torsdag 19 december 2019

Klubben


Jag har läst Klubben av journalisten Matilda Gustavsson som är en väldigt bra bok och har varit så förbannad när jag har läst den och jag vet inte vad ska skriva om boken.

Bakgrunden är att DN den 22 november 2017 publicerade en artikel av Gustavsson där arton kvinnor vittnade om hur de blivit utsatta för våldtäkter, hot och trakasserier av en kulturprofil som drev en klubb i centrala Stockholm för litteratur, klassisk musik och konst och som hade starka kopplingar till Svenska Akademien. Det avslöjades snart att kulturprofilen var Jean-Claude Arnault, som är gift med akademiledamoten Katarina Frostensson och att paret tillsammans drev klubben Forum (som bland annat finansierades genom bidrag från Svenska Akademien). Granskningen ledde även till den stora krisen i Svenska Akademien som ledde till att den första kvinnliga ständiga sekreteraren Sara Danius var tvungen att avgå och att det inte delades ut något Nobelpris i litteratur förra året. Det framkommer även att man inom kulturkretsar i flera decennier har känt till Arnaults tafsande och sexuella trakasserier, men man har kollektivt sett åt ett annat håll och låtit honom hålla på.

I Klubben skriver Gustavsson om hur hennes arbete om utredningen gick till och hon presenterar de fakta som olika kvinnor berättar utan att lägga någon värdering i innehållet, vilket jag tycker är en styrka i berättelsen Gustavsson skriver om hur idén till granskningen väcktes och hur hon kom kontakt med de olika kvinnorna och fick dem att vara med i reportaget, en del anonyma och del med namn och bild. Boken tar även upp det som hände efter att granskningen hade publicerats och hur olika personer reagerade. Det här är en väldigt stark berättelse som alla borde läsa och där det läskigaste är att den är helt sann.

Inga kommentarer: