Sidor

måndag 31 januari 2022

Januari - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta 2022 års första läsmånad, januari, och det har varit en fantastisk start på läsåret med flera böcker som antagligen kommer att vara bland årets bästa böcker när det är dags att summera året så småningom. Jag inledde året med att läsa om Övertalning av Jane Austen och blev påmind om vilken fantastiskt bra bok det är och sedan blev det även en omläsning av Northanger Abbey, och de är båda helt klart femplus. En annan höjdare är Tokyo Ueno Station av Yu Miri, som även om den är tunn innehåller mycket av allt. Även om jag har läst böcker av författare från totalt 8 länder, så är det inte en så stor mångfald som man kan tro då fyra av länderna har engelska som modersmål.
 
Övertalning av Jane Austen
I sommar blir det nog bättre av Sisko Savonlahti
Det tredje ljuset/Små ting som dessa av Claire Keegan
När vargarna kom av Charlotte McConaghy
Matrix av Lauren Groff
Northanger Abbey av Jane Austen
Meadowlands av Louise Glück
För kärlekens skull - en romantisk antologi av Laura Stoddart (red)
Tokyo Ueno Station av Yu Miri
Sverigevänner - Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn av Arash Sanari
varv av Niko Erfani
 
Antal lästa böcker: 11
Antal pappersböcker: 10
Antal e-böcker: 1
Antal böcker utgivna 2022: 3
Antal på originalspråk: 2
Antal böcker lästa på svenska: 11
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal ungdomsböcker: 0
Antal deckare: 0
Antal klassiker: 2
Antal faktaböcker: 1
Antal poesi: 3
Antal noveller: 0
Antal serier: 0
Antal kvinnliga författare: 10
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal recensionsex: 0
Antal böcker lånade på biblioteket: 5
Antal köpta böcker: 3
Antal böcker övrigt: 3
 
Antal länder: 8 (Sverige, England, USA, Irland, Australien, Finland, Japan, Iran)
 

fredag 28 januari 2022

Tokyo Ueno Station


Kazu är en gammal man som lever sin sista tid i livet i den kejserliga Uenoparken i Tokyo. Det var i närheten av parken som han för många år sedan klev av tåget för delta i byggandet av arenor till OS 1964. Tidigare hade han en familj i Fukushima, som han försörjde genom att ta tillfälliga jobb på olika platser. Nu har han ingenting att återvända till och han blickar tillbaka på sitt liv.
 
Tokyo Ueno Station av den japanska författaren Yu Miri gavs ut i Japan redan 2014 och har nu kommit i svensk översättning av Lars Vargö. Det är en ganska liten bok på bara 163 sidor, men den rymmer väldigt mycket i form av en stark berättelse som griper tag i läsaren och väcker känslor. Återblickarna bildar tillsammans med Tokyos brus och berättelsen om de hemlösa i parken bildar en berättelse om ett land som både är modernt och som har gamla traditioner, där det finns stora sociala klyftor och där naturkatastroferna alltid är närvarande. Det här är en berättelse som kommer att stanna kvar hos mig länge.

tisdag 25 januari 2022

Northanger Abbey

 

När jag nyligen inte kände mig sugen på att läsa någon av de olästa böcker som ligger här hemma, var det i stället en omläsning av Northanger Abbey av Jane Austen som lockade. Det är några år sedan jag läste boken för första gången och minns egentligen mest att Henry Tilney och hans intresse för att läsa romaner seglade upp som en favorit av männen i Austens böcker.


Northanger Abbey gavs ut efter Austens död tillsammans med Övertalning, som jag inledde årets läsning med, även om det var den första romanen som hon skrev. Det har varit intressant att läsa dessa två romaner så nära varandra eftersom de visar att författaren mognade och fick en annan inställning under de år som gick mellan att de skrevs. Northanger Abbey bubblar av ungdom och huvudpersonen Catherine Morland är ung, oskuldsfull, full av energi och uppfylld av de böcker som hon har läst, särskilt Udolphos mysterier av Ann Radcliffe. I Övertalning är Anne Elliot ungefär 10 år äldre och har fått ge upp sin stora kärlek på grund av familjens åsikter och hon har en lugnare inställning till livet och romantiken. Båda böckerna är dock riktiga mästerverk som har hamnat lite i skuggan av den mer kända Stolthet och fördom (vem vill egentligen ha den högdragne Mr Darcy när man kan få den romanläsande Mr Tilney?). Varje gång som jag läser Austens böcker slås jag av hur relevanta de fortfarande är och hur det inte känns på språket att de har över 200 år på nacken.

Min första recension av Northanger Abbey finns att läsa här


lördag 22 januari 2022

Matrix

 

Det är mitten av 1100-talet och Marie de France har blivit utslängd från hovet vid sjutton års ålder då hon anses vara för ful för att kunna giftas bort och skickas till ett kloster för att bli priorinna. Marie är förtvivlad över att ha behövt lämna livet vid hovet bakom sig och det blir inte bättre när hon i ett ihållande regn kommer fram till klostret som är i ett bedrövligt skick på alla sätt och vis. När hon inser att det här är hennes hem för resten av livet bestämmer hon sig för att göra det hon kan för att rädda klostret från svälten och sjukdomarna som härjar bland de få nunnorna bor där. Genom att använda sig av list, mod och passion lyckas Marie skapa välstånd för klostret så att nunnorna blir allt fler till antalet och kommer att leva ett liv i lyx, isolerade från resten världen och dess frestelser i olika former.
 
Matrix är den första boken som jag läser av den amerikanska författaren Lauren Groff och det är en berättelse som utspelar sig under min favoritperiod i historien, medeltiden. Bokens huvudperson, Marie de France, är en verklig person som var en poet, men som man inte vet så mycket om. Det är en berättelse som fångar medeltidens hårda tillvaro med sjukdomar, hög dödlighet och smuts och som visar att det finns kvinnor med mycket makt även på den. Den visar även på att det fanns en rad olika anledningar för kvinnor att söka sig den skyddande klostermiljön, antingen frivilligt eller genom att familjen skickade bort dem. Det är bra och intressant berättelse, även om jag kan tycka att den hade en liten dipp i mitten.


onsdag 19 januari 2022

När vargarna kom


Inti har kommit till Skottland tillsammans med en grupp biologer och sin tvillingsyster Aggie för att delta i ett försök att återinföra vargar i de skotska högländerna. Förhoppning är både att rädda landskapet och systern som är traumatiserad efter den händelse som fick dem att lämna sitt hem i Alaska. Det uppstår genast konflikter med lokalbefolkningen som är rädda för att vargarna ska attackera både djur och människor. När en man i lokalbefolkningen hittas död vet Inti att det är vargarna som kommer att få skulden, men själv vägrar hon tro på de av en av dem som ligger bakom dödsfallet och för att skydda vargarna gör hon något oövertänkt.

När vargarna kom är den andra boken som kommer på svenska av den australienska författaren Charlotte McConaghy och jag har köpt både den här boken och den förra boken, Den sistamigrationen, har beställt som en I LAV LIT-box från förlaget Lavender Lit. I likhet med den förra boken så står miljöförstörelsen i fokus och människans påverkan på skogen och de vilda djuren. Det är en stark berättelse som känns aktuell och som både ger en hoppfull känsla och en känsla av att allt håller på att gå åt skogen.

söndag 16 januari 2022

Det tredje ljuset / Små ting som dessa

 

En liten flicka skickas av sina föräldrar för att bo hos ett par släktingar utan att veta hur länge hon kommer att vara där. I detta främmande hus får hon för första gången i sitt liv uppleva kärlek och trygghet. Hon får också lära sig att vuxna kan vara stöttande och vill en väl.

Bill Furlong kör ut kol och när han en tidig söndagsmorgon innan jul levererar ett lass till klostret utanför staden upptäcker han att kanske inte står helt rätt till. Långsamt börjar han lägga ihop saker och konfronterar tystnaden som råder i en stad som kontrolleras av kyrkan.
 
Det här är en bok som består av två fristående korta berättelser, Det tredje ljuset och Små ting som dessa, som båda är väldigt starka och som på olika sätt handlar om utsatta unga kvinnor. Det är två berättelser som väcker många känslor, särskilt Det tredje ljuset om den lilla flickan som aldrig fått uppleva kärlek och ömhet från sina föräldrar grep tag i mig och kan inte sluta fundera på slutet.  


torsdag 13 januari 2022

I sommar blir det nog bättre


I Helsingfors bor en kvinna som är drygt trettio år och som känner att hon borde komma över sitt ex, skaffa ett jobb och få ordning på både hälsan och ekonomin. Hon arbetar som frilansjournalist, men har svårt att hitta tillräckligt med jobb eftersom hon inte längre förstår sig på de unga och har ingen egen familj som kan ge material till familjesidorna. Det gör att ekonomin är konstant dålig och hon lever på socialbidrag och sina föräldrar. I stället för att ta tag i sitt liv ligger hon på sin balkong och äter hämtmat och chips med vitlöksdipp. Frågan är bara vad är det hon vill med sitt liv.
 
