Sidor

tisdag 30 juni 2020

Jagad


När Abby var barn plågades hon av mardrömmar om benknotor i gräset, men som vuxen tror hon att det är något som hon har lagt bakom sig. Dagen före sitt bröllop kommer drömmarna tillbaka. Kort efter bröllop råkar Abby ut för en allvarlig olycka och medan hon svävar mellan liv och död försöker hennes man Willem att förstå vad det är som har hänt. När Abby inser att hon behöver konfrontera sitt mörka förflutna börjar hon berätta för sin man och de börjar närma sig sanningen.



Jagad är den senaste boken som kommit på svenska av den produktiva författaren Joyce Carol Oates och det är en bok som jag hade låga förväntningar på då den har fått ganska dåliga recensioner. Jag tycker att boken var bättre än jag trodde att den skulle vara, men det är däremot inte en av Oates bästa böcker.

lördag 27 juni 2020

Rodham


Det är 1971 och Hillary Rodham är en ung och lovande kvinna vars avslutningstal på Wellesey College uppmärksammades av tidskriften Life. Hillary studerar juridik vid Yale Law School och är aktiv inom student- och kvinnorörelsen. En dag träffar hon en snygg och karismatisk kille från Arkansas som har siktet inställt på en politisk karriär och som heter Bill Clinton. Tillsammans med Bill upplever Hillary en djup samhörighet, som både är på ett intellektuellt, känslomässigt och fysiskt plan. I verkligheten följde Hillary med Bill hem till Arkansas och de gifte sig efter att han hade friat flera gånger. I den här romanen tackar Hillary nej till frieriet och går en annan väg. Under de följande fyrtio åren stakar hon ut en egen bana, både karriärmässigt och privat, en bana som återkommande kommer att korsas av Bill Clinton och funderingar på hur det kunde ha blivit.



Rodham är den amerikanska författaren Curtis Sittenfelds sjunde roman och den här gången har hon skrivit en kontrafaktisk berättelse om hur det skulle ha kunnat bli om Hillary hade tackat nej till Bill Clintons tredje frieri den där gången. Mina förväntningar på den här boken var skyhöga, både för att Sittenfeld är en av mina favoritförfattare, men mest för att alla verkar älska boken och den hyllades överallt. Min oro över att den inte skulle leva upp till mina förväntningar försvann snabbt då Rodham är en fantastiskt bra berättelse som jag drogs in i och hade svårt att lägga bort den. Det här är definitivt en av de bästa böcker som jag har läst i år och kommer att rekommendera den till alla den i sommar.

onsdag 24 juni 2020

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts

Laurie blev tillsammans med sin pojkvän Dan när de gick på universitetet. De har varit ett par i arton år när Dan plötsligt en dag gör slut och Lauries hela värld ställs på ända. Ingenting blir lättare av att de jobbar på samma advokatbyrå och att det inte dröjer länge innan Dans nya flickvän är gravid. En av Lauries kollegor, Jamie, tror inte på förhållanden utan ägnar sig mest åt tillfälliga förbindelser. Tyvärr behöver han en flickvän att visa upp för sina konservativa chefer. Samtidigt behöver Laurie en fejkpojkvän, som gärna får vara snygg, för att göra sin expojkvän svartsjuk. Det kan vara en passande läsning för dem båda med påhittat förhållande med ett förutbestämt slutdatum.

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts är den senaste boken från den brittiska feelgoodförfattaren Mhairi McFarlane, som definitivt hör till mina absoluta favoriter. Det här är en charmig berättelse som är skriven men glimt i ögat och det gör mig ingenting att berättelsen slutar precis så som jag trodde att trodde att den skulle göra. Det här en trevlig underhållning vart än man läser i sommar.

HarperCollins skickade boken

söndag 21 juni 2020

Säg inget om Lydia


Lydia är sexton år gammal och hon är sina föräldrars ögonsten och den som ska uppfylla drömmarna som de själva inte lyckades med. Mamma Marilyn gör allt för dottern ska bli läkaren, drömmen som hon själv tvingades ge upp, och pappan, den kinesisk-amerikanske James, hoppas att hon ska passa in på ett sätt som han själv aldrig har gjort. När Lydia en dag försvinner, för att några dagar senare hittas död i en sjö i närheten av hemmet, raseras den sköra värld som föräldrarna har byggt upp.



