Sidor

onsdag 29 juni 2016

Rosa Candida

Den unge islänningen Lobbi har ärvt sin passion för rosor och trädgårdsarbete från sin mamma, som dött i en bilolycka. Lobbi drömmer om att väcka liv i en förfallen klosterträdgård någonstans i södra Europa. Han lämnar Island med sin gamle far, den autistiske brodern och den unga kvinnan han får ett oplanerat barn med för att göra den långa resan söderut. Med sig till klosterträdgården har han ett exemplar av sin egen åttabladiga ros, Rosa Candida. En dag så vänds det lugna klosterlivet upp och ner när den unga modern och barnet oväntat dyker upp.


Rosa Candida är min första kontakt med den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir och det var en väldigt trevlig ny bekantskap. Det är en fin berättelse om en ung mans sökande efter sin plats i livet och vem han är. Det här är en författare som jag gärna skulle läsa mer av i framtiden. 

tisdag 28 juni 2016

Bokvinst

Som de flesta vet så pågår just nu fotbolls-EM och som vanligt när det är mästerskap så får man tippa Tysklands matcher på förlaget Thorén & Lindskogs facebooksida. Förra veckan lyckades jag tippa rätt i en av matcherna (den som Tyskland vann med 1-0) och vann två böcker, En irländsk dagbok av Markus Feldenkrichen och en bok som jag hört mycket bra om, Väggen av Marlen Haushofer.

Eftersom mitt fotbollsintresse bara existerar under mästerskap så känns det extra roligt kunna tippa rätt, vilket jag faktiskt även lyckades med i VM för två år sedan. Under resten av EM så kommer jag att hålla på Island, som ju gör ett fantastiskt mästerskap.

måndag 27 juni 2016

En trevlig överraskning

Vissa veckor börjar bättre än andra, som den idag när jag kom hem till ett väldigt oväntat bokpaket. Det visade sig att Historiska Media inte bara skickat höstens katalog och Karavans katalog, utan även tre pocketböcker. Anna Lihammers fantastiska Medan mörkret faller, Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter och Carolines arv av Katherine Webb. Lihammers bok har jag redan läst, men de två andra böckerna känns som att de kan passa bra på semestern.

lördag 25 juni 2016

Vi

Vi är namnet på berättaren i boken, hennes fullständiga namn är Bao Vi och den bokstavliga översättningen är ”Dyrbara pyttelilla mikroskopiska”. Som den yngsta i syskonskaran med bara äldre bröder är hon den som förväntas ta hand om bröderna och föräldrarna. Hela hennes tillvaro ändras när Vi tillsammans med sin mamma och bröderna flyr från Vietnam, medan pappan blir kvar, och hamnar i Kanada, där de bygger upp ett nytt liv. Vi väljer att gå sin egen väg istället för att läsa till läkare som hennes familj tycker att hon ska göra.


Vi är Kim Thúys tredje roman och i likhet med de två tidigare romanerna Ru och Mãn så har Thúy använt sig av sina erfarenheter som båtflykting från Vietnam. Det här har för mig varit vårens mest efterlängtade bok eftersom jag varit väldigt förtjust i de två tidigare böckerna, och som tur är slipper jag bli besviken. Det är en väldigt bra berättelse om drömmar, dubbla identiteter och om att hitta sin egen väg genom livet. 

fredag 24 juni 2016

En midsommarhälsning


Den här midsommaraftonen kommer jag att tillbringa på balkongen med god mat och en bra bok. Det är trevligt att vädret äntligen tillåter balkonghäng igen och även om solen lyser med sin frånvaro så är det varmt och vindstilla. 

tisdag 21 juni 2016

Veckans utmaning: Plågsamma sommarförsök

Den här veckan handlar om sommarplågor hos Kulturkollo och veckans utmaning handlar om de musikaliska plågorna.

Veckans utmaning är uppdelad i två delar:
Den första går ut på att presentera en sommarplåga från ditt förflutna och berätta om ditt förhållande till låten (kan vara hatkärlek, kan vara enbart plågsamt eller du kanske har ett fantastiskt sommarminne till låten).
Även om det säkerligen finns en hel del sommarplågor som jag glömt bort, men troligtvis kan sjunga med i, så har jag inget särskilt förhållande till sommarplågor. En som jag däremot minns är När vi gräver guld i USA med GES, vilket var soundtracket till den varma sommaren 1994.

Den andra handlar om att sia den närmsta framtiden. Vilken låt tror du blir 2016 års sommarplåga?

Eftersom jag väldigt sällan lyssnar på ny musik som inte är gjord av någon av mina gamla favoritartister, så är jag egentligen fel person att svara på frågan. En låt som jag hoppas kommer att spelas mycket i sommar är Justin Timberlakes Can’t stop the feeling, en låt som det är svårt att stå stilla till. Jag är egentligen inte något större fan av Timberlakes musik, men den här låten är svår att motstå.


måndag 20 juni 2016

Semesterläsning

Förra veckan hade jag en mardröm om att det bara var två dagar kvar tills jag skulle ut och resa och jag hade inte ordnat tillräckligt med böcker att läsa (att jag i samma dröm inte hade några rena kläder att packa pga glömt att boka tvättstugan var inte lika illa). För att inte riskera att hamna i den hemska situationen i verkligheten så har jag gjort en beställning av pocketböcker att läsa på semestern.

Plus att jag har en hög med olästa böcker som jag tänker ta tag i under sommaren. Eftersom det är 44 dagar tills jag faktiskt reser bort för en veckas sol- och lässemester så kan nog bokhögarna behövas fyllas på med några e-böcker och kanske några fler pocket.

söndag 19 juni 2016

Maestra

Judith Rashleigh jobbar på ett av Londons mest ansedda auktionshus, dock på en blygsam position med en lön som aldrig riktigt räcker till. För att dryga ut inkomsterna tar Judith ett extrajobb som värdinna på en champagnebar där män kan köpa sig sällskap. När hon kommer en konstkupp på spåren blir hon av med jobbet på auktionshuset och lämnar London för att ute i Europa skapa sig en ny tillvaro, den tillvaron som hon drömt om med dyra kläder och fina vanor. Med hjälp av ursinnet som bor i henne bestämmer sig Judith för att hämnas.

Maestra är en bok som troligtvis hade gått mig förbi om jag inte fått den hem i brevlådan, även om jag gillar thrillers så är jag inte nödvändigtvis intresserad av böcker som beskrivs som det mest chockerande jag kommer att läsa i år och som ska vara hetare är Fifty shades of Grey (som jag visserligen inte läst). När jag gav boken en chans och kom in i den så tyckte att den var betydligt bättre än jag trodde att den skulle vara och hade mot slutet svårt att lägga ifrån mig den. Dock så tycker jag att den varken var så chockerande eller erotisk som marknadsföringen påstår. Det här är första delen i en trilogi och jag kommer troligtvis att läsa även de kommande delarna när de kommer ut.


Norstedts skickade boken

lördag 18 juni 2016

Våran hud, vårat blod, våra ben

Ett barn står natt efter natt i fören på finlandsfärjan och verkar vänta på något. En lastbilschaufför plockar upp en liftare med misstänkt lite bagage. Ett ungt par köper ett hus som är ovanligt billigt och där det står ”OBS speciella omständigheter” i annonsen, En gymnasieklass har återträff på en ö långt ut i skärgården på midsommaraftonen. En kvinna gifter in sig i en framgångrik familj, men får betala ett högt pris.

Våran hud, vårat blod, våra ben är John Ajvide Lindqvists tredje samling med noveller och den här boken innehåller sju stycken, som alla är publicerade på olika håll tidigare och jag har läst två av dem innan. Ajvide Lindqvist visar återigen att han är en mästare inom skräckgenren och i de här kortare berättelserna blir det mer koncentrerat än i romanerna. En av de allra läskigaste är Speciella omständigheter som är helt oblodig och där det vardagliga gör att det blir extra obehagligt. I slutet av boken så finns ett nyskrivet efterord där Ajvide Lindqvist berättar hur han jobbar med noveller och hur varje novell kom till, vilket ger en insikt till hur han arbetar. En liten varning bör kanske utfärdas för den här boken om man inte gillar blod, monster och allmänna läskigheter.


Ordfront skickade boken

fredag 17 juni 2016

Bokbloggsjerka 17 – 20 juni (med bonusfråga)

Det har äntligen blivit fredag efter vad som känns som en väldigt lång vecka, och det betyder så klart att det är dags för veckans bokbloggsjerka.

Finns det någon tidning som du kan tipsa om? Alternativt, finns det en tidning som du saknar trots det enorma utbudet som finns i dag?
Det fanns en tid då jag köpte och läste olika tidningar var och varannan vecka, men de senaste tio åren har jag tappat intresset för de tidningarna. Nu läser och prenumererar jag bara på två tidningar, Vi Läser och Historiskan.

Bonusfråga:
Koko är nyfiken på om du kan tipsa om några historiska romaner. För att vara mera exakt ”historiska romaner som är (någotsånär) historiskt korrekta”, dvs. sådana där man kan lära sig något om perioden och inte sådana där det är nutidsmänniskor i periodkläder.

Jag är väldigt förtjust i Anna Laestadius Larssons trilogi, Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan, om kvinnor i det sena 1700-talets Stockholm och hur de levde både i överklassen och bland vanligt folk. Det är riktiga historiska karaktärer blandat med fiktiva och det märks att författaren gjort ordentlig med research, men utan att ställer sig i vägen för berättelsen.

onsdag 15 juni 2016

Den som väntar på något gott

kan tycka att det känns långt kvar till vecka 38, vilket är då Adlibris anger att de förväntas skicka den andra boken i Elena Ferrantes Neapelkvartett, Hennes nya namn. Det dröjde inte många minuter från det att mailet om boken går att förhandsbeställa förrän tills jag hade gjort min beställning. Eftersom jag ändå tänkt köpa den, så var det lika bra att beställa den redan.

Eftersom det är hela sommaren och semestern som väntar fram till vecka 38, så är det ändå helt okej att det känns långt till boken kommer.

tisdag 14 juni 2016

En enkät om resor i kultur och verklighet

Den här veckan ägnar sig Kulturkollo åt resor i olika former och i vanlig ordning så går veckoutmaningen i samma tema, den här gången med en reseenkät.

Vilken bok om en eller flera resor tycker du om?
Det finns många bra böcker om resor, som till exempel Utvandrarna av Vilhelm Moberg och Sagan om Ringen av Tolkien.

Road movies är en egen genre. Vilken är din favorit och varför?
En väldigt bra film som jag tycker passar in i kategorin road movie är True Romance med Christian Slater och Patricia Arquette i huvudrollerna (att google inte verkar hålla med mig struntar jag i, det sker i alla fall en förflyttning i filmen).

Vilken låt om att resa sjunger du gärna med i?
Jag hade lite svårt att komma på en passande låt, men i låten Robert Mitchum (från skivan Världens räddaste man) sjunger Olle Ljungström i alla fall ”Vi är på väg upp till månen, vi är på väg, för att träffa Robert Mitchum, vi är på väg”.

Inre resor är också resor. Presentera ett verk som beskriver en inre resa!
Jag tycker att det väldigt ofta sker inre resor i böcker, men just nu kan jag inte komma på någon passande bok.

Vilken plats/miljö läser du helst om eller ser filmer från?
Även om jag tycker om att upptäcka nya miljöer via böcker och filmer, så tycker jag ändå bäst att läsa om platser som jag varit på eftersom jag då kan se miljön framför mig på ett annat sätt.

Vilka platser eller miljöer gillar du inte att läsa om eller se filmer från?
Nej, jag har inga platser som jag inte gillar att läsa om eller se filmer från.

Har du gjort några resor inspirerade av ett eller flera kulturella verk? Berätta!
Efter att läst Expeditionen av Bea Uusma så besökte jag Andréemuseet i Gränna för att se sakerna i verkligheten. Resan kombinerandes med ett besök i Vadstena med klostret och drottning Filippas grav och även ett besök på Ellen Keys Strand.

Vilken kulturell resa drömmer du om att göra?
Eftersom jag länge varit drömt om och pratat om att jag vill åka tillbaka till Paris, så börjar det kanske bli dags att ta tag i saken snart (viket jag också sagt i några år nu).

Berätta om en resa du planerar att göra i sommar?
I sommar (om exakt 50 dagar enligt reseappen) så kommer jag att åka till Gran Canaria för en veckas total avslappning. Det som kommer att göra den charterresan lite extra intressant är att jag flyger från Trondheim, så allt är på norsk. (Det är för övrigt betydligt närmare till Trondheim till Arlanda från Östersund, plus att tågen passar ihop med flygtiderna)

Vilket land reser du gärna till?
Det finns många länder som jag gärna reser till (eller i alla fall som jag skulle vilja besöka en gång till), men ett land som gärna

Vart går din drömresa?
Det finns så många ställen jag skulle vilja åka till att jag inte orkar räkna upp dem här, men ingen som jag drömmer extra mycket om. Det enda som jag skulle behöva är tid och pengar.

Vilket resmål lockar dig inte alls?

Det finns inte så många ställen som inte lockar mig alls. Tidigare har jag tyckt att charterresor till solen inte var ett dugg lockande, men nu börjar jag se charmen en veckas total avslappning, badande och läsning.

måndag 13 juni 2016

Tematrio - Sommarläsplaner

Den här veckans tematrio är terminens sista och den handlar passande nog om sommaren läsplaner. Jag brukar inte planera min läsning så mycket eftersom det inte brukar bli som jag tänkt mig, men en trio ska jag väl ändå få ihop.
Berätta om tre texter, genrer, böcker, författare du planerar att läsa i sommar!

