Sidor

fredag 31 januari 2020

Januari - en sammanfattning


Det har blivit dags att sammanfatta årets första läsmånad, januari, och det har varit en fylld med väldig blandning av böcker där alla sju böckerna är skriva av författare från sju olika länder. Det har varit märkligheter i Moskva, en seriemördande syster i Lagos och en uppväxt i Syrien bland annat.

Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov 
Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite 
Avspärrningen av Xiao Bai
Villa Havsbris av Caroline Säfstrand
Fågeltribunalen av Agnes Ravatn
Framtidens arab - En barndom i Mellanöstern (1978-1984) av Raid Sattouf
Evvie Drake börjar om av Linda Holmes

Antal lästa böcker: 7
Antal pappersböcker: 7
Antal e-böcker: 0
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2019: 3
Antal klassiker: 1
Antal deckare: 1
Antal faktaböcker: 0
Antal serier: 1
Antal poesi: 0
Antal kvinnliga författare: 5
Antal manliga författare: 2
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 7
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal böcker lästa på originalspråk: 1
Antal recensionsex: 2

Antal länder: 7 (Ryssland, Nigeria, Kina, Sverige, Norge, Frankrike, USA)

måndag 27 januari 2020

Tänk snabbt! (vecka 5)


Linda på enligt O har börjat med en veckoutmaning som består av fem snabba frågor och jag hänger på.

Det här är veckans fem snabba:

fiktion eller autofiktion? Jag har ingenting emot autofiktion, men jag föredrar ändå fiktion om jag måste välja

lyssna eller läsa? Tyvärr så klarar jag inte av att lyssna på ljudböcker, trots att jag har provat många gånger

TV eller streamingtjänster? Det är så smidigt med streamingtjänster eftersom man själv kan välja när man vill titta

vinter eller vår? Vanligtvis gillar jag vinterns fräschhet med den vita snön och den krispiga luften, men årets vinter är bara hemsk med plusgrader, isiga vägar och blåst. Det värsta är pudersnö som döljer isfläckarna.

läsa en gång eller läsa om? Även om jag skulle vilja läsa om vissa böcker känns det som att hellre prioriterar att läsa nya böcker.

torsdag 23 januari 2020

Villa Havsbris


Sophie återvänder motvilligt till Skepparkroken, där hon växte upp, för att ta reda på det sista efter att hennes mamma har dött. Till Sophies stora överraskning har mamman inte sålt huset som hon växte upp i, kurhotellet Villa Havbris, utan att det nu är hennes och i behov av renovering efter att ha stått tomt i flera år. I stället för att genast återvända till Berlin bestämmer sig Sophie för att renovera huset innan hon säljer det och klipper banden för gott och eftersom hon inte är händig sätter hon in en annons för att söka efter hantverkare som vill jobba för mat och husrum. Det dröjer inte länge förrän Isak, Martin och Katja flyttar in och de är alla i behov av en paus från sitt vanliga liv. I grannhuset bor Ella, som är döv och har tagit hand om trädgården i alla år, som bär på en hemlighet som hon inte vet om hon ska behålla för sig själv eller berätta den för Sophie.

Villa Havsbris är den första boken av Caroline Säfstrand som jag läser och huvudanledningen till att jag läste boken var för att det är en av böckerna som det ska bokcirkla om när jag åker till läsreatreat i Varberg om ett par veckor. Det här är en feelgoodberättelse som är ungefär lika förutsägbar som jag trodde att den skulle vara, men det är ändå en trevlig underhållning för stunden.

måndag 20 januari 2020

Tänk snabbt! (vecka 4)


Linda på enligt O har börjat med en ny veckoutmaning som består av fem snabba frågor och den hänger veckan hänger jag på.

Det här är veckans fem snabba:

Guldbaggegalan eller Oscarsgalan? Det är en större chans att jag har sett någon av de nominerade filmerna på Oscarsgalan. I år tycker jag att det är hög tid att Leonardo DiCaprio får sin andra Oscar (och att han borde få en Oscar för alla filmer som han gör)

feelgood eller deckare? De senaste åren har jag föredragit feelgood framför deckare eftersom jag ledsnat på dåliga deckare

bokserier eller fristående böcker? Jag föredrar fristående böcker eftersom jag inte alltid orkar ta mig an en serie

bok som tv-serie eller bok som film? Det är sällan som en bok blir en bra film, men ofta blir en tv-serie bra när de låter en bok ta åtta avsnitt

te eller kaffe? Även om jag brukar dricka en del kaffe på jobbet, så dricker jag mest te och älskar att brygga en kanna te på helgerna (eller ibland på en vardagskväll)

fredag 17 januari 2020

Avspärrningen


Det under den japanska ockupationen 1940 och Shanghai är en laglös stad där utländska affärsmän, diplomater, agenter, dubbelagenter, landsförrädare och patrioter rör sig sida vid sida. När medlöparen Ding dödas i ett sprängattentat spärrar japanska agenter av hela huset för att hitta förövaren. I ett hus som är isolerat från omvärlden börjar relationerna mellan grannarna ställas på sin spets. En av de boende som förhörs är en författare som berättar en historia om en främmande kvinna som han sett i trapphuset strax innan bomben exploderade, men det är en historia som ändras allt eftersom och som påminner om en annan historia som han har publicerat som en följetång.

Avspärrningen är den första boken av den kinesiske författaren Xiao Bai som kommer på svenska. Det är en berättelse som på sätt och vis påminner om en pusseldeckare som utspelar sig i ett slutet rum. Den japanska ockupationen av Kina under andra världskriget är inte en period som i alla fall jag är så bekant med och det är alltid intressant att lära nya saker när man läser en bok. Det verkar ha varit en tuff period där alla gjorde det de kunde för att överleva och få mat på bordet. Jag kan definitivt tänka mig att mer av Xiao Bao om det kommer fler böcker på svenska.

måndag 13 januari 2020

Min syster, seriemördaren


När Korede från ett telefonsamtal från sin lillasyster Ayoola vet hon vad det är som väntar, blekmedel, gummihandskar och ett kallt huvud. Det här är tredje gången som Korede måste städa upp efter systern då hon i självförsvar råkat döda en pojkvän. Definitionen för seriemördare är att man ska ha dödat tre personer. Korede vet att hon egentligen borde gå till polisen, men blod är tjockare än vatten och hon har alltid tagit hand om Ayoola. När Ayoola börjar dejta mannen som Korede varit förälskad i sedan den första gången hon träffade honom börjar hennes tålamod att tryta.

Min syster, seriemördaren är den nigerianska författaren Oyinkan Braithwaite första roman och det är en berättelse som skiljer sig från de flesta andra då man redan från början vet det är som är mördaren. Det är en berättelse om syskonkärlek och om att vilja skydda familjen och systern, även om omgivningen inte alltid ser och uppskattar det man gör för dem. Min syster, seriemördaren är en väldigt bra och underbar berättelse (trots ämnet) och jag rekommenderar den varmt. Jag kommer definitivt att läsa fler böcker av Oyinkan Braithwaite framöver.


torsdag 9 januari 2020

Mästaren och Margarita


Det 1930-tal i Moskva och vid Biskopsdammen träffar poeten Iván Nikolájevitj Ponyrjóv, som skriver under pseudonymen Bezdómnyj, och redaktören för den stora litterära tidskriften MASSOLIT, Michaíl Aleksándrovitj Berlióz en mystisk främling som berättar om Pontius Pilatus och som är i sällskap med naken kvinna, en man i jockeymössa och svart katt som går på bakbenen och beter sig som en människa. Under några dagar kommer Moskva att drabbas an en rad oförklarliga händelser som kan härledas till främlingen och hans sällskap.

Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov är en bok som jag känt till genom titeln länge, men som jag inte tänk läsa förrän den nyligen började rekommenderas från lite olika håll som en helt fantastisk roman som alla älskar och jag blev intresserad av att läsa boken. Mina förväntningar på boken var minst sagt höga innan jag började läsa. Det visade sig vara en av de märkligaste berättelser som jag läst (och jag har ändå läst en hel del märkliga berättelser i mina dagar) och jag bitvis lite svårt att hänga med bland alla karaktärer och att skilja dem åt. Jag hade lite svårt att komma in i boken, men när jag väl gjorde det så gick den ganska fort att läsa. Tyvärr så klarade inte boken av att leva upp till mina förväntningar och jag blev lite besviken på den. Det känns dock som att jag hade älskat den om jag läst för tjugo år sedan, i slutet av tonåren.

söndag 5 januari 2020

Jag ljuger ibland


Amber Taylor ligger i koma på sjukhuset och har inget minne av hur hon hamnade där, men är säker på att det inte var en olycka. Medan hon ligger i fångad i sin egen kropp försöker hon pussla ihop minnena av den senaste veckan i ett försök att komma ihåg vad det var som hände. En av de saker som Amber inser är att hennes man inte längre älskar henne, att hennes syster har en mörk hemlighet och ett ex som är besatt av henne. Någon av dem ljuger, men vem.

Jag ljuger ibland är den brittiska författaren Alice Feeneys debutroman och det är en thriller som är annorlunda än många andra. Det är en ganska tät berättelse som är spännande, men det finns så många vändningar i berättelsen som till slut gör mig mer förvirrad än något annat.

fredag 3 januari 2020

2020 - en framåtblick


Nu står ett nytt läsår och decennium för dörren och det är nu som det börjar bli dags att blicka framåt och planera det kommande året. I vanlig ordning kommer jag inte att hänga på någon utmaning eftersom jag vill fortsätta att låta lusten styra läsningen. Jag vill dock försöka att läsa fler klassiker än jag gjort det här året och inte bara läsa böcker som är nyutkomna. Dessutom vill jag som alltid försöka läsa böcker från så många delar av världen som möjligt.

Till skillnad från tidigare år har jag inte stora resplaner för året, vilket bland annat beror på att jag under hösten köpte min första bostadsrätt och behöver spara ihop lite pengar först. Nu i vår har jag i alla fall bokat in en läsretreat i Varberg och ett besök på Littfest i Umeå, som jag har varit sugen på att besöka i flera år utan att det blivit av. Det kan tänkas att det blir någon mer litterär utflykt under året och kanske en konsert om någon av mina favoritartister kommer till något lämpligt ställe.

torsdag 2 januari 2020

2019 - en lite nördigare sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta 2019 års läsning på ett lite nördigare sätt med siffror. Det finns några saker som står ut när jag analyserar årets siffror, bland annat att jag gjorde ett nytt försök med ljudböcker och återigen konstaterade att det inte passar mig att lyssna på böcker. Antalet klassiker blev inte så imponerande i år och särskilt som att alla fem klassiker lästes under januari och februari. Det är fortfarande så att jag läser absolut mest på svenska och då helst nyutkomna böcker av kvinnliga författare. I år har jag läst böcker av författare från 18 olika länder, även om Sverige och engelsktalande länder (England, USA, Irland och Australien) dominerar. Efter att i flera år läst många böcker från Frankrike så känns det som att det är ett land som jag har tappat bort lite i år. Annars har jag hållit fast vid låta lusten styra läsningen och inte låsa fast mig vid att läsa enligt olika utmaningar.

Antal lästa böcker: 106
Antal lästa sidor enligt Goodreads: 31137
Antal pappersböcker: 77
Antal e-böcker: 27
Antal ljudböcker: 2
Antal böcker utgivna 2019: 73
Antal klassiker: 5
Antal deckare: 14
Antal faktaböcker: 15
Antal serier: 4
Antal poesi: 1
Antal kvinnliga författare: 82
Antal manliga författare: 23
Antal kvinnlig och manlig författare: 1
Antal böcker lästa på svenska: 102
Antal böcker lästa på engelska: 4
Antal böcker lästa på originalspråk: 42
Antal recensionsex: 17

Antal länder: 18
Sverige 39
England 19
USA 14
Norge 5
Island 5
Italien 4
Nigeria 3
Frankrike 3
Danmark 2
Kuba 2
Irland 2
Australien 2
Chile 1
Ryssland 1
Singapore 1
Cypern 1
Sydkorea 1
Finland 1

onsdag 1 januari 2020

Årets bästa böcker 2019


I likhet med tidigare år har jag satt ihop en lista med de bästa böckerna som jag läste under året som  har gått och i vanlig ordning presenteras böcker i den ordning som de blev lästa. Eftersom jag inte vill begränsa mig består årets lista av 17 böcker.

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie
Som pesten av Hanne-Vibeke Holst
Den goda jorden av Pearl S. Buck
Binas historia av Maja Lunde
Minoritetsorkestern av Chigozie Obioma
En gentleman i Moskva av Amor Towles
Och bergen skall rämna av Erika Olofsson Liljedahl
Blå av Maja Lunde
Klockmakarens dotter av Kate Morton
Dotterns berättelse av Armando Lucas Correa
Herravälde av Elin Olofsson
Gun love av Jennifer Clement
Fröken Island av Auður Ava Ólafsdóttir
Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone
Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato
Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates
Klubben av Matilda Gustavsson