Sidor

söndag 31 maj 2020

Maj - en sammanfattning


Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden maj, som var en månad som inleddes med en svacka i läsningen och dåligt med flyt. Även den här månaden har jag påbörjat betydligt fler böcker än jag har läst ut. Jag lånade hem och läste några seriealbum av Nanna Johansson för att komma igång med läsningen igen och det har också blivit några snabblästa böcker. Månaden slutade med riktig pärla i form av Shirshendu Mukhopadyays Änkan som vägrade dö, som är en släktsaga från Bangladesh.

En annorlunda allians av Julia Quinn
Many rivers to cross av Peter Robinson
Falska toner och söta vinbär av Ewa Klingberg
Mig blir du snart kär i av Nanna Johansson
Hur man botar en feminist av Nanna Johansson
Naturlig skönhet av Nanna Johansson
Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins
Änkan som vägrade dö av Shirshendu Mukhopadyay

Antal lästa böcker: 8
Antal pappersböcker: 5
Antal e-böcker: 3
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2020: 3
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 1
Antal faktaböcker: 0
Antal serier: 3
Antal noveller: 0
Antal kvinnliga författare: 6
Antal manliga författare: 2
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 7
Antal böcker lästa på engelska: 1
Antal böcker lästa på originalspråk: 5
Antal recensionsex: 0

Antal länder: 4 (Sverige, England, USA, Bangladesh)

fredag 22 maj 2020

Falska toner och söta vinbär


Therese har hyrt en stuga över sommaren på den anrika gården Brunstorp utanför Huskvarna i Småland. Tanken är att Therese ska arbeta på sitt bokmanus om svensk historia, men det går trögt med skrivandet och dokumentet är pinsamt tomt. På 1880-talet bodde Agnes på gården och hon söker sig till det närbelägna Gustavshill för att ta reda på hemligheten bakom deras vintillverkning för att hjälpa sin pappa med hans vin.

Falska toner och söta vinbär är den senaste delen i Ewa Klingbergs serie med fristående böcker som utspelar sig i Huskvarna och där nutid och historia blandas. I vanlig ordning är ger berättelsen en trevlig underhållning för stunden, och det gör inte så mycket att allting slutar precis som jag trodde att det skulle göra.

söndag 17 maj 2020

Many rivers to cross


När en ung, mager pojke hittas mördad i en soptunna i ett av Eastvales fattigaste kvarter kallas Alan Banks och hans kollegor in för att utreda mordet. Vem pojken är och var kommer han ifrån verkar inte vara så lätt att ta reda på eftersom ingen verkar ha sett honom innan. I ett annat område i Eastvale, som ska rivas för att de plats åt nybyggen, hittas samtidigt en äldre narkoman död efter en överdos. Banks upptäcker att det finns kopplingar mellan de två fallen som leder spåren till organiserad brottslighet. Samtidigt håller Banks väninna Zelda på med en egen utredning för att ta sig an sina demoner och det kan finnas en koppling mellan fallen.

Many rivers to cross är den tjugosjätte delen i Peter Robinsons serie om DCI Alan Banks och hans kollegor. Mycket är sig likt från de tidigare böckerna, även om jag tycker att fallen blir mörkare och mörkare. Den här boken hänger ihop med den förra, Careless love, och det verkar även som att delar av berättelsen kommer att fortsätta även i nästa bok, Not dark yet, som släpps i höst. För att vara ärlig så tyckte jag inte att själva berättelsen var så uppslukande, utan jag satt mest och störde mig på polisernas slappa inställning till sekretess (caféer och pubar är inte lämpliga miljöer att sitta och diskutera känsliga uppgifter i nystartade mordutredningar) och att Banks tackar ja till en redig whiskey när han förhör en misstänkt och sedan kör bil hem. Överlag har de en annan inställning till hur mycket man kan dricka innan man sätter sig och kör bil än vi har i Sverige. Trots alla mina invändningar den här gången så kommer jag med allra största sannolikhet att läsa även nästa bok när den kommer.

söndag 10 maj 2020

En annorlunda allians


Daphne Bridgerton är det fjärde barnet i en syskonskara på åtta och är den äldsta av döttrarna. Trots att Daphne både är smart och vacker så blir hon bara uppvaktad av män som hon inte är intresserad av. När hennes äldste bror Anthonys bäste vän Simon Basset kommer tillbaka till London, efter att ha varit på resa runt om i världen i flera åt, drar han till sig intresse från alla mödrar med ogifta döttrar som vill göra ett gott parti. Daphne och Simon bestämmer sig för att ingå en allians där de låtsas vara intresserade av varandra för att få lite andrum.

En annorlunda allians är den första delen i den amerikanska författaren Julia Quinns serie om syskonen Bridgerton och det är en berättelse som utspelar sig på Jane Austens tid, men med ett modernt språk och med avsevärt mycket mer sex. Det är en bok som lite underhållning för stunden, men som nog inte kommer att stanna kvar hos mig särskilt länge. Dock fick boken igång mitt läsande igen efter att jag har haft en liten svacka och påbörjat fler böcker än jag läst ut. Jag får se om jag kommer att läsa även de övriga delarna i serien.

tisdag 5 maj 2020

Hold your breath, China


Chief Inspector Chen och hans trogne kollega Detective Yu Guangming kallas in för att hjälpa till med utredningen av vad som verkar vara en seriemördare som härjar i staden. Chen hinner inte ens börja med utredningen innan han blir kallad av en hög partimedlem för att hjälpa honom med att infiltrera en grupp miljöaktivister som jobbar för att regeringen ska börja göra någonting åt miljöförstöringarna och den dåliga luften i landet. I vanlig ordning är det politiska spelet det som dominerar och att Yus hustru Peiqin hjälper till med både utredningarna.

Hold your breath, China är den tionde delen i den kinesiske författaren Qiu Xiaolongs serie om den egensinnige polisen Chen Cao i Shanghai. Det finns mycket i boken är bekant från de tidigare böckerna som att Chen Cao ägnar en stor del av tiden åt att recitera poesi och äta och att han alltid måste ta de politiska intressena i beaktande. I vanlig ordning skulle inte Chen och Yu klara av att lösa fallen utan den hjälp de får av Yus hustru Peiqin. Den här boken hänger samman med Don’t cry, Thai lake, både när det gäller temat med miljöförstöring och en del karaktärer. Vanligtvis brukar Qiu Xiaolongs böcker få mig att vilja ta nästa plan till Shanghai, men den här bokens beskrivningar av luftföroreningarna gör att jag inte är särskilt sugen på att åka dit längre.

fredag 1 maj 2020

April - en sammanfattning


Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden april, som präglats av nyutgivna böcker, ovanligt många deckare och att jag har påbörjat betydligt fler böcker än jag har avslutat. Det har även varit en månad med flera riktigt bra böcker som Annika Norlins fantastiska debut Jag ser allt du gör och att de böcker som jag läst av Ragnar Jónasson, Stina Jackson och Jessie Burton har varit deras hittills bästa. Dessutom så har jag lärt mig mer om den fascinerande Elin Wägner.

Catalana av Anna Lihammer och Ted Hesselbom
Dimma av Ragnar Jónasson
Jag ser allt du gör av Annika Norlin
Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson
Ödesmark av Stina Jackson
Bekännelsen av Jessie Burton
Hold your breath, China av Qiu Xiaolong

Antal lästa böcker: 7
Antal pappersböcker: 6
Antal e-böcker: 1
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2020: 6
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 3
Antal faktaböcker: 1
Antal serier: 0
Antal noveller: 1
Antal kvinnliga författare: 4
Antal manliga författare: 2
Antal kvinnlig och manlig författare: 1
Antal böcker lästa på svenska: 6
Antal böcker lästa på engelska: 1
Antal böcker lästa på originalspråk: 2
Antal recensionsex: 2

Antal länder: 4 (Sverige, England, Island, Kina)