I sommar blir det nog bättre är den finska författaren Sisko Savonlathtis debutroman och det är en bok som enligt omslaget beskrivs som finsk stand up comedy, både rolig och sorglig. Det är en beskrivning som passar ganska bra, även om jag tycker att den bitvis även är ganska deppig. Det är uppenbart att huvudpersonen inte mår bra psykiskt och att det gör att hon inte orkar ta hand om sig själv eller lägenheten. Det är ändå en ganska trevlig och ganska lättsam berättelse.

måndag 10 januari 2022

Övertalning

När Anne Elliot var 19 år förälskade hon sig i Frederick Wentworth, men hon var tvungen att slå upp förlovningen då hennes familj motsatte sig äktenskapet. När de sju år senare möts igen är Anne fortfarande ogift och har blivit den i familjen som ingen riktigt bryr sig om och den som förväntas ta hand om alla andra. Frederick har under tiden gjort karriär i flottan under napoleonkrigen, samlat på sig en förmögenhet, vilket gör att hans anseende har ökat i familjens ögon. När de två lär känna varandra igen behöver de övervinna det som drev dem isär tidigare.

Det här är andra gången som jag läser Jane Austens Övertalning, som gavs ut postumt av hennes bror. Det är många år sedan jag läste den första gången och kommer inte ihåg så mycket av läsningen annat än att det var en gammal, sliten utgåva som jag lånade på biblioteket. Den här gången har jag läst ny översättningen av Maria Ekman som kom 2013 med ett efterord av Amanda Svensson, och som det verkar som att jag köpte bokrean 2015. Den här gången blev det en alldeles fantastisk läsupplevelse där jag i princip läste hela boken på en dag för att jag inte kunde lägga ifrån mig den och den har seglat upp som en av mina favoriter bland Austens böcker (för att vara ärlig så gillar jag alla böckerna utom Emma). Jag gillar att Anne Elliot är lite äldre än huvudrollsinnehavarna i de andra böckerna och att hon är mognare och mer eftertänksam. Det här ett riktigt mästerverk visar på hur skarp Austens penna var när hon iakttog sin samtid. Det enda negativa är att genom att börja året med en så här bra bok är att jag redan nu vet att majoriteten av de böcker som jag kommer att läsa under resten av året kommer att vara sämre.


fredag 7 januari 2022

Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel

 

För några år sedan läste jag bokhandlaren Shaun Bythells En bokhandlares dagbok när den kom på svenska och nu när ännu en av hans böcker har kommit på svenska passade jag på att läsa den. Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel är en bok som handlar om precis det som titeln handlar om, olika sorters kunder som Bythell har träffat på under sina tjugo år som innehavare av ett antikvariat i Skottland. Här finns bland andra konspirationsteoretikern, experten (som inte bryr sig om omgivningen är intresserad av att lyssna på hens föreläsningar), dagdrivaren och barnfamiljerna. Det är en humoristisk betraktelse om olika människor som besöker antikvariat och som är skriven under en tid med ytterst få kunder på grund av corona. Det är en liten och tunn bok som ger en trevlig underhållning för stunden.

tisdag 4 januari 2022

2021 - den långa listan

Det har blivit dags att sammanfatta det gångna året med en lång lista, där jag i år har återvänt förra årets lista (och några av svaren eftersom ett visst virus även har påverkar detta år)

Årets första bok: Återvinningscentralen av Ulrika Linder
 
Årets sista bok: Nattbarn av Hanna Gustavsson
 
Årets mest oväntade: Kvinnor jag tänker om på natten av Mia Kankimäki
 
Årets klassiker: Mansfield Park av Jane Austen
 
Årets knock out: Allt som väntar dig av Lorraine Fouchet
 
Årets kvinnokamp: Jag vill sätta världen i rörelse - en biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm
 
Årets gapflabb: Yoga med Lena Sjöberg av Lena Sjöberg
 
Årets historiska: Malibu Rising av Taylor Jenkins Reid
 
Årets samtida: När vi var samer av Mats Jonsson
 
Årets obehagligaste: Przewalskis häst av Maja Lunde
 
Årets grafiska: Framtidens arab 4 av Riad Sattouf
 
Årets nya bekantskap: The bookish life of Nina Hill av Abbi Waxman
 
Årets återseende: Gerlof i Benvittring av Johan Theorin
 
Årets galnaste: Verkligheten, i år finns det ingen bok som slår hur världen sett ut det här året
 
Årets tegelsten: Vänligheten av John Ajvide Lindqvist
 
Årets ögonöppnare: Löpa varg av Kerstin Ekman
 
Årets utmaning: Hålla sig frisk och hålla avstånd för att minska smittspridningen
 
