Sidor

söndag 30 oktober 2016

tangodrottningen

Suzanne har ägnat hela sitt liv åt att dansa. Hon växte upp med en mamma som var en världsberömd dansare och som kallades för Tangodrottningen. När Suzanne var åtta år gammal dör mamman under tragiska omständigheter och hon blir ensam kvar med minnena och passionen för dansen. Som vuxen försörjer hon sig som danslärare och drömmer om att tävlingsdansa och bli en lika stor stjärna som sin mamma. I tango, som är kärlekens och passionens dans, är det viktigt att man har en partner med rätt kemi och Suzanne har svårt att låta sig föras av fel person. En dag när hon av en slump träffar Yan, en småtjuv som aldrig tagit ett tangosteg, slår det gnistor om dem och Suzanne börjar undra om det inte är han som är den om kan hjälpa henne att bli den nya Tangodrottningen.


En av de trevliga fördelarna med min prenumeration hos Sekwa är att får läsa väldigt trevliga böcker som annars skulle ha gått mig förbi i bokflödet, som till exempel tangodrottningen av den fransk-algeriske Akli Tadjer. Det är en trevlig feelgood-berättelse om kärleken och passionen för dansen och om rädslan för att än en gång bli övergiven och att inte våga släppa in kärleken.

torsdag 27 oktober 2016

okänd kontinent

När kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg vid Parispolisens mordrotel är på en konferens i London så upptäcks en rad skor med avhuggna fötter i utanför en gammal barockkyrkogård. När Adamsberg kommer tillbaka till Paris så konfronteras han med ett väldigt brutalt mord i ett finare område. Spåren leder till en legend om vampyrer och vampyrjägare.


okänd kontinent är den tredje deckaren som jag läser av Fred Vargas och som handlar om den egensinnige kommissarie Adamsberg och hans excentriska kollegor (och katter). Jag älskar böckerna och köper här en massa saker som jag skulle störa mig på i andra böcker. Skulle någon annan deckarförfattare föra in ett vampyrspår så skulle jag skaka på huvudet och tänka att nu får det vara nog, men här så tänker jag istället att det är nog inte så otroligt ändå. Som tur är så har ytterligare fyra böcker kvar att läsa. 

onsdag 26 oktober 2016

Uppgång och fall

Liv Strömquist är en författare som jag varit sugen på att läsa ett bra tag, men det har inte blivit av, vilket till viss del beror på att jag inte är van att läsa serieböcker. Det enda jag har läst av Strömquist har varit hennes briljanta strippar i Vi Läser. Jag blev ännu mer nyfiken på hennes böcker när jag såg Strömqvists bildningsresa med Horace Engdahl som visades på SVT tidigare i år. I sitt nya seriealbum Uppgång och fall ställer sig frågan om varför ingen tar tag i det globala problemet med extrem rikedom, varför vi vänder oss till österländska läror för att lära oss mindfulness när västerländska affärsmän är ledande i att leva i nuet och varför inga författare eller mediamänniskor pratar om att de är vit medelklass och att det är en stark bidragande till att de valt sina yrken. Uppgång och fall är en helt fantastisk och briljant bok som inte bara är rolig, den är även folkbildande och jag har lärt mig om Ayn Rand, hur hedgefonder fungerar, TTIP-avtalet och mycket annat. Det här är en bok som jag kommer att läsa många gånger och jag kommer definitivt att läsa Strömquists tidigare böcker.

tisdag 25 oktober 2016

Veckans utmaning: Författare om, i och bakom texten

Den här veckan handlar det om författaren och texten hos Kulturkollo och i vanlig ordning så knyter veckoutmaningen an till samma tema.
Veckans utmaning handlar om författare och deras texter. Det kan handla om hur de skriver om andra och om sig själv, men också om fiktiva författare i litteraturen. Jag vill att du berättar om en bok där en verklig eller en fiktiv författare är viktig. Kanske en bok om att skriva, en bok där en författares röst är väldigt tydlig eller varför inte en självbiografisk bok.
Vilka böcker på temat skulle du vilja tipsa om? Finns det filmer i temat som du vill lyfta fram?

En aktuell bok passar bra in på temat är baserad på en sann historia av den franska författaren Delphine de Vigan, där känns det som att gränsen mellan fiction och verklighet är väldigt tunn.


En film som jag kom att tänka på och som nog passar in på temat är Stranger than fiction där Will Ferrell spelar Harold Crick, en man som lever ett inrutat liv tills han en dag börjar höra en röst i sitt huvud som berättar allt han gör. Samtidigt har den prisbelönta författaren Karen Eiffel (spelad av Emma Thompson) drabbats av skrivkramp och har kört fast i sin om bok om en man som heter Harold och som lever ett inrutat liv.

måndag 24 oktober 2016

Tematrio - Höga berg och djupa dalar

Den här veckan handlar Lyrans tematrio om höga berg och djupa dalar;
Jag läser just nu en helt underbar roman som utspelar sig i en avlägsen bergsby och denna inspirerade till veckans, sannolikt rätt svåra, tema. Berätta om romaner eller andra texter som innehåller höga berg och djupa dalar! Temat kan tolkas både bokstavligt och bildligt.

Väggen av Marlen Haushofer handlar om en kvinna som följer med en kusin till en jaktstuga i bergen och när hon vaknar på morgonen så är hon den enda människan som är kvar och hon måste hitta ett sätt att överleva.

Himmel över Everest av David Lagercrantz är en bra och lätt klaustrofobisk berättelse som handlar om en katastrof på Mount Everest. Boken är inspirerad av en verklig händelse och en av Lagercrantz bästa.


Sagan om Ringen av J R R Tolkien är en berättelse som tar oss över både höga berg och genom djupa dalar. Ok, här tog det slut på fantasi och inspiration.

De nominerade till Augustpriset

Idag är det dags för hösten nästa stora litterära händelse, presentationen av de 18 böcker som är nominerade till årets Augustpris i de olika kategorierna.

Skönlitteratur
Eländet av Andrzej Tichý
Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård
En dramatikers dagbok 20132015 av Lars Norén
Djupa kärlek ingen av Ann Jäderlund
Aftonland av Therese Bohman
De polyglotta älskarna av Lina Wolff

Facklitteratur
Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk
Skotten i Köpenhamn av Niklas Orrenius
Arktis – liv i en värld av is och snö av Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Liodden
Glömskans bibliotek av Ulf Karl Olov Nilsson
Gutenberggalaxens nova - en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution av Nina Burton
1947 av Elisabeth Åsbrink

Barn- och ungdomslitteratur
Tio över ett av Ann-Helén Laestadius
Ormbunkslandet av Elin Bengtsson
Åka buss av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta
Idag vet jag inte vem jag är av Ida Sundin Asp
Oj, en polis av Eva Lindström
Djur som ingen sett utom vi av Ulf Stark och Linda Bondestam

Lilla Augustpriset
Perspektiv - en rymdsaga om Medelhavet av Henning Bollmark
Nedräkning av Sanna Fagerström
Åttahundratusen trehundrafemtiosex tick och ett knippe röda tulpaner av Smilla Luuk
Då rallarrosen blommar av Sigrid Nikka
Samklang av Matilda Stjernqvist
Jag är 20 år och har OCD av Gabriel Zetterström

De nominerade bidragen till Lilla Augustpriset finns att läsa på Augustprisets hemsida och där kan man även rösta på sin favorit.


Jag har, i likhet med de flesta år, inte läst någon av de nominerade titlarna och är i ärlighetens namn inte jättesugen på att läsa någon av dem. Den 28 november får vi veta vilka vinnarna är.

lördag 22 oktober 2016

Vem är du i Tolkiens värld?

Den här veckan frågar Lyran vem som vi är i Tolkiens värld, en berättelse där det kryllar av karaktärer. Sedan jag först kom i kontakt med Sagan om Ringen så har jag gillat Éowyn, som visserligen inte är med så mycket men som jag tycker är den mest intressanta kvinnliga karaktären. Hon vägrar sitta hemma medan hennes morbror kung Théoden och brodern Éomer är ute och krigar, utan följer istället med dem ut i krig. Det blir inte sämre av hon i slutet får ihop det med den sympatiske Faramir.

torsdag 20 oktober 2016

Mindfulness för losers

Pamelas (Pameeela, inte Paaamela) liv är inte direkt perfekt, hon bor i källaren hemma hos sina föräldrar i den lilla jämtländska byn Solvik och jobbet på frisörsalongen Hot Clip ger varken särskilt mycket stimulans eller pengar. Det känns som att hela byn sett ner på henne sedan hon kom hem efter att ha varit med i dokusåpan Heta nätter (som påminner en hel del om Paradise Hotell). Den största delen av fritiden ägnar Pamela åt att titta på gamla avsnitt av en amerikansk sjukhusserie och dagdrömmer om en av skådespelarna i den. När hon får veta favoritskådespelaren Wade Crust är på väg till Stockholm för en filminspelning så bestämmer hon sig för att åka till glittret i huvudstaden. I Stockholm träffar hon den nästan diplomerade mindfulnesscoachen Gloria och den mopedåkande muskelbyggaren Sebbe.

Mindfulness för losers är en väldigt charmig berättelse om att inte passa in och om att längta efter något annat. Den är så charmig att jag nästan förlåter författaren för de geografiska felaktigheterna*. Det är lätt att känna sympati för Pamela och hennes längtan efter något annat, även om hon inte riktigt vet vad det är hon letar efter. Berättelsen bjuder på en trevlig underhållning för stunden och det gör inte så mycket att den är lite förutsägbar. Det känns som att Holst är en författare som jag troligtvis kommer att läsa mer av i framöver.


*Nästan, men jag kan ändå inte släppa vissa saker, t ex så har ingen jämte någonsin åkt till Luleå för att flyga till Stockholm, det är nämligen att åka väldigt långt åt fel håll, särskilt som att det finns en flygplats på Frösön (varifrån man visserligen kan flyga till Luleå via Umeå för att sedan flyga vidare till Arlanda, men varför göra det när det går att flyga direkt). Dessutom så har lilla Solvik på tok för mycket service för att ha 600 invånare. Det är även ett mysterium vart i länet som byn ligger, de uppgivna avstånden till Sundsvall och Stockholm motsäger varandra. 

onsdag 19 oktober 2016

Skarven

Det är något mystiskt på Skarvön, en spöklik ö med döda träd och ruvande fåglar och som alltid brukar vara öde. Men när Johanna sitter på skärgårdsbåten ser hon siluetten av en människa på ön, en människa som rör sig som den inte vill bli upptäckt. De tre sommarvännerna Johanna, som alla kallar för Johan, Ludde som längtar efter mysterier och Olivia som inte får göra någonting för sina föräldrar, åker tillsammans ut till Skarvön för att göra efterforskningar. Det dröjer inte länge förrän de hittat en riktig mordgåta.


Skarven är Sara Lövestams andra ungdomsbok och den första som riktar sig till yngre läsare. Nu är jag ingen expert på barn- och ungdomslitteratur, men det känns som att det här är en spännande bladvändare för unga läsare. Jag läste i alla fall boken i ett sträck. För mig som gillar deckare utan blod och en massa lik så passade den mig bra. 

tisdag 18 oktober 2016

Veckoutmaning: Nördar och noobs

Den här veckan handlar det om nördar och noobs hos Kulturkollo och så gör i vanlig ordning veckoutmaningen;
Veckans utmaning är tämligen enkel i sitt utförande, men kanske svår för den som vågar ta den. Det handlar om att komma ut, att erkänna, att vidkännas och stå för sitt nörderi. Vad brinner du för? Vad är du storsamlare av? Vad är din fandom? Vad kan du allt om? Och för all del: när är du noob (d.v.s. nybörjare och dålig, men samtidigt kan du inte låta bli)?


Jag har inget ämne som jag snöat in på helt och hållet, utan har istället en tendens att snöa in på lite olika ämnen under kortare perioder (och med ett minne som har en tendens att komma ihåg en massa onödiga fakta så vet jag en del om en hel massa saker). Jag försöker begränsa mig i hur mycket jag gräver ner i nytt intressant ämne, och jag älskar att den moderna tekniken gör det möjligt att sitta hemma i soffan och leta upp en massa fakta. Fast ibland slutar det ändå med att jag plötsligt har fyra böcker om Andreé-expeditionen i bokhyllan och har planerat en semesterresa som inkluderar ett besök på Andreé-museet i Gränna. Visserligen kombinerad med ett besök i Vadstena på grund av mitt intresse för den medeltida drottningen Filippa (och hennes man, den vackre kung Erik), som ligger begravd i klosterkyrkan.  

måndag 17 oktober 2016

Tematrio - Öar

Egentligen hade Lyran tänkt att veckans tematrio skulle handla om en nobelpristagare, men eftersom det inte ingick en amerikansk låtskrivare i planerna så blev det ett annat improviserat tema istället;
Berätta om en bok/berättelse som utspelar sig på en ö. Bebodd, eller ej.

Fyren mellan haven av M. L. Steadman handlar om ett ungt gift par som bor på en öde ö utanför den australienska kusten där de arbetar som fyrvaktare. En dag spolas en båt iland med en död man och ett levande spädbarn.

Nattfåk är den andra delen i Johan Theorins Ölandskvartett och det är vintern på ön och när den kraftiga stormen som kallas fåken drar in över Öland så är det bäst att hålla sig hemma och inomhus. När en familj som flyttat från Stockholm till Åludden för att renovera ett gammalt ödehus så går det inte som de tänkt sig.


Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart utspelar sig på den förmögna familjen Sinclairs privatägda ö utanför Massachusetts kust där allt är en idyll. Den femtonde sommaren händer det något fruktansvärt, som Cadence förträngt minnet av och det är ingen som vill berätta för henne vad som hände.

söndag 16 oktober 2016

baserad på en sann historia

Delphine är en författare som efter att skrivit en väldigt framgångsrik bok om sin mamma, försöker samla kraft för att orka ta upp pennan igen för att börja skriva på nästa bok. På en fest träffar hon L. och de två blir snabbt mycket nära vänner och verkar ha en hel del gemensamt. L. arbetar som spökskrivare av kända personers biografier så hon förstår sig på skrivprocessen. På kort tid tar sig L. in i Delphines liv och gör sig oumbärlig. Frågan är om den nya vännen är den som hon utger sig för att vara.


Baserad på en sann historia är den femte boken av den franska författaren Delphine de Vigan som översatts till svenska och det den andra boken som jag läser, tidigare har jag läst Underjordiska timmar. Det finns vissa likheter mellan boken huvudkaraktär och författaren, förutom att de har samma namn så har både skrivit utlämnande böcker om sina mödrar som ger berättelsen en annan karaktär. Det hela är uppbyggt som en thriller och det är en berättelse som håller spänningen hela vägen. Nu är jag sugen på att läsa de Vigans bok om sin mamma, Ingenting kan hindra natten

lördag 15 oktober 2016

Vem är du i Mumindalen?

Den här veckan undrar Lyran vem vi är i Mumindalen och eftersom jag kände att mig lite osäker på hur de olika karaktärerna är så tog jag internet till hjälp. På Mumins officiella hemsida hittade jag ett test där jag genom att svara på 10 frågor fick veta vilken karaktär som passar bäst in på mig. Jag trodde att det kanske skulle kunna vara Muminmamman (jag brukar ju trots allt bära omkring på en handväska som innehåller det mesta man kan tänkas behöva). Det visade sig att jag är Snusmumriken, en karaktär som tycker om att vara ensam och som både tycker om att vara hemma och bege sig ut på äventyr, och det stämmer faktiskt ganska bra in på mig.

torsdag 13 oktober 2016

Årets nobelpris i litteratur

Gick till den amerikanska folkrocksångaren Bob Dylan, en artist som jag knappt lyssnat på. Jag kan tycka att priset ska gå till en författare och inte en sångare, så jag är lite besviken på årets pristagare. Nu får jag väl börja lobba för att min favorittextförfattare Nicky Wire i Manic Street Preachers borde då priset (Wales är väl ändå underrepresenterade?). 

onsdag 12 oktober 2016

Luften är fri

Kouplan har blivit hemlös och allt han äger finns i hans ryggsäck. Han måste hitta en plats skyddar både mot regn och gränspolisen, tills han kan söka asyl på nytt. Det är en tuff tillvaro och kanske inte den ideala tidpunkten för att ta sig an ett nytt fall. Men å andra sidan så behöver han pengarna. I en villa i Bromma bor Ulrika med sina söner och maken Håkan, som hon misstänker är otrogen. Det som börjar som ett rutinuppdrag för Kouplan visar sig snart vara mer komplicerat och handla om något helt annat. Samtidigt som Kouplan jobbar med fallet så försöker han nysta upp trådarna i sitt eget liv. Att han snart får söka asyl igen och röra sig fritt på gatorna är bara en kort andningspaus.

Luften är fri är Sara Lövestams tredje bok om den papperslöse privatdetektiven Kouplan och i likhet med de två tidigare böckerna, Sanning med modifikation och Önska kostar ingenting, så är det väldigt bra och den skiljer sig (på ett bra sätt) ganska markant från alla deckare på marknaden. Den här gången så står det mer på spel för Kouplan för att undvika att bli utvisad till Iran, där han inte går säker. En sak som jag är lite extra förtjust i är att det inte förekommer några mord i böckerna, vilket är en väldigt trevlig omväxling. Nu hoppas jag på att det kommer även en fjärde bok, för att jag vill gärna läsa mer om den väldigt sympatiske Kouplan.


Piratförlaget skickade boken

tisdag 11 oktober 2016

Lite nya böcker

Idag var jag förbi biblioteket efter jobbet och tanken var att det skulle vara en första träff i en ny bokcirkel som satts ihop efter att man fått lämna en intresseanmälan på bibliotekets hemsida, men eftersom vi bara var två som dök upp så får vi se om det blir någon cirkel. Jag kunde dock hämta ut Sara Lövestams nya ungdomsbok Skarven som jag reserverat. Plus att biblioteket den här veckan hade utförsäljning av gamla böcker och jag hittade ett väldigt fint exemplar av Jonas Hassen Khemiris Montecore - en unik tiger för 5 kronor.

När jag kom hem möttes jag av ett bokpaket som innehåll två feelgoodböcker som jag vunnit hos Kulturkollo, På andra sidan gatan av Anne Liljeroth och Mindfulness för losers av Christoffer Holst, en bok som jag är väldigt nyfiken på.

Vem blir årets nobelpristagare?

Som de flesta säkert vet vid det här laget så kommer Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att avslöja vem som blir årets nobelpristagare i litteratur och i vanlig ordning är spekulationerna i full gång. I vanlig ordning så ligger den japanske författaren Haruki Murakami bra till på listorna, men jag tror inte att det är hans tur den här gången heller. Jag kommer även i år att hålla tummarna för att priset går till den amerikanska författaren Joyce Carol Oates (trots att hon nog är för ojämn för akademiens smak). Det är dock betydligt troligare att blir någon som jag aldrig hört talas om. 

måndag 10 oktober 2016

Tematio - Alternativa Nobelpris

Den här veckan får vi reda på vilken författare som Svenska Akademien utsett till årets nobelpristagare i litteratur, och det är något som Lyran tagit fasta på i veckans tematrio. Genom att svara på tre frågor så ska vi den här veckan dela ut tre alternativa Nobelpris.

Vilken levande barnboksförfattare vill nu ge ett ”Nobelpris”?
Jag känner att jag har lite dålig koll på barnboksförfattare och eftersom min favorit (Maria Gripe) är diskvalificerad pga avliden så blev det inte lättare. Jag väljer att ge mitt pris till Barbro Lindgren, en författare som gett ut många böcker som generationer av barn växt upp med. Vem har inte läst böckerna om Max och charmats av grisen Benny.

Vilken svensk levande författare vill ni ge ett ”Nobelpris”?
Den av de svenska författarna som jag tror skulle ligga bäst till för att få ett Nobelpris är den fantastiske Jonas Hassen Khemiri. Fast jag har en misstanke om att han kan komma att bli invald i Svenska Akademien innan dess, och historien har visat att det inte är populärt när de delar ut priset till sina egna ledamöter.

Och vilken levande nordisk författare vill ni ge ett ”Nobelpris”?

En nordisk författare som jag skulle vilja ge Nobelpriset till är den norska författaren Åsne Seierstad som skriver starka reportageböcker, ofta med kvinnor i centrum. I väntan på att hon ska få priset så väntar jag på hennes nya bok om Syrien och två norska tjejer som strider för IS, som kommer på norska nu i höst. 

söndag 9 oktober 2016

Höstlistan

Den senaste tiden har jag sett en höstlista cirkulera på nätet och eftersom jag både gillar enkäter och hösten så hänger jag på. Jag har plockat den från Bloggbohemen.

1. Är det några speciella böcker du planerar att läsa under hösten?
Jag har inga speciella läsplaner för hösten och har inga recensionsex som ligger väntar på att bli lästa. Däremot så har jag en hög med deckare av Fred Vargas som ligger och väntar.

2. September är förknippad med skolstart. Vilken bok tyckte du bäst om att läsa i skolan? Och vad var / är dina favoritämnen?
Jag kommer inte ihåg någon särskild bok som vi läste i skolan, eller jag kan i alla fall inte riktigt skilja på dem som vi var tvungna att läsa och dem som jag läste på fritiden. Mina favoritämnen i skolan var SO, särskilt historia, svenska (utom grammatik) och i viss mån biologi (däremot så var jag ganska dålig på både kemi och fysik).

3. I oktober är det Halloween. Gillar du läskiga böcker och filmer och i så fall vilka?
Läskiga böcker och filmer är inte riktigt min grej. Ja, om det inte är John Ajvide Lindqvist som skrivit dem.

4. Vilken bok passar för mysläsning under mörka höstkvällar?
Antingen en feelgoodbok eller någon mysig deckare, gärna en som utspelar sig på engelska landsbygden.

5. När du har krypit upp i soffan med en mysig bok, vad vill du dricka för varm dryck?
Jag föredrar te, antingen i en stor mugg eller en hel kanna (beroende på när på dagen det är). Det kan också gå bra med en stor mugg med milchkaffe, dvs kaffe med mycket mjölk.

6. Har du några höstplaner du ser fram emot?

Jag har inte så mycket inplanerat i höst, men jag ser fram emot att se Jonas Gardells föreställning när den kommer till stan i december. 

fredag 7 oktober 2016

Vem är du i Astrids berättelser?

Den här veckan undrar Lyran vem vi är i Astrid Lindgrens berättelser och den här gången var det inga som helst svårigheter att komma på vem jag är. Det självklara svaret för mig är Ronja Rövardotter, en bok som spelade en stor roll för mig när jag växte upp. Jag ägnade en ganska stor del av barndomen åt att leka att jag var Ronja och jag hade även ett läderrep som jag fick av morfar. Jag och en kompis brukade leka hela berättelsen vid en lämplig bäck i utkanten av ett skogsområde i närheten av där jag bodde. På dagis fick vi dock gå ut på bron på dagis när var dags för vårskriket. Fortfarande så tänker på att det gäller att akta sig för de underjordiska varje gång det är dimma.

onsdag 5 oktober 2016

Hennes nya namn

Hennes nya namn tar vid där den förra boken Min fantastiska väninna slutade, på festen efter Lilas bröllop. Det visar sig redan på bröllopsnatten att Lilas äktenskap med charkuterihandlaren Stefano Carracci är en katastrof. Medan Lila försöker ta sig ut ur äktenskapet så fortsätter Elena sin akademiska karriär som toppstudent på allt högre nivå. Den sommaren som Lila tillbringar på ön Ischia för sin hälsa skull och tar med sig Elena som en betald sällskapsdam, skulle visa sig få oanade följder för de båda väninnorna.

Jag har längtat efter att få läsa Hennes nya namn ända sedan jag läste den sista sidan i Min fantastiska väninna och gjorde en förhandsbeställning så fort det gick så att jag skulle få den så fort som möjligt. Jag föll pladask för berättelsen som de två väninnorna Lila och Elena och deras hårda liv i ett fattigt kvarter i Neapel och den andra boken lever definitivt upp till förväntningarna från den första boken. Det är en hård tillvaro för de unga kvinnorna där det är normalt för en gift kvinna att få stryk och det finns en förväntan att föda barn, även om man som Lila bara är 16 år. Elena som studerar vid läroverket står med ena foten i en annan värld och språket utgör en viktig skillnad, i kvarteret pratar man napolitanska medan italienskan är de intellektuellas språk. Jag gillar verkligen att det är en berättelse som inte bara handlar om vänskapen mellan två kvinnor, utan även om klass och hur det påverkar både den som stannar kvar och den som gör en klassresa. Nu längtar jag redan efter att få läsa den tredje bok, som förhoppningsvis kommer på svenska om inte allt för länge (alla fyra delarna i neapelkvartetten är ju skrivna).


De senaste dagarna har några journalister avslöjat vem som gömmer sig bakom pseudonymen Elena Ferrante och jag bryr mig inte ett dugg om vem som är författaren. Det viktiga är att böckerna är bra. Dessutom så är det ganska skönt med en författare som syns överallt i olika intervjuer. 

tisdag 4 oktober 2016

En tisdagsutmaning om drömmar och längtan

Den här veckan handlar det om drömmer, längtan och fluff hos Kulturkollo och veckoutmaningen består den här gången av två frågor.

Ditt bästa verklighetsflyktstips? (bok, film, tv-serie…)
Jag har egentligen inget riktigt tips på något bra verklighetsflykt, däremot så sker nästan all min verklighetsflykt när jag är uppkrupen i soffhörnet, gärna med te och kanske en liten kaka inom räckhåll. Fast nyligen såg jag alla sju säsongerna av tv-serien Gilmore Girls på Netflix, så det får bli mitt verklighetsflyktstips. (Dessutom så kommer det fyra nya avsnitt i november).

Vad längtar du allra mest efter just nu?
Det finns vissa saker som det känns som att jag alltid längtar efter, som att ha mer tid och ork på kvällarna för att läsa. En sak som skulle frigöra tid vore om hushållssysslorna skötte sig själva.

måndag 3 oktober 2016

Tematrio - kroppsdelar i titeln

Det har blivit dags för veckans tematrio hos Lyran och den här gången är det ett lite annorlunda tema,
Berätta om tre böcker med kroppsdelar i titeln!

Hjärta av jazz av Sara Lövestam är den fina berättelsen om vänskapen mellan den mobbade Steffi och den gamle mannen Alvar, som en gång spelade med Povel Ramel, vars musik för dem samman.

Låt mig ta din hand av Tove Alsterdal är en bra och spännande deckare som sträcker sig från Jakobsberg till Buenos Aires.


Våran hud vårat blod våra ben är den senaste novellsamlingen med skräckberättelser från den svenska skräckmästaren John Ajvide Lindqvist.

Bokmärken

Jag tycker att det är trevligt när böcker kommer med matchande bokmärken som förhöjer läsupplevelsen ett snäpp. Det verkar som att Sekwa är bäst på att skicka med bokmärken, i alla fall så kommer mina tre exempel från dem. 

söndag 2 oktober 2016

September - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden september, som kom att skilja sig rejält från rekordmånaden augusti (17 lästa böcker och 2 arbetsdagar). Återgången till heltidsarbete efter en extra lång semester och ett nytt jobb har gjort att det inte funnits så mycket tid eller ork till att läsa. Förhoppningsvis så kommer det att ordna upp sig snart.


Antal lästa böcker: 4
Antal papperböcker (inkl e-böcker): 4
Antal böcker utgivna 2016: 3
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 1
Antal faktaböcker: 1
Antal kvinnliga författare: 4
Antal manliga författare: 0
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 4
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal böcker lästa på originalspråk: 2
Antal recensionsex: 2


Antal länder: 3 (Sverige, England, Frankrike)

lördag 1 oktober 2016

Vem är du i Jane Austens romaner?

Den här veckan undrar Lyran vem vi är i Jane Austens romaner och blev inget svårt val, för vem skulle inte vilja vara den starka och kloka Elisabeth Bennet från Stolthet och fördom som vill gifta sig av kärlek (och får Mr Darcy och hans 10000 pund om året). Att jag egentligen är mer som den jordnära och praktiskt lagda Elinor Dashwood i Förnuft och känsla behöver man inte ta hänsyn till här.