Sidor

söndag 29 april 2018

Tjänarinnans berättelse


Det som en gång var USA är nu den kristet fundamentalistiska republiken Gilead där de fertila kvinnornas enda uppgift är att föda barn. De rekryteras som Tjänarinnor och för att hjälpa landets sjunkande födelsetal befruktas de mot sin vilja av sin anförare. Offred är en Tjänarinna och lever under strikt bevakning och är hela tiden medveten om att hon riskerar att dödas om hon inte vill spela sin roll i samhället. Offred har fortfarande minnen kvar från innan Gilead, när hon levde ett vanligt liv tillsammans med sin man och dotter.

Tjänarinnans berättelse är den första boken som jag läser av den kanadensiska författaren Margaret Atwood, även om hon är en författare som jag känt till länge och som jag vet att många gillar. Jag hade egentligen tänkt se tv-serien Handmaid’s tale som gjorts av boken och som finns på HBO, men det har inte blivit av så jag köpte boken i pocket nyligen (precis innan jag fick veta att serien skulle börja visas på SVT). Det är en dystopisk berättelse om en framtid som är fruktansvärd och där kvinnor inte har något som helst värde förutom förmågan att föda barn. Boken gavs ut första gången 1985 och så här drygt 30 år senare känns vissa delar av berättelsen lite väl aktuell när man ser till utvecklingen. Det är en berättelse som är välskriven och väldigt läsvärd, men som även är jobbig att läsa eftersom det är en hemsk verklighet. Nu återstår det att se när jag ser filmatiseringen, eller om jag kommer att göra det.

lördag 28 april 2018

De försvarslösa


En natt hittas en äldre man död på en väg och det ser vid en första anblick ut som att en ungersk au pair. Kriminalpolisen Anna Fekete misstänker dock att det ligger mer bakom det hela. När Anna börjar nysta i fallet leder spåren till ett komplicerat fall med droger, illegal invandring och mord. Samtidigt är Annas partner Esko indragen i en annan utredning om invandrargäng och motorcykelgäng, där spänningen ökar allt mer och leder till desperata handlingar. När man hittar en blodig kniv i snön verkar det som att de två utredningarna hänger samman.

De försvarslösa är den finska författaren Kati Hiekkapeltos andra deckare om kriminalpolisen Anna Fekete och jag gillade hennes förra bok, Kolibri, när jag läste den förra året. En sak som jag gillar är att boken utspelar sig i en annan miljö, i en mindre stad i norra Finland och att huvudkaraktären har invandrarbakgrund. I grunden känns berättelsen som trovärdig och att den tar upp de problem som finns i dagens samhälle med ett växande problem med utanförskap. Samtidigt så känns upplösningen lite väl långsökt och märklig.

Modernista skickade boken

torsdag 26 april 2018

Olikhetsutmaningen: födas och dö


Den här veckans olikhetsutmaning hos enligt O handlar om ordparet födas och dö.

Födas får representeras av den första delen i Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj, Att föda ett barn, där den unga Maj blir gravid och har väldigt dålig koll på hur en förlossning går till och tror att hela magen kommer att öppna sig.

får representeras av den fina bilderboken Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm om hur när ett älskat marsvin blir gammalt och dör.

Som en bonus tar jag med F. Scott Fitzgeralds berättelse Det sällsamma fallet Benjamin Button om en man lever sitt liv åt fel håll när han föds gammal och bra blir yngre för varje år som går.

Helgfråga v. 17


Det har blivit torsdag och det betyder att det är dags för helgfrågan hos Mias bokhörna.

Är ni med i någon bokklubb och i så fall vilken?
Nej, det är jag inte.

Bonusfråga: Hur är det med reaskyltar på böcker. Lockas ni eller kan ni motstå?
Jag har väldigt svårt att gå förbi en reaskyltar för böcker utan att stanna och titta. Som tur är brukar jag kunna motstå lusten att handla om det är en väldigt intressant bok till ett extra bra pris.

tisdag 24 april 2018

Nomineringarna till Årets bok


Idag presenterades de nominerade böckerna till Årets Bok 2018, ett pris om anordnas av Bonniers bokklubbar och där vem som helst gå in och rösta på sin favorit. Röstar gör man här.

Nej och åter nej av Nina Lykke
Kvinnan i fönstret av A J Finn
Den svavelgula himlen av Kjell Westö
Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson
Koka björn av Mikel Niemi
Mitt hjärtas oro av Malou von Sivers
Husdjuret av Camilla Grebe
1793 av Niklas Natt och Dag
Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan
Mischling av Affinity Konar
Annabelle av Lina Bengtsdotter
Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò

Än så länge har jag bara läst två av de nominerade böcker, Den svavelgula himlen av Kjell Westö och Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò, och de var båda väldigt bra. Jag är även väldigt sugen på att läsa Nej och åter nej av Nina Lykke. Det återstår att se om jag kommer att läsa någon av de andra nominerade böckerna.

måndag 23 april 2018

Vego till vardags

 Vego till vardags är den tredje kokboken från Maria Zihammou och i likhet med de tidigare böckerna, Fransk bistro och Ny vardagsmat, är Vego till vardags en kokbok fylld med inspiration. Som titeln antyder är det en kokbok med vegetariska recept, där de flesta passar till vardags, men även till fest. Jag har provlagat en del av recepten i boken, som alla varit goda, och det finns många fler som jag tänker prova den närmaste tiden. Många av recepten känns dessutom som att de är nyttiga och jag gillar de inte innehåller så mycket mejeriprodukter (och inte heller så mycket kikärter). 

Nachos med zucchini och majs, passar bra med guacamole till

Linsgryta med chili och oregano

Risotto med stekt svamp, chili och örter

Medelhavsgratäng med mozzarella, innehåller zucchini, aubergine och en tomatröra

Stekt ris med ägg

Frittata med zucchini

Semic förlag skickade boken

torsdag 19 april 2018

My policeman


Det är Brighton på 1950-talet när Marion först träffar och förälskar sig i Tom, som lär henne att simma i vattnet vid piren. Lite senare träffar Patrick Tom på Brighton Museum och blir även han förälskad i den stilige unge mannen. Tillsammans med Patrick får Tom upp ögonen för en ny glamorös och sofistikerat liv. Tom som är polis vet att det vid den här tiden är säkrare för honom att gifta sig med Marion.

My policeman av Bethan Robets är en bok som jag fick tips om under den litterära vandringen i Brighton som ett av tipsen på samtida litteratur som utspelar sig i Brighton och jag kunde inte låta bli att köpa den när jag passerade bokhandeln Waterstones på vägen tillbaka till hotellet. Jag blev lite extra nyfiken på boken när kassörskan på Waterstones också sa att det är en fantastisk roman.

Det är en helt fantastisk berättelse som handlar om att leva som homosexuell i en tid då det fortfarande var kriminellt och du kunde dömas till fängelse för det. Det är en historia om omöjlig kärlek som kommer att förstöra flera liv. Berättelsen utspelar sig både på 1950-talet och i slutet av 1990-talet och de båda perspektiven vävs samman till en helhet. Det är en välskriven berättelse som är svår att lägga ifrån sig.

My policeman finns att beställa från Adlibris

onsdag 18 april 2018

Disclaimer


En dag upptäcker Catherine en ny bok på sitt nattduksbord, hon känner inte igen att hon köpt den och har ingen aning om hur den kommit in i hennes hem. När hon börjar läsa boken inser hon att den handlar om henne och att den innehåller hennes mörkaste hemlighet. En hemlighet som hon inte berättat för någon, inte ens sin man. Dessutom innehåller boken den hämnd som författaren planerar för Catherine.

Disclaimer av Renée Knight är en bok som jag varit sugen på att läsa sedan den kom, men det har inte blivit av förrän nu trots att jag köpte den på bokrean förra året. Intrigen med den mystiska boken som berättar om huvudpersonens mörkaste hemlig är en bra och spännande idé. Dock tycker jag att det tar ett bra tag innan berättelsen kommer igång och att historien inte håller riktigt hela vägen till slutet.

tisdag 17 april 2018

Veckoutmaning: Favoritsyskon


Den här veckan handlar det om syskon hos Kulturkollo och i veckans utmaning handlar om vilka syskonrelationer som vi kommer att tänka på.

Inom musiken var de första som jag kom att tänka på Johanna och Klara Söderberg som gör ljuv musik tillsammans som First Aid Kit.

Sean Moore och James Dean Bradfield är tekniskt sätt kusiner, men har vuxit upp tillsammans som bröder, utgör två tredjedelar av Manic Street Preachers.

Inom litteraturen finns det många intressanta syskonrelationer och en favorit är Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren, där bröderna Skorpan och Jonatan visar sin kärlek förvarandra både på jorden och i Nangijala.

I Jane Austens böcker är det ofta relationen mellan systrar som står i fokus, som systrarna Dashwood i Förnuft och känsla och systrarna Bennet i Stolthet och fördom.

En betydligt nyare skildring av en syskonrelation är Agnes Lidbecks roman Förlåten om två systrar som tillbringar semestern tillsammans för första gången på många år när de tar hand om sin pappas dödsbo.

En helg i Brighton

Det har varit lite extra lugnt här på bloggen de senaste dagarna eftersom jag varit bortrest och har umgåtts med en massa trevliga bokmänniskor i Brighton genom Breakfast Book Club. Det har varit en väldigt trevlig helg och det var även intressant att återvända till staden som jag bodde i under ett par år för 11 år sedan.

 Brighton har inte bara en pir, utan två, Palace Pier

Och efter att West Pier brann har man valt att låta den stå kvar som den är

Jag gick även förbi Kemptown Bookshop, som fortfarande är en mysig liten bokhandel, även om de tagit bort kafédelen (även om man fortfarande kan få en kopp kaffe om man säger till).

Jag åt så klart fish and chips, med vin eftersom de inte hade Strongbow

och lite Cream Tea med scones som serverades med sylt och clotted cream

Det blev även en del shopping, som ett skrivset med Jane Austen

Ett par nya Dr Martens

En mugg som passar en boknörd

Ett par väldigt engelska matvaror, maltvinäger att ha på strips och pickles som man har på ostmackor

Det blev även några bokinköp

Och vi diskuterade även Erinna Mettlers bok Starlings efter att ha gått på en intressant litterär vandring (många stora författare har haft en relation till Brighton som bland andra Jane Austen, Graham Greene, Vigrinia Woolf och Oscar Wilde).

lördag 14 april 2018

Starlings


Starlings är en roman som består av flera kortare berättelser som alla hänger ihop på olika sätt genom det omfattande persongalleriet och att alla berättelser utspelar sig i Brighton, de flesta i nutid men några berättelser utspelar sig tidigare. Vi får träffa den bekymrade pedofilen Andy, den ensamma gamla damen May, droghandlaren Bulldog för att nämna några få. Här finns berättelser om våldsamma föräldrar, en transsexuell mans uppväxt, en forskare som tappar greppet, en kvinna som blir lämnad av sin man och föräldrar som letar efter sitt försvunna barn.

Det är lite speciellt att läsa den här typen av böcker, eftersom det kan vara svårt att hålla reda på alla karaktärer som dyker på olika ställen i boken. Jag hade i ärlighetens namn lite svårt att hålla reda på alla karaktärer när de dök upp i olika delar av boken, men det gjorde ingenting eftersom helheten var så bra. Dessutom så finns staden Brighton där som en ram till alla berättelser, där den nedbrunna West Pier är ett återkommande inslag. Dessutom så är det extra kul att läsa om staden som jag bodde i under ett par år och som jag kommer att besöka igen inom en väldigt snar framtid.

tisdag 10 april 2018

Never let me go


Kathy växte upp tillsammans med sina vänner Tommy och Ruth på ett isolerat internat någonstans på den engelska landsbygden. De fostrades till att tro att de var speciella och att deras hälsa var viktig både för dem själva och för samhället. Nu när Kathy är vuxen och tänker tillbaka på sin uppväxt börjar hon minnas saker som att de levde ett isolerat liv och där de som lämnade området aldrig kom tillbaka igen.

Never let me go är den andra bok som jag läser av fjolårets Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro (jag har tidigare läst Återstoden av dagen innan han fick priset). Det här är en väldigt annorlunda bok, även om den först verkar vara en ganska vanlig berättelse om några ungdomar på en engelsk internatskola. Allteftersom berättelsen rullas upp avslöjas en läskig berättelse om hur dessa barn utnyttjas på ett grymt sätt av samhället. Det är en bra och välskriven berättelse som det känns som att den skulle kunna vara sann.

söndag 8 april 2018

Häxan


När den fyraåriga Linnea försvinner från en gård utanför Fjällbacka väcks många minnen till liv i bygden. Det har nu gått trettio år sedan en annan fyraårig flicka, Stella, från samma gård och hittades sedan mördad. Då var det två trettonåriga flickor som anklagades för mordet som befanns skyldiga i en domstol. Nu har en av dem, Marie Wall den berömda skådespelerskan, återvänt till Fjällbacka för första gången för att spela in en film. Frågan är om det är slump att ännu en flicka försvinner precis när hon kommit tillbaka. Till sin hjälp har polisen Patrik Hedström och hans kollegor som vanligt Erica Falck, som precis ska börja skriva en bok om flickan som mördades för trettio år sedan.

Jag hade egentligen bestämt för att sluta läsa Camilla Läckbergs deckare eftersom jag inte tyckte att de blev allt sämre och att de var allt för lika varandra. När Läckbergs tionde deckare om Erica Falck och Patrik Hedström, Häxan, kom förra året lyckades jag hålla mig från att läsa den trots att det var många som tyckte att det var hennes bästa. Sedan deltog jag i en utmaning hos Älska Pocket på Instagram och fick då pocketutgåvan av Häxan skickad hem till mig som belöning.

