fredag 18 oktober 2013

Bokbloggsjerka 18 – 21 oktober

I den här veckans bokbloggsjerka ställs frågan;

Finns det några författare som du tycker sticker ut (eller som du beundrar mer än andra) när det gäller deras sätt att skriva? 

Maria Gripe är en gammal favorit som jag tycker var oerhört skicklig på att röra sig i gränslandet mellan verklighet och fantasi/övernaturlighet och som lyckas få märkliga saker att verka helt naturliga. Dessutom så gör det inget att Gripe skrev om starka flickor.

Peter Høeg är en gammal favorit som jag upptäckte i tonåren och som har betytt väldigt mycket för mig, även om jag kan tycka att de senaste böckerna, Den tysta flickan och Elefantskötarnas barn, inte varit lika bra som t ex De kanske lämpade och Föreställning om det 20:e århundradet.

Sofi Oksanen tycker jag är en helt fantastisk författare som skrivit fyra starka böcker, även om Utrensning är den bästa hittills. Hon skriver även om en viktig del av vår nutidshistoria.

Peter Englund (numera är som bekant ständig sekreterare i Svenska Akademien) har skrivit en rad historiska böcker som jag har läst och uppskattat, även om del varit väldigt tjocka och handlat om krig (mer de mänskliga aspekterna än själva slagen). Englund har helt klart bidragit till att hålla mitt historieintresse levande.

9 kommentarer:

Vargnatts bokhylla sa...

Maria Gripe håller jag verkligen med om!

Lotten sa...

Jag minns att jag tyckte om Maria Gripe när jag var i ungdomen i alla fall:-)

Ewa K sa...

Tordyveln flyger i skymningen oj, oj, oj.

Anonym sa...

Sofi Oksanen fick inte plats på min lista men hon borde ha kommit med. Utrensning är så stark och bra.

Anonym sa...

Maria Gripe tyckte jag mycket om i min ungdom.
Mia

Monika sa...

Maria Gripe har jag nog inte läst på 30 år, men herregud vad jag gillade hennes böcker då :)

Annika sa...

Maria Gripe läste jag för jättelänge sedan, men jag minns tyvärr ingenting av hennes böcker.

Övriga författare som du nämner har jag inte läst någonting av.

Helena sa...

Håller med om både Hoeg och Gripe.

Lena sa...

Några böcker av Maria Gripe har jag läst för länge sedan. Riktigt bra faktiskt. De andra författarna har jag aldrig läst något av!