Sidor

söndag 30 augusti 2020

Söndagsvägen


En kväll i slutet av juli 1965 påträffas en ung kvinna död i sitt hem i ett idylliskt radhusområde söder om Stockholm. Den första polisen på platsen avskriver det som ett självmord, men det står snart klart att det rör sig om ett mord. Den som leder arbetet är den legendariske kriminalkommissarien GW Larsson och det kommer att bli den största utredningen innan Palmemordet. Mordet väcker både stor uppmärksamhet och skräck då gärningsmannen använt en raffinerad metod och att det finns en fruktan för att han kan komma att göra det igen. När de till slut griper mördaren visar det sig att han funnits i närheten och chockerande nog frikänns han i tingsrätten.

Söndagsvägen är skriven av historikern Peter Englund, som den här gången skriver om en tid där han själv levde och minns (annars har han mest skrivit om 1600-talet och Stridens skönhet och sorg om första världskriget). Det här en sann historia om ett mordfall som idag är bortglömt, men som väckte stor uppmärksamhet när det hände. Det är också en berättelse om ett Sverige i förändring och den mörka sidan som det inte pratas om så mycket. Englund har gjort ett gediget arbete när han har gått igenom den stora utredningen, gjort intervjuer med de som fortfarande finns kvar och skapat en bild av Sverige genom tidningarna. Berättelsen är skriven på ett sätt som gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken (jag läste den i princip i en sittning). Jag har tidigare inte läst så många böcker i true crime-genren, men den här boken ger verkligen mersmak.

torsdag 27 augusti 2020

Snöstorm


Tomas sitter på ett tåg när en snöstorm gör att tåget blir stående. När han går mot bistrovagnen, för att köpa lite förnödenheter innan de tar slut, hör han någon som säger hans namn. Det är Livli, hans stora kärlek från ungdomen som han inte har sett på tjugo år. Mötet väcker en massa minnen hos Tomas om det som hände mellan dem när hon krossade hans hjärta.

Snöstorm är den första romanen som jag läser av Augustin Erba, däremot brukar jag läsa hans texter i DN. Det här är en bok som jag hört talas om länge innan jag läste den och det är flera som har sagt att det är en helt fantastisk berättelse. Jag var lite rädd för att mina förväntningar inte skulle infrias, men det här är en otroligt bra och stark berättelse som jag älskade från första sidan. Det är en berättelse om de val vi gör, både som unga och senare i livet, om kärlek, sorg och hur livet blev. Jag kommer definitivt att läsa fler böcker av Erba framöver (och att fortsätta läsa texterna i DN).

söndag 23 augusti 2020

Even in exile

Hur intressant låter det med ett konceptalbum om den chilenske sångaren Víctor Jara, som fängslades och mördades kort efter militärkuppen i Chile 1973? Jag tyckte inte att det lät särskilt lockande trots att den är gjord av James Dean Bradfield, sångare i mitt favoritband Manic Street Preachers, med texter av den walesiske poeten Patrick Jones (storebror till Manics basist och textförfattare Nicky Wire). Jag tänkte att jag ändå skulle ge skivan en chans och en genomlyssning på Spotify.

Det visade sig att jag hade fel om skivan och det är en helt underbar skiva som går på repeat här hemma. Den är fylld med vackra melodier och som låter de instrumentala delarna får ta plats. Det finns också refränger som sätter sig, som The boy from the plantation, som jag har nynnat på ganska länge. Det här en skiva gjord av en artist som egentligen inte har något att bevisa och som har den ekonomiska friheten att göra lite vad han vill när bandet har tagit en liten paus. Det hade varit roligt att höra låtarna live, men pga den rådande situationen har Bradfield tydligen inga planer på någon turné. Jag får hoppas att Manic Street Preachers spelar någon av låtarna på konserten i Trondheim nästa sommar.

fredag 21 augusti 2020

Fränder


Noah är en pensionerad kemiprofessor på Upper West Side i New York och planerar att återvända till sin födelsestad Nice för första gången sedan han var barn. Några dagar innan avresan får Noah ett samtal från socialtjänsten, som informerar honom att han är närmast anhörig till elvaåriga Michael som behöver omhändertas akut. Motvilligt bestämmer sig Noah för att ta med sig pojken på resan. Väl på plats i Nice börjar Noah nysta i sin familjehistoria med den motvillige Michael i släptåg. Det omaka paret har till en början svårt att komma överens och har olika åsikter om hur många läsk man bör dricka per dag, vilken mat som är god och skärmtid, men efter ett tag börjar de närma sig varandra.

Fränder är den tredje romanen som jag läser av den irländska författaren Emma Donoghue och i likhet med de två tidigare romanerna (Room och Miraklet) är jag väldigt förtjust i boken. Det här en väldigt bra och charmig berättelse om två omaka personer som binds samman av sitt släktskap som både är rörande och hjärtevärmande. När jag väl började läsa boken kunde jag inte lägga bort den och nu när jag läst ut boken så vill jag läsa mer om Noah och Michael. Jag kommer att rekommendera till alla som vill läsa en bra bok (och troligtvis även andra).

tisdag 18 augusti 2020

Tritonus


Thomas Brander är en stjärndirigent som närmar sig 60 och som har låtit bygga en överdådig villa ute i skärgården, Casa Tritonus, där han ska koppla av mellan arbetsresorna som börjat tära allt mer. Att han den senaste tiden haft motgångar i både yrkes- och kärlekslivet gör att Brander inte har så lätt att koppla av som han skulle vilja. Granne med Casa Tritonus bor Reidar Lindell, som är skolkurator och hobbymusiker i ett coverband och mellan de två männen växer en slags vänskap fram. Genom Lindell blir Brander introducerad för lokalbefolkningen och deras inbördes relationer, för att här delar man varandras glädje och sorg.

Tritonus är den senaste romanen från den finlandssvenske författaren Kjell Westö och det är en roman som verkligen visar att Westö är en av de bästa svenskspråkiga författarna just nu. Det är en berättelse om åldrande, förlorad kärlek, hitta sin plats i världen och framförallt om musikens kraft. Berättelsen utspelar sig efter coronapandemin när världen börjar närma sig det normala igen, vilket ger den en samtidskänsla. Westös språk är som alltid vackert och det blir ännu vackrare av finlandssvenska uttrycken som jag vill komma ihåg och som jag tycker att vi borde införa i svenskan, som t ex morgonnatten.

onsdag 12 augusti 2020

Byn


Una är trettio år och arbetar som lärare i Reykjavik när hennes bästa vän visar henne en annons där de söker en lärare till den lilla byn Skálar för att undervisa två barn. Då Una är i behov av ett miljöombyte söker hon jobbet och flyttar till den ensligt belägna byn på Islands nordöstra halvö som har tio invånare. När Una kommer till byn känner hon sig inte särskilt välkommen av byborna och det verkar som att de döljer en mörk hemlighet. Det blir inte bättre av att det spökar i huset som hon bor i och att det verkar ha att göra med en ung flicka som tragiskt dog för många år sedan.

Byn är den senaste boken från den isländske deckarförfattaren Ragnar Jónasson och det är en bok som är fristående från hans serie om polisen Hulda Hermannsdóttir. För mig som gillar deckare som utspelar sig på ödsliga platser och som inte innehåller så många mord är det här verkligen en bok som passar mig. Berättelsen är uppbyggd på ett sådant sätt att det är svårt att veta vad som är sant och inte, vilket ökar spänningen. Jag uppskattar Jónasson allt mer som deckarförfattare för varje bok som jag läser och jag ser fram emot att läsa ännu en bok om Hulda Hermannsdóttir i höst.

söndag 9 augusti 2020

Rökridå


Abby Williams är tillbaka i sin hemstad, Barrens, för första gången på tio år. Så fort hon gick ut high school lämnade hon hemstaden i ett försök att lämna allt som hände där bakom sig. Numera bor Abby i Chicago och arbetar som miljörättsjurist, när ett fall som hon arbetar med tvingar henne att återvända till Barrens. Det dröjer inte länge förrän Abby upptäcker att det finns kopplingar mellan fallet och en skandal som inträffade tio år tidigare, som kulminerade i att tonårstjejen Kaycee Mitchell försvann. När Abby försöker nysta i vad det egentligen var som hände den där gången börjar hon tvivla på sina egna minnen och vad som är sant och inte.

Rökridå är den amerikanska författaren Krysten Ritters debutroman och det är en stark debut. Ritter har skrivit en deckare som är spännande och som har ett bra flyt som gör att den är svår att lägga ifrån sig. Själva deckarhistorien är välkonstruerad och håller nästan hela vägen, men det spårar ut lite väl mycket mot slutet av boken (vilket många deckare har en tendens att göra). Jag kan definitivt tänka mig att läsa fler böcker av Ritter i framtiden.

Krysten Ritter är mest känd som skådespelerska i tv-serier som Jessica Jones och The Defenders, där hon spelar superhjälten Jessica Jones.

onsdag 5 augusti 2020

Ett amerikanskt äktenskap


Roy är ung affärsman och Celestial är en lovande konstnär och tillsammans är de bilden av den nya svarta Södern där de personifierar den amerikanska drömmen. De har knappt hunnit börja leva sitt liv tillsammans när Roy blir anklagad för ett allvarligt brott och döms till ett långt fängelsestraff. Roy nekar till anklagelserna och Celestial är övertygad om att han är oskyldig. När domen efter några år upphävs och Roy släpps från fängelset är kärleken då lika självklar.

Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones är en stark berättelse om klass och ras i dagens amerikanska söder där unga svarta män löper en större risk att hamn i fängelse för att ha varit på fel plats vid fel tillfälle. Det är också en berättelse om en kärlek som inte får chansen att mogna och två unga människor som slits isär. Det här är en bok som jag hört talas om sedan den kom på svenska och som jag varit sugen på då alla verkar gilla den. Dock har det inte blivit av att jag läste den förrän nu och de höga förväntningarna som jag hade på boken infriades. Det här är en bok som jag verkligen rekommenderar till alla som inte har läst den.

lördag 1 augusti 2020

Juli - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden juli, en månad som har bjudit på en blandad samling böcker. Jag har för första gången på många år läst en bok tyska, Max und Moritz av Wilhelm Busch, som är en tysk barnboksklassiker av det makabra slaget (och har många beskrivande bilder). Ett genomgående tema under månaden har varit att beta av de böcker som jag reserverat på biblioteket. Den andra halvan av månaden har det även råkat bli lite väl mycket fluff och feelgood (av lite varierande kvalitet). 

2 av Yahya Hassan
Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson
Musan av Jessie Burton
En stark nolla av Sara Lövestam
Max und Moritz av Wilhelm Busch
En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong
Hur man blir slängd överbord av Emmy Abrahamson
Förmörkelsen av Karin Fossum
Någon som du av Marc Levy
I hjärtats bibliotek av Phaedra Patrick
En oväntad förälskelse av Julia Quinn

Antal lästa böcker: 11
Antal pappersböcker: 9
Antal e-böcker: 2
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2020: 7
Antal klassiker: 1
Antal deckare: 1
Antal faktaböcker: 0
Antal serier: 1
Antal poesi: 1
Antal kvinnliga författare: 7
Antal manliga författare: 4
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 10
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal böcker lästa på tyska: 1
Antal böcker lästa på originalspråk: 4
Antal recensionsex: 0

Antal länder: 8 (Sverige, Frankrike, England, USA, Norge, Danmark, Tyskland, Vietnam)