tisdag 29 augusti 2017

Veckoutmaning om kulturella covers och återbruk

Den här veckan handlar det om kulturellt återbruk hos Kulturkollo och veckans utmaning består av två frågor,

Berätta om en låt, en bok, en film, en tv-serie och/eller en teateruppsättning som är en ny version av något gammalt. Är originalet alltid bäst, eller finns det exempel på lyckade covers?
Det finns helt klart de fall där jag tycker att en cover är lika bra eller till och med bättre än originalet. Oftast brukar det handla om låtar, där en ny tolkning kan ge en annan tyngd och innebörd till låten.

Det finns också en covers av låtar som blivit betydligt mer kända än originalet, som t ex I will always love you, som de flesta förknippar med Whitney Houston och inte Dolly Parton (som både skrev och sjöng in den). Eftersom de de flesta känner till Whitney Houstons version valde jag originalet här.

Sedan finns det andra låtar som Working class hero, en låt som jag vetat varit en cover, men där jag relativt nyligen fick veta är gjord av John Lennon. Jag förknippar den mest med Manic Street Preachers, men har även hört versioner med Jerry Williams och Green Day.

En annan favoritcover är Lalehs version av E-types Here I go again från Så mycket bättre, det är en version som lyfter fram en helt annan sida av både låten och dess kompositör.

Vilken del har återbruk i ditt liv? Brukar du köpa mycket på second hand? Vilka gamla saker föredrar du framför nyproducerade?

Jag försöker återbruka en del genom att använda arvegods och att handla en del begagnade saker, framförallt har det blivit på Tradera. Nu senast en figur av Lisa Larson och ett par solglasögon från Chanel (som jag knappt använt än pga brist på soliga dagar). Genom åren har jag köpt en hel del porslin och glas begagnat, en del har jag kvar och annat har jag lämnat vidare igen. 

5 kommentarer:

Kulturkollo Linda sa...

Just porslin tycker jag är kul att köpa gammalt. Eller ärva. Ärvda saker är speciella på många sätt.

Viktoria sa...

Ja, sedan finns det ju antikviteter och auktioner som är en annan sorts återbruk förstås. Mycket porslin är ju dyrbart, men jag har också en del loppisfynd hemma.

Sara Pepparkaka sa...

Jag hoppas du får användning för solglasögonen nästa sommar!

Lena sa...

Lahles version av E-Types låt är så grymt bra.

Monika sa...

Så mycket bättre är ju en bra källa till covers som ibland blir bättre än originalet.