Den
här veckan är det kokbokstema hos Kulturkollo och det är en typ av böcker som
jag är väldigt förtjust i. Jag är faktiskt så förtjust i kokböcker att jag fått
införa ganska stränga regler för att samlingen inte ska svälla allt för mycket,
så nu är det en in, en ut som gäller plus att jag måste laga minst ett recept
ur alla kokböcker, annars så åker de ut. Vid en snabb räkning här hemma så har
jag för tillfället 27 böcker om mat, bakning, te och saftning och syltning.
Självklart
så handlar även veckans utmaning om bokböcker.
Finns det någon kokbok du älskar
trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
Som
jag skrev ovan så har jag ganska hårda regler för kokböcker, men det finns ändå
ett par böcker som fått vara kvar trots att de inte riktigt uppfyller kraven. Dit
hör till exempel Tore Wretmans Svensk Husmanskost
som jag köpte på bokrean för några år sedan och framförallt Stora kokboken från 1948 som inte bara
innehåller recept utan även en massa råd om vad som ska serveras vid olika
högtider och hur man placerar gästerna vid en rad olika typer av bjudningar.
Det motsatta då, vilken kokbok är den
mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?
Den
första kokbok som jag vänder mig till när det är något recept som jag undrar över
är Vår kokbok och där är jag inne på
min andra utgåva. Den kokbok som jag procentuellt sätt lagat flest rätter ur är
dock Fransk bistro av Maria Zihammou,
en väldigt inspirerande bok med recept som inte är alltför komplicerade.
Bonusuppdrag: Har du någon
favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat?
En
bokserie som alltid får mig att vilja åka till Shanghai och äta gatumat är
böcker om Inspector Chen Cao av Qiu Xiaolong, där beskrivs allt som äts
ingående (och det äts en hel del). Inte blir jag mindre sugen när Peiqin, som är
gift med Chens kollega Yu, börjar laga mat, som även den beskrivs ingående.
En
väldigt charmig film om mat är Julie& Julia, om Julie som i nutid lagar sig igenom Julia Childs Det goda franska köket, parallellt med
berättelsen om hur Julia Child skrev kokboken. Det bjuds på mycket charm, god
mat och en fantastisk Meryl Streep i rollen som Julia Child.
Ser att vi har ganska lika svar, i alla fall har vi samma böcker.
SvaraRaderaJa, klassikerna återkommer när det är de mest kladdiga och smutsiga kokböckerna men sedan varierar det ganska mycket. Gillar också att läsa böcker med mat i andra länder, får mig alltid att vilja åka dit. Ännu roligare om man faktiskt SKA dit, att peppa lite innan.
SvaraRaderaJag letar fortfarande efter första delen i Qiu Xiaolongs serie, älskar ju asiatisk mat :)
SvaraRaderaälskar gamla kokböcker
SvaraRadera