Säg inget om Lydia är den amerikanska författaren Celeste Ngs debutroman, även om det är den andra boken som kommer ut på svenska. När jag läste Ngs roman Små eldar överallt förra året tyckte jag inte att den riktigt levde upp till förväntningarna (det kändes som att jag var den enda som inte älskade boken). Jag tycker att Säg inget om Lydia är flera snäpp bättre och blev alldeles tagen när jag läste ut boken. Det är en stark berättelse om hur en familj skapat sina egna regler över hur de hanterar saker och hur allt ställs på ända när en familjemedlem försvinner och tvingar de andra att förhålla sig till varandra på ett annat sätt. Det handlar också om att inte känna att man passar in i landet man är född i när man inte är vit och hur omgivningen ser på ett blandäktenskap och hur utanförskapet kan gå vidare till barnen.

torsdag 18 juni 2020

Krigarinnor


Solène har satsat allt på sin karriär som advokat tills den dag hon får ett sammanbrott och blir sjukskriven. Som ett sätt att åter hitta fotfästet i tillvaron börjar hon på inrådan av sin terapeut som volontär på ett kvinnohärbärge som skrivhjälp. Det tar ett tag med tålamod, envishet, muggar med te och ett brev till drottning Elisabeth av England innan Solène släpps in i kvinnornas gemenskap.



Drygt hundra år i tidigare i Paris förälskar sig Albin i eldsjälen Blanche och tillsammans utkämpar de en livslång kamp för Frälsningsarmén i Frankrike. Blanche drömmer om att kunna ge tak över huvudet åt behövande kvinnor och barn i staden och när hon drömmer om att skapa ett palats finns det inget som kan stoppa henne.



Krigarinnor är den andra boken av den franska författaren Laetitia Colombani som kommer på svenska, och jag gillade hennes förra roman Flätan. Det här är en berättelse om att hitta sig själv och hur man kan hjälpa till med små medel. Jag gillar berättelsen om Solène och hur hon kommer till insikt om vad det är som är viktigt i livet. Den historia delen av berättelsen tycker jag inte har samma flyt och att den verkar vara mer en uppräkning av fakta. Det kan nog till viss del stämma då Blanche Peyron är en av alla kvinnor som genom historien fallit i glömska, trots att hon gjorde ett stort avtryck i sin samtidd.

söndag 14 juni 2020

En nästan perfekt semester

Det är sommar i Cornwall och de tre stugor som Lorna hyr ut är fullbokade, solen skiner och solstolarna står uppställda vid poolen. Em har planerat den perfekta semestern för sig och sina tonårsbarn och bjudit med sin nya pojkvän George, som i sin tur är tvungen att ta med sin sexåriga dotter. Frågan är om bonusfamiljen kommer att överleva semestern. Maggie å sin sida hoppas att en semester vid havet kommer att göra att hon och tonårsdottern Amelia kommer närmare varandra igen. När Maggies ex-man och Amelias pappa plötsligt dyker upp igen efter många år ändrar allt. Olivia känner att hon inte klarar av tillvaron som hemmamamma till två vilda tvillingpojkar och plötsligt en dag sätter sig i bilen och kör iväg. Det har kanske blivit dags för henne att ta i tu med sitt förflutna och hitta sig själv.

En nästan perfekt semester är den senaste romanen av den brittiska feelgood-författaren Lucy Diamond som kommer på svenska och det är en berättelse som levererar exakt det jag förväntar mig av den. Det här är en bok som ger en trevlig underhållning för stunden, men som inte överraskar på något sätt. Även om den var trevlig att läsa, så är det ingen bok som kommer att stanna kvar hos mig.

torsdag 11 juni 2020

Min alltför vackra syster

På landsbygden i det fattiga Puglia växer systrarna Teresa och Angelina upp och de är så olika som systrar kan vara. Teresa är blyg, pålitlig och har ett alldagligt utseende medan Angelina är rebelliska, drivs av en längtan efter ett bättre liv och anses vara den vackraste kvinnan i staden. Det andra världskriget kastar en skugga över systrarnas uppväxt och när pappan är borta i kriget tvingas mamman göra saker som hon skäms över för att kunna ställa mat på bordet. Skvallret och skammen kommer att följa familjen i många och ger ringar på vattnet.

Min alltför vackra syster är den andra romanen som kommer på svenska av den italienska författaren Rosa Ventrella. Jag gillade Ventrellas förra bok, Historien om en anständig familj, när jag läste den förra året, även om jag tyckte att den påminde om Elena Ferrantes Neapel-kvartett i ämnesvalet. Den här är boken tycker jag är flera snäpp bättre än den förra och att det är en gripande berättelse om två systrars öde och där det tidigt visar sig att det inte kommer att bli ett lyckligt slut. Det är också en berättelse om hur skuld och skam kan förfölja en familj på en liten ort och vilket priset kan bli för den som drömmer om en annan tillvaro. Jag hoppas verkligen att det är många som upptäcker den här pärlan.

Piratförlaget skickade boken

söndag 7 juni 2020

Balladen om sångfåglar och ormar

Coriolanus Snow är 18 gammal och även om hans familj har förlorat hela sin förmögenhet i inbördeskriget i Panem, så försöker de hålla skenet uppe med sina fina vanor. Det har blivit dags för det tionde Hungerspelen, där två ungdomar från varje av de tolv distrikten tävlar i en brutal kamp tills det bara finns en överlevare kvar, för att påminna distrikten om att det var huvudstaden Kapitolium som vann kriget. Tillsammans med 23 av sina studiekamrater blir Coriolanus utvald till att vara mentor åt varsin av deltagarna och han får en inblick i det som händer bakom kulisserna på spelen.

Balladen om sångfåglar och ormar är den fjärde och fristående boken i Suzanne Collins serie Hungerspelen och den utspelar sin 65 år före de ursprungliga böckerna. Den här gången är det en ung Coriolanus Snow som är huvudpersonen, han som senare kommer att bli den fruktade president Snow (och i den här boken får man en förklaring till hans besatthet av rosor). Jag läste trilogin om Hungerspelen för ett antal år sedan och har sett alla fyra filmerna (sista boken blev två filmer) och kände att jag ville läsa även den här boken, även om jag inte hade några större förväntningar på den. Jag gillar att Collins förlagt handlingen till den tionde upplagan av Hungerspelen då kriget fortfarande finns i färskt minne hos befolkningen. Den unge Snow är betydligt mer sympatisk än den vi fått lära känna tidigare, även om han har ett stort behov av att visa sig duglig och ibland visar prov på tankar som kommer att utveckla sig. Om man tyckte att den första boken är hemsk, så är den här på sätt och vis ännu hemskare då man inte ser deltagarna som människor, även fast de är fortfarande är barn.

onsdag 3 juni 2020

Änkan som vägrade dö


När Somlata gifter in sig i den fina bengaliska familjer Mitra, är hon fortfarande ung. Hela familjen bor i samma hus och försörjer sig genom att sälja av mark och guld för att upprätthålla den lyxiga standarden eftersom ingen av dem har arbetat en dag i sina liv. När familjens matriark Pishima plötsligt dör är det Somlata som hittar henne och trots att hon är död avslöjar Pishima för Somlata var hennes smyckeskrin är och ber henne gömma undan det från de giriga släktingarna. Hon fortsätter att styra över familjen från andra sidan graven och ser till att hemligheter kommer upp i ljuset. När det inte finns något mer kvar att sälja är det upp till Somlata att lösa situationen.



Änkan som vägrade dö av den bangladeshiska författaren Shirshendu Mukhopadyay är en charmig släktsaga om tre generationer kvinnor och som gavs ut redan 1993 på originalspråket. Det här en oemotståndlig pärla som ger en liten inblick i en kultur som i alla fall jag inte vet så mycket om.