söndag 26 februari 2012

DCI Banks

Igår kväll så visade SVT den första av tre delar av den senaste brittiska polisserien Kommissarie Banks, som är polis i den fiktiva staden Eastvale i Yorkshire Dales. Jag läser ganska många deckare och DCI Alan Banks har under de senaste tio åren blivit en av mina favoritpoliser. Efter att ha läst mer än tio böcker om Banks så känns det som att umgås med en gammal vän. Hur känns det då när denna kära vän dyker upp på tv-skärmen? Inte alls bra för att vara ärlig, det är inte mycket som stämmer med bilderna som finns i mitt huvud. I mitt tycke så är Stephen Tompkinson helt fel i rollen som Alan Banks, han är den totala motsatsen till hur jag tänker mig honom. Annie Cabbot är en annan huvudkaraktär som känns helt fel, hon är alldeles för ung och bohemisk, hennes frisyr (som den beskrivs i böckerna) sitter dessutom på en annan karaktär. Jag saknar även den nära och inte helt enkla relationen mellan Alan och Annie som hela tiden ligger och bubblar under ytan i böckerna. Ingen av de övriga karaktärerna känns heller rätt. I pilotavsnittet, Aftermath (I ondskans spår på svenska), som visades i somras så bodde Banks dessutom redan i det hus som han köper i en senare bok. Detta var en sak som jag störde mig på, men som antagligen inte märks om man inte läst böckerna. Jag tänker inte se några fler avsnitt, utan väljer att behålla den Alan Banks som finns i mitt huvud.

2 kommentarer:

Lotten sa...

Jag har läst alla Banksböckerna, men det var ju ett tag sen den senaste kom ut så jag hade de inte helt i huvudet. Tyckte filmatiseringen var helt OK. Annie stämde inte med min bild, och Banks var barskare än jag tänker mig, men jag tyckte det var inom det acceptabla;-)
Visste inte att ett avsnitt redan visats - det har jag missat!
Det är komplicerat när det inte stämmer med ens bild. Har många exempel på det...

Den läsande Kaninen sa...

Just i det här fallet så har jag så starka bilder. Annars så kan det vara bra att se filmatiseringen först, så att man tar med sig de bilderna in i böckerna.
Saknade även musiklyssnandet som Banks ägnar sig åt