lördag 6 juli 2013

Pennskaftet

När jag läste Sara Lövestams roman Tillbaka till henne så bestämde jag mig för att läsa Elin Wägners Pennskaftet direkt efter som ett slags minitema. Båda romanerna handlar om kampen för kvinnlig rösträtt och valbarhet och utspelar sig till viss del under samma tid, men är skriva ut lite olika perspektiv eftersom det skiljer lite drygt hundra år mellan böckerna. Medan Elin Wägner skrev Pennskaftet 1910 mitt uppe i rösträttskampen, så är Sara Lövestams Tillbaka till henne en historisk roman som sitter med facit i hand och med en annan överblick över det som hände.
 
Pennskaftet kom ut hösten 1910 och utspelar sig mellan hösten 1908 och hösten 1909, då rösträttskampen vann en delseger genom att kvinnor blev valbara till kommunala förtroendeuppdrag. I boken möter vi två kvinnor, Pennskaftet (som egentligen heter Barbro Magnus, men det är det ingen som kallar henne) och som är journalist på den Frisinnade Morgontidningen och lärarinnan Cecilia Bech, som har haft en historia och överlevt socialt. Pennskaftet hjälper Cecilia att skaffa att eget boende och piga (varje självförsörjande kvinnas rätt) och uppmuntrar henne att engagera sig i rösträttskampen. Det är en berättelse om kvinnlig vänskap och även samhällets syn på kvinnor som tar plats och utmanar männen.
 
Pennskaftet är en bra och välskriven bok med ett språk som känns levande och friskt trots sin ålder. Det är även bra med en påminnelse om hur mycket som har hänt för kvinnor under det senaste seklet, och även om det fortfarande finns saker att jobba på så är det en väsentlig skillnad. En sak som blivit klar för mig under min lilla temaläsning är att det var de bildade självförsörjande kvinnorna i borgarklassen som var de drivande i kampen för den kvinnliga rösträtten, det var de som hade tid och ork att engagera sig. Min känsla är att arbetarkvinnorna hade fullt upp med att ta hand om barn, sköta hushållet och vara med att dra in de pengar som behövdes för familjens överlevnad och överklassens konservativa kvinnor tyckte att de hade det bra som det var.

1 kommentar:

Sanna sa...

Kul, jag håller också på med den just nu!