Sidor

tisdag 31 mars 2020

Mars - en sammanfattning


Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden mars, som ändå har varit en ganska vanlig läsmånad samtidigt som världen runt omkring oss blivit allt mer onormal och konstig för varje dag som går. Tanken var att jag skulle ha gjort mitt första besök på Littfest i Umeå i mitten av månaden, men på grund av det allmänna läget så ställdes hela festivalen in. Jag fick istället ordna min egen litteraturfestival hemma i vardagsrummet (i praktiken gick det ut på att jag satt i soffan men en kanna te och läste böcker). Nästa år hoppas jag på att kunna åka till Umeå för att besöka Littfest.

Vego på 15 minuter av Maria Zihammou
Rågblont hår, grå ögon av Sjón
Queenie av Candice Carty-Williams
Familjen Lambs hemlighet av Lisa Jewell
Längtans latituder av Shubhangi Swarup
Bokhandeln för ensamma hjärta av Annie Darling

Antal lästa böcker: 7
Antal pappersböcker: 5
Antal e-böcker: 2
Antal ljudböcker: 1
Antal böcker utgivna 2020: 7
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 0
Antal faktaböcker: 1
Antal serier: 0
Antal poesi: 1
Antal kvinnliga författare: 5
Antal manliga författare: 2
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 6
Antal böcker lästa på engelska: 1
Antal böcker lästa på originalspråk: 2
Antal recensionsex: 2

Antal länder: 5 (Sverige, England, USA, Island, Indien)

onsdag 25 mars 2020

Bokhandeln för ensamma hjärtan


Posy är uppvuxen i den anrika gamla bokhandeln Bookends i Blomsbury, London och när hennes föräldrar levde var pappan föreståndare för bokhandeln och hennes mamma drev tesalongen i samma hus. Nu bor hon i en lägenhet ovanför bokhandeln tillsammans med sin femtonårige lillebror Sam som hon har vårdnaden om. När bokhandelns ägare Lavinia dör visar det sig att Posy har ärvt den konkursmässiga bokhandeln och har två år på sig att få den att gå med vinst. Med bokhandeln kom även oönskad uppmärksamhet från Lavinias bortskämda och odräglige barnbarn, Sebastian.

Bokhandeln för ensamma hjärtan är den första delen i en serie av den brittiska författaren Annie Darling (det finns redan flera delar som har kommit ut på engelska). Det här är en ganska typisk feelgoodroman som ger en trevlig underhållning för stunden medan historien vecklar ut sig precis så som jag trodde att den skulle göra. Det jag störde mig på är att den odräglige Sebastian och hans ännu odrägligare kompis är så klichéartat odrägliga, osympatiska och otrevliga att de inte känns trovärdiga alls. För ett litet tag sedan nappade jag på ett erbjudande om att prova ljudbokstjänsten Storytel och har därför läst den här boken på ett lite annat sätt där jag växlat mellan att läsa den som e-bok på min iPad och att lyssna på boken (på väg till och från jobbet då jag för tillfället har en lite längre väg till jobbet). Även om jag inte är så förtjust i att läsa på iPaden, så är det praktiskt att Storytelappen håller koll var jag är i boken även när jag byter mellan telefonen och iPaden.

lördag 21 mars 2020

Loud fast words


Det finns inte så mycket annat att säga om Dave Pirners Loud fast words än att det är en sammanställning av Pirners samtliga texter till hans band Soul Asylum. Det är samling som spänner över nästan fyrtio år av låtskrivande, inklusive texterna till deras nästa skriva Hurry up and wait, som släpps i april. Några av bandets låttexter saknas då de skrevs av den dåvarande gitarristen Dan Murphy. Alla album och låtar har kommentarer om hur de kom till och vilken inspiration som låg bakom låten och det finns lite bilder på Pirners anteckningsböcker. Samtidigt som jag läste boken lyssnade jag på skivorna, även om jag lyssnat mycket på Soul Asylum genom åren, så har jag lite dålig koll de deras första skivor som är mer opolerade och svårlyssande. Plus att de inte varit så lätta att få tag på innan de dök upp på Spotify och jag tror inte jag fick tag på dem på nittiotalet. Det här är en bok som antagligen endast är intressant för oss som är fans till bandet.


Har du ingen aning om vilka Soul Asylum är? Här är en video från Youtube med den omtalade musikvideon till deras största hit, Runaway train.

torsdag 19 mars 2020

Längtans latituder


Längtans latituder är den indiska författaren Shubhangi Swarups debutroman och det är en bok som är väldigt fin med ett underbart poetiskt språk. Och jag har ingen aning om vad jag ska skriva om den annat än att det är en lite annorlunda berättelse som utspelar sig i Indien och där vi bland annat får möta en vetenskapsman som vill lära sig allt om världen, hans hustru som pratar med andar, djur och träd, en mamma som kämpar för att få ut sin son ur fängelset och en sköldpadda som upplever mirakulösa förvandlingar. Läs boken istället.

tisdag 17 mars 2020

Familjen Lambs hemlighet


För tjugofem år sedan kallades polisen till ett hus i Chelsea, London, där man hittar tre döda kroppar och en jollrande bebis i en vagga i ett av sovrummet. De andra barnen som bodde i huset har försvunnit spårlöst. I nutid får Libby Jones ett brev från en advokatfirma om att hon har ärvt ett gammalt övergivet hus i den fashionabla stadsdelen Chelsea. Huset är värt många miljoner pund och kommer att ändra hela hennes liv. Det verkar som att de hemskheter som hände i huset fortfarande sitter kvar i väggarna. Libby börjar undersöka vad det egentligen vars om hände den där gången.

Familjen Lams hemlighet är den senaste romanen från den brittiska författaren Lisa Jewell och det är en historia om mörka familjehemligheter. Det här en berättelse som börjar ganska bra, men som snart utvecklas till en historia som blir allt mer osannolik för varje vändning som berättelsen tar. Boken ger lite underhållning för stunden, i alla fall så länge som man inte börjar ifrågasätta allt för mycket av det som händer.

lördag 14 mars 2020

Queenie


Queenie Jenkins är tjugofem år och bor i London och jobbar på en halvstor dagstidning där hon gör ett halvbra arbete. Hon har nyligen blivit dumpad av sin sambo och hon använder sig av Tinder för att hitta någon att söka tröst hos. Kombinationen av en dålig självkänsla och en svajig magkänsla gör att hon går på en massa dåliga dejter med opassande män. Samtidigt verkar Queenie göra sitt bästa för att sätta krokben för sig själv på alla olika sätt. Som stöttning har hon en grupp lojala vänner och en allsmäktigt jamaicansk mormor.

Queenie är den engelska författaren Candice Carty-Williams debutroman om en ung färgad kvinna som försöker hitta sig själv och sin väg i livet och som stöter på både sexism och rasism. Det här är en bok som figurerat flitigt i mitt flöde på Instagram den senaste tiden och om har hyllats överallt. Jag vet inte riktigt vilka förutsättning som jag hade på boken innan jag började läsa den, men den innehöll betydligt mer svärta än jag trodde att den skulle göra. Jag vet inte om det har är en trend med böcker om unga kvinnor som inte riktigt passar in i samhället på olika sätt, eller om det bara är så att jag det blivit så att jag läst flera sådana böcker den senaste tiden. Det här är i alla fall en bok som jag gillar och jag läser gärna mer av Carty-Williams i framtiden.

onsdag 11 mars 2020

Vego på 15 minuter: lättlagat för hela familjen


Vego på 15 minuter är den senaste kokboken från min favorit Maria Zihammou, vars böcker alltid brukar ge mig en boost av inspiration i matlagandet. Den här boken bygger vidare på Zihammous tanke om att vardagsmaten ska vara enkel och snabb. Jag har fått lite ny inspiration i min matlagning och har hittat några nya favoriter som jag kommer att laga fler gånger.


Fylld och gratinerad portabello med ris

Quesadillas med ricotta, bladspenat och guacamole

Thaigryta med haricorts verts och kokosmjölk 

Gnocchi med tomatsås, brynt smör och parmesan (och i detta fall även lite rödvin), ett snabbt, enkelt och supergott recept

Currygryta med blomkål och kikärtor


Bokförlaget Semic skickade boken

lördag 7 mars 2020

Rågblont hår, grå ögon

När ett tåg kommer till stationen Cheltenham Spa i England sitter en man lutat mot ett fönster och som alldeles nyligen har dött och vi ta del av de sista minnesbilder som fladdrat förbi i hans hjärna. Den som sitter där är Gunnar Kampen, som växt upp i efterkrigstidens Island tillsammans med sina föräldrar och syskon, som är en vanlig snäll pojke. Det är en tid så de som fortfarande har en nationalsocialistisk övertygelse håller det bakom stängda dörrar. Det är en övertygelse som smyger sig på Gunnar och som växer sig allt starkare hos honom när han börjar brevväxla med likasinnade runt om i världen.


Rågblont hår, grå ögon är den senaste boken från den isländske författaren Sjón och det är en berättelse med ett vackert och poetiskt språk. Det är en också en berättelse om hur en vanlig ung man kan bli radikaliserad av de han har runt omkring sig så pass att han bestämmer sig för grunda ett nynazistiskt parti. Det är här är en liten pärla som även säger en hel del om vår samtid. Jag ser även fram emot att lyssna på Sjón på Littfest i Umeå nästa vecka (och kanske få boken signerad).

Rámus förlag skickade boken

söndag 1 mars 2020

Februari - en sammanfattning


Det har blivit dags att sammanfatta februaris läsning och det har varit en månad med en stor variation i läsningen med bland annat en uppväxtskildring i Syrien, ett amerikansk rockband, en historisk roman om Haiti och samtidsskildringar från Japan och Venezuela, plus en faktabok om hur och varför Kalmarunionen bildades i slutet av 1300-talet.

Mödrarnas söndag av Graham Swift
Framtidens arab 3 - En barndom i Mellanöstern (1985-1987) av Riad Sattouf
Daisy Jones & the Six av Taylor Jenkins Reid
Att skörda ben av Edwidge Danticat
Om det inte vore för dig av Delphine de Vigan
Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata
Natt i Caracas av Karina Sainz Borgo

Antal lästa böcker: 9
Antal pappersböcker: 8
Antal e-böcker: 1
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2020: 4
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 0
Antal faktaböcker: 1
Antal serier: 2
Antal poesi: 0
Antal kvinnliga författare: 5
Antal manliga författare: 4
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 8
Antal böcker lästa på engelska: 1
Antal böcker lästa på originalspråk: 2
Antal recensionsex: 1

Antal länder: 7 (Sverige, Frankrike, USA, England, Haiti, Japan, Venezuela)