tisdag 29 maj 2018

En bokhandlares dagbok


Shaun Bythell är ägare till bokhandeln The Bookshop i den skotska staden Wigtown och har 100 000 böcker i sitt lager. I En bokhandlares dagbok får vi följa hans arbete under ett års tid med allt vad det innebär med att ta hand om ett gammalt hus, excentriska kunder och egensinniga anställda. Det är en tillvaro med sjunkande försäljning eftersom jättar som Amazon dominerar marknaden och pressar ner priserna. Vi får följa med på inköpsbesök hos de som vill bli av med sina samlingar, ofta är det dödsbon som ska tömmas. Vi får träffa kunder som tanten vars bokklubb skulle läsa Dracula, men kunde komma ihåg vad han skrivit. Det verkar även som att det finns en stor marknad för begagnade böcker om tåg och järnvägar.

När Natur & Kulturs nya boksajt Karlavägen 31 gav bort ett antal förhandsexemplar av En bokhandlares dagbok tyckte jag att det verkade som en intressant bok och anmälde mitt intresse. Eftersom det här är ett förhandsexemplar som inte är korrekturläst fanns det en del språkliga fel som förhoppningsvis rättats till innan den riktiga utgåvan.



Det här är en bok om en tillvaro som kan verka mysig, men som med de förändringar som skett på bokmarknaden de senaste decennierna gjort det till kamp för att kunna överleva som en fristående bokhandel och antikvariat. En bokhandlares dagbok är mysig bok om tillvaron i en bokhandel och är fylld av udda karaktärer, de flesta sådana som man inte kan hitta på.

Inga kommentarer: