Sidor

måndag 27 april 2020

Bekännelsen


I Hampstead Heath, London 1980 träffar den unga Elise Morceau den förtrollande och förföriska författaren Constance Holden. När Connies bok ska filmatiseras i Hollywood följer Elise med henne, men har svårt att hitta sin plats i den nya staden där alla siktar mot stjärnorna. 2017 i London söker Rose Simmons svar på vad det var som hände hennes mamma, som försvann spårlöst när hon var liten. När hennes pappa berättar för Rose att den sista som träffade hennes mamma innan hon försvann var författaren Constance Holden, som drog sig tillbaka när hon stod på toppen av sin karriär.

Bekännelsen är den brittiska författaren Jessie Burtons tredje roman och den dök upp hos mig som ett överraskningsexemplar förra året och har blivit liggande sedan dess, även om jag känt mig lockad av det vackra omslaget. Jag har tidigare läst Burtons debutroman Miniatyrmakaren, som jag inte var jätteförtjust i. Bekännelsen är dock en riktig pärla som jag fastnade i på en gång, även om jag läste den i två omgångar eftersom jag pausade boken i några veckor av någon anledning (troligtvis pga tvåveckorslån från biblioteket). Det är i alla fall en berättelse som håller hela vägen och som griper tag i mig och jag är glad för att jag fått chansen att läsa en väldigt bra bok som jag hade missat om den inte skickats till mig. Nu ska jag snart läsa Burtons andra roman Musan, som jag har som e-bok, och ställa den här i bokhyllan så att omslaget syns.

Modernista skickade boken

måndag 20 april 2020

Ödesmark


I den lilla byn Ödesmark utanför Arvidsjaur är flera av gårdarna övergivna, men i ett av husen bor Liv tillsammans med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De tre utgör en ganska speciell familj som inte har så mycket kontakt med omgivningen. Liv är medveten om att det pratas på byn om dem och hon känner blickarna när hon står i kassan på macken. Det folk undrar är varför Liv stannat kvar hemma hos sin pappa i alla år och hur mycket pengar som Vidar egentligen har efter alla skogsaffärer genom åren.
 
Ödesmark är författaren Stina Jacksons andra roman och hon slog igenom ordentligt med debuten Silvervägen för ett par år sedan. Jag gillade Silvervägen när jag läste den och mina förväntningar inför Ödesmark var ganska höga och blev inte lägre av att det verkar som att alla på Instagram har läst och älskat boken. Till min stora glädje och lättnad levde boken mer än väl upp till mina förväntningar och det är en helt fantastisk berättelse som innehåller en hel del mörker. Det är också en berättelse som passar bra för oss som gillar romaner som utspelar sig på ödsliga platser i Norrland.  


fredag 17 april 2020

Den besvärliga Elin Wägner


Min första egentliga kontakt med Elin Wägner (1882–1949) var när jag för några år sedan läste hennes romaner Norrtullsligan och Pennskaftet och minns att jag tänkte att en del teman i böckerna fortfarande var aktuella drygt hundra år senare. Jag har inte vetat särskilt mycket om henne och hennes liv, även om hon förekom en del i Fatima Bremmers biografi Ett jävla solsken, om Wägners vän Ester Blenda Nordström som jag läste för ett par år sedan. Ju mer jag lär mig om Wägner och hennes liv desto mer intressant blir det, även om Wägner inte alltid verkar ha varit så lättsam att göra med. Wägner var en föregångare på många sätt vis som journalist, redaktör, författare, debattör, rösträttskämpe, feminist, pacifist, miljökämpe med mera. Det är uppenbart att hon i en del frågor var långt före sin tid.

Den besvärliga Elin Wägner är en biografi skriven av journalisten och författaren Ulrika Knutson, som tidigare har skrivit boken Kvinnor på gränsen till genombrott: Grupporträtt av Tidevarvets kvinnor, en grupp bland annat Elin Wägner ingick tillsammans med bland andra Elisabeth Tamm, Ada Nilsson och Honorine Hermelin. Knutson har skrivit en bra och intressant biografi om en väldigt intressant människa och lyckas med att både berätta historien kronologiskt och uppdelat i teman i de olika kapitlen. Jag rekommenderar boken för de som vill lära sig mer om den fascinerande Wägner, hennes liv och gärning.

Historiska Media skickade boken

söndag 12 april 2020

Jag ser allt du gör


Annika Norlin är mest känd som artist och låtskrivare bakom Hello Saferide och Säkert! och Jag ser allt du gör är hennes skönlitterära debut i form av en novellsamling med åtta noveller. Egentligen så är jag inte särskilt förtjust i noveller och novellsamlingar, men den här är bara helt fantastiskt bra. Här finns bland annat en psykolog som jobbar med att bekräfta sina klienter, ett punkband på turné, jakten på regissören bakom b-filmen Ailens vid Piteälven, en kvinna som bär ett ok från generationers val av män och en kvinna som försöker gå bort sorgen efter sitt döda barn. Norlin har ett underbart och levande språk där humorn är lågmäld och det finns ett stråk av optimism även om det ser mörkt ut. Jag ser definitivt fram emot att läsa mer av Norlin i framtiden.

onsdag 8 april 2020

Dimma


Det är julhelgen 1987 och på en isolerad bondgård på östra Island bor Einar och Erla när det under en snöstorm plötsligt knackar på dörren och utanför står en okänd man. De släpper in den oväntade gästen och erbjuder honom mat och husrum tills stormen dragit förbi. Det visar sig snart att mannen kanske inte är den som han utger sig för att vara och att det kan ha varit ett misstag att släppa in honom. Samtidigt i Reykjavik blir polisen Hulda Hermansdóttir allt mer bekymrad över tonårsdottern Dimma, som mest dragit sig in i sig själv och undan världen.

Dimma är den tredje delen i den isländske författaren Ragnar Jónassons serie om polisen Hulda Hermansdóttir och jag tycker nog att det är den av böckerna som jag gillat mest och jag har sträckläst den under ett par kvällar. Om man i likhet med mig är förtjust i deckare som utspelar sig i ödsliga miljöer så är den här att rekommendera då den inte bara utspelar sig på en ödslig plats, utan även på grund av snöstormen är helt isolerad.

lördag 4 april 2020

Catalana


I Stockholm 1937 skakar en kraftig explosion Klarakvarteren och en ung kvinna hittas död. Poliskommissarie Carl Hell är i Paris, där världsutställningen snart ska öppnas, och kallas hem. Innan han kommer hem är det polissyster Maria Gustavsson som börjar utreda fallet, även om hon blir motarbetad. Samtidigt i ett Barcelona som är sargat av inbördeskrigets bomber håller en konstnär på att färdigställa några speciella tavlor och som väntar på ett livstecken från sin dotter.

Catalana är den fjärde boken i serien om kriminalkommissarie Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson och den här gången har Anna Lihammer tagit hjälp av sin skrivpartner Ted Hesselbom (de har tidigare skrivit Med dig vågar jag allt och Solitären tillsammans). I likhet med de tidigare böckerna handlar den här boken bland annat om hur det politiska mörkret lägger sig över Europa under 1930-talet och hur politiken ibland är viktigare än sanningen. Jag tycker att Catalana är en bra och lite annorlunda deckare, även om den inte kanske riktigt lever upp till mina förväntningar efter de tidigare böckerna.

Historiska media skickade boken