Sidor

tisdag 31 mars 2015

Polarexpeditionen - Andrée och jakten på Nordpolen

1800-talet var ett upptäckternas sekel där en lång rad av de saker som vi idag tar för givna uppfanns. Man hade även utforskat de flesta delarna av jorden, det som återstod var Nord- och Sydpolerna och havets botten. I samband med att norrmannen Roald Amundsen och engelsmannen Robert Falcon Scott tävlade om att komma först till Sydpolen 1911 kunde man konstatera att den låg på en landmassa. Nordpolen däremot ligger mitt i ishavet med ett tjockt lager is, en is som dessutom inte ligger still. Från slutet av 1400-talet och fram till mitten av 1800-talet så begav sig drygt 130 expeditioner iväg mot Nordpolen, de flesta av dem sökte efter en nordlig passage österut för handel. Under andra halvan av 1800-talet började allt fler expeditioner försöka nå själva Nordpolen, kanske den mest ogästvänliga platsen på hela jorden. Det finns inga växter, nästan inga djur att jaga (isbjörnar äter lika gärna upp dig som du äter dem), det är kallt och året består av 32 timmar soluppgång, 6 veckor gryning, 6 månader dag, 32 timmar solnedgång, 6 veckor skymning och 3 månader polarnatt. Många av skeppen förliste i isen och många män återvände aldrig från isen. Andra män lyckades överleva mot alla odds och räddades efter ett år eller två, då var det inte mycket kvar av dem och en del verkar ha ätit sina kamrater för att överleva.


Språkligt har Polarexpeditionen – Andrée och jakten på Nordpolen en del övrigt att önska, språket är bitvis torrt och lite torftigt. Bokens stora behållning ligger i ämnet och även om boken tar sin utgångspunkt i Andrée-expeditionen så sätts den in i ett intressant sammanhang där man får följa med några andra expeditioner som inte heller de lyckades ta sig till sitt mål. Det verkar finnas gott om skriftliga källor från expeditionerna då alla skrev dagböcker där de berättade om vad de var med om och som skrev i syfte att bli publicerade, oavsett om upphovsmannen överlevde eller inte. När Andrée-expeditionen hittades så kunde man konstatera att släpat omkring på en hel del onödigt som bland annat uppslagsverk, stor vit bordsduk med fransar och sidenkravatter. Dock så slås de i den kategorin av de överlevande från Polarisexpeditionen som när kaptenen Charles Francis Hall dött och skeppet förlist släpade på kaptenen skrivbord medan de drev på diverse isflak.

måndag 30 mars 2015

Tematrio - Påsk (i alla former)

Vi har nu kommit fram till påskveckan och vad passar bättre än att Lyrans tematrio har ett påsktema, som visade sig vara klurigare än väntat.


Häxor? Godis? Deckare? Påskens händelser i Jerusalem? Något annat påskigt? I år är Påsktrion helt valfri, berätta om tre filmer, böcker, godissorter, traditioner ni på något sätt förknippar med påsken!

Ett måste under påsken är Jesus Christ Superstar som jag både brukar se på dvd och lyssna på. Den har gjorts i många uppsättningar, men jag har fastnat för Broadway-uppsättningen från 2000 med Glenn Carter som Jesus och Jerome Pardon som Judas. När jag flyttade till Brighton för tio år sedan så spelades en uppsättning av Jesus Christ Superstar där med just Glenn Carter i titelrollen och självklart passade jag på att se den.

Jag tycker att den norska traditionen med påskekrim är rolig, och i år så kommer jag faktiskt att läsa en deckare under påskveckan, Anna Lihammers nya Än skyddar natten som så här en tredjedel in verkar vara minst lika bra som debuten Medan mörkret faller från förra året.

När det kommer till påskgodis så finns det bara en sort som gäller för mig, Anton Bergs Mandelägg (och som tur är säljs de bara runt påsk annars skulle jag ohälsosamt mycket under hela året). Annars så planerar jag att väldigt mycket gravad lax under påskhelgen, morgon, middag och kväll för att vara ärlig.

lördag 28 mars 2015

Det kom en bok


När jag beställde en pocketbok till min hemliga bokvän så råkade jag beställa även en bok till mig själv, eftersom böcker ju inte tycker om att resa ensamma. Det blev I ljuset av Andrée av Karin Havermose, som både har ett vackert omslag och som fanns till ett bra pris på bokrean. Efter att min lilla samling av böcker om Andrées polarexpedition vuxit med en oroväckande hastighet den senaste tiden så ska jag försöka behärska mig framöver.

Helgplaner


Om någon undrar vad jag tänker göra i helgen så tänker jag läsa både den nya deckaren av Anna Lihammer, Än skyddar natten, som jag längtat efter och det nya numret av Vi Läser som kom med posten lagom till helgen. Till läsningen kommer det att serveras obegränsade mängder med te.

fredag 27 mars 2015

Vila i frid Tomas Tranströmer

Från Den stora gåtan


Den store poeten och nobelpristagaren Tomas Tranströmer har avlidit vid en 83 års ålder efter en tids sjukdom. Tranströmer lämnar efter sig en stor diktskatt som kommer att leva vidare under lång tid framöver.

torsdag 26 mars 2015

Downton Abbey-vinet

 Ifall någon undrar så kan jag meddela att det Downton Abbey-vin som finns som beställningsvara på Systembolaget är riktigt trevligt. Som det stora Downton Abbey-fan som jag är så kunde jag inte motstå att köpa ett par flaskor på prov.

På baksidan finns lite information om vilken typ av som skulle har serverats om Downton Abbey varit på riktigt.

onsdag 25 mars 2015

Tisdagsutmaning: från chick-lit till chick-flick

Den här veckan har Kulturkollo chick-lit tema och deras tisdagsutmaning består av två frågor som handlar om bok och film.

1. Vilken är din bästa chick-flick?
Det är en svår fråga eftersom jag sett och uppskattat många filmer i den genren och det går att sammanfatta med att jag sett många Sandra Bullock-filmer väldigt många gånger. Jag brukar bli tittande på filmer som Miss Secret Agent (både ettan och tvåan), Two weeks notice, All about Steve, 28 dagar och The proposal varje gång de går på tv och har tappat räkningen på hur många gånger jag sett dem.

2. Vilken chick-lit tror du skulle bli en alldeles fantastisk chick-flick?

Kanske någon av Lucy Dillons böcker skulle göra sig som film, som den senaste Hundra omistliga ting. Det generella problemet när böcker blir film är det nästan aldrig blir riktigt bra eftersom så mycket brukar strykas. Jag tror att det är bäst att låta böckerna vara böcker och låta andra historier bli film.

tisdag 24 mars 2015

Charmen med tarmen

När jag för ovanlighetens skull tittade på ett avsnitt av Skavlan för några veckor sedan så dök det där upp en ung tyska vid namn Giulia Enders som pratade på ett passionerat sätt om tarmarna och hur magen och tarmarna påverkar hela kroppen. Nu har jag äntligen fått boken Charmen med tarmen från biblioteket och har nu sträckläst den. Det är en väldigt intressant bok om en väldigt central del av kroppen som i alla fall inte jag haft så stor kunskap om, trots att den spelar en stor roll i vår vardag. Hela vägen från munnen till ändtarmen är mer intressant än jag visste och det händer en massa saker där på en daglig basis som bland annat styr vårt immunförsvar. Det är viktigt att komma ihåg att vi behöver en massa nyttiga bakterier, och att de onyttiga som vi får i oss tar kroppen hand om.

Ett extra plus i boken är de charmiga teckningar som författarens syster gjort. Dessutom så står nu en pall i mitt badrum, eftersom jag tydligt suttit fel när jag bajsat i hela livet, för att se om det är någon skillnad när man sitter i en mer hukad position med fötterna lite högre upp.

måndag 23 mars 2015

Tematrio - Huvudstäder

Den här veckan handlar Lyrans tematrio om huvudstäder och så här skriver hon;

Jag har på slutet läst en del böcker om blåsiga, regniga öar, men dagens tema handlar om helt andra miljöer. Berätta om tre böcker som utspelar sig i olika huvudstäder! OK, ni kan välja tre från samma stad om ni vill ...

Hägring 38 av Kjell Westö – en oerhört bra och stark berättelse som utspelar sig i Helsingfors strax innan andra världskriget bryter där händelserna från inbördeskriget fortfarande kastar sin skugga över en del av invånarna.

Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg – grönländskan Smilla Qaavigaaq Jaspersen bor i Köpenhamn och när den sexårige Esajas som bor i samma hus som henne dör i olycka så börjar hon ana oråd och börjar nysta i vad som hände.

Underjordiska timmar av Delphine de Vigan – Mathilde och Thibault känner inte varandra, men de rör sig båda i Paris. Mathilde har långsamt förlorat sin position och sina arbetsuppgifter på jobbet medan Thibault just har gjort slut med sin flickvän och arbetar som akutläkare.
  

lördag 21 mars 2015

Inför Helsingfors

Har börjat uppladdningen för resan till Helsingfors i mitten av april där jag bland annat ska diskutera Kjell Westös Där vi en gång gått tillsammans med Breakfast Book Club under en brunch. Det var inte helt lätt att få tag på boken, men nu har ett biblioteksexemplar i alla fall kommit hem till mig.

fredag 20 mars 2015

Helgen är räddad

Det har dykt upp lite böcker från biblioteket lagom till helgen som gör att jag kommer att göra ännu en paus i den väldigt tjocka Varg bland vargar av Hans Fallada. Där vi en gång gått av Kjell Westö är det tänkt att vi ska diskutera över en brunch i Helsingfors i april. Giulia Enders Charmen med tarmen verkar vara en väldigt intressant bok om en del av kroppen som jag inte vet så mycket, men som påverkar mycket i kroppen. Jag har en tendens att kalla boken för Bajsboken för vuxna. Alec Wilkinsons Polarexpeditionen - Andrée och jakten på Nordpolen är mest ett uttryck för att mitt intresse för Andrées polarexpedition verkar hålla i sig.

Till min hemliga bokvän

Inför bokbytet som Boklusen håller i så har det kommit lite frågor som man ska ska svara på för att underlätta för sin hemliga bokvän

Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Jag tycker om att variera min läsning med att blanda olika genrer och stilar, men oftast blir det vanliga romaner.

Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Jag har genom åren samlat på mig en lång rad med favoritförfattare och när jag hittar en favoritförfattare så brukar jag läsa det mesta som den har skrivit, några exempel på sådana författare är Peter Høeg, John Ajvide Lindqvist, Åsa Larsson, Kristina Sandberg, Majgull Axelsson, Sofi Oksanen, Joyce Carol Oates (har inte läst alla, men ganska många), Peter Robinson, Qiu Xiaolong, Erlend Loe. Det är alltså ingen idé att skicka något av dessa författare

Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Jag läser även en del på engelska, även om det inte blir så ofta nu för tiden.

Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Väldigt lite faktiskt, mest via P1s radioföljetång

Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Inte mer än de som jag köper när de släpper något nytt (och därmed har läst det mesta av dem)

Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Tyvärr inte, däremot finns alla böcker jag läst de senaste 20 åren antecknade i gamla hederliga anteckningsböcker

Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Det beror på vilket humör jag är på ibland vill jag lära mig något, ibland vill jag ha en lättsmält chick-lit, ibland vill jag ge mig ut på äventyr.

Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Jag försöker hålla nere konsumtionen av deckare eftersom jag blivit besviken allt för många gånger. Annars så brukar jag undvika skräck (utom John Ajvide Lindqvist – som jag läst allt av), fantasy, science fiction och romance. Undviker även Jan Guillou, Björn Ranelid och Stephen King

Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Det gör det säkert, men jag kan inte komma på någon särskild just nu.

