Som ett stort fan av både att dricka te och läsa Jane Austens böcker passar en bok som heter Tea with Jane Austen extra bra. Kim Wilson har skrivit en väldig trevlig bok som både handlar om betydelsen av te i Austens böcker och teets historia i England på 1700-talet. På Jane Austens tid (1775-1817) var te en verklig lyxvara som bara överklassen hade råd med och det var ofta frun i huset som hade ansvaret för teet (och sockret) som ofta förvarades i låsta lådor. En av anledningarna till att det var så dyrt med te var att det var så högt beskattat, vilket också ledde till att det blev en populär vara bland smugglarna (även om teet då ofta tog smak av både oljesäckar och hästsvett under färden). Familjen Austen hörde till de som hade råd att köpa sitt te från Twinings tehus i London (och som grundades redan 1706) och de hade en teservis från Wedgewood, som även det är en firma som är verksam än i dag. För Jane Austen var det viktigt att både börja dagen med te och att avsluta den med te ett par timmar efter middagen. I boken finns det även flera recept på olika bakverk som Austen skulle ha ätit till sitt te, recepten har uppdaterats lite så att man kan baka dem idag (men i ärlighetens namn så låter de inte så lockande).
Det här är en bok som främst vänder sig till de som redan gillar Jane Austen och som även gillar att läsa böcker som är relaterade Austens värld. Att jag även fick ett starkt behov av att åka till Bath för att besöka Jane Austen-museet och dricka afternoon tea är något som får vänta tills världen blivit mer normal igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar