Sidor

söndag 23 maj 2021

Jag vill sätta världen i rörelse - en biografi över Selma Lagerlöf

 

Förra våren köpte jag Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf, Jag vill sätta världen i rörelse, i storpocket för att jag ville läsa den på en gång. Av någon anledning blev det så att jag bara läste ett kapitel innan jag pausade boken (antagligen pga att det trillade in reservationer från biblioteket) och sedan har den stått orörd i bokhyllan tills jag för ungefär en vecka plockade upp den och började läsa. Tanken var egentligen att jag skulle läsa något lättsammare under tiden som jag renoverar köket, men nu fastnade jag i den här boken.

Selma Lagerlöf är en författare som jag alltid känt till (hon har ju prytt 20-lapparna i många år), även om jag inte har läst så mycket av henne. Däremot så kommer jag ihåg filmatiseringarna av Kejsaren av Portugallien och Jerusalem som gick på tv på 1990-talet. På senare år har jag förstått att Selma var engagerad i rösträttskampen, vilket är något som jag har läst en del om genom åren. Det jag inte hade någon koll på var vilket fascinerande och intressant liv hon levde och hur stor hon var under sin framtid. Vi får följa Selmas liv från uppväxten på Mårbacka, via karriären som lärarinna i Landskrona (ett av de få yrken ogifta kvinnor kunde utbilda sig till för att bli självständiga), debuten med Gösta Berlings saga 1891 och karriären där hon banade väg för kommande kvinnor genom att bli både den första kvinnan att tilldelas Nobelpriset i litteratur och den första kvinnan att väljas in i Svensk Akademien. Dessutom sålde hon böcker i upplagor som ingen annan författare var i närheten av vid den tiden.

Jag vill sätta världen i rörelse är en väldigt välskriven biografi över en fascinerande och banbrytande kvinna som gjorde ett stort avtryck i sin samtid och vars gärningar lever kvar hundra år efter sin död. Det är märkligt att tänka att Selma Lagerlöf hann bli enormt framgångsrik och tjäna massor med pengar, tilldelas Nobelpriset i litteratur, bli invald i Svenska Akademien och vara med att starta samfundet De nio, utan att ha rätt att rösta och väljas in i riksdagen. Selma hann fylla 60 år innan svenska kvinnor fick rösträtt.

onsdag 19 maj 2021

Senseis portfölj

 

Tsukiko är en kontorsarbeterska som lever ett ganska ensamt liv. En dag träffar hon sin före detta lärare, som hon tilltalar med det formella Sensei, på en restaurang och de börjar prata. De börjar träffas på restauranger och barer för att äta, dricka sake och fördriva tiden tillsammans. Med tiden så växer sig bandet mellan dem sig starkare på sätt som kan komma att bli livsomvälvande.

Senseis portfölj av den japanska författaren Hiromi Kawakami har nyligen kommit på svenska, men den kom ut i Japan redan 2001. Det är en finstämd berättelse om relationen som växer fram mellan en tidigare lärare och dennes trettio år yngre tidigare elev. Det är bok som till största delen utspelar sig medan de två huvudkaraktärerna äter och dricker sake, men där det döljer sig mycket under ytan.

lördag 15 maj 2021

Allt som väntar dig

 

Domnin är femton år och har vuxit upp i Paris med sin pappa, men hans hjärta finns på ön som släkten kommer ifrån, Groix i Bretagne. När hans pappa plötsligt dör blir han ensam kvar. Domnin kan inte släppa tankar på vem kvinnan som larmade ambulansen och sedan smet ut ur lägenheten var. När Domnin får ett brev från en främling som säger sig ha träffat hans föräldrar i Argentina strax innan hans systers födelse får han en chock eftersom han inte har någon syster. För att ta reda på sanningen så lämnar han Paris och ger sig ut på en resa som tar honom både till Groix och Argentina.

Allt som väntar dig är den andra boken som jag läser av den franska författaren Lorraine Fouchet och den tredje som kommer ut på svenska. Det här en charmig pärla som jag inte kunde lägga ifrån mig när jag hade börjat på den och jag läste i princip i en sittning (boken är också föredömligt tunn på 270 sidor). Även om det inte hela tiden är muntert med en föräldralös femtonåring, så är det ändå en berättelse fylld med kärlek, charm, optimism och familjehemligheter. Det här är en vårens hittills bästa böcker.

tisdag 11 maj 2021

Vår bästa tid

 

Emira är 25 år och till skillnad från sina vänner har hon inte hittat sin väg i livet än. I väntan på att hon ska komma på vad hon vill göra jobbar Emira bland annat som barnvakt till treåriga Briar, som är dotter till Alix Chamberlain, en kvinna som är van att få som hon vill. En kväll blir Emira kvarhållen på mataffären då hon misstänks för att ha kidnappat Briar, då hon är en ung svart kvinna i sällskap med ett blont barn. Incidenten filmas och det är startskotten på en rad händelser.

Vår bästa tid är den amerikanska författaren Kiley Reids debutroman, som nominerades till Bookerpriset 2020. Det är en bra och stark debut som belyser både den strukturella och vardagliga rasismen och även den inverkan som klass har, med de olika privilegier som det för med sig (eftersom den här boken utspelar sig i USA så är frågan om sjukförsäkring en sådan aspekt).

fredag 7 maj 2021

Den osynliga flickan

 

Saffyre Maddox var tio år när hon var med om en fruktansvärd händelse som har resulterat i en smärta som vägrar gå över. Mannen som skulle hjälpa henne att läka lyckades inte med det och nu spanar hon på honom i skuggorna och samlar information som skulle kunna krossa hans perfekta liv. Owen är trettiotre år gammal och har aldrig haft varken någon flickvän eller nära vän. Han lever en undanskymd tillvaro tills den dagen en ung tjej försvinner spårlöst utanför huset där han bor vänds alla blickar mot honom då omvärlden tänker att han är den typen som skulle kunna göra något sådant och som är lite obehaglig.

Den osynliga flickan är den senaste romanen från den brittiska författaren Lisa Jewell, som gått från att skriva chick-lit till att gå över till spänningsromaner, med ett lite blandat resultat om jag ska vara ärlig. Det här en bok som är obehaglig på ett bra sätt då det är en berättelse som känns som att den skulle kunna hända då den ligger så nära vekligheten. Dessvärre tycker jag att berättelsen inte riktigt håller hela vägen fram, utan att den tappar mycket de sista 50 sidorna då upplösningen blir lite väl komplicerad.


tisdag 4 maj 2021

Tilly and the lost fairy tales

 

Tilly Pages är inte helt vanlig tjej, hon kan nämligen gå in i böcker och prata med dess karaktärer. När sagorna börjar läcka bokmagi och skapa kaos bland sagorna så måste Tilly och hennes bästa vän Oscar använda alla sina förmågor för att försöka ställa allt till rätta igen. Det blir ett äventyr med bland annat prinsar som försöker rädda prinsessor som inte nödvändigtvis behöver bli räddade och en rad bekanta karaktärer.

Tilly and the lost fairy tales är den andra delen i författaren Anna James serie om Tilly och bokhandeln Pages & Co. Den första delen kom på svenska förra året och andra delen kommer ut på svenska i sommar, men när det visade sig att den här boken fanns på engelska på biblioteket så orkade jag inte vänta på den svenska översättningen. Precis som med den första delen så är det en charmig berättelse som är lite lagom läskig för den tänkta målgruppen (9-12 år). Boken slutar med lite av en cliffhanger som gör att jag måste läsa även nästa del i serien. 

lördag 1 maj 2021

April - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden april, en månad som inleddes med en ganska dyster barndomsskildring och som avslutades med en berättelse om förlorade sagor och bokvandring. Mellan läsning av böckerna har jag även ägnat mig åt provlaga nya vegetariska rätter, en del som jag kommer att laga många gånger och en del som jag aldrig kommer att laga igen. April har varit ännu en månad där alla böckerna har varit bra på olika sätt.

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Norrskensnatten av Anna Kuru

Kaosvego av Sara Ask och Lisa Bjärbo

Sammetsdiktaturen: Motstånd och medlöpare i dagens Ryssland av Anna-Lena Laurén

När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai

Ljudet av fötter Första Monikabok av Sara Lövestam

Den lilla blomsterhandeln vid havet av Ali McNamara

Tilly and the lost fairy tales av Anna James

Antal lästa böcker: 8

Antal pappersböcker: 8

Antal e-böcker: 0

Antal böcker utgivna 2021: 7

Antal på originalspråk: 5

Antal böcker lästa på svenska: 7

Antal böcker lästa på engelska: 1

Antal ungdomsböcker: 1

Antal deckare: 1

Antal klassiker: 0

Antal faktaböcker: 2

Antal poesi: 0

Antal noveller: 0

Antal serier: 0

Antal kvinnliga författare: 7

Antal manliga författare: 1

Antal kvinnlig och manlig författare: 0

Antal recensionsex: 3

Antal böcker lånade på biblioteket: 4

Antal köpta böcker: 1

Antal böcker som jag fått: 0

 

Antal länder: 4 (Sverige, England, Vietnam, Finland)