onsdag 14 januari 2015

Ge oss arbete!

Den här veckan har Kulturkollo arbete som tema och veckans utmaning handlar om att ge tips på tre böcker, filmer eller tv-serier där arbetet eller arbetarna står i fokus. Jag har valt att tipsa om tre böcker.

Tre böcker

Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson – den starka debuten av den första kvinnliga proletärförfattare som handlar om arbetarkvinnorna Sally och Ellen som får kämpa för att få tillvaron att fungera med supande män, dålig ekonomi och hårt arbete.


Soldat med brutet gevär av Vilhelm Moberg – den självbiografiska berättelsen om den unge och begåvade Valter Sträng som är yngst av sju syskon i ett soldattorp i Småland och som blir politiskt väckt när han arbetar i en glashytta och som sedan för börja studera och blir journalist.


Vredens druvor av John Steinbeck – den oerhört starka berättelsen som utspelar sig i Amerika under depressionen på 1930-talet där många arbetare från Oklahoma sökte lyckan i Kalifornien där de tvingades arbeta för en lön som inte gick att leva på.

1 kommentar:

Kulturkollo - Carolina sa...

Kul att du tar med Kvinnor och äppelträd! Jag har precis läst den (vi har den som bokcirkelbok på Kulturkollo läser) och tyckte väldigt mycket om den. Mer den här gången än när jag läste den första gången för många år sen.
Soldat med brutet gevär har jag ännu inte läst, men vill gärna.