absurditet och vilda fantasier med en stor dos svärta. Det är en bok som jag troligtvis inte hade läst om jag inte fått den genom klik, men som är glad för att ha läst.

torsdag 18 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven U

Den här veckan har enligt Os kvinnoalfabet kommit fram till bokstaven U, en bokstav som var lättare än jag trodde att den skulle vara.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på U?
Jag har sagt det förr och jag kommer att säga det igen, men faktum kvarstår att Bea Uusma blev en stor favorit hos mig med den fantastiska boken Expeditionen: min kärlekshistoria.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på U vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Uma Thurman är en skådespelerska som gjort många bra och coola roller på bioduken, särskilt i Kill Bill och Pulp Fiction.

3. Vilket verk på U av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra?
Jag vill minnas att tyckte väldigt mycket om De i utkanten älskande av Johanna Nilsson när jag läste den.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på U har du ännu inte utforskat?

Sigrid Undset är en författare som jag länge tänkt att jag borde utforska mer, jag är särskilt sugen på att läsa böckerna om Kristin Lavransdotter.

onsdag 17 februari 2016

klik

Eftersom jag länge tyckt att Sekwa utgivning varit väldigt intressant och jag är ofta väldigt sugen på att läsa flera av deras titlar varje säsong, så bestämde jag mig för att prova deras prenumerationstjänst klik. Nu har den första boken kommit, i väntan på bojangles av Olivier Bourdeaut och jag ser fram emot att läsa den. Då det var min första bok så fick jag även en bonusbok, tom, lille tom av Barbara Constantine, en bok som jag inte läst än. Det var extra trevligt att båda böckerna kom med varsin lapp med en handskriven hälsning.

tisdag 16 februari 2016

Veckans utmaning: Vem är din favoritgubbe?

Den här veckan har Kulturkollo gubbtema och tisdagsutmaningen lyder då följaktligen så här:
Veckans utmaning lyder kort och gott: Berätta om din favoritgubbe!


När jag började tänka efter så kom jag på en hel rad men underbara gubbar, både verkliga och fiktiva, så det har inte varit helt enkelt att välja en favorit. Till slut så föll valet ändå på Mister Tom i Michelle Magorians fantastiska bok God natt, Mister Tom, en gubbe som först verkar vara en surgubbe som är en butter enstöring. När åttaårige William flyttar in hos Tom efter att ha blivit evakuerad från London under andra världskriget så dröjer det inte länge förrän han öppnar upp sig och avslöjar ett stort hjärta.

Årets bokrea

Nästa vecka börjar årets bokrea och nu har årets bokreakatalog dykt upp på hallgolvet. Jag vet att jag de senaste åren klagat på att rean blir allt tunnare och i år är inget undantag. I år hittar jag ingenting som lockar, men det finns ändå en risk att jag kommer med någon bok ändå, för rean tänker jag gå på ändå trots allt.

måndag 15 februari 2016

Tematrio - Kärlek

Eftersom det var alla hjärtans dag igår så är det passande att veckans tematrio hos Lyran handlar om kärlek den här gången.
Berätta om tre bra böcker eller filmer som handlar om kärlek!

En författare som skrivit flera bra böcker om kärlek, i alla fall jakten på kärlek, är Jane Austen och just nu håller jag på och läser Northanger Abbey för första gången. Än så länge är det inte så kärlek, men jag har en känsla av att det kommer.

Ibland känner jag för att koppla av med en bok där jag vet att det kommer att sluta lyckligt och där det inte gör så mycket att det är ganska uppenbart vilka som kommer att få varandra redan första gången de möts. Min favorit när det gäller sådana är just nu Lucy Dillon, som även lyckas få in en del svärta i berättelserna. Bäst är nog de två senaste böckerna När livet börjar om och Hundra omistliga ting.

Jag har sett många filmer om kärlek (många av dem med Sandra Bullock i en av rollerna) men en av mina favoriter är kanske ändå He’s just not that into you (Dumpa honom på svenska) som består av flera kärlekshistorien som går in i varandra och som inte alla slutar lyckligt.

söndag 14 februari 2016

En bön för de stulna

På den mexikanska landsbygden bor Ladydi Garcia Martínez med sin mamma sedan pappan åkt till USA för att hitta jobb. Det är ett hårt liv på landsbygden där knarkkartellerna odlar opium på fälten, regeringen som dumpar kemikalier för att förstöra vallmofälten men som mest drabbar lokalbefolkningen och det finns ett ständigt hot om kidnappning. Det bästa man kan göra som kvinna i den här delen av Mexiko är att göra sig så ful som möjligt för att inte dra uppmärksamhet till sig när kartellerna åker runt i sina svarta stadsjeepar och plockar upp flickor som aldrig kommer tillbaka. Som ett gräver de fattiga gropar i majsfälten dit flickorna springer för att gömma sig så fort de ser svarta bilarna komma.


En bön för de stulna är en stark berättelse om en fattig del av Mexiko där hela tillvaron styrs av knarkkartellerna och det är kvinnorna som drabbas eftersom männen sticker iväg och lämnar dem ensamma. Kvinnorna, särskilt de unga flickorna, lever ett begränsat liv där de hela tiden måste akta sig och aldrig får gå ut själva. Författaren Jennifer Clement har i många år intervjuat kvinnor i Mexiko och har utifrån deras berättelser skapat den starka historien om Ladydi.

lördag 13 februari 2016

Himlens fånge

Det är strax före jul i slutet av 1950-talet och i bokhandeln Sempere & Söner i Barcelona kommer det in en gammal man som köper en exklusiv förstautgåva av Greven av Monte Cristo, men istället för att ta med sig boken så skriver han en hälsning till bokhandelns anställde Fermín Romero de Torres. Det blir starten på en berättelse som utspelade sig tjugo år tidigare om fångenskap, svek och begravda hemligter.


Himlen fånge är Carlos Ruiz Zafón tredje bok som kretsar kring De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelona och den utspelar sig efter de två tidigare böckerna Vindens skugga och Ängelns lek, fast den utspelar sig delvis parallellt samtidigt som i alla fall Ängels lek. I likhet med när jag den förra boken Ängelns lek så har jag lite svårt att hänga med i svängarna och hålla reda på vad som är sant eller inte. Av de tre böckerna så tycker jag att den första, Vindens skugga, är den bästa, även om det här också är en bra bok. Dessutom så finns det en öppning på slutet för ytterligare en bok i framtiden.

fredag 12 februari 2016

Bokbloggsjerka 12 – 15 februari

Det är fredag och det betyder att det har blivit dags för veckans bokbloggsjerka

Lottens bokblogg skulle vilja veta hur du tror att man kan inspirera barnens läsande. Har du några goda exempel?


Nu är inte jag någon expert på barn och har inte heller några egna. Den enda teori jag kan komma på är att man tidigt börjar läsa böcker för barnen, att det finns böcker i hemmet och att man som vuxen själv läser böcker.

torsdag 11 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven T

Den här veckan har enligt Os kvinnoalfabet kommit fram till bokstaven T, en bokstav som inte ställt några större problem för mig.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på T?
En författare som jag tycker väldigt mycket om är Kim Thúy, vars böcker Ru och Man är väldigt bra och jag ser fram emot Vi som kommer på svenska i vår.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på T vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
En av mina favoritskådespelare sedan ganska många år är Emma Thompson som gjort många fantastiska rollprestationer. Nu ser jag fram emot att se henne i filmatiseringen av Hans Falladas fantastiska roman Ensam i Berlin i vår. Dessutom så har hon en Oscar som manusförfattare för Förnuft och känsla.

3. Vilken kulturell kvinna på T har följt dig länge?
En skådespelerska som varit en favorit hos mig sedan Skilda världar visades på tv på 1990-taler är Tuva Novotny, som jag alltid tycker är bra i det jag sett henne i.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på T har du ännu inte utforskat?

Även om jag läst en del av Tove Janssons böcker om Mumintrollet så känns det som att det finns mycket mer att utforska.

onsdag 10 februari 2016

När livet börjar om


Libby och Jason har lämnat London för att ta över ett hotell i Longhampton som Jasons föräldrar drivit i många. Deras dröm är att förvandla det slitna hotellet till en lyxig tillflyktsort för stressade Londonbor. Efter ett tag börjar Libby undra om det här verkligen är den nystart som hon och Jason behöver. En dag inträffar en olycka utanför hotellet där en ung kvinna blir påkörd och när hon vaknar upp efter olyckan så har hon tappat minnet. Hon har ingenting på sig som talar om vem hon är, det enda hon har är en lapp med hotellets adress. Libby vill inte överge kvinnan och låter henne flytta in på hotellet medan hon återhämtar sig och väntar på att få tillbaka minnet.


Lucy Dillon är en författare som jag tycker allt mer om för varje bok jag läser och När livet börjar om är inget undantag. Även om Dillon skriver feelgood-böcker så finns det även en del smärta och olycka i böckerna och det är inte alltid säkert att allt slutar lyckligt. Jag är särskilt förtjust i att karaktärer från de tidigare böckerna dyker upp som små bikaraktärer, har man läst böckerna så känner man igen dem, men har man inte läst dem så påverkar det inte berättelsen. Den här gången blev jag glad över att få en uppdatering om hur det gått för Gina i Dillons förra boken Hundra omistliga ting.

Forum skickade boken

måndag 8 februari 2016

Tematrio - Feminism i ord och bild

Det har blivit dags för veckans tematrio hos Lyran och den här gången handlar det om feministiska texter.
Berätta om tre bra texter med feministisk vinkel!

En väldigt bra och intressant bok är Chimamanda Ngozi Adichies Alla borde vara feminister som kom på svenska i slutet av förra året.

En bok intressant bok som jag läste i höstas är Sex, lögner och revolution av Laurie Penny och som handlar om att växa upp som ung kvinna i dagens samhälle.


Pennskaftet av Elin Wägner har drygt hundra på nacken, men som ger en bra bild av hur villkoren såg ut för arbetande kvinnor i början av 1900-talet, innan rösträtt och kollektivavtal.

söndag 7 februari 2016

De sista vittnena

Jag har tänkt läsa Svetlana Aleksijevitj ganska länge, men det var först när hon fick Nobelpriset i litteratur förra året som jag tog tag i saken och köpte De sista vittnena, som blev liggande oläst i några månader innan jag kom mig för att läsa den. De sista vittnena är en del av Aleksijevitjs livsverk Utopins rösters om människorna som levde i Sovjetunionen. I den här boken är det barnen som minns andra världskriget, eller det stora fosterländska kriget som det kallas i Ryssland. Det var sommaren 1941 som kriget kom till Sovjetunionen och de var bara barn som inte förstod vad som hände när det plötsligt kom tyska soldater och fäderna försvann till fronten.

Det är inte det lättaste att läsa en bok där barn minns sina upplevelser av kriget, det blev så jobbigt att läsa om att elände att det enda sättet var att hålla det hela på armlängds avstånd. Här finns många hemska minnen, som den som mindes tvååringen som trodde att en handgranat var en docka (det slutade inte bra). Alla berättelserna i boken bildar tillsammans en större berättelse om en hel generation barn som växte upp under stora umbäranden, svält och utan en eller båda föräldrarna. Många hamnade på barnhem, ibland efter att sett föräldrarna bli dödade, och några blev hämtade av sin mamma efter kriget, endast några fick även tillbaka sin pappa. Mitt i allt lidande så finns det även bevis på medmänsklighet, många vittnar om hur helt okända människor tog hand om ensamma barn och delade med sig av mat när de knappt hade så det räckte åt dem själva.


Även om det är en jobbig bok att läsa känslomässigt så är det en väldigt bra och intressant bok som jag är glad att läste trots allt elände. 

fredag 5 februari 2016

Bokbloggsjerka 5 – 8 februari

Fredag betyder bokbloggsjerka och den här veckan är det en lite klurig fråga
Topp 5 fiktiva karaktärer som du önskar vore dina bästa vänner (böcker/film/tv).

Katniss Everdeen från Hungerspelen känns som en praktisk person att känna i fall man behöver överleva ute i det vilda.

Ronja Rövardotter eftersom jag som barn ofta lekte att jag var i Mattisborgen (och hoppade över Helvetesgapet) och i skogen med Ronja och Birk.

Miranda från tv-serien Miranda eftersom hon är rolig, spontan, gillar hemmakvällar och gör fruktvänner.

Elisabeth Bennet från Stolthet och fördom för att hon verkar vara en trevlig person som står upp för sig själv, om man dessutom ska tillbringa den mesta av tiden lite lätt uttråkad i ett stort 1700-talshus så är det nog bra att en smart vän som är rolig.


Rory och Lorelai Gilmore i Gilmore Girls dels för att de verkar vara roliga att umgås med och dels för att Stars Hollow verkar vara en trevlig stad att bo i. 

torsdag 4 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven S

Efter ett par knepiga veckor har nu enligt Os kvinnoalfabet kommit fram till S, en bokstav som var ganska lätt att komma på svar till (i alla fall jämfört q).

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på S?
En författare som jag varit väldigt förtjust i sedan jag läste henne för första gången är Sara Lövestam, som än så länge bara skrivit riktigt bra böcker.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på S vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
En skådespelerska som jag sett väldigt många filmer med är Sandra Bullock, och många av filmerna har jag sett väldigt många gånger. Även om Sandra är mest känd för komedier, så har hon även gjort en del seriösa roller, och fick till exempel en Oscar för sin roll i den fina filmen The Blind Side 2010. Dessutom så har hon producerat flera av sina filmer.

3. Vilken kvinna på S, död eller levande, tycker du borde få mer uppmärksamhet?
En kvinna som står med sitt produktionsbolag ShondaLand står bakom en rad populära tv-serier är Shonda Rhimes, som skapat serier som Grey’s Anatomy, Scandal, Private Practice och How to get away with murder, som alla innehåller många starka kvinnoporträtt.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på S har du ännu inte utforskat?
Seinabo Sey är en artist som jag bara hört några låtar med, men som jag gärna skulle lyssna mer på eftersom hon har en otrolig röst.

onsdag 3 februari 2016

Januari - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta årets första läsmånad, en månad som mest bjudit på riktiga höjdarböcker.

Lila av Marilynne Robinson
Att hela de levande av Maylis de Kerangal
Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie
Miniatyrmakaren av Jessie Burton
Gånglåt av Elin Olofsson
Kellermannen spoilar slutet av Martin Kellerman

Antal lästa böcker: 6
Antal papperböcker (inkl e-böcker): 6
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2016: 1
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 0
Antal faktaböcker: 1
Antal kvinnliga författare: 5
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 6
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal böcker lästa på originalspråk: 2
Antal recensionsex: 0

Antal länder: 5 (Sverige, Frankrike, Nigeria, England, USA)

tisdag 2 februari 2016

Veckans utmaning: Säg det med en enda mening!

Den här veckan är Kulturkollo tillbaka med sin tisdagsutmaning och den här gången handlar det om enradingarna som säger allt som behöver sägas. En utmärkt källa till träffsäkra visdomar är böckerna om Nalle Puh, där det finns hur många som helst, som till exempel att det ingen idé att skynda sig om man inte vet vart man ska eftersom man ändå inte vet när man är framme.

Den här gången kom jag dock att tänka på ett annat citat som precis beskriver hur man kan känna sig ibland. Det är när Bilbo i inledning till den första boken i Sagan om Ringen, Ringens brödraskap, förklarar för Gandalf att han känner sig uttänjd;


Som en klick smör som bretts över en för stor skiva bröd

måndag 1 februari 2016

Tematrio - USA

Eftersom Lyran i sin Jorden Runt-läsning kommit till Amerika så är veckans tema det stora landet i väster, ett land som jag inte läser så jättemycket från.
Berätta om tre läsvärda böcker från USA!

En av mina absoluta favoriter bland de amerikanska författarna är Joyce Carol Oates och en av hennes bästa böcker är Dödgrävarens dotter, en stark berättelse om den tyskjudiska Rebecca som sextonår gammal lämnar hemmet och hamnar i ett äktenskap med en misshandlande man.

En av de mer intressanta deckarförfattarna som kommit fram de senaste åren är Gillian Flynn som hittills skrivit tre bra deckare och jag tycker nog att hennes debut Vassa föremål är den bästa av dem.


En författare som i många år var näst intill bortglömd är Richard Yates, men för några år sedan uppmärksammades igen när det gjordes en film på Revolutionary Road med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio i huvudrollerna. Även Easter Parade och Cold Spring Harbour är läsvärda böcker.