Sidor

onsdag 31 augusti 2016

Vänd dig inte om

Spåren efter Sveriges största mentalsjukhus Beckomberga har suddats ut och man bygger exklusiva bostäder i parken. En av dem som flyttat in i idyllen är Svante Levander och hans nya kärlek. En kväll på väg hem från affären blir Svante brutalt knivhuggen till döds och den som grips för mordet är hans före detta fru Eva som följt efter honom den kvällen. Det enda vittnet som finns är en utländsk kvinna som satt utanför affären och tiggde, men hon har försvunnit spårlöst. När några ungdomar hittar rester av mänskliga kroppar inte så långt från mordplatsen så sprider sig rädslan i området.

Vänd dig inte om är Tove Alsterdals fjärde deckare och det är tyvärr inte hennes bästa, särskilt inte jämfört med hennes två senaste böcker, I tystnaden begravs och Låt mig ta min hand, som varit väldigt bra och som jag tyckt väldigt bra om. Det hela börjar bra och berättelsen tar en del oväntade vändningar, men när det hela knyts ihop så tycker jag att det lämnas några obesvarade frågor och en del känns lite väl orealistiskt.


Lind & Co skickade boken

tisdag 30 augusti 2016

Ge oss ditt 70-tal!

Den här veckan hos Kulturkollo handlar om 70-talet och det är i vanlig ordning vad veckoutmaningen handlar om;

Dekadens, politik, plyschoveraller – 1970-talet kan vara så mycket. Den här veckan vill jag att du delar med dig av ditt 70-tal. Det kan vara ett foto, en berättelse, ett minne, en maträtt, en färg – helt enkelt något du förknippar med 70-talet.


Även om jag föddes på 70-talet så har jag inga egna minnen från den tiden eftersom jag föddes på slutet av decenniet, i januari 1979 för att vara exakt. Under de 11 månader som jag upplevde av 70-talet ägnade jag mig åt det man brukar göra i den åldern, sova, äta mosad mat, lära mig sitta och stå med stöd (ingen verkar minnas riktigt när jag lärde mig gå) och charmade släkten som det första barnbarnet/syskonbarnet.

Ett kort på mig från 70-talet

söndag 28 augusti 2016

Det vi inte visste var lycka

Det var länge sedan Julie slutade tro att livet skulle bli som i sagorna, hon har ett slitsamt jobb i kassan på en stormarknad och tar ensam hand om den treårige sonen Lulu, den enda ljuspunkten i hennes liv. En extra jobbig dag står den nyskilde Paul i hennes kassa och ler mot henne. Det är början på en väldigt oväntad vänskap, där de trots den stora åldersskillnaden och att de lever helt olika liv nästan genast hittar varandra. När Paul föreslår att Julie och Lulu ska följa med honom till hans hus i Bretagne på semestern så tackar hon efter en viss tvekan ja, det blir ett sätt att fly från den gråa vardagen. Med på resan är även Pauls son, som haft en väldigt svår tid.

Det vi inte visste var lycka är en fransk feelgood om att hitta lyckan på oväntade ställen och sätt. Det är en till mesta delen mysig berättelse om vänskap, men det finns en rejäl svacka i mysigheten en bit in i boken, som istället tillför en rejäl dos svärta. Överlag så är det en bra och trevlig bok, även om jag har lite invändningar mot hur den slutar.

lördag 27 augusti 2016

En irländsk dagbok

Benjamin har ett framgångsrikt jobb inom bankvärlden, även om hans privatliv inte är det han vill. En dag får han ett brev från Irland som väcker minnen från ungdomen till liv. Hösten 1989 var Benjamin med i ett elevutbyte med sin skola och tillbringade några veckor på den irländska landsbygden. Samtidigt Berlinmuren faller i Tyskland så upplever Benjamin sin första kärlek med Victoria, en kärlek som var omöjlig.


En irländsk dagbok är en berättelse om den stora första omvälvande kärleken och om de konsekvenser som den hade. Samtidigt så finns i bakgrunden två stora strömningar som påverkade världen, murens fall 1989 och den finanskrisen 2008. Det är en intressant berättelse där dåtid och nu tids vävs ihop på ett sätt som knyts ihop på slutet.

fredag 26 augusti 2016

Bokbloggsjerka 26 – 29 augusti

Det är fredag och dags för veckans bokbloggsjerka, som den här gången har en lättbesvarad fråga;

Vad läser du just nu?

Just nu håller jag på med Tove Alsterdals nya deckare Vänd dig inte om

Där gryningen dröjer

1913 ger en grupp vetenskapsmän sig av till Arktis i ett försök att hitta Andrée-expeditionen. De stiger i land på en ö-grupp långt bort i fjärran och börjar sin färd över snömassorna och det som är tänkt att bli en månadslång expedition drar ut i en evighet. När männen tills slut återvänder så är det som spillror och skuggor av sitt forna jag. Drygt tjugo år senare sker några brutala mord i Stockholm och det faller på kriminalkommissarie Carl Hell och hans kollega polissyster Maria Gustavsson att utreda morden. Det står tidigt klart vem som är gärningsmannen och att svaret till motivet ligger i det förflutna, som är fyllt av skuld och skam.

Där gryningen dröjer är Anna Lihammers tredje deckare med det lite udda radarparet Carl Hell och Maria Gustavsson och hon visar än en gång vem som är den nya stjärnan på den svenska deckarhimlen. När det blir dags att summer årets böcker i slutet av året så är det här en av dem som kommer att finnas med på topplistan, och det kommer säkerligen att vara den bästa deckaren. Jag tycker om att Lihammer förlagt en del av handlingen till det ogästvänliga Arktis och knyter an till Andrée-expeditionen (som i sig är väldigt intressant) med en expedition som är ungefär lika dåligt förberedd för att överleva. Jag ser förövrigt redan fram emot att få läsa Lihammers nästa bok.


Historiska Media skickade boken

torsdag 25 augusti 2016

Fred Vargas-tema

När jag tidigare i sommar läste min första deckare om kommissarie Adamsberg när vårens prenumeration hos Sekwa avslutades med Fred Vargas Istider, så föll jag handlöst för den franske polisen och hans kollegor. Eftersom jag läste den sjunde boken så blev jag sugen på att läsa de tidigare delarna och kunde inte låta bli att beställa hem de sex böckerna i pocket. Den här hösten kommer att ha ett visst Fred Vargas-tema.

onsdag 24 augusti 2016

When the music's over

På en ödslig landsväg hittas kroppen av en ung naken kvinna som verkar att ha blivit utslängd ur en bil och sedan misshandlad till döds. DI Annie Cabbot utreder fallet och ställer sig frågan hur en fjortonåring kan bli utsatt för ett sådant brutalt mord. Det visar sig vara ett fall som upprör många känslor i det lokala samhället. Alan Banks, som nyligen blivit befordrad till Detective Superintendent, får ett annat fall på sitt bord där den kända underhållaren Danny Caxton anklagas för att systematiskt ha utnyttjat unga kvinnor sexuellt flera decennier. Det faller på Banks att utreda anklagelserna från Linda Palmer, som påstår sig ha blivit våldtagen av Caxton som fjortonåring för femtio år sedan.


When the music’s over är den tjugotredje delen i Peter Robinsons serie om DCI Alan Banks (som efter sin befordran inte längre är DCI) och det är mycket som är sig likt jämfört med de tidigare böckerna. I vanlig ordning så är det väldig få lik, vilket jag som bekant är förtjust i, och i den här boken är det istället sexuellt utnyttjande som står i fokus, både i det samtida fallet och i det historiska fallet. Jag tycker boken vinner på att det två fall som utreds parallellt eftersom det gör att det blir ett annat tempo i berättelsen. Robinson har även lyckats få in politiska stämningarna som råder i England idag med högerextrema krafter och rasism som bubblar under ytan på ett trovärdigt sätt. 

tisdag 23 augusti 2016

Veckoutmaning: Tipsa oss om din bästa prata-om-bok/låt/film/TV-serie!

Den här veckan ställer Kulturkollo en intressant fråga i veckoutmaningen;

Det finns ju böcker/låtar/filmer/TV-serier som passar så fantastiskt fint att prata om i en bokcirkel, runt fikabordet på jobbet eller med goda vänner och veckans utmaning är helt sonika att tipsa om en personlig favorit som passar bra att prata om. Vad är det som gör den så bra? Varför fyller den samtal i timmar?

För ett tag sedan bestämde jag mig för att prova Netflix och än så länge har jag i princip bara tittat på Gilmore Girls igen. Även om jag sett enstaka avsnitt de senaste åren så är det ganska många år sedan jag såg serien regelbundet. Att se om en serie som jag älskar flera år senare gör att jag ser den med lite andra ögon och det finns en del saker som tål att diskuteras. Jag har för tillfället kommit halvvägs in i den fjärde säsongen.

Förut tyckte jag att Rorys första pojkvän Dean var charmig, men nu tycker jag att hans svartsjuka känns olustig och kontrollerande. Det är inte charmigt när en kille försöker starta slagsmål med alla (Tristan och Jess) som visar det minsta intresse för henne.

Exakt när blev Rorys pappa Christopher serien hetaste kille? Jag vill minnas att jag förut tyckte att Tristan och Jess var snygga, men nu ser de mest unga ut. Det faktum att David Sutcliffe under seriens första säsonger var yngre jag är nu kan väl inte ha någonting med saken att göra?


Jag gillar fortfarande att Stars Hollow är ett ställe där alla får vara sig själva och accepteras för den de är, som när det kommer en ny brevbärare som lämnar alla brev hos fel personer och alla bara byter brev med varandra. Och min favorit Kirk som måste ha jobbat på alla arbetsplatser i hela stan och som bröt sig in hos Lorelai för att installera ett inbrottslarm.

söndag 21 augusti 2016

Från och med du

Anna Alessi är drygt 30 och lever ett bra liv, hon har bra vänner och hon älskar sitt jobb som professor i historia, det enda som saknas är den stora kärleken. Hon ägnar sig åt nätdejting, vilket inte går så bra och den rätte dröjer. Annat var det under skoltiden, då var Anna kraftigt överviktig och mobbades svårt. En dag dyker en av dem som utsatte Anna för den förödmjukelsen i skolan upp, den snygge James Fraser, vilket ställer Annas liv på ända. James verkar inte alls vara som under skoltiden, nu är han rolig, charmig och mogen. Men Anna känner ändå inte att hon vågar lita helt på honom.


Från och med du är den tredje boken som jag läser av Mhairi McFarlane nu i sommar och jag tycker nog att det är den bästa av hennes böcker. Även om Anna letar efter den rätte så är det inte vad hela berättelsen kretsar omkring. Snarare handlar det om att hantera det bagage man har med sig från uppväxten. Det är en bok fylld med humor, träffsäkra repliker och karaktärer som känns trovärdiga.

lördag 20 augusti 2016

Projekt Rosie

Don Tillman är en man ser bra ut, är vältränad, har ett bra jobb och tjänar mer än genomsnittet och borde vara ett kap för många kvinnor. Problemet är att Don har problem med sociala relationer och har svårt att passa in i sociala sammanhang. Eftersom han är en forskare så tar han sig an sökandet efter en fru genom att utforma Projekt Fru, ett mycket grundligt frågeformulär som är tänkt att sortera bort olämpliga kandidater, så som rökare, de som dricker för mycket, de som kommer för sent och vegetarianer. När Rosie en dag kommer in i hans liv så är hon så långt ifrån bilden som Don har av den perfekta frun, men hon tar sig ändå in i hans liv på ett oväntat sätt.


Projekt Rosie är en charmig bok om att kunna hitta kärleken även om man inte är som alla andra. Jag tycker att det är en rolig bok och jag skrattar flera gånger med Don när hans sociala klavertramp blir ofrivilligt komiska. Det här är en bok som jag hört och läst många rekommendera de senaste åren och som varit lite nyfiken på, men som det inte blivit av att jag läst förrän nu. Nu är jag sugen på även läsa uppföljaren Rosieeffekten.

fredag 19 augusti 2016

Bokbloggsjerka 19 – 22 augusti (tema: lärande)

Det är fredag och det innebär att det blivit dags för veckans bokbloggsjerka.

Känner du till någon bok i skolmiljö som du kan rekommendera, eller kan du ge exempel på en karaktär som innehar ditt drömyrke eller har du ”bokliga” erfarenheter av lärande på annat sätt?

Det finns en hel del bra böcker som utspelar sig i skolmiljö och jag har gjort en lista över mina favoriter.

Den första boken som jag kom att tänka är böckerna om Harry Potter av J. K. Rowling, som utspelar sig skolmiljö, även om den inte är riktigt som de skolor vi är vana vid.

Engelforstrilogin (Cirkeln, Eld och Nyckeln) av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren utspelar sig i en gymnasieskola, även om huvudkaraktärerna har en hel del annat att tänka på utöver skolarbetet.


Curtis Sittenfelds debutroman I en klass för sig handlar om den fjortonåriga Lee Fiora och hennes erfarenheter på en privatskola.

torsdag 18 augusti 2016

Väggen

En kvinna följer med sin kusin och hennes man till deras jaktstuga i bergen. När kusinen och mannen bestämmer sig för att göra ett besök i byn på kvällen stannar kvinnan kvar i stugan. När hon vaknar nästa morgon så är hon fortfarande ensam och när hon går ut för att leta efter släktingarna så upptäcker hon att det kommit en genomskinlig vägg som delar av världen. Det verkar som att alla djur och människor på andra sidan väggen är döda och att hon verkar vara den enda människan kvar. Tillsammans med hunden Lo, en ko och en katt börjar kvinnan skapa sig en ny tillvaro där blir självförsörjande i väntan på att någon eventuellt kommer och hittar henne.

Väggen är en sådan där bok som jag hört många rekommendera och tipsa om under en ganska lång tid, men som det blev att jag läst förrän jag vann boken från förlaget Thorén & Lindskog genom att tippa rätt i en match under fotbolls-EM. Det är en fantastisk berättelse om kampen för överlevnad och hur en ensam kvinna inte ger upp utan skapar sig en ny tillvaro för att kunna överleva i under de nya omständigheterna trots hon egentligen är en stadsbo som inte är van vid kroppsarbete och inte har några särskilda kunskaper om jordbruk.

onsdag 17 augusti 2016

Tre önskningar

När trillingsystrarna Kettle fyller år så ställer de i vanlig ordning till med en scen. Mot slutet av deras middag på restauranten så startar ett bråk som leder till att en av dem måste uppsöka sjukhus på grund av en fonduegaffel. Frågan är vem av dem det är som startat bråket den här gången, Cat var liv vänts upp och ner sedan hennes man erkände att han varit otrogen, Lyn som lever ett på ytan perfekt liv eller Gemma som är den mest bohemiska av systrarna och som inte kan behålla några hemligheter.


Jag har varit lite skeptisk till att läsa Tre önskningar eftersom det är Liane Moriartys debutroman som kom flera år innan genombrottet Öppnas i händelse av min död och jag tycker inte alltid om när man letar fram gamla titlar av författare eftersom de inte alltid är lika bra. Fast den här gången hade jag fel då det visade sig att det här en riktigt bra och bok med en väl genomarbetad berättelse som håller hela vägen. Det är en trevlig berättelse om tre systrar som trots att de är trillingar och hela sitt liv setts som en enhet, i vissa delar är väldigt olika varandra.

tisdag 16 augusti 2016

Veckans utmaning: Min bästa danska …

Efter att ha haft ett uppehåll över sommaren så har Kulturkollo nu börjat med sina temaveckor igen, och den här veckan är det Danmark som står i fokus. I vanlig ordning så handlar även veckoutmaningen om Danmark.

Det finns mycket bra grejer om kommer från Danmark, inte sant? Massor av bra deckare både i bokform om som TV-serier. Filmer som utmanar, griper tag och roar. Snygg design och tidlösa konstnärer.
Veckans utmaning är att göra en ”best of”-lista över dina danska favoriter.

1. Min bästa danska författare/bok
Peter Høeg är en av mina absoluta favoritförfattare sedan jag var i tonåren och jag skulle säga att hans bästa bok är De kanske lämpade, eller möjligtvis debuten Föreställning om det tjugonde århundradet.

2. Min bästa danska film
Jag har ärlighetens namn lite svårt att på rak arm komma på vilka danska filmer jag sett, men jag vet i alla fall att Festen gjorde ett väldigt starkt intryck när jag såg den.

3. Min bästa danska tv-serie
Den här frågan är desto enklare att svara på eftersom jag älskar det danska kostymdramat Badhotellet, som handlar personal och gäster på ett jylländskt badhotell under mellankrigstiden.

4. Mitt bästa danska kulturtips (kan vara vad som helst som du gillar t. ex. musik, mat, konst, en plats, en person)

Jag är väldigt förtjust i Skagen, den lilla mysiga staden på Jyllands nordspets som för drygt 100 år sedan var en konstnärskoloni. Förutom att Skagens museum har en stor samling tavlor av konstnären som PS Krøyer, Anna Ancher, Christian Krogh och Michael Ancher, så kan man även besöka Anna och Michael Anchers hem och Brøndums hotell. 

söndag 14 augusti 2016

Flykten

En pojke gömmer sig i en grop och lyssnar efter de män som letar efter honom. Han har flytt hemifrån efter att ha bevittnat en traumatisk upplevelse. När han lämnar sitt gömställe är det med vetskapen om att han måste korsa den vidsträckta och obarmhärtiga slätten. När han på natten är desperat och uttorkad stöter han på en gammal tystlåten herde som motvilligt bestämmer sig för att för slå följe med pojken. De pratat inte så mycket med varandra, men herden förstår snart att det är en flykt de är ute på.


Flykten är en stark berättelse om en utsatt pojke och hans kamp för överlevnad på flykt genom en obarmhärtig slätt präglad av torka och död. Det är också en berättelse om vänskap och lojalitet mellan pojken och herden och hur de hjälper varandra. Boken är författaren Jesús Carrascos debut och det är verkligen en debut som lovar gott inför framtiden.

lördag 13 augusti 2016

Kanske är det allt du behöver veta

Den förmögna familjen Sinclair samlas varje sommar på sin privatägda ö utanför Massachusetts kust. På ytan är alla atletiska och attraktiva och ingen är kriminell, missbrukare eller misslyckad. Cadence, som är det äldsta barnbarnet och arvtagare till förmögenheten, är den som berättar hela historien om hur de tre jämnåriga kusinerna växer upp tillsammans på somrarna och hur saker förändras när Gat dyker upp. Det är under den femtonde sommaren som allt förändras när det händer något hemskt. Cadence har inga minnen av vad det var som hände och ingen verkar vilja berätta sanningen för henne.


Kanske är det allt du behöver veta är en bok som jag troligtvis aldrig hade läst om jag inte fått den av en hemlig bokvän före jul och sedan hört den rekommenderas från ett par olika håll. Det är en skickligt uppbyggd berättelse där sanning om vad som hände den där sommaren långsamt avslöjas mot slutet.

fredag 12 augusti 2016

Harry Potter and the cursed child

Eftersom jag varit ett fan av Harry Potter sedan jag läste den första boken och sedan har läst alla böckerna minst två gånger och sett alla filmerna många gånger, så kunde jag inte motstå att förhandsbeställa Harry Potter and the cursed child för att få läsa den så fort som möjligt (vilket jag också gjorde, men hann inte skriva om den innan resan till Gran Canaria). Det första man ska komma ihåg att det här inte är en åttonde bok, det är en pjäs i två delar som J. K. Rowling skrivit tillsammans med John Tiffany och Jack Thorne.

Det har gått 19 år sedan sist och Harry Potter är numera en utarbetad medarbetare på Ministry of Magic och har tre barn i skolåldern. I den här berättelsen är det Harrys son Albus Severus Potter som står i centrum, en ung man som tycker att det är jobbigt att växa upp i skuggan av sin berömde far. Så mycket mer tänker jag inte gå in på handlingen.


Det är inte samma sak att läsa en pjäs som en vanlig bok, men när jag kom in i berättelsen så spelade ingen roll. Det var trevligt att återknyta kontakten med Harry, Ron, Hermione och de andra och se vad som hänt sedan sist. Pjäsen, eller snarare pjäserna eftersom del ett och två är varsin pjäs, spelar nu för fulla hus på Palace Theater i London.

torsdag 11 augusti 2016

Semesterläsning

Jag nu kommit hem från årets solsemester, denna gång styrde jag kosan mot Gran Canaria för första gången. En veckas solsemester betyder en massa lästid för mig, denna gång tillbringade jag mycket tid i en solsäng under ett parasoll och i de riktigt bekväma stolarna på balkongen. Det blev totalt åtta lästa böcker under veckan, vilket är två fler än förra årets resa, och alla har varit bra (även om Anna Lihammers nya bok Där gryningen dröjer var veckans bästa);

Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart
Flykten av Jesús Carrasco
Där gryningen dröjer av Anna Lihammer
Projekt Rosie av Graeme Simson
Det vi inte visste var lycka av Agnès Ledig
Tre önskningar av Liane Moriarty
Väggen av Marlen Haushofer
When the music’s over av Peter Robinson


Efter en veckas läsning så är tanken att jag nu ska sätta mig ner och börja recensera böckerna, plus Harry Potter and the cursed child som jag inte hann med innan resan.

Även om det är skönt att vara hemma igen, så var det inte så dumt att vakna upp till den här vyn varje morgon.

fredag 5 augusti 2016

You had me at hello

Mitt i ännu ett gräl under bröllopsplaneringen får Rachel nog och bestämmer sig för att det är dags att göra slut och slå upp förlovningen med sambon Rhys. I förvirringen som uppstår efter det spontana beslutet ser Rachels framtid suddig ut och inte blir det lättare av att hon får veta hennes ungdomskärlek Ben flyttat tillbaka till staden. När Rachel lyckas planera in ett slumpartat möte med Ben är det tio år sedan de senast sågs och när de träffas kommer alla känslorna tillbaka. Det verkar som att Ben inte ser henne som något mer än en vän och dessutom så är han gift med en perfekt kvinna.

You had me at hello är den andra boken som jag läser av Mhairi McFarlane och jag tycker inte att den är lika bra som den förra jag läste, Det är inte jag, det är du. Jag vet inte vad det, men det känns som att det är någonting som saknas i boken som gör att inte dras in i boken trots att det finns både humor och en i grunden hyffsat intressant berättelse. Även om jag inte var så förtjust i boken så kommer jag i alla fall att läsa även Från och med du av McFarlane (den ligger nämligen och väntar i att läsa-högen).

tisdag 2 augusti 2016

Juli - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden juli. Det har varit en månad med bra böcker och ett bra flyt i läsningen. Även om juli varit bra så hoppas jag att augusti blir ännu bättre eftersom det är min semestermånad, och än så länge har semestern i alla fall bjudit på bra läsväder.

Störst av allt av Malin Persson Giolito
Det är inte jag, det är du av Mhairi McFarlane
Fågelskådaren av Christina Olséni och Micke Hansen
Istider av Fred Vargas
Vägen till Klockrike av Harry Martinson
En sommar på luffen av Eli Åhman Owetz
Tala är guld av Cammie Mcgovern 

Antal lästa böcker: 7
Antal papperböcker (inkl e-böcker): 7
Antal böcker utgivna 2016: 4
Antal klassiker: 1
Antal deckare: 2
Antal diktsamlingar: 0
Antal faktaböcker: 0
Antal kvinnliga författare: 5
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 1
Antal böcker lästa på svenska: 7
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal böcker lästa på originalspråk: 4
Antal recensionsex: 2


Antal länder: 4 (Sverige, USA, England, Frankrike)

måndag 1 augusti 2016

Semesterläsning

Eftersom det nu är två dagar kvar tills jag åker på en veckas solsemester så var det passande att det kom lite sista minuter-böcker i posten. Jag ser verkligen fram emot att läsa alla tre böckerna, jag är väldigt nyfiken på hur har det gått för Harry Potter och hans vänner, den nya DCI Banks-deckare och Anna Lihammers tredje deckare.

 Tillsammans med den här bokhögen så borde jag ha tillräckligt att läsa under resan