Vad gör du helst på fritiden?
När jag inte läser så tycker jag om att titta på tv-serier, laga mat och baka (helst matbröd) 

Samlar du på något?
Det finns de som skulle säga att jag är en samlartyp, men det finns inget särskilt som jag samlar på

Favoritfärg?
Orange

Tv-serier som du uppskattar?
Mina favoriter för tillfället är Downton Abbey, Badhotellet, The Big Bang Theory, The Mysteries of Laura, Grantchester och Criminal Mids

Favoritfilm?
Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Förra årets bästa film tyckte jag var bröderna Coens Inside Llewyn Davis. Annars så föredrar jag drama, romantiska komedier (gärna med Sandra Bullock) och ibland en äventyrsfilm

Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Även om jag dricker kaffe på jobbet och när jag fikar ute så föredrar jag te. Teet ska helst vara svart och fruktigt.

Vilket slags godis tycker du bäst om?
Mjölkchoklad utan hasselnötter, men gärna med kola eller mandlar. Jag tycker även om sura nappar och saltlakrits (fast inte i kombination med choklad)

Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket?
Prydnadssaker

Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket?
Bokrelaterade saker, godis

Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Tål inte hasselnötter, andra nötter och mandlar går bra

Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
Jag vill bli överraskad, särskilt som att jag inte kan komma på någon bok

Vilka böcker har du olästa i bokhyllan? Som du ogärna vill få dubbelt av...

Jag har inte så många olästa böcker i hyllan, dock så har jag Steglitsan av Donna Tartt och Kaninhjärta av Christin Ljungqvist olästa

onsdag 18 mars 2015

Sanning med modifikation

För att kunna tjäna lite pengar bestämmer sig Kouplan för att bli privatdetektiv och lägger ut en annons. Privatdetektiv. Kontakta mig om polisen inte kan hjälpa dig. Även om Kouplan tycker att det är obehagligt att ens nämna polisen, så måste han göra det för att få rätt sorts klienter. Pernillas dotter Julia har försvunnit spårlöst och med de erfarenheter som hon har så är polisen inget alternativ. När Kouplan börjar jakten efter kidnapparen så leder den ganska snart honom till Stockholms undre värld. Samtidigt så börjar han undra om det inte är så att svaret finns i Pernillas förflutna.


Sanning med modifikation är Sara Lövestams femte roman och det är den första boken i serien om privatdetektiven Kouplan. Utöver deckargåtan (som för övrigt är föredömligt fri från mordoffer) så är det en berättelse om att stå utanför samhället. Den papperslöse Kouplan gömmer sig för slippa utvisning och kan inte åka tunnelbana utan att vara rädd för polisen. Det är en bra och tänkvärd berättelse och jag ser fram emot att läsa mer om Kouplan framöver. 

Piratförlaget skickade boken

tisdag 17 mars 2015

Årets bokreainköp

Jag var inte så imponerad av årets bokrea och hittade ingenting i katalogen som lockade. Men när jag var på stan och det var halva reapriset så kom jag ändå hem med Jane Austens Övertalning i den här fina utgåvan. Dessutom så var det den enda av Austens böcker som jag inte hade på svenska.

måndag 16 mars 2015

Tematrio - Vilja-läsa böcker

Den här gången handlar Lyrans tematrio om böcker som vi skulle vilja läsa, och det finns ju en lång rad med böcker som står på den evigt växande att läsa-listan.
Berätta om tre böcker ni skulle vilja läsa!

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij - är en bok som jag väldigt gärna skulle vilja läsa, men än så länge har det gått väldigt trögt. I ärlighetens namn så trögt att jag gett upp på den några gånger.

Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset - har jag varit sugen på att läsa i några år nu, men den verkar inte var helt lätt att få tag på i en vettig utgåva. Plus att det är en riktig tegelsten och de har en tendens att hamna allt längre bak i läs-kön.

Northanger Abbey och Mansfield Park av Jane Austen - har jag faktiskt olästa än och jag brukar lite nu och då känna att jag vill läsa dem, men än så länge har det inte blivit av trots att båda står i bokhyllan.

fredag 13 mars 2015

Bokbloggsjerka 13 – 16 mars

Det har äntligen blivit fredag och dags för veckans bokbloggsjerka.

Hur hinner du läsa så många böcker?


Just nu tycker jag inte att jag hinner läsa många böcker då jag hamnat i en period där tiden bara rinner i väg på kvällarna och orken tryter. Den senaste tiden har jag läst cirka en bok i veckan, vilket är lite då jag annars kan läsa minst det dubbla. För att hinna läsa mycket gäller det att utnyttja alla möjligheter man har till att öka lästiden som att läsa medan man väntar eller äter, och i mitt fall medan jag tittar på tv när det inte är superintressanta program.

torsdag 12 mars 2015

Hundra omistliga ting

Efter några tuffa år med sjukdom och en skilsmässa så flyttar Gina Bellamy från sitt stora hus till en liten lägenhet och när hon upptäcker hur mycket saker som hon samlat på sig under åren bestämmer hon sig för att göra en storrensning och bara behålla hundra saker. När Gina börjar gå igenom alla sakerna så upptäcker hon att det var så lätt som hon tänkt sig, särskilt inte när en massa minnen väcks till liv. Till sin hjälp har hon bästa kompisen Naomi, ett husrenoveringsprojekt och en hemlös hund som en dag dyker upp hos henne.


Hundra omistliga ting är den fjärde romanen av Lucy Dillon som jag läst och där hundar spelar en stor roll (jag har hennes förra roman Tango för vilsna själar oläst). Det är ganska mysigt att läsa Dillons böcker om människorna och hundarna i Longhampton, mycket är sig likt mellan böckerna även om karaktärerna skiftar. Att läsa Hundra omistliga ting gav en trevlig underhållning för stunden, även om den inte kommer att stanna kvar så länge hos mig. Min största invändning är att det ibland blir lite väl förutsägbart. 

tisdag 10 mars 2015

Med Örnen mot polen


 Sedan jag läste Bea Uusmas fantastiska Expeditionen om misslyckade Andrées polarexpedition så har även jag utvecklat ett intresse för expeditionen. Via Litteraturbanken kunde jag ladda ner boken som sammanställdes direkt efter att expeditionen återfunnits 1930, Med Örnen mot polen, för att lära mig ännu mer och få ett annat perspektiv. Här trodde man initialt att de frusit ihjäl, vilket baserades på sjömännens kommentarer om deras kläder inte var anpassade för en polarvinter. Sedan jag läste boken så känslan av att jag vill äga ett fysiskt exemplar av den växt sig allt starkare och nu har jag äntligen slagit till och köpt ett fräscht exemplar från 1930. Det är en annan känsla att titta på kartor, foton och diverse illustrationer i en fysisk bok än i Letton, särskilt som att en del vecklas ut.

måndag 9 mars 2015

Tematrio - Pengar

Den här veckan handlar Lyrans tematrio om ett ämne som alltid är aktuellt, nämligen pengar.
Berätta om tre romaner där pengar spelar stor roll!

Förnuft och känsla av Jane Austen – när systrarna Dashwoods pappa dör och all egendom går till hans son i första giftet så är systrarnas enda chans till försörjning att ingå äktenskap med en lämplig partner.

När jag tänker på pengar av Inger Alfvén – en berättelse om vad pengar kan göra med människor.


Varg bland vargar av Hans Fallada – jag har inte hunnit så jättelångt in i boken, men än så länge kretsar väldigt mycket kring pengar och den allt absurdare växlingskursen mot dollarn under 1920-talets superinflation som slutade med att en limpa kunde kosta 201 miljarder mark (mot tidigare 0,63 mark).

söndag 8 mars 2015

Internationella kvinnodagen - Bloggsstafett


Dänna Psalmbok har jag fått till skänks af min husbonde Pehr Olof Son i Aspås och Böle Den 16 januari 1841

Dessa rader är antecknade av en Magdalena Pehrsdotter på insidan av pärmen till den psalmbok som hon en gång fick och som numera står i min bokhylla. För mig representerar Magdalena Pehrsdotter alla dessa bortglömda kvinnoöden som finns i historien. Troligtvis så arbetade hon som piga på bondgård och fick antagligen arbeta hårt. Eftersom psalmboken finns bevarad så är det inte helt otroligt att jag och Magdalena även är släkt med varandra, men jag har ingen aning om hur. Jag gjorde ett försök att ta reda på mer om henne, men utan födelsedatum är det näst intill omöjligt.

I en konstupplaga av nya testamentet från 1898 hittade jag några andra påminnelser om släkten genom ett par dödsannonser och ett väldigt svårtläst dokument på norska från 1828 (eller jag antar att det är på norska eftersom det är utfärdat i Verdal). Den ena annonsen är för en Kristina Larsson som när hon avled 1933 sörjdes man, barn och barnbarn. Den andra annonsen vittnar om vad som troligen var Kristinas största sorg i livet, den som berättar att hennes son Gustaf Emanuel Gunnarsson vid 20 års ålder omkommit vid torpedering i Engelska kanalen 4 december 1917, i slutet av första världskriget. Kristinas yngsta dotter Brita är min farfars mor och det är troligtvis hon som har sparat annonserna. Pappa säger att Brita många decennier efter lillebroderns död berättade om honom för barnbarnen, så det var en händelse som satte djupa sår. Jag hann aldrig träffa Brita som dog några år innan jag föddes (hennes man Oskar hann jag däremot träffa några gånger som väldigt liten), men enligt vad jag hört och förstått så var hon en redig kvinna av den gamla stammen som tog hand om hemmet och som verkar ha betytt en hel del för sina barnbarn.

Om hundra år när ingen längre kommer ihåg vem jag var (om inte syskonbarnen blir väldigt långlivade) så kanske någon kommande släkting hittar något som jag skrivit någonstans och undrar vem jag var.


Det här inlägget är en del av den bloggstafett som Kulturkollo ordnar med anledning av den internationella kvinnodagen. Här nedan finns länkar till alla bloggar som deltar i stafetten.

00.01 Kulturkollo
04.00 Fiktiviteter
08.00 Bokhyllad
09.30 Bokbabbel
11.30 JoS blog
12.30 Bakbokmat
14.30 Bokmania
15.00 enligt O
16.00 Tittelina

23.59 Kulturkollo

Bloggstafett

Idag är det den internationella kvinnodagen och Kulturkollo ordnar en bloggstafett. Jag kommer så klart att vara med och mitt inlägg kommer att publiceras ikväll, till dess kan man gå in på de andra bloggarna för att läsa vad de skriver om.

00.01 Kulturkollo
04.00 Fiktiviteter
08.00 Bokhyllad
09.30 Bokbabbel
11.30 JoS blog
12.30 Bakbokmat
14.30 Bokmania
15.00 enligt O
16.00 Tittelina

23.59 Kulturkollo

lördag 7 mars 2015

Bokbyte - Vår

Flera gånger har jag läst om bokbyten där anonyma bokvänner skickar paket till varandra och tyckt att det verkar vara väldigt trevligt, men det har inte blivit av att jag anmält mig. Nu tycker jag att det blivit hög tid att hänga på när Boklusen ordnar ett bokbyte nu i vår. Jag ser med spänning fram emot att se både vad jag ska packa ner i paketet och vad som kommer i paketet till mig.

fredag 6 mars 2015

Bokbloggsjerka 6 – 9 mars

Det är äntligen fredag och det har blivit dags för veckans bokbloggsjerka.

Brukar du läsa dedikeringarna som brukar finnas i början eller slutet av böckerna? Vilken är i så fall den mest minnesvärda?


Jag brukar i alla fall skumma igenom dem, men glömmer dem lika fort igen så jag kan inte säga om någon varit mer minnesvärd än andra.

tisdag 3 mars 2015

Livets och dödens villkor

I trakterna runt den lilla engelska kustorten Limeburn börjar unga kvinnor trakasseras genom att de tvingas att klä av sig nakna för att sedan ringa upp sin mamma. Ruby Trick är 10 år gammal och på kvällarna åker hon runt med sin arbetslöse pappa och hans cowboykompisar för att leta efter som visar sig vara en mördare och för att skydda kvinnor. Samtidigt så ligger den lilla byn i ett utsatt läge mellan skogen och havet, som från varsitt håll försöker ta över byn och som skapar en speciell stämning.


Jag har ett lite ojämnt förhållande till den brittiska deckarförfattaren Belinda Bauers böcker, jag tyckte mycket om hennes första bok Mörk jord, medan jag tyckte att den andra boken Skuggsida var riktigt dålig, i alla fall på slutet, sedan har det kommit två böcker som jag inte har läst. När jag nu läste hennes femte bok Livets och döden villkor så fastnade jag direkt och sträckläste den. Det är en väldigt spännande berättelse där jag tycker att det är ett smart drag att låta nästan allt berättas ur den tioåriga Rubys perspektiv. Barnsperspektivet i kombination med den hotande naturen skapar en psykologisk thriller.

måndag 2 mars 2015

Tematrio - Kvinnor

Eftersom den här veckan avslutas med internationella kvinnodagen på söndag så har Lyrans tematrio ett kvinnotema:
Det kommer att bli mycket om kvinnor den här veckan, både på min blogg och på Kulturkollo där vi har kvinnovecka. Temat den här veckan blir därför väldigt lätt, berätta om tre bra texter som handlar som kvinnor. Klassiker, lyrik, faktaböcker, elaka mammor, vackra häxor o s v välj själv! Eller blanda hejvilt.

När det gäller kvinnor och litteratur så tycker jag att det är svårt att komma förbi giganten Moa Martinson som var den kvinnliga rösten inom arbetarlitteraturen som skrev om arbetarkvinnornas vardag och slit.

En bok som innehåller ett stycke stark kvinnohistoria är Sara Lövestams Tillbaka till henne, som jag sträckläste för ett par år sedan. Berättelsen utspelar sig både i nutid, där den desillusionerade Hanna, och i början av 1900-talet där folkskollärarinnan Signe är med i kampen för kvinnlig rösträtt.


En lite äldre favorit bland kvinnliga författare är Jane Austen som verkade i början av 1800-talet, och vars böcker håller väldigt bra än i dag. Sett med dagens ögon kan den eviga jakten efter någon att gifta sig med förlegad, men böckerna skrevs i en tid då ogifta kvinnor hade ytterst begränsade möjligheter att försörja sig.

söndag 1 mars 2015

Februari - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden februari, en månad som varit väldigt seg på läsfronten, även om det tagit sig lite den sista veckan. Förhoppningsvis vänder det nu när det verkligen börjar gå mot ljusare tider ute.

Hur ska det gå för Pinnebergs? av Hans Fallada
Underjordiska timmar av Delphine de Vigan
Badhytten – Det som göms i sand kommer fram ibland av Christina Olséni och Micke Hansen
Sanning med modifikation av Sara Lövestam

Antal lästa böcker: 4
Antal papperböcker (inkl e-böcker): 4
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2015: 2
Antal klassiker: 1
Antal deckare: 2
Antal kvinnliga författare: 2
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 1
Antal böcker lästa på svenska: 4
Antal böcker lästa på originalspråk: 2
Antal recensionsex: 2

Antal länder: 3 (Sverige, Frankrike, Tyskland)