Årets aldrig mer: Jag ska verkligen försöka hålla mig borta från dåliga böcker
 
Årets huvudperson: Ulf Norrstig i Löpa varg av Kerstin Ekman
 
Årets bifigur: Claire i Claire, som havets ljus av Edwidge Danticat
 
Årets filmupplevelse: Promising young woman
 
Årets TV-serie: Landscapers (HBO)
 
Årets författare: Abby Waxman, där betade jag av alla hennes böcker under året
 
Årets kulturella höjdpunkt: Hällrisningarna i Glösa
 
Årets resa: Dagsutflykten till Ikea i Sundsvall i slutet på augusti är den enda gången som jag lämnade Jämtland på hela året
 
Årets pristagare: Asfaltsland av S. A. Cosby som verkar har vunnit nästan alla priser som finns
 
Årets titel: Benny älskar baklava av Mikael Jisander
 
Årets artist: Manic Street Preachers som även har gjort årets bästa album, The ultra vivid lament
 
Årets låt: Orwellian av Manic Street Preacher enligt Spotify
 
Årets skämskudde: Tolv hundar i jul av Lizzie Shane, fast bara en bit i slutet av boken
 
Årets läskigaste: Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson
 
Årets hämnd: Gryningsjakten av Anna Kuru
 
Årets överskattade: Vänligheten av John Ajvide Lindqvist
 
Årets underskattade: Straff av Ferdinand von Schirach
 
Årets debut: Sly av Sara Strömberg, som dessutom är härifrån stan
 
Årets par: Poppy och Alex i Sommarmöten av Emily Henry
 
Årets lyckopiller: The bookish life of Nina Hill av Abbi Waxman
 
 

måndag 3 januari 2022

2021 års bästa böcker

Det har blivit dags att lista de bästa böckerna som jag har läst under året, och i vanlig ordning kommer de att presenteras i den ordning som de lästes.
 
Przewalskis häst av Maja Lunde
Blodsbunden av Augustin Erba
The bookish life of Nina Hill av Abbi Waxman
Em av Kim Thúy
Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson
Shuggie Bain av Douglas Stuart
När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai
Ljudet av fötter Första Monikabok av Sara Lövestam
Senseis portfölj av Hiromi Kawakami
Jag vill sätta världen i rörelse - en biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm
Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozi Adichie
Malibu Rising av Taylor Jenkins Reid
Kvinnor jag tänker om på natten av Mia Kankimäki
Mansfield Park av Jane Austen
Sly av Sara Strömberg
En engelsk romans av Niina Mero
Bära och brista - Andra Monikabok av Sara Lövestam
Framtidens arab 4 av Riad Sattouf
Vackra dagar av Joyce Carol Oates
Asfaltsland av S. A. Cosby
Löpa varg av Kerstin Ekman

söndag 2 januari 2022

2021 - en nördigare sammanfattning

Det har blivit dags för min lite nördiga sammanfattning av det gångna läsåret där jag bryter ner läsåret i siffror. Efter att ha ägnat mig åt lite taktikläsning under årets sista dagar slutade jag till slut på 100 böcker. Egentligen satte jag årets mål på Goodreads till 75 (men höjde till 85 eftersom jag blev klar så tidigt), men när jag låg på 97 böcker med några dagar kvar så kändes det så nära att jag ändå satsade på 100. Även om jag läst fler böcker på engelska i år än på länge, så läser jag ändå överlägset mest på svenska. Sammanfattningsvis kan man säga att min typiska bok har varit en nyutkommen roman i pappersform som är lånad på biblioteket, är skriven av en kvinna och som antingen är skriven på svenska eller som är översatt till svenska. Sedan kan måste jag ta upp att läsa böcker från flera delar av världen, böcker från 14 olika länder är inte bra nog.
 
Antal lästa böcker: 100
Antal sidor lästa enligt Goodreads: 30264
Antal pappersböcker: 90
Antal e-böcker: 9
Antal böcker utgivna 2021: 68
Antal på originalspråk: 45
Antal böcker lästa på svenska: 88
Antal böcker lästa på engelska: 12
Antal ungdomsböcker: 6
Antal deckare: 11
Antal klassiker: 2
Antal faktaböcker: 6
Antal poesi: 1
Antal noveller: 6
Antal serier: 9
Antal kvinnliga författare: 75
Antal manliga författare: 25
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal recensionsex: 11
Antal böcker lånade på biblioteket: 53
Antal köpta böcker: 32
Antal böcker övrigt: 4
 
Antal länder: 14
Sverige: 32
England: 23
USA: 17
Frankrike: 7
Tyskland: 3
Finland: 3
Japan: 2
Island: 2
Vietnam: 2
Nigeria: 2
Danmark: 2
Norge: 1
Oman: 1
Haiti: 1