söndag 18 oktober 2015

Rörelsen - den andra platsen

I september 1985 flyttar den nittonårige John Lindqvist in i ett litet gårdshus på Luntmakargatan 14 i Stockholm. Han låter Depeche Mode vara soundtracket till sitt liv och han drömmer om att göra karriär som trollkarl. John flyter omkring i staden, men lockas alltmer av det mörka suget från det mystiska som tagit sig in i husets tvättstuga. Det är något som utlovar gemenskap, närhet och uppfyllande av drömmar. Det är så rörelsen som kommer att kulminera med mordet på Olof Palme börjar.

Rörelsen – den andra platsen är en fristående fortsättning på Himmelstrand som kom förra året, även om Rörelsen rent kronologiskt utspelar sig före Himmelstrand. John Ajvide Lindqvist har valt att skriva romanen som en biografi där den numera vuxne författaren ser tillbaka på det som hände för 30 år sedan och som även refererar till sin debutroman Låt den rätte komma in. Det faktum att det finns så många likheter mellan författaren och huvudkaraktären gör att det är en av märkligaste böcker jag läst av Ajvide Lindqvist, men samtidigt så är den även en av de minst märkliga. Väldigt bra är det i vilket fall som helst och jag längtar redan efter den sista delen i den här utlovade trilogin.

Eftersom det här är en bok som jag väntat på ganska länge då det är ganska länge sedan som Ajvide Lindqvist började prata om att han skulle skriva en bok om Palme-mordet där Brunkebergstunneln spelade en viktig roll. Nu när den äntligen är här så är det skönt att väntan inte var förgäves. Med tanke på att mordet på Olof Palme aldrig klarats upp, så kanske var precis så här det gick till den där natten.


Ordfront skickade boken

Inga kommentarer: