tisdag 2 april 2019

Veckoutmaning: Om jag säger Tyskland, så säger du…?


Den här veckan handlar det om Tyskland hos Kulturkollo, vilket är ett land vars kultur jag börjat uppskatta allt mer med åren. Jag läste tyska i fem år i skolan och även om jag hade svårt för grammatiken så är jag ganska duktig på att prata och skriva kortare brev till tysktalande schweiziska släktingar. Veckoutmaningen lyder i sin enkelhet, skriv om en, två eller alla tre punkterna nedan:

en tysk bok och/eller författare
Jag har de senaste åren blivit allt mer förtjust i den tyske författaren Hans Fallada som var aktiv under mellankrigstiden och under andra världskriget. När Fallada skrev om Tyskland under depressionen och hyperinflationen under mellankrigstiden var det sin samtid han beskrev och hur det påverkade vanliga människor. Läs Ensam i Berlin, Hur ska det gå för Pinnebergs? eller Hackendahl ger sig aldrig. Tyvärr har jag inte tagit mig igenom Varg bland vargar än (den har varit ett pågående projekt i några år nu).

en tysk film och/eller regissör
En tysk film som jag sett flera gånger och som jag älskar är Goodbye Lenin! från 2003 och som utspelar sig när Berlinmuren föll och Tyskland enades. Alex gör sitt bästa för att återskapa en bit av Östtyskland i familjens lägenhet för att inte chocka mamman som legat i koma i flera månader och som inte vet att hennes älskade DDR har fallit. Huvudrollen spelas av skådespelaren Daniel Brühl som sedan gjort karriär i Hollywood och har bland annat varit med i Quentin Tarantinos Inglourious Basterds och Captain America Civil War.

ett tyskt musikstycke/låt och/eller kompositör/artist
Jag är inte så insatt i tysk musik och det enda tyska band jag lyssnar på är Rammstein. Även om jag gillar Rammstein så är jag fortfarande inte helt säker på att det är fördel att jag förstår deras ibland märkliga texter.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Fallada är intressant, blivit filmatiserad också.

Kulturkollo / Carolina sa...

Fallada har jag funderat på att läsa, men har blivit avskräckt pga tjockleken på böckerna jag sett... ett framtida projekt för någon eller några regniga veckor, helt klart.

Ela sa...

Haha, det är verkligen inte alltid till ens fördel att kunna tyska när man lyssnar på Rammstein!