Sidor

fredag 29 november 2019

Där kärleken bor


Som en del av sitt researcharbete inför sin kommande bok skriver Anaëlle ett brev till en åklagare för att ställa några frågor. Åklagaren Hervé, som är uttråkad av sin inrutade tillvaro, svarar på brevet och det blir inledningen på en brevväxling som kommer att bli allt med laddad och djup och Anaëlle anförtror sig till honom om olyckan som förändrade hennes liv. När hon bestämmer sig för att köpa ett hus tar hon hjälp av snickaren Thomas blir det ett omvälvande möte med två personer som vet att livet inte alltid blir som man tänkt sig utan tar oväntade vändningar.

Där kärleken bor är den tredje romanen av den franska författaren Agnès Ledig som kommit på svenska och i likhet med de tidigare romanerna marknadsförs den som en fransk feelgood. Personligen kan jag tycka att berättelsen bitvis innehåller lite för mycket svärta för att räknas som feelgood. Det är i alla fall en berättelse som innehåller många känslor och som inte är fullt lika förutsägbar som andra berättelser.

onsdag 27 november 2019

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt


Eleanor Oliphant har skapat en trygg tillvaro för sig själv där hon har samma kläder varje dag, äter samma mat, åker till jobbet varje dag och gör det hon ska utan några större interaktioner med kollegorna och när det blir helg köper hon hem fryst pizza från Tesco och två flaskor vodka. En dag när Eleanor lämnar jobbet stöter hon ihop med kollegan Raymond och när de två tillsammans räddar den äldre mannen Sammy som ramlar ihop på gatan, blir det en händelse som vänder upp och ner på Eleanors tillvaro. Hon börjar inse att hon i många år har överlevt, men inte vet hur man lever och rör sig i den värld som de flesta tar för givet.

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt är den brittiska författaren Gail Honeymans debutroman som hör till den kategori böcker som alla verkade älska och hylla när den kom ut, men som det inte blev att jag läst förrän nu. Det är en berättelse som både är väldigt tragisk, upplyftande och humoristisk på samma gång.

måndag 25 november 2019

Augustpriset 2019


Idag har det blivit dags för Augustprisgalan och utdelningen av årets Augustpris i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur samt Lilla Augustpriset. Eftersom jag inte kan vara på plats i Stockholm så följer jag i vanlig ordning galan via livesändingen som streamas på youtube.

Årets vinnare är:

Årets svenska skönlitterära bok
Osebol av Marit Kapla

Årets svenska fackbok
Ålevangeliet. Berättelsen som världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Vänta på vind av Oskar Kroon

Lilla Augustpriset
En ospelad fiol av Emma-Karin Rehnman

Dessutom så delades Svenska Förläggareföreningens Hederspris ut till översättaren Jan Stople.

fredag 22 november 2019

Genom dina ögon


När Peter besöker sin barndomsvän Simon på sjukhuset efter att ha överlevt ett allvarligt självmordsförsök är det första gången som han hör talas om speciell klinik som kanske kan hjälpa Simon. Det är en klinik som utvecklat en metod som gör det möjligt att med hjälp av en ny form av hjärnskanning kan utforska kontakten mellan människor. Peter upptäcker att chefen för kliniken är Lise, hans och Simons bästa vän på förskolan, men som tappade alla minnen efter en bilolycka när hon var sju år. Lise inviger Peter i klinikens arbete och börjar allt eftersom få tillbaka sina minnen. Tillsammans återupplever de hur de redan som barn kunde ta sig in i andras medvetande och drömmar.

Genom dina ögon är den danske författaren Peter Høegs nionde roman och den första på fyra år (när man som jag är ett stort fan av Høeg får man lära sig att vänta mellan böckerna). Även i den här romanen berättar Høeg en egensinnig historia som känns som att den skulle kunna vara sann, även om jag förstår att det är omöjligt att göra det som de gör i boken. Det här är en märklig berättelse, men det är märkligt på ett bra sätt. En detalj som jag tycker höjer hela upplevelsen är det finns omslaget som får en extra dimension när man tar av skyddsomslaget (plus att djungeln och ödlan har en betydelse för historien).

tisdag 19 november 2019

Mitt liv som råtta


Violet Rue är tolv år gammal och yngst av de sju syskonen i familjen Kerrigan och ser upp till sina äldre bröder. Det är en familj där man håller varandra bakom ryggen oavsett vad som händer. När Violet får reda på att två av hennes bröder hennes bröder har varit med och utfört ett fruktansvärt brott slits hon mellan att berätta det hon vet för att skipa rättvisa och lojaliteten till sin familj. Det val hon gör leder till ett liv i exil och att hennes familj förskjuter henne.

Mitt liv som råtta är den senaste av den produktiva författaren Joyce Carol Oates som kommit på svenska. Oates är en författare som kan vara ojämn i sin produktion och när hon inte är på topp är hon fortfarande bättre än de flesta andra, men när hon är som bäst skriver hon fantastiskt bra och starka böcker. Det här är en tragisk berättelse om en ung tjej som tvingas ta ett svårt beslut och som sedan får leva med konsekvenserna resten av sitt liv. Mitt liv som råtta hör definitivt till en Oates bättre böcker och det är en berättelse som jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig då den grep tag i mig.

Harper Collins Nordic skickade boken

söndag 17 november 2019

Djuren i Afrika


Fem privatpersoner, en tandläkare, en biolog, en filmklippare, en författare och en kriminalpolis, börjar på varsitt håll genomgår omtumlande förändringar av djurisk karaktär samtidigt som de distanserar sig från sin vanliga omgivning. Tillsammans bestämmer de sig för att rädda djuren och för att göra det krävs det något mer radikalt än att sopsortera och ta tåget.

Djuren i Afrika är den senaste romanen av den norske författaren Erlend Loe och i likhet med hans tidigare romaner är det här en absurd berättelse som inte liknar någonting annat som jag har läst. Det är bitvis en rolig berättelse, men det finns också mycket som är tragiskt och ibland rent ut av motbjudande.

Alfabetaskickade boken

måndag 11 november 2019

Snösystern


Vanligtvis tycker Julian att julen är det bästa som finns eftersom han även fyller år på julafton. I år är ingenting som vanligt då Julian och hans familj sörjer storasyster Juni som dött. Föräldrarna verkar som att de har glömt bort att det snart är jul. En dag träffar Julian Hedvig, som har världens största leende och som hela hon sprudlar. Dessutom får hon Julian att minnas det bra med julen. Det är dock något som inte stämmer med Hedvig, hon är alltid ensam hemma och vem är den gamle mannen som smyger runt huset.

Snösystern av Maja Lunde är en julberättelse i 24 kapitel som både är väldigt sorglig och som värmer hjärtat på samma gång. Dessutom så är boken illustrerade med vackra och uttrycksfulla bilder av Lisa Aisato. Jag har tidigare i år läst Lundes båda romaner som kommit på svenska, Binas historia och Blå, som båda är helt fantastiska, även om man får lite klimatångest av att läsa dem och blev genast intresserad när jag såg att skulle komma en julberättelse. Det här är en berättelse som passar alla åldrar och jag rekommenderar den varmt. Dessutom blev var Snösystern den mest sålda boken i Norge förra året oavsett kategori eller genre, läs mer här.