Sidor

fredag 28 februari 2020

Natt i Caracas


Adelaida Falcón begraver sin mamma i en enkel träkista med en enkel ceremoni i ett fallfärdigt kapell. Nu är ensam kvar i lägenheten som hon växte upp i Venezuelas huvudstad Caracas där hyperinflation, våld och laglöshet är en del av vardagen. När Adelaida får sin lägenhet ockuperad av en av de många regeringssanktionerade milisgrupper som härjar i staden upptäcker hon av en slump att grannkvinnan ligger död i sin lägenhet och hon bestämmer sig för att gömma sig i där tills hon kommer på hur hon ska ta sig från staden.

Natt i Caracas är den venezuelanska författaren Karina Sainz Borgo debutroman och det är en väldigt stark berättelse som visar de mörka sidorna av Venezuela, ett land som jag inte vet så mycket om. Det som är det värsta och hemskaste med den här berättelsen är att den är inspirerad av verkligheten och det är verkligen en hemsk verklighet. Det är i alla fall en bok som jag rekommenderar alla att läsa.

onsdag 26 februari 2020

Hur mår fröken Furukura?


Keiko Furukura har alltid var annorlunda och hade som barn svårt att passa in. Nu är hon 36 år, har aldrig haft en pojkvän och jobbar som timanställd i en liten närbutik i arton år. Hennes familj är oroliga för hur det ska gå för henne och vill att hon ska skaffa sig ett riktigt jobb och få rätsida på livet. Hennes vänner undrar varför hon inte bara träffar någon att gifta sig med. Men Keiko trivs med sitt liv (förutom tjatet om att gifta sig och skaffa ett riktigt jobb) och har hittat ett eget sätt att ge livet mening.

Hur mår fröken Furukura? är den första boken av den japanska författaren Sayaka Murata som kommer på svenska och det är en charmig berättelse om att inte passa in, även om jag irriterar mig på att Keikos hela omgivning verkar se ner på henne eftersom hon både är ogift och timanställd (efter arton år på samma ställe borde hon i alla falla ha fått en fast anställning kan jag tycka). Det är inte så ofta som jag läser böcker från Japan, och det är nog första gången som jag läser en japansk bok av en kvinnlig författare och som har en kvinnlig huvudkaraktär. Jag tycker att det finns vissa likheter mellan den här boken och Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman.

lördag 22 februari 2020

Om det inte vore för dig


Michka har levt ett spännande liv där hon gjort fotoreportage över hela världen och sedan arbetade hon som korrekturläsare åt en tidning, så språket är viktigt för henne. Nu är hon en gammal dam och allt oftare sviker både minnet och orden henne. När hon inte längre klarar sig själv längre tvingas hon flytta till ett äldreboende. Marie, som växte upp i lägenheten ovanför Michkas, kommer och hälsar på så ofta hon kan. De två kvinnorna har blivit som en familj genom åren. På äldreboendet finns även Jérôme, logopeden som gör allt han kan för att hjälpa Michka att hålla kvar orden.

Om det inte vore för dig är den senaste romanen från den fantastiska franska författaren Delphine de Vigan, som är en av mina favoritförfattare. Boken släpptes lagom till min födelsedag och min syster gav den till mig i födelsepresent (det kan ha varit så att hon fick väldigt tydliga instruktioner om vad jag önskade mig). Det här är i alla fall en underbar berättelse om kärlek och om att hitta en egen familj när den man föddes i inte finns kvar. Även om de Vigan alltid har haft ett bra språk, men den här gången känns det extra lekfullt när Michka allt mer byter ut orden mot andra som rimmar, t ex blir rullstol drullstol. Det kan inte ha varit ett lätt jobb för Marianne Tufvesson som gjort översättningen.

lördag 15 februari 2020

Att skörda ben



Det är 1937 och Amabelle är jobbar som tjänsteflicka åt en förmögen familj på en sockerrörsplantage i Dominikanska republiken. I likhet med många andra tog hon sig i ungdomen över gränsen från Haiti i jakten på ett arbete. Amabelle har ett bra liv på gården och hon har träffat sin Sebastien, som arbetar på fälten. Det har börjat gå rykten bland arbetarna på plantagen om att landets ledare har uppmanat sitt folk att döda alla haitier, men det är ingen som inte riktigt vill tro på ryktena. Amabelle och Sebastien bestämmer sig för att fly över bergen tillbaka till Haiti, men de kommer ifrån varandra under flykten. Efter det ägnar Amabelle resten av sitt liv åt att söka efter Sebastien, en förklaring till vad som hände och försoning.

Att skörda ben av den haitiska författaren Edwidge Danticat är en väldigt bra och stark berättelse som utspelar sig under den så kallade Persiljemassakern, där tiotusentals haitier dödades av den dominikanska armén efter order från president Trujillo under tre dagar. Persiljemassakern är ingenting som i alla fall jag hade hört talas om innan jag läste boken och det är alltid intressant att lära sig något nytt, även om det är om en fruktansvärd händelse. Att skörda ben är inte en ny bok, utan den gavs ut redan 1999 på svenska med titeln En skörd av tårar. Det är också en berättelse om kärlek, saknad, längtan och en skuld över att vara en av dem som överlevde.

tisdag 11 februari 2020

Framtidens arab 1-3

Framtidens arab är en självbiografisk serieroman, där tre av de fyra delarna finns på svenska, om den fransk-syriske serietecknaren Riad Sattoufs uppväxt i Mellanöstern. De tre böckerna som finns på svenska och som har läst sträcker sig över åren 1978-1987. Sattouf föddes i Frankrike med en fransk mamma och en syrisk pappa och växte upp i Khadaffis Libyen och Hafez al-Assads Syrien. Som barn i Mellanöstern stack Sattouf ut med sitt blonda hår. För mig ger det en liten extra dimension att det bra skiljer ett år mellan mig och Sattouf och att vi har växt upp i så olika miljöer. Efter ett par år i Libyen flyttar får pappa Abdel en tjänst på ett universitet i Syrien och familjen flyttar dit och bosätter i pappans hemby utanför Homs. Det är där Riad börjar skolan, och pedagogiken i Syrien skiljer sig minst sagt från den västerländska, det verkar finnas ett fokus på att lära sig sjunga nationalsången, lära sig surur ur koranen utantill och slå eleverna när de gör fel. 

Det är inte bara en berättelse om en annorlunda uppväxt utan även en berättelse om en pappas önskan att sonen ska bli en modern och välutbildad arab, även om han blivit desillusionerad hur saker utvecklas. Pappan slits mellan att han vill uppfostra sina barn utan alla muslimska riter och hur hans familj ser på de gamla traditionerna. Mamma Clementine vill helst av allt bo i den lilla byn med alla strömavbrott, bristen på varor och dålig standard och i ett land där hon inte förstår språket. Får hon inte flytta tillbaka till Frankrike, försöker hon övertala mannen att de i alla fall ska flytta till en större stad som Homs, Aleppo eller Damaskus.

Det har varit väldigt intressant att läsa de här tre delarna och det känns verkligen som att jag har lärt mig något nytt och fått en annan förståelse för en del av världen som jag inte vet så mycket om. Jag hoppas verkligen att den fjärde delen kommer på svenska snart så att jag kan fortsätta följa Riads uppväxt.


lördag 8 februari 2020

Mödrarnas söndag


Det är den 24 mars 1924 och det är ”mödrarnas söndag”, vilket är dagen då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. Den föräldralösa Jane Fairchild har inget hem att åka till och som istället möter sin älskare i granngodset, som ekar tomt sedan bröderna omkommit under första världskriget. Det som händer sedan kommer att ändra allt och ge eko fram till vår tid.

Mödrarnas söndag av den engelske författaren Graham Swift är en bok som alla verkar älska och när den dök upp i bokbytarhyllan på jobbet kunde jag inte låta bli att ta hem den. Det tog dock ett tag för mig att komma in i boken och tyckte länge att den var ganska tråkig, men att den tog sig först de sista femtio sidorna (den är bara hundrafemtio sidor).

torsdag 6 februari 2020

Evvie Drake börjar om


Evvie Drake har blivit änka alldeles för tidigt och bor i en liten kuststad i Maine. Det har gått ett år sedan hennes man dog i en bilolycka och hon bor nu ensam i det stora huset som hon sällan lämnar. Alla tror att det är sorgen som gör att Evvie stannar hemma, men hon har inte berättat sanningen ens för sin bäste vän Andy. När Andy barndomsvän Dean, som är professionell baseballspelare som inte längre kan prestera på planen, behöver komma bort från New York ett tag föreslår Andy att Dean ska hyra lägenheten som finns i Evvies hus. När Dean flyttar in hos Evvie bestämmer de att inte fråga den andre om deras problem. Regler har dock en tendens att brytas.

Evvie Drake börjar om är den amerikanska författaren Linda Holmes debutroman och det är en feelgoodbok som har figurerat flitigt i mina flöden i sociala medier där de flesta verkar tycka att det är väldigt charmig berättelse. Mina förväntningar på boken var ganska höga och den lyckades tyvärr inte riktigt leva upp till dem. Även om det är en berättelse som har mycket charm i sig så är den ganska förutsägbar och lyckas inte riktigt fånga mig.

tisdag 4 februari 2020

Kalmarunionen - en nordisk stormakt


Jag har alltid varit intresserad av historia, speciellt medeltiden och under de senaste åren har jag upptäckt den intressanta tiden kring bildandet av Kalmarunionen i slutet av 1300-talet. En bidragande faktor är att det fanns ett par kvinnor med makt, drottning Margareta och drottning Filippa. Dick Harrison har skrivit en faktabok som är mer lättillgänglig än de flesta faktaböcker som handlar om historia. En stor del av boken handlar om vägen fram till bildandet av Kalmarunionen 1397 från den förödande effekt som digerdöden hade på hela det dåtida samhället fram till Hansans kontroll över handeln i runt Östersjön och det politiska kaos som rådde i Norden. Det handlar även om hur unionen till stor del var drottning Margareta som såg till att de tre kungadömena enades under en och samma kung, hennes adopterade son Erik av Pommern. Harrison lyfter fram att det är de två drottningarna Margareta och Filippa (gift med Erik och föddes som engelsk prinsessa som dotter till Henry IV och syster till Henry V) som var de som var de mer kompetenta regenterna. Erik delegerade även en hel del av makten till Filippa och lät henne styra hela det stora riket när han for på korståg till Jerusalem. Det här en bra introduktion till denna intressanta del av den svenska historien.

Historiska Media skickade recensionsexemplaret

söndag 2 februari 2020

Fågeltribunalen


Allis Hagtorn är en tv-profil som efter en offentlig skandal tvingas lämnas både sitt jobb och sin partner. För att komma undan allmänhetens blickar tar hon ett jobb som en trädgårdsmästare och hushållerska hos en man som väntar på att hans fru ska komma tillbaka och som bor i ett ensligt beläget hus som ligger vid en fjord. Det dröjer inte länge förrän hennes nya arbetsgivare börjar uppvisa ett olustigt beteende. Frågan är även vad det han pysslar med i sitt låsta arbetsrum och när frun är tänk att komma tillbaka.

Fågeltribunalen är den första boken av den norska författaren Agnes Ravatn som kommer på svenska. Det här är en bok som jag inte hade hört talas om innan den kom i brevlådan om en överraskning och jag tyckte att den verkade vara intressant då den utspelar sig i en öde miljö i Norge (och jag gillar ju deckare som utspelar sig i ödsliga miljöer). Tyvärr är boken inte fullt så bra som jag hoppades att den skulle vara, den lyckas med att både vara väldigt förutsägbar och överraskande på samma gång.

Recensionsexemplaret skickades av Modernista