En bok som jag varit sugen på att läsa ganska länge och som jag nyligen köpt i pocket är Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie och den tänker jag definitivt läsa i sommar.

Jag har ganska länge sagt att jag ska läsa Kristins Lavransdotter av Sigrid Undset när böckerna kommer i en fräsch utgåva och nu när det kommer en nyutgåva i sommar så är det kanske dags att ta tag i saken.


Jag ser även fram emot att läsa de två sista böckerna i Sekwas klik-prenumeration med vårens utgivning, den fantastiska Kim Thúys tredje roman Vi och jag ser fram emot att stifta bekantskap med Fred Vargas nya Istider.

söndag 12 juni 2016

No cure for love

Sarah Broughton är en ny stjärna på tv-seriehimlen i Hollywood med huvudrollen i en ny framgångsrik kriminalserie när hon börjar få anonyma brev som är obehagliga. Den som får fallet på sitt bord är Arvo Hughes, som har haft att göra med alla typer av stalkers som finns i 90-talets Hollywood. När Sarah upptäcker en styckad kropp på stranden vid sitt hus trappas det hela upp. Det är uppenbart att Sarah har träffat sin stalker tidigare, men hon kan inte komma ihåg vem det kan vara. Till en början så verkar Sarahs förflutna vara rent, men när Arvo börjar skrapa på ytan så början en annan historia komma fram.

No cure for love gavs ursprungligen ut 1995, i början av Peter Robinsons författarkarriär och den gavs ut på nytt förra året eftersom den efterfrågats av läsare som lyckats få tag på den utan att lyckas. Även jag har tidigare försökt få tag på den eftersom det varit den enda av Robinsons romaner som jag inte läst (jag har nu bara en novellsamling oläst av honom). Det som var intressant att läsa en bok som har ett par decennier på nacken är att mycket känns bekant, fast det saknas både allmän tillgång till internet och ingen har mobiltelefoner (några har dock biltelefoner). En sak som står klar är att Peter Robinson har lyckats hålla en hög under många år, även om det här inte var någon av hans allra första böcker (debuten var Gallows View 1987). No cure for love är en helt ok deckare som definitivt är bättre än genomsnittet och historien håller hela vägen.

lördag 11 juni 2016

Årets sommarpratare

För några dagar sedan så presenterades årets Sommarpratare i P1 och nu har även jag hunnit gå igenom listan och plockat ut de som jag är mest sugen på att lyssna på. I vanlig ordning så kommer jag att lyssna i efterhand på podarna, vilket gör att jag slipper musiken, vilket ibland är bra och och ibland lite tråkigt. I år måste jag säga att det inte är så många sommarpratare som lockar så här på förhand. Hela listan finns här

Juni
24 Lars Ulrich (endast pod på engelska)
25 David Lagercrantz
26 Annika Lantz
27 Johan Olsson

Juli
2 Ingvar Carlsson
13 Maj Sjöwall
28 Johan Renck
29 Stina Stoor

Augusti
14 Kerstin Ekman

19 Karin Bojs

fredag 10 juni 2016

Bokbloggsjerka 10 – 13 juni

Det är fredag dags för veckans bokloggsjerka.
Denna vecka undrar Mia Eggiman vad vi tycker om recensionsexemplar i e-pub format och pdf?


Jag har ingenting emot recensionsexemplar i e-pub, de tar inte upp någon plats här hemma, är smidiga att ladda ner och jag tycker att det är smidigt att bära omkring på och läsa på min e-boksläsare. Däremot så är jag inte särskilt i pdf eftersom det inte går lika bra ihop med min e-boksläsare eftersom man inte kan anpassa storleken på texten på samma sätt.

torsdag 9 juni 2016

Att vara här istället för där

Ikväll skulle jag ha velat se ett av mina favoritband, brittiska Suede, när de spelar på Gröna Lund. Istället så sitter jag hemma i Östersund och försöker tänka att det den där spelningen på Storsjöyran är svårslagen. Som tur är finns det även liveklipp på Youtube, som det här från spelningen på Glastonbury förra året och som filmades av BBC. Dessutom så skulle jag på Gröna Lund inte komma tillräckligt nära för att kunna se Brett Anderssons höftvickande ordentligt.


Jag måste erkänna att jag är svag för band som får in ord som kookiness i låtar. Dessutom så har delar av bandet twittrat från både Moderna Museet och ABBA-museet under dagen,

onsdag 8 juni 2016

Bokpaket

Det är alltid trevligt att komma hem och hitta ett bokpaket som väntar på hallgolvet. Det är extra trevligt efter en stressig arbetsdag och när boken är fint paketerad.

I paketet fanns boken Maestra av L. S. Hilton, som ska vara en thriller som är den första delen i en trilogi och som Norstedts skickat.

tisdag 7 juni 2016

Veckoutmaning: Favoritskogen

Den här veckan har Kulturkollo skogen som tema, vilket även går igen i veckoutmaningen.
Det finns så många fina skogar här i världen. Veckans utmaning består i att visa upp en bild på just din favoritskog.

Ifall det är någon som missat det, så kan jag berätta att Norrlands inland innehåller en hel del skog, vilket gör att jag varit omgiven av skog nästan hela mitt liv. Under barndomens bilsemestrar så började de alltid med ungefär 30 mil skog innan vi kom söder om Orsa och fick se lite civilisation (de där sista 30 milen på hemvägen var lite sega och enformiga).



Även om jag hade den riktigt skogen runt hörnet när jag växte upp så tillbringade jag många timmar med låtsas vara i Mattisskogen med Ronja Rövardotter tillsammans med en kompis. Eftersom jag inte har något kort på skogen där vi lekte, så har jag tagit en bild på skogen som omger Ristafallet, där man spelade in scenerna vid Glupafallet i filmatiseringen. För mig som älskade både filmen och boken om Ronja var det en höjdare att passera Glupafallet på vägen till stugan.

söndag 5 juni 2016

Klassikerutgivning

Norstedts har lagom till sommaren gett ut 50 av sina översatta klassiker i digital form, böckerna kommer man att kunna köpa både som e-bok och i pappersform som print-on-demand. Jag tycker att det är ett bra initiativ eftersom det kan vara svårt att få tag på vissa klassiker. Hela utgivningen finns här.

torsdag 2 juni 2016

Maj - en sammanfattning

Vi har nu kommit in i juni, den första sommarmånaden, och det betyder att det blivit dags att sammanfatta majs läsning. Även om jag inte läst riktigt lika många böcker som de tidigare månaderna, så har det var en bra läsmånad med flera riktigt bra böcker.

Jag utan dig av Kelly Rimmer
Snövit ska dö av Nele Neuhaus
olyckan av Valérie Tong Cuong
Simma med de drunknade av Lars Mytting
Stora små lögner av Liane Moriarty
Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske av Emmy Abrahamson
Flickorna i parken av Lisa Jewell

Antal lästa böcker: 7
Antal papperböcker (inkl e-böcker): 7
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2016: 5
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 1
Antal faktaböcker: 0
Antal kvinnliga författare: 6
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 7
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal böcker lästa på originalspråk: 1
Antal recensionsex: 1


Antal länder: 6 (Sverige, Frankrike, England, Tyskland, Australien, Norge)

onsdag 1 juni 2016

Huset vid sjön

Sommaren 1933 är en Alice Edevane brådmogen femtonåring som har en livlig fantasi och som drömmer om att bli författare. När familjen har den årliga midsommarfesten med hundratals gäster på sitt lantgods i Cornwall så försvinner familjens yngste son Theo spårlöst. Eftersom Theo bara är elva månader gammal så fruktar man det värsta och ett stort sökpådrag dras igång, men han hittas aldrig. Sjuttio år senare kommer polisen Sadie Sparrow till Cornwall för att hälsa på sin morfar på en påtvingad semester efter att det gått fel i ett fall som hon arbetat med. När Sadie av en slump hamnar vid huset vid sjön blir hon intresserad av huset som verkar har blivit övergivet, när hon får höra om den försvunne pojken så börjar hon nysta i vad det var som hände den där gången. Alice Edevane är numera en framgångsrik deckarförfattare som lever ett välordnat liv, men när Sadie kontaktar henne kommer gamla minnen och hemligheter upp till ytan igen.

Huset vid sjön är Kate Mortons femte roman och jag har läst och gillat dem alla. Det finns en del teman som känns igen från de tidigare böckerna med lantliga egendomar i England, familjehemligheter och berättelserna utspelar sig i både modern tid och historisk tid, men när man skriver så bra som Morton gör så spelar det ingen roll eftersom ingen gör det bättre. Det här är en underbar bok sög tag i mig och som var svår att lägga ifrån sig. Även om jag gillat alla Mortons böcker, så tycker jag nog ändå att den här en av de bästa (och jag längtar redan tills nästa bok kommer).


Forum skickade boken