måndag 11 september 2017

Tematrio - HBTQ

Den här veckan har Lyrans tematrio ett HBTQ-tema,
Vi har haft Pride i Värmland och jag är lite extra pepp efter att ha läst en bra bok som innehöll HBTQ-tema. Temat denna vecka är således HBTQ. Berätta om tre böcker, filmer, låttexter etc. Var så kreativa ni vill!

Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell är en stark och känslosam berättelse i tre delar om när HIV kom till Sverige och hur lite man visste om det och hur det skylldes på de homosexuella. Den har även filmatiserats som en väldigt bra tv-serie.

Egentligen kan alla böcker av Sara Lövestam vara med i den här trion eftersom hon nästan alltid har en HBTQ-tema i sina böcker (grammatikböckerna är undantagna). I ungdomsboken Som eld handlar det om den första pirrande kärleken i tonåren, i Tillbaka till henne handlar det om lesbisk kärlek i en tid när det var olagligt och i de fyra böckerna om Kouplan (Sanning med modifikation, Önska kostar ingenting, Luften är fri och Finns det hjärterum) för vi följa den sympatiske privatdetektiven Kouplan som är papperslös och som nu lever som den kille han alltid känt sig som även om han fick fel kropp vid födseln.


I Ett litet liv av Hanya Yanagihara finns det fler karaktärer som är homosexuella, däribland huvudkaraktären Jude som hittar kärleken i sin bäste vän Willem.

7 kommentarer:

Robert W sa...

Jag inser att jag läst väldigt få böcker med HBTQ-inslag.

Boklysten sa...

Gardells serie är den enda jag läst av de här böckerna.

Mrs Calloway sa...

Gardells böcker blev fin film. Lövestams böcker har jag inte läst

Sanna sa...

Sara Lövestam är så härlig - jag gillar bäst hennes mer allvarliga "I havet finns så många stora fiskar", men Kouplan-serien är också fin.

Ugglanoboken sa...

Lövestams Skarven hade ju också passat in i trion, inser jag nu :-)

Klimakteriehäxan sa...

Gardell - så stark.

TinaO sa...

Lövestam är jag lite smygkär i! Hennes karaktärer är alltid helt underbara och välsnidade. Har lyssnat på henne flera gånger och även fått sitta med henne i fikarummet på jobbet en gång, så jag tycker jag har rätt att vara smygkär :)