Sidor

fredag 26 juli 2024

Är detta slutet?

 Den 6 september 2011 publicerade jag mitt första inlägg på bloggen och det här är inlägg nummer 2500 och det kan bli mitt sista. Under de nästan 13 år som gått har jag recenserat nästan alla böcker som jag läst här och länge var jag med i utmaningar, men de senaste åren har det bara blivit recensioner. Under våren tappade jag sugen på att skriva om böckerna jag läste och högen med orecenserade växte tills jag kände att det kanske får vara nog nu. 

Kommer jag att damma av bloggen vid ett senare tillfälle?
Kanske, kanske inte. Vem vet vad som händer i framtiden.

Jag kommer i alla att fortsätta läsa och lägga upp inlägg om läsningen på Instagramkontot @denlasandekaninen och sedan flytten till Malmö för 1,5 år sedan så har jag hittat 2 bokklubbar där jag kan diskutera böcker.

torsdag 9 maj 2024

Den hemliga gästen

 

Molly Gray har blivit städchef på Regency Grand Hotel och är stolt över sitt jobb där hon i tysthet återställer hotellrummen till yttersta perfektion. När en känd författare, som är gäst på hotellet, faller ner död solkar det ner hotellets rykte. Sist det hände blev Molly misstänkt för mordet och hela hennes tillvaro ställdes på ända. Nu sprids skvaller och misstankar genom korridorerna och en hel del smutsig byk kommer fram i ljuset. Molly börjar ana att hon kan sitta på nyckeln till mysteriet, men det kräver att hon återvänder till sin uppväxt med mormodern och händelser som hon för länge hållit undanstädat i sitt minne.
 
Den hemliga gästen av Nita Prose är den andra boken om hotellstäderskan Molly och där den första boken Städerskan var väldigt omtalad när den kom för något år sedan. I den här boken får vi lite mer om Mollys uppväxt. Annars så påminner de båda böckerna om varandra i och med att det sker ett mord på hotellet och städpersonalen blir misstänkta. Jag personligen tycker att den Städerskan var bättre än den här boken och att den här hade vunnit på att ha ett annat mysterium. Boken bjuder länge på en underhållning för stunden, men jag tycker att upplösningen blir för mycket av allt.

söndag 5 maj 2024

Nalle Puh och Nalle Puhs hörna

 

För ett par veckor sedan kom jag på idén att prata om teamarbete och de olikheter som finns i alla grupper genom berättelsen där Nalle Puh och alla andra i Sjumilaskogen går på en expedition för att upptäcka Nordpolen. Efter att ha framför förslaget för min chef fick jag att okej på att ha det som en del av den planeringsdag som jag fått i uppdrag att planera. Jag började genast att studera berättelsen och bestämde mig för att passa på att läsa båda böckerna Nalle Puh och Nalle Puhs hörna för första gången på många år. När jag var liten lyssnade jag på Allan Edwalls inläsning på kassettband konstant och enligt uppgift lekte jag expeditionen till Nordpolen varje helg under en period. Det spelades också en hel del puhpinne under min uppväxt.
 
När jag läser berättelserna som 45-åring så ser jag andra saker än jag gjorde som barn och i tonåren och tidiga 20-åren. Det finns många exempel på gruppdynamik och det känns som att de är hämtade ur vekligenheten, även om de är skrivna för 100 år sedan som berättelser för barn. Jag har definitivt jobbat med en del av karaktärerna i mitt yrkesliv och jag känner även igen mig själv i flera av karaktärerna.
 
Vad försökte jag förmedla till mina kollegor? Jo, att vi alla i gruppen är olika, men det är okej för att vi är starka tillsammans och när vi samarbetar når vi våra mål.

onsdag 1 maj 2024

April - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden april, en månad som mest handlat om Nalle Puh och en lässvacka som gjorde att det inte blev mycket läst under den första delen av månaden. Värt att notera är att jag för ovanlighetens skull inte läst någon bok av en svenska författare under månaden.
 
Nalle Puh av A A Milne
Kärleken är död av Ashley Poston
Vi kom över havet av Julie Otsuka
Nalle Puhs hörna av AA Milne
Den hemliga gästen av Nita Prose 
 
Antal lästa böcker: 5
Antal böcker utgivna 2024: 2
Antal på originalspråk: 0
Antal böcker lästa på svenska: 5
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal ungdomsböcker: 2
Antal deckare: 0
Antal klassiker: 2
Antal faktaböcker: 0
Antal poesi: 0
Antal noveller: 0
Antal serier: 0
Antal kvinnliga författare: 3
Antal manliga författare: 2
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal recensionsex: 0
Antal böcker lånade på biblioteket: 4
Antal köpta böcker: 1
Antal böcker övrigt: 0
 
Antal länder: 2 (England, USA)

lördag 27 april 2024

Vi kom över havet

 

Det är 1919 och ett fartyg är på väg över havet från Japan till USAs västkust. På en del av båten trängs en grupp unga japanska kvinnor som har packat allt som de behöver för sitt nya liv. Deras viktigaste ägodel är bilderna på sina blivande makar, som är stiliga och som har skrivit om hur framgångsrika de är och som har lovat att möta kvinnorna på kajen i San Francisco. Kommer livet att bli som kvinnorna trodde.
 
Vi kom över havet av den japansk-amerikanska författaren Julie Otsuka är en bok som jag läser för andra gången till min bokklubb (första gången jag läste den var 2013) och jag kom ihåg det som en väldigt stark berättelse som berättades i det ovanliga vi-formatet. Nu när jag läser om boken visar det sig att jag mest kommer ihåg början av boken, den delen där de är på båten och besvikelsen över vad som väntade dem när de kom fram. Det är inte bara en berättelse om att möta en annan verklighet än de drömt om, utan även en berättelse om ett rasistiskt USA där japanerna inte integreras i samhället och där de stämplas som fienden och skickas iväg till läger efter Japans anfall på Pearl Harbour.

måndag 22 april 2024

Kärleken är död

 

Florence Day jobbar som spökskrivare åt en av USA:s mest älskade romanceförfattare, men nu har hon tappat tron på kärleken. Med ett manus som hon inte får ordning på och en deadline som är alldeles för nära, söker Florence upp sin nya redaktör. När redaktören inte är beredd på att flytta fram deadlinen förbereder sig Florence på att hennes karriär är över. Samtidigt tvingas hon återvända till sin barndomsstad för första gången på tio år för att begrava sin älskade pappa. Allt i staden verkar vara sig likt, förutom tomrummet efter pappan, tills den nya redaktörens spöke dyker upp.
 
Kärleken är död av den amerikanska författaren Ashley Poston är en av vårens snackisar och den väckte mitt intresse då den verkade vara en annorlunda feelgoodberättelse. Boken började lovande med spöken och spänningar inom familjen som kommer upp (så som det bör i den här typen av berättelsen). Tyvärr håller det inte hela vägen för mig och mot slutet utvecklar sig den på ett sätt som inte passade mig.

onsdag 10 april 2024

Reykjavík

 

Sommaren 1956 jobbar den femtonåriga Lara hos ett par på den lilla ön Videy, utanför Reykjaviks kust, när hon försvinner spårlöst. Med tiden kommer fallet att bli Islands största olösta fall då ingen vet vad som hände med Lara. Trettio år senare, samtidigt som Reykjavik förbereder sig för stadens 200-årsjubileum, börjar journalisten Valur Róbertsson en egen utredning av fallet. Det visar sig farligare än han trodde att närma sig svaret på gåtan, då det finns de som är beredda att göra vad som helst för att sanningen inte ska komma fram.
 
Reykjavík är en isländsk deckare skriven av deckarstjärnan Ragnar Jónasson tillsammans med Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir. Det är en berättelse som till största delen utspelar sig under 1986, ett år då Reykjavik både firade sitt 200-årsjubileum och stod värd för ett möte mellan USAs president Ronald Regan och Sovjetledaren Michail Gorbatjov. Det märks att författarna har gillat att gå tillbaka till sin barndoms stad och hur det såg ut då (bl a är det någon i boken som ställer frågan om det verkligen finns någon som skulle läsa isländska deckare). Själva deckargåtan i sig är ganska vanlig och visar att det redan från dag ett funnits de som velat mörka vad som hände.

fredag 5 april 2024

Inget av det här är sant

 

Alix Summer har en populär podcast och när hon är på en pub för att fira sin 45-årsdag träffar hon Josie Fair, och det visar sig att de båda kvinnorna inte bara är födda samma dag, utan även på samma sjukhus. När Alix några dagar senare träffar på Josie utanför sina barn skola föreslår Josie att hon skulle vara ett bra intervjuobjekt till podden och att hon har en stark livshistoria. Även om Alix känner sig tveksam så går hon med på förslaget. Det dröjer inte länge förrän Alix inser att Josie bär på mörka hemligheter och steg för steg nästlar hon in sig i Alix liv.
 
Inget av det här är sant är den senaste boken från den brittiska författaren Lisa Jewell, som började med att skriva feelgood och som nu etablerat sig som spänningsförfattare. Det var ett tag sedan jag läste någon bok av Jewell och tycker att hon kan vara lite ojämn i sitt författarskap. Den här boken är dock riktigt bra och läskig på ett sätt som gör att det kryper in under huden.  

måndag 1 april 2024

Mars - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden mars, en månad inleddes med en flytt och väldigt lite tid och ork till läsning. När jag väl kommit på plats i den nya lägenheten har jag hunnit läsa några böcker, men har inte orkat blogga dem. Ett tema den här månaden har varit att beta av alla reserverade böcker från biblioteket (de har ju en tendens att komma samtidigt).
 
Vegetarianen av Han Kang
Vuxen på låtsas av Lucy Dillon
Inget av det här är sant av Lisa Jewell
Jag älskar Astrid Lindgren av Elin Lucassi
Reykjavík av Ragnar Jónasson och Katrín Jakobsdóttir
 
Antal lästa böcker: 5
Antal böcker utgivna 2024: 2
Antal på originalspråk: 1
Antal böcker lästa på svenska: 5
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal ungdomsböcker: 0
Antal deckare: 2
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 0
Antal poesi: 0
Antal noveller: 0
Antal serier: 1
Antal kvinnliga författare: 4
Antal manliga författare: 0
Antal kvinnlig och manlig författare: 1
Antal recensionsex: 0
Antal böcker lånade på biblioteket:4
Antal köpta böcker: 0
Antal böcker övrigt: 1
 
Antal länder: 4 (Sverige, England, Island, Sydkorea)

söndag 24 mars 2024

Vuxen på låtsas

 

Robyn lever sitt liv i ett konstant kaos och är känd för sin slarvighet. Hennes storasyster Cleo är Robyn totala motsats och allt hon gör är perfekt. När Robyns mäklarkarriär får ett abrupt slut tvingas hon börja jobba i systerns framgångsrika städfirma. I sitt nya jobb träffar Robyn nya människor som på olika sätt får henne att börja ifrågasätta sitt stökiga liv. Varför är det så svårt att ha en ärlig konversation med syster och vad är det mamman inte vill prata med sina döttrar om?
 
Vuxen på låtsas är den senaste romanen från den brittiska feelgoodförfattaren Lucy Dillon och i vanlig ordning så utspelar den sig i den fiktiva staden Longhampton. Det är en ganska typisk feelgoodberättelse där huvudpersonen tvingas genomgå en förändring och där det finns romantik i luften. Det enda jag saknar är hundar, som alltid brukar spela en avgörande roll i Dillons böcker. Boken bjuder i alla fall på underhållning för stunden och det är förhoppningsvis den bok som får mig ur den senaste tidens lässvacka som orsakats av flytt till en ny lägenhet.

söndag 10 mars 2024

Vegetarianen

 

Yeong-hye är en tystlåten i kvinna i Sydkorea som aldrig har gjort uppror och vars man gillar att hon sköter hemmet och inte något väsen av sig. En dag bestämmer sig Yeong-hye för att bli vegetarian och det är något som människorna i hennes liv har svårt att acceptera och de försöker att få henne på andra tankar. Trots att hennes envishet skapar en spiral av våld och tvång så vägrar Yeong-hye att ge sig.
 
Vegetarianen av den sydkoreanska författaren Han Kang är en berättelse som skiljer sig från de flesta andra som jag läser. Det här är andra gången som jag läser boken, förra gången var i februari 2017, eftersom min bokklubb valde den som nästa bok. Det intressanta med att läsa om boken flera år senare är att jag får en annan upplevelse än förra gången, och det enda jag kom ihåg var att det inte var populärt att Yeong-hye blev vegetarian och att det var en bra bok. En intressant detalj är att vi aldrig får Yeong-hyes perspektiv, utan det hela berättas genom hennes makes, hennes svågers och hennes systers ögon. Det är fortfarande en väldigt start berättelse om makt, våld och tvång,  

onsdag 6 mars 2024

Februari - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden februari, en månad som har varit lite märklig och gått både långsamt och snabbt på samma gång. Månaden inleddes med en helg i Varberg tillsammans med trevliga bokmänniskor och avslutades med en tur upp till Östersund för att träffa familjen (som jag senast träffade i början av sommaren) och tiden däremellan har jag ägnat åt att förbereda flytten till en mer central lägenhet. Tydligen har det blivit så att jag bara har läst böcker av svenska författaren den här månaden, även om en utspelar sig i Appalacherna i USA och en i Paris.
 
Med bergens andetag av Therese Widenfjord
Under stjärnorna i Paris av Karolina Schützer
Dödsmärkt av Augustin Erba
Mjölk och människor av Matilda Josephson
Stöld av Ann-Helén Laestadius
 
Antal lästa böcker: 5
Antal böcker utgivna 2024: 2
Antal på originalspråk: 5
Antal böcker lästa på svenska: 5
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal ungdomsböcker: 1
Antal deckare: 0
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 0
Antal poesi: 0
Antal noveller: 0
Antal serier: 1
Antal kvinnliga författare: 4
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal recensionsex: 0
Antal böcker lånade på biblioteket: 2
Antal köpta böcker: 3
Antal böcker övrigt: 0
 
Antal länder: 1 (Sverige)
 
 

måndag 26 februari 2024

Stöld

 

En januaridag skidar nioåriga Elsa ensam till rengärdet, När hon kommer fram hittar hon sin kalv Nástegallu död och en man som hon känner igen håller i en blodig kniv och renens öra. Elsa skräms till tystnad, men får tag på örat och bevarar hemligheten, som kommer att påverka henne i många år. Elsa är också väldigt medveten om vilket hat hennes ursprung väcker.
 
Stöld av den svenska författaren Ann-Helén Laestadius är en bok som var väldigt omtalad och hyllad när den kom ut för några år sedan. Av någon anledning har det inte blivit av att jag har läst den förrän nu när vi valde den som nästa bok i min bokklubb. Jag har förstått att det är många som fått upp ögonen för samernas situation och det hat som riktas mot dem, både genom den här boken och filmen Sameblod. För mig som är uppväxt i Jämtland så vet jag hur samernas situation ser ut och hur mycket hat som riktas mot dem och de stora problemen som finns med psykisk ohälsa och självmord bland samerna. Själva berättelsen då? Den hade jag svårt att komma in i, men tyckte att den var helt okej tills det började hända lite väl mycket saker i slutet av boken.

onsdag 21 februari 2024

Dödsmärkt

 
Det är inte nog med att Vilma tvingats flytta till Göteborg, nästan blivit ihjälbränd av Diamantdraken och kidnappats till en främmande värld. När hon en dag tar på sig kristallglasögonen (de som gör att hon kan se slingerdörrar som leder till andra universum) och ser sig i spegeln ser hon en person som ser dödssjuk ut. Enligt läkarna är det bara en njure från hennes pappa som kan rädda hennes liv. Problemet är att pappan försvann på havet och ingen vet var han kan finnas. För att hitta honom behöver Vilma, Konrad och rektor Anna en sista gång ta sig genom slingerdörren i växthuset och förbi Diamantdraken för att hitta kristallkikaren.
 
Dödsdömd är den tredje och avslutande delen i Augustin Erbas trilogi Den förlorade staden, som utspelar sig i ett multiversum där inget är som det verkar. Även om det är en serie som riktar sig till mellanåldern, så passar den även bra om man är i vuxen. Både den här boken och hela trilogin har varit en väldigt trevlig läsupplevelse med spänning och oväntade vändningar.

fredag 16 februari 2024

Under stjärnorna i Paris


Sophia jobbar som tv-reporter och har satsat allt på karriären och hennes drömjobb är att bli utrikeskorrespondent i Kairo. När den tjänsten blir ledig är hon så säker på att jobbet är hennes att hon hyr ut sin lägenhet och eftersom hon dessutom är nyskild längtar hon efter att lämna det gråa Stockholm för en tid. I en direktsändning tvingas Sophia hantera beskedet om att hennes drömjobb gått till en kollega. Kort därefter dör hennes älskade mormor och det visar sig att hon lämnat efter sig en bar i Paris. Sophia bestämmer sig för att åka till Paris för att snabbt sälja den nedgångna och konkursmässiga baren. Väl framme i Paris möter hon flera personer som får henne att ifrågasätta sina livsval och drömmar. Louis är den gamle mannen som sköter baren och som verkar veta mer om mormoderns förflutna än han vill erkänna och det verkar inte vara det enda han håller hemligt. Sedan är den strikta advokaten Tristan som ska hjälpa Sophia att sälja baren, är han bara arrogant och dryg eller döljer det sig något mer under ytan.
 
Under stjärnorna i Paris av Karolina Schützer är en bok som har dykt upp i flöde lite nu och då och jag har dragits till den pga titeln och det charmiga omslaget. När jag började läsa boken visade det sig snabbt att berättelsen är en traditionell feelgoodhistoria som inte bjuder på så många överraskningar (i alla fall inte sådana som inte går att lista ut långt i förväg). Den bjöd i alla fall på en trevlig underhållningen för stunden.

söndag 11 februari 2024

Med bergens andetag

 

För många år sedan lämnade fotografen Nick Turner de fattiga bergstrakterna i Appalacherna, där han växte upp, för New York. När Nick får reda på att hans pappa är döende återvänder han för att kanske kunna försonas med sitt förflutna. Det visar sig att Nicks svek är långt ifrån glömda av familjen. I samma trakter finns även Ellie, en äldre kvinna som har förlorat sitt hem och som måste kämpa för att överleva helt på egen hand.
 
Med bergens andetag är författaren Therese Widenfjords debutroman, tidigare har hon gett ut diktsamlingen Övervintra, och det är en väldigt stark debut. Det är en skildring av klassklyftor, lojaliteter, familjeband, om att försöka hitta hem och naturens kraft. Det är en väldigt stark berättelse som griper tag i läsaren och håller tag i en.  

torsdag 1 februari 2024

Januari - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta årets första läsmånaden, januari, en månad som känts väldigt lång, även om det inte har blivit så mycket läst som jag hade velat. De böcker som jag läste har däremot hållit en hög klass, även om Jonas Hassen Khemiris nya roman Systrarna både var bäst och hade flest sidor.
 
Quiet girl in a noisy world av Debbie Tung
Systrarna av Jonas Hassen Khemiri
Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh
Den mestadels sanna historien om Tanner & Louise av Colleen Oakley
 
Antal lästa böcker: 4
Antal böcker utgivna 2024: 1
Antal på originalspråk: 2
Antal böcker lästa på svenska: 3
Antal böcker lästa på engelska: 1
Antal ungdomsböcker: 0
Antal deckare: 2
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 0
Antal poesi: 0
Antal noveller: 0
Antal serier: 1
Antal kvinnliga författare: 3
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal recensionsex: 0
Antal böcker lånade på biblioteket: 1
Antal köpta böcker: 3
Antal böcker övrigt: 0
 
Antal länder: 3 (Sverige, England, USA)

fredag 26 januari 2024

Den mestadels sanna historien om Tanner & Louise

Louise Wilt är van att klara sig själv och värderar sin självständighet högt. Fortfarande kan hon lösa korsord utan problem och hälla upp två fingrar vodka åt sig varje eftermiddag. Efter att Louise ramlat så kräver hennes dotter att hon ska skaffa en sköterska på heltid som ska sköta henne. Det spelar ingen roll hur mycket Louise protesterar. Tanner Quimby är tjugoett och i ett behov någonstans att bo. När hon erbjuds husrum för att ta hand om en gammal tant tackar hon motvilligt ja. Till en början gör Louise och Tanner sitt bästa för att ignorera varandra. Det dröjer inte länge förrän Tanner börjar upptäcka märkliga saker, som varför har huset så många lås och varför är trädgårdsskjulet låst som att det vore ett fängelse. Inte blir det mindre märkligt när nyheter visar en bild på en brottsling som påminner väldigt mycket om Louise, som dessutom en natt dyker upp i Tanners rum och säger att de måste fly.
 
Den mestadels sanna historien om Tanner & Louise av den amerikanska författaren Colleen Oakley är en berättelse full av humor och två karaktärer som kanske inte riktigt är som andra. Det handlar också om familjer och om att leva med konsekvenserna av gjort saker som fått stora konsekvenser för sina framtidsplaner (och att låta frustrationen gå ut över omgivningen). Det här är en bok som verkligen bjuder på en trevlig underhållning.   

 

lördag 20 januari 2024

Ett år av vila och avkoppling

 

Det är år 2000 och i staden som aldrig sover, New York, bor en ung kvinna som verkar ha allt. Hon är ung, snygg, nyutexaminerad från Columbia, har en stor lägenhet på Manhattan och lever på ett stort arv. Den moderna världen är på topp, allt är tillgängligt och det gäller att utnyttja dygnets alla timmar till max. När hon får sparken från sitt jobb på ett galleri för att ha tagit timslånga tupplurar varje dag bestämmer hon sig för att sova bort ett år. En kemisk dvala kanske är det enda sättet att ta en paus från den hektiska samtiden. Med hjälp av sin terapeut inleder hon sitt experiment.
 
Ett år av vila och avkoppling av den amerikanska författaren Ottessa Moshfegh är en bok som jag började på för något år sedan utan att komma igenom den. När min bokklubb valde den som nästa bok att läsa och diskutera kände jag mig kluven, men bestämde mig för att ge den en andra chans. Där här gången hade jag inga problem att komma in i boken och läste den nästan i ett streck. Även om jag ibland känner för att gå i ide och skulle vilja sova länge, så skulle jag inte vilja sova bort ett helt år. Det känns som att bokens huvudkaraktär skulle behöva lite annan psykologisk hjälp än att få diverse sömnmedel och lugnande piller utskrivna av en märklig terapeut. Det är ändå ett intressant tankeexperiment att läsa om och det är en speciell berättelse.

måndag 15 januari 2024

Systrarna

 

När de tre mytomspunna systrarna Mikkola, Ina, Evelyn och Anastasia, flyttar in i Jonas kvarter kommer allt att förändras. Även fast systrarna är födda i Sverige så pratar de engelska med varandra, de är också väldigt olika varandra. Under de kommande 30 åren kommer Jonas och systrarnas liv att vävas samman genom olika händelser och tillfälligheter och Jonas fascination för dem mattas inte av med åren och han förstår gradvis att systrarna är kopplade till hans familj, framförallt till pappans förflutna.
 
Systrarna är den senaste romanen från den hyllade svenska författaren Jonas Hassen Khemiri, och det är också hans första roman sedan 2018. När boken släpptes i höstas var jag först väldigt sugen på att läsa den eftersom Khemiri är en av mina favoritförfattare, men när jag insåg att det är en riktig tegelsten på 720 sidor kom jag av mig trots att alla verkade gilla den. När jag senare gick med i Bookie.nu och fick 2 gratis böcker beställde jag ändå boken och under jul- och nyårsledigheten började läsa den (sittandes i soffan eller fåtöljen med en kudde som stöd). När jag började läsa boken tyckte jag inledningsvis att den var lite seg, men det dröjde inte länge innan jag drogs in i berättelsen där han väver ihop en version av sitt eget liv med de tre systrarnas. Eftersom jag är jämnårig med Khemiri (det skiljer 3 veckor mellan oss) så blir det också en hel del igenkänning från min uppväxt. Vanligtvis brukar jag tycka att böcker på över 700 sidor är alldeles för tjocka och borde kunna kapas rejält, men faktiskt inte den här gången. Jag har läst flera av Khemiris böcker och det här är definitivt hans bästa roman hittills och det är ett riktigt mästerverk.

torsdag 4 januari 2024

December - en sammanfattning

 Det har blivit dags att sammanfatta årets sista läsmånad, december, en månad där julromaner verkligen har dominerat läsningen då fyra av sex lästa böcker har handlat om julen på olika sätt. Samtidigt som jag nu ska försöka sammanfatta det gångna året så blickar jag även framåt mot 2024 och det ska bli spännande att se vilka böcker jag kommer att läsa.
 
God jul - en berättelse av Jonas Karlsson
Julmys på Wishing Wood av Holly Martin
After I do av Taylor Jenkins Reid
Frostiga rosor och kryddat vin av Ewa Klingberg
Salta tårar och söta bullar av Sofia Fritzson
Allomorferna av Sara Lövestam
 
Antal lästa böcker: 6
Antal pappersböcker: 6
Antal e-böcker: 0
Antal böcker utgivna 2023: 4
Antal på originalspråk: 5
Antal böcker lästa på svenska: 5
Antal böcker lästa på engelska: 1
Antal ungdomsböcker: 1
Antal deckare: 0
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 0
Antal poesi: 0
Antal noveller: 0
Antal serier: 0
Antal kvinnliga författare: 5
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal recensionsex: 1
Antal böcker lånade på biblioteket: 2
Antal köpta böcker: 3
Antal böcker övrigt: 0
 
Antal länder: 3 (Sverige, England, USA)

måndag 1 januari 2024

2023 - en nördigare sammanfattning

I vanlig ordning så gör jag även i år en lite nördigare sammanfattning av året som bygger på statistiken som finns i mitt excelark, kompletterat med lite uppgifter från Goodreads.
 
Antal lästa böcker: 71
Antal pappersböcker: 68
Antal e-böcker: 3
Antal lästa sidor enligt Goodreads: 21260
Antal böcker utgivna 2023: 46
Antal på originalspråk: 39
Antal böcker lästa på svenska: 62
Antal böcker lästa på engelska: 9
Antal ungdomsböcker: 5
Antal deckare: 8
Antal klassiker: 4
Antal faktaböcker: 1
Antal poesi: 1
Antal noveller: 1
Antal serier: 9
Antal kvinnliga författare: 55
Antal manliga författare: 14
Antal kvinnlig och manlig författare: 2
Antal recensionsex: 12
Antal böcker lånade på biblioteket: 33
Antal köpta böcker: 23
Antal böcker övrigt: 3
 
Antal länder: 12
Sverige: 30 böcker
England: 17 böcker
USA: 12 böcker
Norge: 2 böcker
Tyskland: 2 böcker
Frankrike: 2 böcker
Nya Zeeland: 1 bok
Vietnam: 1 bok
Algeriet: 1 bok
Island: 1 bok
Kuba: 1 bok
Irland: 1 bok