måndag 10 juli 2017

Flickorna

Det är sommaren 1969 i Kalifornien och det är sommaren då allt kommer att förändras för fjortonåriga Evie Boyd. En dag får Evie syn på en grupp flickor i parken, de hade smutsiga klänningar, trassligt hår och letade mat i soporna. Det är något med dem som väcker ett intresse hos Evie och när hon träffar på dem igen några dagar senare får hon följa med till ranchen där de bor tillsammans med den karismatiske Russel som en slags familj. Evie förälskar sig i en av flickorna, Suzanne, och under en tid verkar hennes liv vara förtrollat. Mot slutet av sommaren börjar det gå fasligt fel och inget kommer att vara sig likt för Evie igen.


Flickorna av den amerikanska debutanten Emma Cline är en bok som jag tyckte verkade intressant och var sugen på att läsa när den kom ut förra året, men det blev inte av förrän nu när jag vunnit ett exemplar av boken (tillsammans med de övriga 11 nominerade böckerna till Årets bok). Det är en bok som jag tyckte började starkt, tappade i mitten och sedan togs sig mot slutet igen. Delar av boken utspelar sig i nutid där den vuxna Evie minns tillbaka på den där sommaren och försöker fortfarande förstå vad som egentligen hände. Berättelsen är inspirerad av Charles Manson och hans ”familj” som begick en rad mord i slutet av 1960-talet.

2 kommentarer:

Madde sa...

Tyckte bra om denna!

Anna sa...

Det låter inte som att den får din röst i Årets bok ... Jag gillade den osentimentala berättarrösten och tidshoppen. Sedan minns jag att jag var irriterad över var föräldrarna var, var fanns vuxenvärlden?