söndag 24 april 2022

Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna.

 

Whitey McClaren är en respekterad man i samhället där han bor och har tidigare varit borgmästare. En dag stannar han bilen för att hindra två poliser som brutalt misshandlar en man, men det slutar med att han själv blir angripen. Den korta tid som Whitey har kvar tillbringar han på sjukhuset, omgiven av sin fru Jessalyn och de fem vuxna barnen. Efter att Whitey avlidit har de olika medlemmarna av familjen McClaren sina egna metoder för att hantera sorgen efter den karismatiske fadern som varit en central figur i deras liv. Särskilt svårt är det för änkan Jessalyn att hitta vem hon är nu när hon är ensam.
 
Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. är den senaste romanen av den produktiva amerikanska författaren Joyce Carol Oates. Oates har varit en av mina favoritförfattare under en lång tid nu, även om hennes utgivning är ojämn. Jag har läst ganska många av Oates böcker (men långt ifrån alla) genom åren och den här boken är helt klart bland det bästa som jag har läst av henne. Boken är en riktigt tegelsten på 863 sidor, vilket egentligen är för långt för min smak, så tycker jag aldrig att den skulle behöva kortas ner. Det är en berättelse om familj, föräldrars påverkan på sina barns liv, sorg och svårigheten med att hitta vem man är. De allra starkaste delarna för mig är när änkan Jessalyn försöker hantera sorgen efter makens död efter ett långt äktenskap. Det känns som att Oates har låtit sina egna erfarenheter komma fram där, då hon blivit änka två gånger på ålderns höst. Den här boken är verkligen ett mästerverk och jag kommer att rekommendera till alla vare sig de vill eller inte.

1 kommentar:

Rämmengården sa...

Spännande jag har inte läst något av författaren, men jag har också denna boken hemma. Jag har tänkt börja på att läsa den snart.