tisdag 15 maj 2018

Veckoutmaning: En kunglig personlighet


Den här veckan har Kulturkollo ett kungligt tema och veckans utmaning lyder,
I veckans utmaning vill jag att du berättar om en kunglig personlighet – någon du gillar, någon du avskyr eller kanske någon du vill veta mer om. Det kan vara en verklig person – nu levande eller historisk – eller en fiktiv kunglighet från en bok, film eller TV-serie.

Jag har alltid haft ett stort historieintresse och som tonåring var jag väldigt intresserad av de kungliga, inte de nu levande, men de historiska. Det finns många intressanta personligheter bland de svenska kungligheterna och har tagit fram några av mina favoriter.

Drottning Margareta var dotter till den danske kungen Valdemar Atterdag och kom att bli den som i praktiken styrde över hela Norden i slutet av 1300-talet. Hon gifte sig med den svensk-norske kungen Håkan Magnusson som hon fick sonen Olof med. Hon såg till att Olof blev den som efterträdde Valdemar Atterdag på den danska tronen med henne ställföreträdande regent. När mannen dog blev Margareta även ställföreträdande regent för sonen i Norge. När även sonen hade dött adopterade hon sin systers dotterson Erik av Pommern (född Bogislav) som hon såg till att få vald till kung av Norge, Sverige och Danmark och i samband med Eriks kröning 1397 bildades Kalmarunionen. Även om det formellt sett var Erik som var kung, var det i praktiken Margareta som styrde.

Drottning Filippa var en engelsk prinsessa som blev nordisk drottning i samband med att hon gifte sig med unionskungen Erik av Pommern. När Filippa kom till Norden som tolvåring var det drottning Margareta som skötte hennes uppfostran och hon har gått till historien som den mer kompetenta regenten i äktenskapet. Erik hade ett så stort förtroende för henne att han överlämnade styret över hela unionen till henne när han själv for iväg på korståg. Filippa var även den som såg till att Heliga Birgittas kloster i Vadstena förverkligades.

Drottning Lovisa Ulrika var gift med kung Adolf Fredrik (som sägs ha dött efter att ätit semlor) var en intressant personlighet. Hon brevväxlade bland annat med den franske filosofen Voltaire, grundade Vitterhetsakademien, försökte genomföra en revolution som skulle störta ständerna och öka kungens makt och att hon efter att ha blivit änkedrottning ansåg sig fortfarande ha makt i egenskap av förälder till kungen och att han borde lyda henne. Plus att det sägs att det var hon låg bakom det seglivade ryktet att det inte var hennes son Gustav III som var far till sitt barn, utan att det skulle vara hovstallmästaren.

Prins August av Sverige och Norge hör inte till de mest kända av kungligheterna, han var yngste son till Oscar I (och bror till Karl XV och Oscar II). August lär ha varit en godhjärtad person med en del originella sidor och hans begränsade begåvning i kombination med att han fick ett ånglok uppkallat efter sig lär ha gett upphov till uttrycket ”dum som tåget”. Han lär även vid något tillfälle ha sagt att om man tycker att han är enfaldig har man inte träffat hans hustru.

5 kommentarer:

Ulrica (Kulturkollo) sa...

Tack för ditt bidrag denna vecka och en trevlig historielektion i miniformat.

Robert W sa...

Citatet från prins August om hustrun är helt fantastiskt :D

Hanneles bokparadis sa...

fantastiskt med dessa starka kvinnor, Karin Månsdotter intresserade mig, där hon satt i Åbo fangelse.

FrökenChristina sa...

Lovisa Ulrika var verkligen en riktig speciell dam. Känner att hon ibland tyckte att bo i Sverige var under hennes värdighet.

Boklysten sa...

Väldigt intressanta personligheter som jag blir nyfiken på och vill gärna veta mer om.