Det stämmer att Häxan är en av Läckbergs bästa böcker och att den skiljer sig från de tidigare böckerna, t ex är den med sina 600 sidor betydligt tjockare än de tidigare. Läckberg har också lyckats undvika en del av de saker som jag tidigare har irriterat mig på, som de väldigt korta kapitlen som typ alla slutar med en cliffhanger. Det förekommer fortfarande cliffhangers, men inte alls i samma utsträckning. Förutom huvudhistorien finns det även två sidohistorien, dels det som hände för trettio år sedan och dels om en kvinna som på 1600-talet anklagades för häxeri. Även om jag tycker att den här boken är bättre, tycker jag inte att den är bra. Jag tycker inte att historien håller ihop och att det är för mycket som är osannolikt (som att en av de trettonåriga tjejerna nu trettio år senare är gift med sin pappas barndomsvän, som fortfarande jobbar och funderar på en tidig pension). De som är onda i boken är så väldigt onda och parallellerna mellan 1600-talets häxprocesser och dagens främlingsfientlighet känns mest övertydliga. Dessutom tycker jag boken är i alla fall ett par hundra sidor för lång (ytterst få böcker behöver vara 600 sidor i mitt tycke).

lördag 7 april 2018

Ragga som du shoppar


När Lovisa än en gång beklagar sig för sina vänner över att ingenting händer med Adrian, den enda ljuspunkten på det tråkiga jobbet i fritidsbutiken får hon rådet att börja ragga som hon shoppar. I en butik väntar man inte på att de snyggaste skorna ska komma fram till en, man går fram till dem och säger att ni ska följa med mig hem. Lovisa börjar närma sig trettio och vet inte vad hon ska göra med sitt liv, som verkar ha stannat upp eftersom hon känner sig lika talanglös som Kim Kardashian. Sedan är det hennes storasyster Olivia som verkar försvinna allt mer, de som tidigare varit så nära.

Ragga som du shoppar är en bok som jag blev intresserad av att läsa när det började dyka upp positiva omdömen lite överallt på sociala medier. Eftersom den fanns som e-bok på biblioteket var det bara att låna den och börja läsa. Jag hade fått för mig att det skulle vara en lättsam bok, men den har ett oväntat djup och har upp en hel del allvarliga ämnen. Det är en väldigt bra bok som blandar skratt med allvar. Det här är författaren Lin Janssons debutroman och jag kommer definitivt att läsa mer av henne i framtiden.

torsdag 5 april 2018

Helgfrågan v. 14


Det har blivit torsdag och det betyder att det blivit dags för helgfrågan hos Mias bokhörna,

Vilken typ av läsare är du?
Jag är en ganska snabb läsare, i alla fall om jag får flyt i läsningen.

Bonusfråga:
Vad längtar du efter just nu?
Vår! Jag börjar verkligen ledsna på vintern nu och all snö som ligger väldigt tjocka drivor ska försvinna och att det ska bli plusgrader ute. Just nu ser det lite mörkt ut på den fronten eftersom det enligt SMHI ska fortsätta att snöa och vara kallgrader ett tag till.

Plus att jag längtar efter nästa veckas resa till Brighton med Breakfast Book Club. Förutom att umgås med trevliga människor och diskutera böcker, planerar jag att shoppa en del.

tisdag 3 april 2018

Veckoutmaning: Vi blandar till en stor påse med godis


Den här veckan har Kulturkollo ett gott och blandat tema och veckoutmaningen består av två frågor:

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Ragga som du shoppar av Lin Jansson och en samling med Jane Austens brev (eftersom den inte funkar så bra att sträckläsa försöker jag läsa några brev om dagen).

Vilket är ditt favoritgodis?
Choklad i olika former, gärna med typ salta mandlar i eller med kola. Jag kan bli riktigt sugen på kombinationen choklad och kola. Så här i påsktider är det mandelägg som gäller för hela slanten.

söndag 1 april 2018

Mars - en sammanfattning


Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden mars, en månad där läsningen verkligen flutit på bra. Den bok som jag tycker stod ut lite extra var Coal Black Mornings av Brett Anderson, som levde upp till mina högt ställda förväntningar.

Min vän Dahmer av Derf Backderf
En ny tid av Ida Jessen
Mördarens mamma av Ida Linde
Sopigt av Derf Backderf
I vilt tillstånd av Roxane Gay
Hunger av Roxane Gay
Och sen var hon borta av Lisa Jewell
Coal Black Mornings av Brett Anderson
Plågsam kärlek av Elena Ferrrante
En annan Alice av Liane Moriarty
Förlåten av Agnes Lidbeck
Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette av Margareta Beckman

Antal lästa böcker: 12
Antal pappersböcker: 8
Antal e-böcker: 4
Antal böcker utgivna 2017: 8
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 0
Antal faktaböcker: 2
Antal seriealbum: 2
Antal kvinnliga författare: 9
Antal manliga författare: 3
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 11
Antal böcker lästa på engelska: 1
Antal böcker lästa på originalspråk: 4
Antal recensionsex: 0

Antal länder: 6 (Sverige, USA, England, Italien, Danmark, Australien)