lördag 16 september 2017

X - Den sista platsen

Under hösten 2016 drar en självmordsvåg in över Stockholms undre värld. Det är människor som har kopplingar till olika kriminella organisationer som hittas döda. Kriminaljournalisten Tommy T var en gång i tiden en prisad journalist som var hela landets älskling, hans böcker var sålde som smör och han var en given gäst i tv-sofforna. Nu har hans stjärna dalat ordentligt och den här historien kan bli hans revansch. Tillsammans med hunden Hagge börjar han nysta i mysteriet som den mystiska figuren ”X” verkar ligga bakom och spåren verkar både leda till ett enormt parti kokain och ett fält med kortklippt gräs och en himmel utan sol. Samtidigt i ett område med ett enormt bostadskomplex bor Tommys systerson Linus som dras in allt djupare i X verksamhet.

X – Den sista platsen är den sista delen i John Ajvide Lindqvists trilogi som inleddes med Himmelstrand och Rörelsen. Det är inte en trilogi som hänger ihop som en hel berättelse, utan mer genom att vissa teman och händelser återkommer från de olika böcker (plus att det här finns några referenser till Ajvide Lindqvists debutroman Låt den rätte komma in). I vanlig ordning när det kommer till så är det en väldigt välskriven berättelse där verkligheten och det mystiska vävs samman på ett sätt som inte känns det minsta märkligt. Jag ser framemot vad Ajvide Lindqvist kommer att skriva i framtiden och under tiden tänker jag undvika Brunkebergstunneln i Stockholm.


Ordfront skickade boken

Det här kan vara den läskigaste låten i litteraturen, Nån däruppe måste gilla mig med Jan Sparring, skriven av Peter Himmelstrand

Inga kommentarer: