söndag 24 februari 2019

Som pesten


Läkaren Karoline Branner har flyttat till Geneve för att börja jobba med pandemibekämpning för WHO. På jobbet möter hon ett motstånd i den politiska organisationen som hon inte hade väntat sig och när det börjar komma tecken på att en ny influensaepidemi är på väg att sprida sig har hon svårt att få gehör för sina farhågor. Hemma börjar hennes man bli allt mer rastlös och börjar söka spänning i tillvaron.

Som pesten är den senaste romanen från en av mina favoritförfattare Hanne-Vibeke Holst som jag valde att inte läsa i när den kom i höstas eftersom jag tänkte att en e-bok på 850 sidor är bra att ta med på Kubaresan. Holst har återigen levererat en väldigt bra och tänkvärd roman som handlar om samtiden, den här gången på ett skrämmande sätt då det känns som att en pandemi som den i boken mycket väl kan komma på sikt. Det handlar också om hur kvinnor förväntas ha huvudansvaret för familjen och är den som skolan ringer till även när det är mannen som är hemma. Som pesten är verkligen en roman som är värd att läsa och som väcker många tankar och som det finns mycket att diskutera kring. En bieffekt blev även att jag tvättade händerna mer noga än annars. Plus att jag tänkte på boken när jag på flyget hem satt bredvid en hostande man eftersom det är så smittan kan spridas snabbt över jorden.

1 kommentar:

Anna sa...

Jag har lagt den i min bokhylla på Storytel men den får vänta tills den förhoppningsvis kommer som ljudbok. Jag ser fram emot den, Holst gör mig sällan besviken!