Sidor

onsdag 29 september 2021

En engelsk romans

 

Nora bor i Finland och älskar England mer än allt annat, konsten, musiken, tv-serierna, gotiken och litteraturen, framförallt romantikerna Shelley, Byron och Keats. Däremot så har hon aldrig satt sin fot i landet, och har inga planer på det då hon misstänker att landet inte kommer att leva upp till hennes förväntningar. När hennes syster meddelar att hon ska gifta sig i närheten av Oxford tackar Nora motvilligt ja. På plats i England möts Nora av en storslagen herrgård med dammigt bibliotek och lummiga trädgårdar och ett mystiskt försvinnande.

En engelsk romans av den finska författaren Niina Mero är den sista av vårens böcker som jag beställde från Sekwas vänner (och som gavs ut så sent att det nästan blivit höst) och är den första boken som jag läser från deras senaste imprint Norra. Det här är en underbar historia som är både är lite av en feelgood-bok och en lite av en deckare samtidigt som det haglar litterära referenser och det förekommer en och annan mystisk lord samtidigt som det finns gömda familjehemligheter. Alla dessa delar skapar en väldigt charmig helhet som är helt oemotståndlig. Det verkar finnas i alla fall en till bok av Mero utgiven på finska och jag hoppas verkligen på att den blir översatt snart.

måndag 27 september 2021

Erik – Nordens härskare och sjörövarkung


När man, som jag, har snöat in lite på det gamla kungaparet Erik av Pommern (1382-1459) och drottning Filippa (1394-1430) är man inte så bortskämd med att få tag på ny litteratur att läsa. Så när jag fick reda på att Herman Lindqvist skrivit Erik – Nordens härskare och sjörövarkung, blev jag genast intresserad. Det här är en ganska tunn bok på 250 sidor med ganska många illustrationer och där de första kapitlen handlar om hur Eriks fostermor, drottning Margareta, tog makten över de nordiska länderna och såg att till Erik valdes till kung och grundade Kalmarunionen, och där slutet handlar om Pommerns historia efter Eriks död och hur han hyllas i sin födelsestad, Rügenwalde (numera Darlow). Överlag känner jag inte som att jag lärt mig så mycket nytt av att läsa boken, det handlar om att Erik var hetlevrad, vacker och populär bland damerna. Ibland har jag lite svårt att hänga med i det som händer då det känns som att man inte går på djupet. Det var väldigt många år sedan jag läste någonting av Herman Lindqvist, men jag tycker att det märks att han i första hand är journalist och ibland hade jag velat ha lite mer källhänvisning. Vid ett tillfälle skriver Lindqvist att det har skrivits två romaner om drottning Filippa i modern tid, men har ingen hänvisning till författare eller när de gavs ut. Eftersom jag gärna skulle läsa romaner om drottning Filippa började jag söka på nätet och de enda jag hittade är Drottning Filippa : historisk roman av Wilhelmina Stålberg från 1849 och Sagan om drottning Filippa av Axel Lundegård från 1904. Jag kan tycka ingen av dem riktigt kan räknas till att blivit utgivna i modern tid. Den här boken kan fungera som en introduktion till Erik av Pommern, som både var kung och sjörövare under sitt händelserika liv, men om man vill veta mer får man leta sig till andra källor.

fredag 24 september 2021

När vi var samer

 

Serietecknaren Mats Jonssons farfar pratade aldrig om sitt samiska liv med sina barn och det kom bara fram genom några dokument efter hans död. När Jonsson börjar undersöka sin släkts bakgrund visar det sig att de är skogssamer, en grupp som blivit undanskuffade kulturellt och har fått ge plats till nybyggare och skogsbolag. Samtidigt som Jonsson undersöker sin släkts historia berättar han om samernas historia i Sverige genom historien och hur de blivit undanskuffade och marginaliserade av den svenska staten. När vi var samer är både en självbiografi, en släktkrönika och en historiebok på en och samma gång och jag tycker att Jonsson får ihop alla delarna till en intressant och helt klart läsvärd helhet.

tisdag 21 september 2021

Inne i spegelsalen

 

Liv Strömquist nya seriealbum, Inne i spegelsalen, handlar om att vi lever i en tid där vi är besatta av fysisk skönhet och att hur vi ser ut på bild blir allt viktigare och vi både berättar om vårat eget liv och följer andras genom bilder på sociala medier. I vanlig ordning tar Strömquist hjälp av filosofiska och sociologiska teorier för att analysera några olika kvinnor som genom historien har styrts av sitt yttre. Jag gillar verkligen Strömquists böcker och jag får alltid lära mig nya saker trots att det inte känns så eftersom det är ett seriealbum.


lördag 18 september 2021

Sly

 

Det är höst i Åre och även om det fortfarande finns en del turister kvar på lyxrestaurangerna så har lokalbefolkningen börjat planera för älgjakten och vinterns mörker. I en kall lägenhet ovanpå den stängda järnvägsstationen i Ånn bor Vera Bengtsson, tidigare lokalredaktör på lokaltidningen och som nu arbetar som elevassistent på skolan i Järpen. När en kvinna hittas mördad i skogen vid Kall, på baksidan av Åreskutan, tar Vera motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om lokalbefolkningens rädsla. Längs vägen väcks hennes intresse för vem offret var och vem som kan ha mördat henne och det dröjer inte länge förrän Vera upplever att någon följer efter henne.

Sly är den jämtländska författaren Sara Strömbergs debut som deckarförfattare, hon har tidigare skrivit barnböcker om det lilla storsjöodjuret Birger. När den här boken kom som en överraskning i brevlådan så blev jag väldigt glad och den hamnade genast överst i min att läsa-hög, då den dels redan har fått väldigt bra omdömen och dels för att den utspelar sig här hemma i Jämtland. Det är alltid lite speciellt att läsa böcker som utspelar sig i en miljö som är bekant och där jag känner till alla orter, hur de ligger i förhållande till varandra och hur de ser ut. Det är inte så ofta som jag läser böcker som utspelar sig i mina hemtrakter och som visar hur livet ser ut i byarna utanför Åre där nästan all samhällsservice har försvunnit. Sly är en väldigt stark och välskriven debut och jag är helt klart intresserad av att läsa fler böcker om Vera Bengtsson i framtiden. 

Modernista skickade boken


onsdag 15 september 2021

Daisys gamla folkabuss


Anas bästa vän har dött och efterlämnat en gammal trasig folkabuss till henne som Ana måste åka ända ner till St Felix i Cornwall för att hämta. Tanken var att åka ner och köra hem bussen och samtidigt få andas lite havluft och komma bort några dagar. När Ana kommer till St Felix visar det sig snart att staden har andra planer för henne. Medan bussen renoveras hittar Ana en stor samling vykort gömda i bussen som aldrig blivit skickade och hon bestämmer sig för att spåra upp personen och återlämna vykorten. Samtidigt som bussen renoveras börjar även Ana att hitta tillbaka till sig själv.

Daisys gamla folkabuss är den andra fristående delen i den engelska författaren Ali McNamaras serie om staden St Felix. Även om det är en fristående bok så återkommer en hel del personer från den första boken Den lilla blomsterhandeln vid havet i den här berättelsen. Det här är en berättelse som både är en ganska typisk feelgoodhistoria där en trasig själv får möjlighet att läka i en liten stad med excentriska invånare och som samtidigt innehåller en del inslag som är lite annorlunda. När jag läste boken kom jag att tänka på Gud på en Harley-Davidson av Joan Brady, en bok som jag läste för många år sedan och där jag blev förbannad på bokens upplösning. Jag har i ärlighetens namn lite svårt att bestämma mig för om jag tycker om boken eller inte, eller snarare vad jag tycker om slutet. I vilket fall som helst så kommer jag att läsa fler böcker av McNamara i framtiden (hon har gett ut ganska många böcker på engelska så det ska nog inte vara några problem).

söndag 12 september 2021

Manhattan Beach

 

Efter att Anna Kerrigans pappa försvann under oklara omständigheter ett par år innan andra världskrigets utbrott tvingas hon axla ansvaret för familjen. Tillsammans med mamman tar hon hand om sin handikappade lillasyster och jobbar på skeppsvarvet med själsdödande arbetsuppgifter. Hon drömmer om att bli dykare och bestämmer sig för att försöka bli den första kvinnliga dykaren trots motstånd från omgivningen. Samtidigt försöker Anna att ta reda på vad som egentligen hände med pappan och sökande leder henne till gangstern Dexter Styles och hans glamourösa värld.

Manhattan Beach av den amerikanska författaren Jennifer Egan är en bok som var en snackis när den kom på svenska för något år sedan och som jag blev intresserad av att läsa och har haft den stående i bokhyllan som pocket ganska länge nu. Det är en bok som jag inte riktigt var det jag trodde att den skulle vara utifrån det jag har läst om boken. Enligt baksidestexten utspelar den sig i New York på 1930-talet och att Anna är fokuserad på sökandet efter den försvunna pappan. Berättelsen börjar visserligen på 1930-talet, men efter de första kapitlen övergår det till en bit in i kriget och jag tycker att det inte är en så stor del av handlingen som ägnas åt sökande efter pappan. Även om berättelsen har ett bra flyt så tycker jag att det är något som saknas och jag upplever ibland att det plötsligt har hänt viktiga saker utan att det beskrivs eller förklaras. När jag kom fram till upplösningen av boken kändes som att författaren bara avslutat det hela lite hastigt utan förklaringar.

torsdag 9 september 2021

Början på något nytt


Johanna har nyligen flyttat från Stockholm till Båstad med sin familj och tanken är att hon nu ska få chansen att förverkliga sig själv genom att skriva romanen som hon längtat efter hela livet. Alex har fokuserat på sin karriär som influencer medan de jämnåriga i hennes omgivning har börjat stadga sig och skaffa barn. Efter att ha kommit på sin pojkvän med att vara otrogen flyttar hon till familjens hus i Båstad, som har stått tomt i många år. Mona har arbetat som flygvärdinna i fyrtio år och har de senaste åren levt för sitt arbete. Nu när hon varit tvungen att gå i pension, vad ska hon då fylla dagarna med. De tre kvinnorna bor granne med varandra och när de bestämmer sig för att ställa upp i en tävling tillsammans kommer de närmare varandra än de tänkt.

Början på något nytt är den senaste romanen från den svenska feelgoodförfattaren Jenny Fagerlund, som jag har läst flera böcker av tidigare. Det här är en berättelse där man får precis det man förväntar sig och det bjuds inte på några större överraskningar längs vägen. Dock så är det trevligt medan det pågår och jag kommer säkerligen att läsa fler böcker av Fagerlund framöver. Efter att ha läst flera ganska dystra berättelser den senaste tiden så var det här en bok som jag verkligen behövde nu för att få lite omväxling.

måndag 6 september 2021

Mansfield Park

 

Fanny Price växer från det att hon är tio år upp som fosterbarn hos sin moster och morbror på deras gods Mansfield Park och hon är en flicka som är intelligent, har en blick för omgivningen förtjänster och brister och en insikt om vad hon som är av lägre börd kan uppnå i ett klassamhälle. När syskonen Henry och Mary Crawford flyttar in i byn börjar de umgås med ungdomarna på Mansfield Park och Henry flörtar med båda hennes kusiner Maria och Julia. Medan Fannys favoritkusin Edward fattar tycke för Mary, och Fanny är orolig för att han är förblindad och inte ser Marys brister. När Henry sedan återvänder efter att tillbringat en tid i London bestämmer han sig för att förälska sig i Fanny och bestämmer sig för att fria. Fanny tackar nej till frieriet då hon inte gillar hur Henry har behandlat kvinnor tidigare, men när hon blir ombedd att förklara varför hon tackade nej vägrar hon att berätta anledningen för att skydda sin kusin Maria. För att Fanny ska få perspektiv på tillvaron skickar hennes morbror henne hem till föräldrahemmet i Portsmouth.

Mansfield Park är Jane Austens tredje roman som gavs ut första gången 1814, men även om den sålde bra så blev den inte recenserad förrän 1821 och översattes inte till svenska förrän 1997. Det är också den roman av Austen som jag inte har läst förrän nu trots att hon har varit en av mina favoritförfattare i många år nu. Det här en roman som på många sätt är en typisk Austen-berättelse med sökande efter kärleken och att gifta sig med ett bra parti. Fanny Price är dock inte lika självsäker som Lizzie Bennett i Stolthet och Fördom eller systrarna Dashwood i Förnuft och känsla, utan är mer tillbakadragen, försynt och betraktar sin omgivning mer. Hon är dock väldigt bestämd över att hon inte ska gifta sig utan kärlek, även om det innebär att nobba en man som skulle ha varit ett bra parti. Även om jag verkligen gillar boken, så är det inte min favorit av Austen och jag föll inte för den på samma sätt som jag gjorde med Northanger Abbey för några år sedan.

fredag 3 september 2021

Min mörka Vanessa

 

När Vanessa är femton år gammal går hon på en internatskola i Maine och där träffar hon läraren Jacob Strane och de förs samman av böcker. De uppstår snabbt en vänskap mellan dem om som utvecklas till något annat, en förbjuden kärleksförbindelse. Vanessa är lever ganska isolerat från de andra eleverna är fylld av ett behov av att bli sedd och bekräftad medan Strane är manipulativ och pratat om det mörka hemlighetsfulla som finns i dem. Sjutton år senare kontaktas Vanessa av en kvinna som har gått ut på sociala medier och berättat om den sexuella relation som hon hade med en lärare. Hos Vanessa väcks det förflutna till liv och hon har svårt att förstå att Strane var en förövare och att hon var ett offer.

Min mörka Vanessa är den amerikanska författaren Kate Elizabeth Russels omtalade debutroman som ställer frågor om samtycke och hur en sådan här erfarenhet kan påverka en person resten av livet. Det är en stark berättelse som väcker både många tankar och känslor, och avsky för läraren Strane.