lördag 2 november 2013

Landet runt-bloggathonDet är lätt att känna att mycket av den litterära världen utspelar sig i Stockholm, särskilt när man som jag bor i Östersund, vilket ligger ganska långt från Stockholm. Metta på Kulturloggen har därför tagit initiativ till den här Landet runt-bloggathonen där vi ska rita en litterär karta över landet. Jag tänker sätta Östersund och Jämtland på kartan, då jag bor i Östersund och är uppvuxen i Krokom, som ligger ett par mil utanför stan.
Östersund är Jämtlands enda stad och dess centrala läge beror på att när den grundades 1786 valde man en ett bra läge, trots att det lär ha funnits ungefär tre hus på platsen. Det fanns dock en bro som ledde till Frösön, som varit centralort i flera sekler. En anledning till man ville anlägga en stad i Jämtland var för att den svenska regeringen ansåg att de förlorade skatteintäkter på jämtarnas handel med Tröndelag i Norge (vilket man hållit på med i alla tider oavsett om kungen var svensk, dansk eller norsk). Det var först när järnvägen kom 1879 som staden började växa på allvar.

På senare år så har Östersund profilerat sig som en vintersportstad och det bor en hel del landslagsåkare i främst längdåkning och skidskytte (även om jag aldrig sett någon av dem på stan) här. Även om musikfestivalen Storsjöyran anordnas varje sommar i de centrala delarna av staden så är kultur inte det man främst tänker på när Östersund kommer på tal. Det finns ändå en del författare härifrån som jag tänker lyfta fram i det här inlägget, och jag har valt att lägga fokus på dem som nått utanför länsgränsen.

Allan Edwall – när man som jag kommer från Krokom så är det svårt att undvika vår lokala storhet, Allan Edwall, som växte upp i arbetarbarackerna vid fabriken i Hissmofors (ett område där även en del släktingar till mig bott och arbetat). Även om Edwall mest är känd som skådespelare, så har han även skrivit böcker och visor. Varje år återvände Edwall till Hissmofors för att dela ut Allan Edwall-stipendiet på Folkets Hus på trettondedag jul. Numera delas det ut i samband med en föreställning till hans minne.
 
Elin Olofsson – är en nyare stjärna på den jämtländska författarhimlen är Elin Olofsson som debuterade i början av året med den underbara Då tänker jag på Sigrid. Även Elin Olofsson kommer från Krokoms kommun, men från Offerdal, som ligger några mil från själva Krokom.
Bodil Malmsten – efter föräldrarnas skilsmässa så växte Bodil Malmsten upp hos morföräldrarna i Bjärme i Jämtland. Hon har sedan debuten 1970 gett ut en rad diktsamlingar, några romaner och ett antal loggböcker/journaler om livet i franska Finistère.
Kerstin Ekman – det finns några författare som flyttat till Jämtland, känts sig hemma här och hittat inspiration. Kerstin Ekman är nog den mest kända av dem, hon bodde under många år i Valsjöbyn, som ligger vid norska gränsen långt upp i Krokom kommun. Kerstin Ekman har skrivit fyra romaner som utspelar sig i den av Valsjöbyn inspirerade fiktiva byn Svartvattnet, Händelser vid vatten och trilogin Vargskinnet som består av Guds barmhärtighet, Sista rompan och Skraplotter.
Annars så är Valsjöbyns stora kändis skådespelerskan Ann-Margret som var nära vän med Elvis Presley och som fortfarande skapar rubriker när hon kommer till länet.
Beppe Wolgers – är en annan som flyttat till Jämtland, Beppe flyttade till Strömsund (10 mil norr om Östersund) 1968 och bodde kvar till sin död 1986 och ligger begravd på Strömsunds kyrkogård. 1999 öppnade hans änka ett Beppemuseum på Öhn utanför Strömsund.
Sara Lövestam – har delvis uppväxt i Östersund och hennes andra bok I havet finns så många stora fiskar utspelar sig till stor del i stadsdelen Lugnvik. Det var det faktum att det i baksidestexten stod att boken utspelar sig i Lugnvik som gjorde att jag gav den en chans, något som ju lett till att jag föll pladask för hennes författarskap och läste i rask takt alla fyra romaner som hittills kommit ut.

Detta inlägg är en del i Bokbloggarnas Landet runt-bloggathon, de som deltar är:

Bokform, Litteraturkvalster & Småtankar, Projekt 33, Kim M. Kimselius, Fiktiviteter, Nobelprisprojektet, Lottens bokblogg, enligt O, cissigrip.blogg.se, Annas bokhylla, Lexie läser, Feelgoodbibliotekarien, Boktimmen, Bokdetektiven, Breakfast Book Club, Den läsande kaninen, Västmanländskans bokblogg, Bokbabbel, Endast Eböcker, Kulturloggen

 

8 kommentarer:

Metta Karlsson sa...

Oj, hade ingen aning om att alla de där kom så långt norrifrån :) Stort tack för ditt fina bidrag!

Anonym sa...

Wow! Vilka kulturpersonligheter ni har att stoltsera med. :)

Ann-Sofie L sa...

Roligt att läsa! Jag gillar de där krokarna!

Lotten sa...

Kul att läsa om Östersund! Elin Olofssons bok gillade jag riktigt mycket, och när jag skulle skriva om Sara Lövestam upptäckte jag kopplingen. Beppemuséet har jag faktiskt varit på, vi har vänner som bor grannar med det, men jag tror vi uppskattade det mer än barnen:-) Allan Edwall var en nyhet så man lär sig något varje dag. Tack för ditt inlägg!

Anonym sa...

Tack för ett fint inlägg.

Josefin sa...

Så många författare som bott i Jämtland! Kul att läsa om!
Tänkte på det där med platser, vissa böcker utspelas ju inte på någon namngiven ort, medan vissa gör det. Jag tycker att det är roligare när man får veta var det är, särskilt om man har någon koppling till orten. Och har man inte det kan det bli en anledning att resa dit!

Lisa sa...

Det var stora namn du hade att bidra med i den här litterära resan! Kul att läsa om!

Västmanländskan sa...

Tack för intressant inlägg. Älskar Sara Lövestam och har Elin Olofssons bok på vänt i hyllan.