måndag 8 april 2019

Remembering Che - My life with Che Guevara


När jag på Kuba tidigare i vinter så såldes det böcker om av och om deras stora hjälte Che Guevara och en av dem som fanns på flera språk var hans änka Aleida Marchs bok Remembering Che – My life with Che Guevara. Det blev inte att jag köpte den där eftersom jag tyckte att den var i dyraste laget, plus att jag såg att den var billigare att beställa hemma. Jag frågade guiden om Che Guevara bara ses som en hjälte på Kuba, eller om han även blir kritiserad och det tydliga svaret var att han är en obestridbar hjälte som bara gjort bra saker för det kubanska folket. Det kan vara bra att ha det i åtanke.

Boken Remembering Che – My life with Che Guevara handlar föga förvånande om Marchs liv som till största delen har präglats av relationen med Che. Hon skriver om sitt liv och uppväxten i ett Kuba präglat av orättvisor och korruption och hur hon i likhet med många andra såg Fidel Castro som den som skulle rädda landet. March anslöt sig till revolutionärerna och under ett uppdrag träffar hon den åtta är äldre Che Guevara, som redan var en av de främsta ledarna i Castros armé och som sågs som en sexsymbol. Det verkar som att de två föll för varandra nästan omedelbart och det dröjde inte länge efter att revolutionen hade lyckats förrän Che hade begärt skilsmässa från sin första fru och gift om sig med March. Utöver att vara en berättelse om en stor kärlekshistoria handlar det även om hur en ny regim, som bokstavligen kastat ut den gamla, bygger upp ett nytt samhällssystem utan att ha någon praktisk politisk erfarenhet. Det är också en berättelse en man som framstår som omänsklig i det att han är extremt pliktmedveten, jobbar 10-12 timmar om dagen, deltar i volontärarbete på söndagarna, som enligt uppgift läser ungefär en bok om dagen och som hela tiden vill utbilda sig själv och andra (och som fungerar som lärare till sin hustru). Det handlar också om en man som är så principfast och övertygad om att det är hans uppdrag i livet att sprida den kubanska revolutionen att han lämnar sin familj, bestående av fru och totalt fem barn alla under 10 år, för att strida både i Kongo och Bolivia.

Det har ändå varit intressant att läsa om en av 1900-talets största ikoner utifrån hans hustrus minnen och man får hålla i minnet att det March berättar är minnen av hennes stora kärlek och att det flera decennier senare som hon skriver boken. Jag kan dock tycka att det nästan handlar mer om den revolutionära kampen och politiken än om det privata och att man inte lär känna personen Che Guevara särskilt väl. Det kan i vilket fall som helst inte ha varit lätt att bli änka vid 31 års ålder och uppfostra fyra små barn, vars pappa inte bara är en hjälte på Kuba, utan en av världens mest kända symboler.

Inga kommentarer: