Sidor

måndag 29 juni 2015

Harry Potter and the order of the Phoenix

I den femte boken om Harry Potter, Harry Potter and the order of the Poenix, börjar mörkret lägga sig på allvar över berättelsen, även om inte alla tror på Harry när han säger att Lord Voldemort är tillbaka. Det i den här boken som Dolores Umbridge gör entré och visar ondska även kan komma med stickade rosa koftor och prydnadstallrikar med katter. Utöver att ondskan sänker sig över Hogwarts så Harry och hans vänner kommit in i puberteten med allt vad det innebär med hormoner och ett ökat intresse i det motsatta könet. Det är även med den här femte boken som antalet boksidor (eller i mitt fall timmar) peakar med en jättetjock bok. Även om jag fortfarande tycker att det är bra, så tycker jag att det blir lite långrandigt emellanåt och att berättelsen skulle må bra av att kortas något.

söndag 28 juni 2015

Sammanträffanden


Jag har den senaste tiden varit sugen på mazariner och det så pass mycket att jag bestämde mig för att baka egna. I min bakbok står det att mazarinen introducerades av kardinal Jules Mazarin i Paris på 1600-talet som tilltugg till modedrycken varm choklad. Samtidigt håller jag på och läser den nya romanen Tre koppar choklad av Care Santos, en bok som väcker chokladsuget. Allt sammantaget gjorde att det ikväll serverades en mugg varm choklad och en mazarin på min balkong till läsningen.

lördag 27 juni 2015

Kvinnan på tåget

Varje dag åker Rachel samma tåg och ser ett ungt par som bor i ett av husen, hon kallar dem för Jess och Jason och i hennes huvud så lever de ett perfekt liv. En dag ser Rachel något som chockar henne och kort därefter försvinner kvinnan spårlöst. När Rachel berättar vad hon sett så är hon inte längre kvinnan på tåget, utan dras in i historien.


Kvinnan på tåget är en av vårens stora snackisar när det gäller spänningslitteratur och nu har det blivit min tur att läsa den. Enligt min mening så började boken lite segt för att sedan ta sig när spänningen stegrades, tills det på slutet blev lite för mycket. Även om jag kanske inte tyckte att boken riktigt levde upp till hypen och mina förväntningar så tyckte jag om den och i princip sträckläste den på en dag.

torsdag 25 juni 2015

Harry Potter and the goblet of fire

I min ljudboksläsning av Harry Potter så har jag nu kommit till bok nummer fyra, Harry Potter and the goblet of fire, och det är i den här boken som det börjar bli mörkare i Harrys värld när Voldemort växer sig allt starkare, och det även här böckerna börjar bli ganska tjocka. När Harry, Ron och Hermione återvänder till Hogwarts för sitt fjärde läsår så står det klart redan från att det inte kommer att bli ett vanligt skolår, man kommer att återuppliva tävlingen The Triwizard Tournament, som är en trekamp mellan skolorna Hogwarts, Beauxbatons och Durmstrang. Tanken är att en elev från varje skola ska göra upp om den slutgiltiga segern, men självklart så blir Harry på något mystiskt sätt en fjärde deltagare, trots att han är alldeles för ung. I likhet med den tredje boken, Harry Potter and the prisoner of Azkaban, så finns här en karaktär som inte är som man tror, vilket blir lite segt när man vet hur det ligger till. Annars så njuter jag fortfarande av Stephen Frys inläsningar.

onsdag 24 juni 2015

Jag älskade honom

Cloé är en trettiotvåårig tvåbarnsmor som plötsligt bli lämnad av sin man. Hennes svärfar tar sig an henne och barnen och tar med dem ut på landet under en helg. Svärfadern som Cloé uppfattat som kall, sluten och patriarkal börjar öppna sig och berättar en oväntad historia om hur även han älskat och svikit.

Anna Gavalda är en av alla de där författarna som jag känner till namnet på och som många verkar tycka om. När hennes kortroman Jag älskade honom dök upp i bokbytarhyllan på jobbet så tänkte jag att det var dags att ge henne en chans. Det är en berättelse där det på ytan inte händer så mycket, men där två generationer upptäcker nya saker hos varandra som för den samman. Då det mest är dialog så flöt läsningen på i rask takt.


måndag 22 juni 2015

Tematrio - Landsbygden

Den här veckan har Lyrans tematrio landsbygden som tema, vilket blir en kontrast till förra veckans Stockholmstema. Den här gången blev det inte bara ett landsbygdstema i min trio, utan mer specifikt en trio om den jämtländska landsbygden (jag är ju trots allt en äkta surjämte).

Till flickorna i sjön av Elin Olofsson – utspelar sig både i Östersund och ute på landsbygden i Gärningsberg (eller Offerdal som det heter i verkligen) där huvudpersonen Helena är uppväxt vid en liten insjö. Det är en stark berättelse där den jämtländska landsbygden beskrivs av länets senaste litterära stjärna.

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman – är en stark berättelse med en invävd deckarhistoria, här har den inflyttade Ekman verkligen lyckats fånga den jämtländska naturen och sinneslaget.


Vinter i paradiset av Ulf Lundell – utspelar sig till stor del i den jämtländska fjällvärlden i trakterna kring Åre och Storlien. Extra plus för att utgåvan i min bokhylla har en fin bild på framsidan som föreställer macken i Björnänge med Renfjället i bakgrunden. (Björnänge ligger strax utanför Åre och där har jag varit mycket så släkten har en stuga där)

Sommarbingo enligt O

I sommar är det många som ägnar sig åt bokbingo, bland så har det cirkulerat en på engelska som jag inte känt mig så peppad på. Nu har Linda på Enligt O satt ihop en egen bingobricka som jag tänker hänga på. Jag tänker inte låta bingobrickan styra mitt läsande helt, så det återstår att se om jag lyckas fylla hela. Då sommaren redan har börjat så kan jag kryssa några rutor redan nu.


lördag 20 juni 2015

Currently reading tag

Det är ju alltid trevligt med enkäter och den här har gott runt bland bokbloggarna ett tag vid det här laget, men nu har den kommit fram till mig genom Boktok73 som taggar alla som inte gjort den än.

1. Hur många böcker läser du vanligtvis samtidigt?
Det vanliga är att jag läser en bok i taget, möjligtvis en pappers/e-bok och en ljudbok parallellt.

2. Om du läser mer än en bok, hur bestämmer du hur du ska byta mellan böckerna (läser du ett speciellt antal sidor innan du byter till den andra)?
Som jag skrev i svaret på den första frågan så läser jag mest en bok i taget. Däremot så kan jag pausa en bok för att sticka emellan med en annan bok, särskilt om jag håller på med en riktig tegelsten, eller om jag ledsnar på boken. Därför ligger det några påbörjade böcker och dräller här hemma.

3. Byter du någonsin bokmärke när du är en bit in i en bok?
Jag tror inte att jag brukar göra det, men den kan nog hända. Det vanliga är att jag använder mig av den närmsta papperslapp som är i lämplig storlek.

4. Var förvarar du boken du läser just nu?
 I min närhet då jag bär omkring på den enda bok jag läser

5. Vilken tid under dygnet spenderar du mest tid med att läsa? 
Är jag ledig kan det bli hela dagen. Annars så är på kvällarna, men det brukar inte bli så länge eftersom jag brukar kunna vara ganska trött.

6. Hur länge läser du vanligtvis i ett svep?
Det beror på, se svaret på förra frågan 

7. Läser du inbundna böcker med dust-jacket på?
Aldrig, tycker att det är i vägen och tar genast bort det till boken är färdigläst

8. Hur läser du vanligtvis? Sitter, ligger, osv?  
Helst halvliggande i soffan eller i fåtöljen i sovrummet. I sommar hoppas jag på att kunna läsa mycket i den nya balkongfåtöljen.

9. Tar du med dig boken du läser överallt? 
Jag lämnar sällan hemmet utan något att läsa, men det är faktiskt ganska sällan som jag läser det jag har med mig.

10. Hur ofta uppdaterar du dina framsteg i boken du läser på Goodreads? 
Använder mig inte av Goodreads

11. Vem vill du tagga? 
Den som inte gjort den än och som känner sig manad


fredag 19 juni 2015

Sommarläsning

Nu när det är midsommar så får man väl ändå anse att sommaren är kommen, även om vädret inte verkar ha fattat att sommaren är här än. Visserligen brukar den jämtländska sommaren kunna innehålla fem grader, regn och blåst i juni, men inte så mycket och länge som i år. Med sommaren så kommer också planering av sommarläsningen och jag hoppas på att kunna läsa undan en del av att läsa-högen, även om den mest verkar växa istället för att krympa.

 Sedan så kommer det att tillkomma en del nya böcker som släpps i sommar och som verkar väldigt intressanta. Den bok som jag nog mest ser fram emot är Peter Høegs senaste, Effekten av Susan, som nu kommer på svenska.

Nu hoppas jag verkligen att sommarvädret kommer så att jag kan tillbringa att ledig tid på balkongen men en bok. Eftersom min semester hamnade väldigt sent i år så räknar jag med att augusti blir årets bästa läsmånad, i alla fall när det kommer till antal lästa böcker.

torsdag 18 juni 2015

Den tredje hustrun

En tidig morgon, eller sen natt beroende på hur man ser det, ramlar Maya framför en buss i London. Frågan är om det var en tragisk olycka eller kanske ett självmord. Mayas make Adrian är förkrossad och fast besluten att reda på sanningen om vad egentligen hände den där natten. Deras äktenskap var lyckligt och hon kom bra överrens med Adrians två exfruar och de fem barnen. De var som en enda stor, lycklig familj. Efter ett tag börjar Adrian hitta sprickor i fasaden och hemligheter börjar komma upp i dagen.

Den tredje hustrun är den senaste av Lisa Jewells böcker som kommer på svenska och jag har nog läst alla. Det här är en berättelse som är stark om en familj där allt verkar vara lyckligt, men där det finns en hel härva av lögner under ytan. Det är också lite så som det ser ut idag där många gifter sig flera gånger och som har barn i olika kullar. Det är en berättelse som det är lätt att komma in i och som är svår att lägga ifrån sig. Jag tycker att Jewell som vanligt håller en jämn och bra nivå på sitt skrivande.

tisdag 16 juni 2015

Svenska gummistövlar

En höstnatt vaknar Fredrik Welin av att hans hus brinner och han hinner precis rädda sig ut ur huset innan huset är helt övertänt. Det enda han hinner få med sig är två vänstergummistövlar i olika storlekar. På morgonen är aska det enda som återstår av Fredriks älskade skärgårdshus. Fredrik som är en pensionerad läkare som dragit sig tillbaka efter misslyckad operation har förlorat allt han äger och börjar se tillbaka på sitt liv. När hans dotter Louise och journalisten Lisa Modin kommer in i hans liv kommer grunden i hans liv att skakas om. Sedan brinner ännu ett hus i skärgården.


Svenska gummistövlar är en fristående fortsättning på Italienska skor från 2006, en bok som jag tyckte mycket bra om när jag läste den för några år sedan. Det tog lite tid för mig att komma in i boken, men när jag väl gjorde det så sträckläste jag resten av boken. Dock så tycker jag inte att det här är den bästa boken av Mankell som jag läst, men det är å andra sidan inte heller den sämsta. En sak som jag störde mig på är Fredriks lätt gubbsjuka intresse för Lisa Modin.

måndag 15 juni 2015

Tematrio - Stockholm

Den här veckan har Lyrans tematrio Stockholm som tema och jag har lyckats knåpa ihop en trio om vår huvudstad.

Stadserien av Per Anders Fogelström – i serien med fem böcker som inleds med Mina drömmars stad får man följa hur Stockholm utvecklas under nästan ett sekel genom att vi får följa en familj.

Norrtullsligan av Elin Wägner – handlar om fyra unga kvinnors liv i Stockholm runt sekelskiftet 1900. Det arbetar som kontorister och delar ett rum på Norrtullsgatan och hanterar vänskap, yrkesliv och förälskelser tillsammans.


Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist – utspelar sig i stockholmsförorten Blackeberg där den tolvårige Oskar lär känna den märkliga flickan Eli som flyttar in lägenhetern bredvid.

söndag 14 juni 2015

Harry Potter and the prisoner of Azkaban

Jag har nu hunnit lyssna på den tredje boken om Harry Potter, Harry Potter and the prisoner of Azkaban, och det är i den här boken som mörkret och ondskan på allvar börjar komma in i den tidigare så trivsamma världen (även om Harry haft kamper med Voldemort i de två första böckerna). Den kände mördaren Sirius Black har rymt från fängelset Azkaban och då man tror att Black kommer att försöka döda Harry så skickas ett antal dementors till Hogwarts för att fånga rymlingen. Dementors är vanligtvis fångvaktare på Azkaban och suger åt sig alla lyckliga tankar och känslor hos människor. När man som jag läst boken tidigare så blir det en ganska lång väntan på att Black ska visa vem han egentligen är. Annars så fortsätter Harry, Ron och Hermione att ha en ganska generös inställning till att följa skolans regler, även om Dumbledore låter dem hållas så håller han ett öga på dem. Det är också i den här boken som vi först får träffa varulven Lupin som är den nya läraren i Defense against the dark arts.

torsdag 11 juni 2015

Harry Potter-lyssning del 1

I min omlyssning av Harry Potter-böckerna så har jag nu lyssnat på de två första delarna (Harry Potter and the philosopher’s stone och Harry Potter and the chamber of secrets) och kommit en bit in i den tredje boken (Harry Potter and the prisoner of Azkaban) och kan inte sluta lyssna på böckerna. Trots att jag både läst böckerna och sett filmerna tidigare och kan berättelsen så är jag helt fast, till stor del beroende på Stephen Frys fenomenala inläsning som väcker karaktärerna till liv och håller liv i spänningen.

När jag nu återvänder till böckerna efter att läst hela serien så ser jag andra saker, som att Harry kommer undan med en hel del eftersom det känns som att Dumbledore vill att han ska få träning innan han blir tvungen att ta sig an Voldemort i en kamp på liv och död. Sedan så har jag tänkt på hur illa familjen Dursely behandlar, vem låter ett barn bo i en skrubb i flera år och ger honom gamla sockar i julklapp utan att någon granne eller annan vuxen reagerar.

Jag återkommer med fler rapporter allt eftersom.

onsdag 10 juni 2015

Tisdagsutmaning: Bröllopsfantasi

På lördag är det som de flesta vet prinsbröllop då Carl Philip gifter sig med sin Sofia, och vad är då mer passande än att Kulturkollo har bröllopstema den här veckan. Veckans tisdagsutmaning består av två bröllopsrelaterade frågor;

Vilket är ditt fiktiva favoritbröllop?
Det här var en fråga som jag hade lite svårt att svara på, jag kom nämligen på få fiktiva bröllop som jag minns. Ett trevligt bröllop som jag såg för inte så länge sedan var mellan Archie och Lexie i den mysiga, charmiga och bitvis lätt märkliga serien Karl för sin kilt. När Lexie fick kalla fötter (för andra gången) inför bröllopet och stack i väg så följde Archie efter och ordnade så att kunde ha en enkel ceremoni ute på en hed med de allra närmaste.

Vilka två fiktiva karaktärer är inte men borde vara gifta med varandra?
Det kan vara karaktärer från helt skilda böcker/filmer men som du av någon anledning tycker skulle funka klockrent ihop.

Efter att ha funderat ett tag så kom jag fram till att Katniss Everdeen från Hungerspelen och Neville Longbottom från Harry Potter nog skulle passa ganska bra ihop. Båda är modiga, starka, lojala mot sina vänner och har varit med om den del hemskheter. Jag tänker mig att Katniss hjälper Hagrid med att ta hand om djuren runt Hogwarts medan Neville undervisar på skolan.

måndag 8 juni 2015

Tematrio - Sverige idag

Så här ett par dagar efter nationaldagen så handlar Lyran tematrio den här veckan om Sverige, ett tema som visade sig vara svårare än jag först tänkte.
Berätta om tre böcker som gestaltar Sverige som det är idag!

Min pappa Ann-Christin av Ester Roxberg handlar om när en pappa som är en hobbysnickrande präst kommer ut som kvinna. Det handlar också om en dotter som måste lära känna en ny pappa.

I havet finns så många stora fiskar av Sara Lövestam handlar om Malte vars mamma bara sover, en pappa som en gång kom och hälsade på och en man med blont hår som kanske är en vän, eller något helt annat. Det är en stark berättelse om ett barn som far illa och en iakttagare som betraktar honom från ett fönster.


Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri börjar med att en bil exploderar i Stockholm och sedan går Amor omkring i staden och ringer till sina bröder med instruktioner om att hålla en låg profil eftersom de inte riktigt passar in i sitt land.

Omläsning av Harry Potter

För ett tag sedan så började jag känna att det vore hög tid att läsa om alla sju böckerna om Harry Potter eftersom det var länge sedan jag läste någon av dem. Däremot så kände jag inte för att läsa mina pappersböcker eftersom de flesta av dem är ganska tjocka (plus att med den takt som jag för närvarande läser i så skulle det ta hela sommaren). Då är det tur att det går att få tag i ljudböcker över Internet. Nu har jag börjat lyssna och är än så länge väldigt förtjust i Stephen Frys inläsning. Jag återkommer med rapporter allt eftersom den närmaste tiden.

torsdag 4 juni 2015

Årets sommarpratare

Igår presenterades årets Sommarpratare i P1 och rent spontant så är det inte så många som jag verkligen ser fram emot att lyssna på. Det är bara att hoppas på att det finns en rad överraskningar bland de personer som jag inte känner till. Här kommer hela listan med sommarpratare, och jag har fetmarkerat de som jag är extra nyfiken på;

20/6 Lena Olin, skådespelare
21/6 David Batra, ståuppkomiker
22/6 Siavosh Derakhti, social entreprenör
23/6 Heléne Anderson, konstnär/fd kriminalinspektör
24/6 Kalle Moraeus, musiker
25/6 Terese Cristiansson, journalist
26/6 Bengt Baron, OS-guldmedaljör i simning
27/6 Mona Malm, skådespelare
28/6 Anna Mannheimer/Peter Apelgren, programledare/journalist, komiker/konstnär
29/6 Tom Alandh, journalist/dokumentärfilmare
30/6 Clara Henry, Youtuber/komiker
1/7 Georgios Karpathakis, grundare av sajten "Underbara ADHD"
2/7 Kenneth Macartney, Kanadas ambassadör i Sverige
3/7 Saga Becker, skådespelare
4/7 Liza Marklund, författare
5/7 Edvard Moser, hjärnforskare/Nobelpristagare
6/7 Nina Hemmingsson, konstnär/serieskapare
7/7 Kjell Enhager, föreläsare/ledarskapskonsult
8/7 Hédi Fried, författare/psykolog/överlevare från Auschwitz
9/7 Arash "Ash" Pournouri, manager åt Avicii
10/7 Marianne Mörck, skådespelare/sångare
11/7 Robin Paulsson, komiker/programledare
12/7 Johan Rockström, professor i miljövetenskap
13/7 Nilla Fischer, fotbollsspelare
14/7 Magnus Falkehed, journalist
15/7 Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert/Lyssnarnas sommarvärd
16/7 Leila Lindholm, kock/programledare
17/7 Sverker Olofsson, journalist/programledare
18/7 Sanna Lundell, journalist/programledare
19/7 Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO
20/7 Nisse Hellberg, musiker
21/7 Karin Volo, ledarskaps- och organisationskonsult
22/7 Gunilla Röör, skådespelare
23/7 Arkan Asaad, författare/föreläsare
24/7 Syster Karin, nunna i Alsike kloster
25/7 Zara Larsson, artist/bloggare
26/7 Olle Jönsson, artist/sångare i Lasse Stefanz
27/7 Alice Teodorescu. politisk redaktör/debattör
28/7 Hans Mosesson, skådespelare
29/7 Kristina Sandberg, författare/psykolog
30/7 Maxida Märak, artist/hiphopproducent
31/7 Stig Grybe, skådespelare
1/8 Bea Åkerlund, stylist/designer
2/8 Markus Näslund, före detta ishockeyspelare
3/8 Åsa Jinder, riksspelman/kompositör
4/8 Alexander Ekman, dansare/koreograf
5/8 Jögge Sundqvist, slöjdare/konstnär
6/8 Daniel Poohl, journalist/vd för stiftelsen Expo
7/8 Magdalena Gerger, vd för Systembolaget
8/8 Annika Norlin, låtskrivare/journalist
9/8 Magnus Böcker, vd för börsen i Singapore
10/8 Magnus Nilsson, kock/driver restaurang Fäviken
11/8 Maria Strømme, professor i nanoteknologi
12/8 Owe Sandström, kläddesigner/lärare
13/8 Fredrik Reinfeldt, föreläsare/före detta statsminister
14/8 Ben Gorham, grundare av parfymhuset Byredo
15/8 Seinabo Sey, artist

16/8 Ulla Skoog, skådespelare/komiker

onsdag 3 juni 2015

Ett Castor-paket

För ett par veckor sedan kom det ett Castor-paket med posten från Alfabeta, som innehöll klassikern Castor snickrar, Castor titta och hitta!, Pyssla med Castor, ballong och ett vykort. Även om jag är förtjust i den charmiga bävern Castor så tillhör jag inte riktigt målgruppen, så jag har tagit hjälp av syskonbarnen A snart 6 år och L 2 år med att recensera böckerna.

Castor snickrar är en klassiker som nu kommer i nyutgåva och som jag läst mer än en gång för A genom åren och det har även funderats på om vi ska använda ritningen längst bak i boken för att snickra en likadan verktygslåda som den Castor gör. Precis som i de andra böcker om Castor så är berättelsen en pedagogisk genomgång av hur man i det här fallet snickrar en fin verktygslåda.

Castor titta och hitta! är en bok för lite yngre barn och visade sig vara en omedelbar hit hos L som hittills inte visat något större intresse för böcker (till den bokälskande delen av släktens förfäran). Den här lite mer avancerade pekboken med lite lagom mycket text i passade henne perfekt visade det sig då det bläddrades, tittades och pekades samtidigt som det kommenterades oavbrutet (tyvärr är det ingen förstår vad barnet säger än).


Pyssla med Castor är en pysselbok med lagom svåra pyssel för dem som inte hunnit börja skolan och lärt sig läsa och skriva än. Eftersom den första frågan jag fick om pysselboken var om det fanns klistermärken, så antar jag att det är en viktig detalj i sådana här sammanhang. Ja, det finns klistermärken och de var enligt A väldigt fina. Ett extra plus var att Pyssla med Castor är helt bajsfri, till skillnad från Bajspysselboken, som vi pysslade i sist vi sågs och som var ganska äcklig enligt barnet ifråga.

tisdag 2 juni 2015

Maj - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden maj, en månad som jämfört med den rekorddåliga april (blott tre lästa böcker) är ett steg framåt med sex lästa böcker. Nu är det bara att hålla tummarna för att det här betyder att läslusten och orken kommit tillbaka för att stanna. Det har i vilket fall som helst varit en ovanligt internationell månad med sex böcker från sex olika länder.

Vinterkriget av Philip Teir
Rocky curlar sig av Martin Kellerman
Marina Bellezza av Silva Avallone
Suede – the biography av David Barnett
Män utan kvinnor av Haruki Murakami
Blod på snö av Jo Nesbø

Antal lästa böcker: 6
Antal papperböcker (inkl e-böcker): 6
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2015: 4
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 1
Antal faktaböcker: 1
Antal kvinnliga författare: 1
Antal manliga författare: 5
Antal böcker lästa på svenska: 5
Antal böcker lästa på originalspråk: 2
Antal recensionsex: 3

Antal länder: 6 (England, Sverige, Finland, Norge, Italien Japan)

måndag 1 juni 2015

Tematrio - Minnesvärda mammor

Så här dagen efter Mors dag så handlar Lyrans tematrio passande om minnesvärda mammor i litteraturen.
I litteraturen finns ju allt från de bullbakande drömmammorna till skrämmande mardrömsmorsor. Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!

En gammal favorit bland de litterära mammorna är Ronja Rövardotters mamma Lovis, som är klok, trygg och som alltid står på Ronjas sida.

En annan favorit är Molly Weasley från böckerna om Harry Potter, som är det trygga navet i den stora familjen Wesley och som tar in Harry under sina vingar och låter honom bli en i familjen.


Kristina i Vilhelm Mobergs Utvandrar-svit är en mamma som är beredd att offra en hel del för sina barn, hon lämnar motvilligt sin hembygd för en osäker framtid i det okända Amerika för att det nog skulle bli lättare att föda barnen där borta.