Sidor

söndag 31 juli 2022

Juli - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden juli, en månad som till den största delen har bestått av en semester med ytterst få planer. Även om vädret (kallt, blåsigt och regnigt) inte har inte har inspirerat till uteaktiviteter, så har det ändå inte blivit så mycket läst som jag trodde att det skulle bli. Jag köpte i alla fall en del nya böcker under de tre dagar jag var i Stockholm med äldsta systerdottern, som för övrigt tyckte att min bokpackning tillsammans med inköpen var orimligt stor. Fördelen med att mitt resesällskap satt med telefonen hela tiden var att jag kunde läsa utan att vi störde varandra.
 
Dynamitgummor: Pangkvinnor som fått Nobelpris av Josefin Johansson och Jonna Björnstjerna
Giftmakerskan av Sarah Penner
Paradais av Fernanda Melchor
Skriva & läsa av Lily King
Den enda rätta av Milly Johnson
Välsignad vare fadern av Rosa Ventrella
Tokyo ever after av Emiko Jean
De galna kvinnornas bal av Veronica Mas
En familj av lögnare av E. Lockhart
Tiden är en mor av Ocean Vuong
 
Antal lästa böcker: 10
Antal pappersböcker: 9
Antal e-böcker: 1
Antal böcker utgivna 2022: 7
Antal på originalspråk: 2
Antal böcker lästa på svenska: 9
Antal böcker lästa på engelska: 1
Antal ungdomsböcker: 2
Antal deckare: 0
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 1
Antal poesi: 1
Antal noveller: 0
Antal serier: 0
Antal kvinnliga författare: 9
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal recensionsex: 0
Antal böcker lånade på biblioteket: 5
Antal köpta böcker: 5
Antal böcker övrigt: 0
 
Antal länder: 7 (Sverige, USA, England, Frankrike, Italien, Mexiko, Vietnam)
 

torsdag 28 juli 2022

Tokyo ever after

 

Izumi Tanaka är en helt vanlig sjuttonåring som går sista året i high school och som har växt upp i en småstad tillsammans med sin mamma. En dag upptäcker Izumi vem som är hennes pappa, och det visar sig att han är den japanska kronprinsen. När Izumi reser till Japan för första gången för att bli en del av kejsarfamiljen känner hon sig tveksam om hon kan leva upp till de krav som finns på en prinsessa då hon hela tiden stöter på kulturkrockar.
 
Tokyo ever after av den amerikanska författaren Emiko Jean är en charmig berättelse om att inte känna att man passar in och svårigheterna med att komma in i ett nytt sammanhang där det finns en massa regler att förhålla sig till. Under läsningen kan jag inte låta bli att tänka på filmen En prinsessas dagbok med Anne Hathaway, som har ett liknande scenario. Det är i alla fall en berättelse som ger en trevlig underhållning för stunden, även om den inte kommer att stanna kvar särskilt länge hos mig. Jag är dock lite nyfiken på att läsa uppföljaren Tokyo dreaming.

måndag 25 juli 2022

Välsignad vare fadern

 

San Nicola är det äldsta och farligaste området i Bari, i södra Italien, och det är där som Rosa växer upp bland de trånga gränderna. Det är ett område där våldet och fattigdomen är ständigt närvarande. Rosa växer upp med sina två yngre bröder och en pappa, som på grund av sitt utseende fått smeknamnet Änglaansiktet, men vars humörsvängningar påverkar hela familjen. Rosa förstår tidigt att hon måste rädda sig själv och fly bort från området. När hon träffar Marco väljer hon att flytta med honom till Rom för att fly från sin uppväxt. När hon många år senare får ett samtal tvingas hon att återvända till hemstaden för att söka sina rötter och konfrontera sina rädslor.
 
Välsignad vare fadern är den tredje romanen av den italienska författaren Rosa Ventrella som kommer på svenska och jag har gillat båda hennes tidigare romaner, Historien om en anständig familj och Min alltför vackra syster. Det här en berättelse som utspelar sig i ett Italien som är långt ifrån det turistparadis som vi är vana att se. Jag tycker att det finns vissa likheter mellan Ventrellas författarskap och Elena Ferrantes och Silvia Avallones, då alla tre skriver om kvinnors situation i ett samhälle där männen styr, både genom våld och sexualisering av kvinnor. I vilket fall som helst så är det här en väldigt stark berättelse som griper tag och kryper in under skinnet.

fredag 22 juli 2022

Den enda rätta

 

Laurie och Pete hade inte träffats om det varit för den stödgrupp för de som har förlorat en närstående, som de båda börjar i efter att de båda har förlorat sina respektive ett halvår tidigare. Det dröjer inte länge innan de upptäcker hur lika deras öden är. Laurie kämpar med att hitta lyckan i livet igen, så börjar det gå upp för Pete att hans fru dolt en hemlighet som ställer allt på enda.
 
Den enda rätta är den tredje romanen som jag läser av den brittiska författaren Milly Johnson och det är en berättelse som bjuder på väldigt få överraskningar då det mesta går att räkna ut i förväg. Det känns även som att karaktärerna är generellt sätt är väldigt överdrivna, det är som att Johnson har ansträngt sig för att skapa en stödgrupp som består av udda personer som alla har ett tungt bagage med ganska extrema erfarenheter. Jag brukar tycka att Johnsons böcker brukar ge en trevlig underhållning för stunden, men inte när det gäller den här boken.

tisdag 19 juli 2022

Skriva & älska

 

Casey är 31 år och har nyligen flyttat hem till Boston, skuldsatt och med ett krossat hjärta. Hon bor i ett trädgårdsskjul och jobbar som servitris på en restaurang, en tillvaro som gör att hon hela tiden lever på existensminimum. Den enda fasta punkt som Casey har haft de senaste åren är romanen, som hon har skrivit på i sex år utan att bli klar. Hon fortsätter kampen med att balansera livet och skrivandet, trots att nästan alla hennes vänner har gett upp sina författardrömmar. När Casey både träffar konstnärssjälen Silas och den äldre författaren Oscar, och hans två söner, ställs hon för ett val mellan två olika sorters relationer och liv.
 
Skriva & läsa är en roman av den amerikanska författaren Lily King som har varit väldigt omtalad och hyllad under våren. Inledningsvis hade jag lite svårt att komma in i boken, men när jag väl kom in i boken så sträckläste jag den. Det är en berättelse om att våga följa sina drömmar och om att inte ge upp, även om det inte alltid är så lätt.

lördag 16 juli 2022

Paradais

 

Paradise är ett grindsamhälle där de välvårdade gräsmattorna är gröna framför lyxvillornas swimmingpooler. Utanför det inhägnade området med vaktkurernas övervakningskameror bor de fattiga, som bland annat är de som jobbar i Paradise, och de kriminella gängens brutalitet påverkar samhällena och dess invånare. För de unga fattiga kan det kriminella livet te sig lockande eftersom det är en väg ut ur fattigdomen. I Paradise möts de två tonårskillarna Polo och Franco, som kommer från två helt olika delar av klassamhället och de bestämmer sig för att ta saker i egna händer.
 
Paradais är en bok som jag köpte i vintras på Littfest i Umeå efter att ha lyssnat på ett samtal med den mexikanska författaren Fernanda Melchor och blev intresserad av hennes författarskap. Det här en berättelse som är väldigt gripande och som belyser de stora problemen med gängkriminalitet som finns i Mexiko och de stora skillnaderna mellan hur de rika och de fattiga lever. Boken lever definitivt upp till all de hyllningar som den har fått av kritiker de senaste månaderna. Jag ser nu ännu mer fram emot att läsa Melchors debutroman, Orkansäsong, som jag också passade på att köpa och få signerad.


onsdag 13 juli 2022

Giftmakerskan

 

Caroline reser på egen hand till London efter att hon har fått veta att hennes man haft en affär med en annan kvinna. Av en slump hittar hon en ledtråd till en apotekare som levde för tvåhundra år sedan. I 1790-talets London driver Nella ett annorlunda sorts apotek där hon hjälper kvinnor att giftmörda män som behandlar dem illa.
 
Giftmakerskan är den amerikanska författaren Sarah Penners debutroman, och det är en berättelse som utspelar sig både i dåtiden och i nutiden, även om de båda historierna hänger ihop. Jag köpte boken på bokrean tidigare i år och läste de första kapitlen, innan jag det kom andra böcker emellan. Nu här jag plockade upp den igen visade det sig vara en riktigt bladvändare där läsningen bara flöt på. Det är en berättelse som drar in läsaren i historien och som väcker många tankar och funderingar om handlingen.


söndag 10 juli 2022

Dynamitgummor: Pangkvinnor som fått Nobelpris

 

För några år sedan lånade jag boken Drottningsylt om Sveriges drottningar genom historien av författaren och komikern Josefin Johansson, med roliga och träffande illustrationer av Jonna Björnstjerna och tyckte att den var helt underbar. När jag nyligen var på biblioteket så såg jag att duon även har gjort en bok om de kvinnor som har fått Nobelpriset, Dynamitgummor: Pangkvinnor som fått Nobelpris, och som var skyltad på en hylla så kunde jag inte låta bli att låna hem den.
 
Under de första 120 åren av Nobelprisets historia 57 kvinnor fått priset i de olika kategorierna och i den här boken får vi möta dem alla, plus några bubblare som aldrig fick priset (även om de troligen borde ha fått det). Jag kan erkänna att jag inte har hört talas om majoriteten av kvinnorna, men det har varit trevligt att lära mig mer om dem. Dessutom så är det tydligt att de flesta av pristagarna har fått kämpa hårt för att bli tagna på allvar eftersom de är just kvinnor. Jag hoppas att det är en bok som kan inspirera unga tjejer till att våga satsa på sina drömmar.

torsdag 7 juli 2022

Sakerna vi aldrig sa

Julia bor i New York och dagar ifrån att gifta sig med Adam när hennes pappa, som varit frånvarande under större delen av hennes liv, dör och den planerade bröllopsfesten blir en begravning istället. Som en sista överraskning till dottern har pappan ordnat en resa som tar henne till Montreal, Paris och Berlin i jakten på obesvarade frågor, hemligheter och förlorad kärlek.
 
Sakerna vi aldrig sa är den senaste romanen på svenska av den i New York boende franske författaren Marc Levy. Det här är en berättelse som bjuder på flera överraskningar längs vägen, en del väntade och andra oväntade. Jag har läst flera av Levys tidigare romaner som har kommit på svenska och hade ganska höga förväntningar på den här boken, men tyvärr lever den inte riktigt upp till dem. Boken ger i alla fall en trevlig underhållning för stunden, men det är inte en berättelse som troligt vis inte kommer att stanna kvar hos mig särskilt länge, även om en del av vändningar i är ganska originella.

 

måndag 4 juli 2022

2022 års (hittills) bästa böcker

Så här när halva 2022 har gått tänkte jag att kan vara läge att sammanfatta hur läsåret har varit hittills. Under den första halvan av året har jag läst 47 böcker, varav 31 böcker har kommit ut under året. Det är uppenbart att jag läser mest nyutkomna böcker, där de flesta är lånade från biblioteket. Läsåret 2022 har i alla börjat med flera väldigt bra böcker och har jag har listat de allra bästa nedan, i vanlig ordning så kommer de i kronologisk ordning.
 
Övertalning av Jane Austen
Northanger Abbey av Jane Austen
Tokyo Ueno Station av Yu Miri
Lincoln Highway av Amor Towles
Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti
En vänskap av Silvia Avallone
Den unge Walters lidanden av Augustin Erba
Nu levande - Tredje Monikabok av Sara Lövestam  
Natten.Sömnen. Döden. Och stjärnorna. av Joyce Carol Oates
Hon som äter jord av Dolores Reyes
Paradishamn av Erika Olofsson Liljedahl
Adult assembly required av Abbi Waxman

fredag 1 juli 2022

Juni - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden juni, en månad som både har präglats trötthet under nedvarvningen inför årets semester (där läsningen gick långsamt) och de första dagarnas ledighet (där läsningen flutit på bättre), som har präglats av en riktigt värmebölja uppblandad med regn och det är ju väder som bäst lämpar sig för att vara stilla och läsa på det svalaste (och torraste) stället som går att hitta. Annars så har temat för månaden varit nyutkomna böcker, då samtliga av månadens böcker kommit ut under 2022.
 
Förläggarens hustru av Clare Chambers
Berätta tre saker av Callum Bloodworth
Lutad mot ett spjut - Mary Wollstonecrafts resa i Skandinavien 1795 av Katarina Bjärvall
Ruth & Pen av Emilie Pine
Adult assembly required av Abbi Waxman
Here they come with their make-up on av Jane Savidge
Sakerna vi aldrig sa av Marc Levy
                     
Antal lästa böcker: 7
Antal pappersböcker: 7
Antal e-böcker: 0
Antal böcker utgivna 2022: 7
Antal på originalspråk: 4
Antal böcker lästa på svenska: 5
Antal böcker lästa på engelska: 2
Antal ungdomsböcker: 1
Antal deckare: 0
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 2
Antal poesi: 0
Antal noveller: 0
Antal serier: 0
Antal kvinnliga författare: 5
Antal manliga författare: 2
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal recensionsex: 1
Antal böcker lånade på biblioteket: 2
Antal köpta böcker: 4
Antal böcker övrigt: 0
 
Antal länder: 5 (Sverige, USA, England, Irland, Frankrike)