Sidor

torsdag 31 december 2020

December - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsåret 2020 och i vanlig ordning börjar jag med att sammanfatta årets sista månad, december. Året slutade starkt med bara bra böcker som varit ganska olika sinsemellan med romantik, charm på kanalbåt, fakta om te, grytor, en uppväxtskildring från Palme de Mallorca, en nobelpristagare, lite klimatångest, en thriller i fjällmiljö och en båtfärd halvvägs över jorden. För att vara ärlig så har ett mål den månaden varit att nå målet på 100 lästa böcker som jag satte upp i början av året, och det målet nådde jag med en dags marginal. De närmaste dagarna kommer jag att sammanfatta läsåret på olika sätt här på bloggen.

 

Strandläsning av Emily Henry

Grytor - lättlagat till vardag & fest av Madeleine Landley

Tea with Jane Austen av Kim Wilson

Sommaren på kanalen av Anne Youngson

Återvändsgränder - Min uppväxt i Palma de Mallorca av Gabi Beltrán och Bartolomé Seguí

Vild iris av Louise Glück

Den sista migrationen av Charlotte McConaghy

Den första frosten av Anna Kuru

En farofylld överfart av Rachel Rhys

 

Antal lästa böcker: 9

Antal pappersböcker: 8

Antal e-böcker: 1

Antal ljudböcker: 0

Antal böcker utgivna 2020: 6

Antal klassiker: 0

Antal deckare: 1

Antal faktaböcker: 2

Antal serier: 1

Antal poesi: 1

Antal kvinnliga författare: 8

Antal manliga författare: 1

Antal kvinnlig och manlig författare: 0

Antal böcker lästa på svenska: 8

Antal böcker lästa på engelska: 1

Antal böcker lästa på originalspråk: 3

Antal recensionsex: 1

 

Antal länder: 5 (Sverige, England, USA, Spanien, Australien)

 

onsdag 30 december 2020

En farofylld överfart

 

Det är sensommaren 1939 och Europa står på tröskeln till ett nytt världskrig. Lily Shepherd är en ung kvinna som kliver ombord på oceanångaren Orontes för att resa till Australien genom ett migrationsstödsprogram för att hitta arbete som hembiträde, något som det finns brist på, och för att kunna börja om i ett nytt land. Tillvaron på skeppet framstår till en början som helt magisk med musik, cocktails, kostymbaler och nya vänskaper. Det dröjer dock inte så länge innan det visar sig att det är fler än Lily som har hemligheter med sig i bagaget. Ju längre resan pågår desto mer blir det upplagt för att något hemskt ska hända.

En farofylld överfärd är den första bok som Tammy Cohens gett ut under pseudonymen Rachel Rhys och det är en bok som jag hört mycket bra om sedan den gavs ut för några år sedan och som jag köpte när Akademibokhandeln hade utförsäljning av böcker i somras. Nu har jag kommit mig för att läsa boken och det visade sig vara en berättelse som är både charmig och spännande, då det redan från början står klart att något kommer att hända under resans gång. Nu är jag sugen på att läsa Rhys andra bok som finns på svenska, Dödligt arv.

lördag 26 december 2020

Den första frosten

 

Allis kan inte glömma ljudet domkraften faller och han ligger fastklämd under bilens underrede och det flämtande ljudet när luften lämnar lungorna. På nätterna ser hon hur hans mosade kropp med det förvridna ansiktet när den bärs bort av ambulansförarna. I ett försök att komma undan minnet bestämmer sig Allis för att hyra en avlägsen stuga i fjällen utanför Kiruna där hon ser fram emot att vara ensam och att kurera sig under hela sommaren. Det finns en annan stuga i närheten, där bor Jonas som försöker komma över sitt spruckna förhållande. Samtidigt lämnar Raumo Helsingfors för att vandra i fjällen.

Den första frosten är den svenska författaren Anna Kurus debutroman och det är en stark debut och en väldigt spännande psykologisk thriller som utspelar sig i den ensliga fjällvärlden utanför Kiruna. Till skillnad från många andra böcker i den här genren, så är det här en berättelse som håller hela vägen till den sista sidan. Det här är den första delen i en planerad trilogi och jag ser verkligen fram emot att läsa de kommande delarna.

Modernista skickade boken

tisdag 22 december 2020

Den sista migrationen

Franny Stone har alltid känt sig som ett med havet och har en stor kärlek till fåglarna som flyger på himlen. När klimatförändringarna blir så stora att nästan alla vilda djur på jorden dött ut i en skrämmande hastighet försvinner även Frannys älskade fåglar. På Grönland lyckas hon hitta den sista flocken med silvertärnor, den fågeln som migrerar längst av alla. Franny bestämmer sig för att följa efter flocken ända ner till Antarktis med hjälp av fiskebåten Saghani, som hon lyckas ta sig ombord på.

Den sista migrationen av Charlotte McConaghy är en bok som jag beställde från Lavendel Lit i deras senaste box och det är en bok som jag skulle vara bra. Det visade sig att boken var väldigt mycket bättre än jag trodde den skulle vara och när jag kom in i boken läste jag den i princip i ett streck eftersom jag inte kunde lägga ifrån mig den. Det sägs inte när boken utspelar sig, men det är en skrämmande framtidsbild som målas upp med en värld där det inte längre finns några vilda djur kvar i naturen. Det här är en bok som jag rekommenderar alla att läsa för att den bara är så otroligt bra (även om man får lite klimatångest av den). 

 

lördag 19 december 2020

I LAV LIT

 

Flera gånger har jag sett att det lilla förlaget Lavendel Lit har sålt boxar med en nyutkommen bok och några överraskningar som alltid sett så roliga ut när de dykt upp på Instagram. Den här gången beställde även jag en box och när den kom var den full med saker. Förutom boken Den sista migrationen av Charlotte McConaghy, som släpps i handeln efter jul, innehöll boxen även två tepåsar, två julklappsetiketter, ett bokmärke, en anteckningsbok med Jane Austen-tema och ett bokfodral. Det kan mycket väl bli så att jag beställer fler boxar i framtiden.

Självklart passade boken väldigt bra i fodralet.


torsdag 17 december 2020

Återvändsgränder - Min uppväxt i Palma de Mallorca

 

Gabi är tonåring i 1980-talets Palma de Mallorca och det är en hård tillvaro som han och hans kompisar lever i med fattigdom, våld och alkohol. Många av fäderna är frånvarande på olika sätt och mammorna kämpar mot fattigdomen och en del av dem är prostituerade. Pojkarna röker, dricker, slåss och för att tjäna extra pengar guidar de soldater från den amerikanska flottan till bordellerna i stan.

Återvändsgränder – Min uppväxt i Palma de Mallorca av Gabi Beltrán och Barolomé Seguí är en uppväxtskildring från en del av det populära resmålet Mallorca som turisterna inte ser när de ägnar sig åt sol och bad på dagarna. Det är en stark berättelse om en uppväxt där fattigdom och hopplöshet ärvs mellan generationer och det kan kännas som att det inte finns någon väg ut. Det är också en berättelse om barn som tvingas växa upp alldeles för snabbt. Boken är skriven av Gabi Beltrán och illustrerad av Bartolomé Seguí, som båda är uppväxta i Palma. Att det är en serieroman tycker jag gör att berättelsen lyfter då man får en känsla för miljöerna.

Ordfront och Galago skickade boken

tisdag 15 december 2020

Sommaren på kanalen

 

Eve har precis fått sluta på sitt jobb och ska försöka byta en hektisk karriär mot en ny, lugnare tillvaro. Sally har dagen innan berättat för sin man att hon vill skilja sig efter ett 25 år långt äktenskap. Av en slump möts de två kvinnorna vid en kanalbåt när de försöker rädda en instängd hund som ylar. När de bryter sig in i båten springer hunden iväg innan de hinner stoppa den. När båtens ägare Anastasia dyker upp vid båten visar det sig att hunden inte alls behövde räddas, men att hon skulle behöva någon som kan köra båten upp längs de engelska kanalerna medan hon genomgår en cancerbehandling. Eftersom varken Eve eller Sally har några andra planer och behöver komma bort ett tag bestämmer de sig för att bege sig ut på kanalerna över sommaren.

Sommaren på kanalen är den andra boken av den brittiska författaren Anne Youngson, som debuterade först i 70-årsåldern med den väldigt charmiga boken Vi möts vid museet. I likhet med Youngsons förra bok är det här en väldigt mysig och charmig berättelse om att hitta nya möjligheter i livet och att våga släppa taget om det välkända och ta steget ut i det okända. Jag rekommenderar den varmt till alla som vill läsa en feelgood-bok som inte går ut på att hitta kärleken eller som bara vill läsa en bok som utspelar sig på en kanalbåt.

Den här boken har jag köpt via Sekwas vänner där man kan beställa delar av säsongens utgivning direkt från förlaget och får dem hemskickade så fort de släppts.

lördag 12 december 2020

Tea with Jane Austen

 

Som ett stort fan av både att dricka te och läsa Jane Austens böcker passar en bok som heter Tea with Jane Austen extra bra. Kim Wilson har skrivit en väldig trevlig bok som både handlar om betydelsen av te i Austens böcker och teets historia i England på 1700-talet. På Jane Austens tid (1775-1817) var te en verklig lyxvara som bara överklassen hade råd med och det var ofta frun i huset som hade ansvaret för teet (och sockret) som ofta förvarades i låsta lådor. En av anledningarna till att det var så dyrt med te var att det var så högt beskattat, vilket också ledde till att det blev en populär vara bland smugglarna (även om teet då ofta tog smak av både oljesäckar och hästsvett under färden). Familjen Austen hörde till de som hade råd att köpa sitt te från Twinings tehus i London (och som grundades redan 1706) och de hade en teservis från Wedgewood, som även det är en firma som är verksam än i dag. För Jane Austen var det viktigt att både börja dagen med te och att avsluta den med te ett par timmar efter middagen. I boken finns det även flera recept på olika bakverk som Austen skulle ha ätit till sitt te, recepten har uppdaterats lite så att man kan baka dem idag (men i ärlighetens namn så låter de inte så lockande).

Det här är en bok som främst vänder sig till de som redan gillar Jane Austen och som även gillar att läsa böcker som är relaterade Austens värld. Att jag även fick ett starkt behov av att åka till Bath för att besöka Jane Austen-museet och dricka afternoon tea är något som får vänta tills världen blivit mer normal igen.

onsdag 9 december 2020

Grytor - lättlagat till vardag & fest


I början av hösten vann jag en kokbok från Omnible som verkade vara intressant, då jag gillar att göra grytor som gärna får stå och puttra ett tag. Det var den här boken, Grytor – lättlagat till vardag & fest av Madeleine Landley, som precis som namnet antyder bara innehåller recept på grytor av alla dess slag. Under hösten har jag provlagat åtta av recepten (om jag räknat rätt) och resultatet har varierat från ingen höjdare till bland det godaste jag ätit i grytväg. Plus att jag har flera recept kvar som jag vill prova. Min favorit hittills har varit Bowl of red, en köttgryta med massor av chili som puttrade på spisen i fyra timmar och som i slutändan inte smakade särskilt starkt. Som titeln visar så finns det både recept som tar längre tid och sådana som går ganska snabbt och som passar till vardags, när man inte har lika lång tid på sig för att laga mat. Den här boken har verkligen gett mig inspiration till att prova nya recept under hösten.

söndag 6 december 2020

Strandläsning

 

January Andrews är en framgångsrik romanceförfattare som har tappat tron på kärleken när hon flyttar in i det strandhus som hon oväntat ärvt efter sin pappa. I grannhuset bor den hyllade romanförfattaren Augustus Everett, som även han har drabbats av skrivkramp. De bestämmer sig för ett vad, de ska byta genre med varandra, January ska skriva den stora amerikanska romanen och Augustus en romantisk berättelse. De ger också varandra en insikt i sin respektive genre. Dessutom är de så olika att de inte kan falla för varandra.

Strandläsning av den amerikanska författaren Emily Henry är en bok som jag hört mycket gott om, men som det dröjt ett tag innan jag kom mig för att läsa den. Den är en charmig berättelse som ger en trevlig underhållning för stunden. Jag gillar January som huvudkaraktär då hon är väldigt charmig, men i övrigt bjuder berättelsen på få överraskningar.