tisdag 22 januari 2013

Tematrio - vinter

Lyran har regelbundet en tematrio som jag brukar läsa och brukar inte komma på tre böcker på de olika temanen, men den här gången är det ett tema som passar mig, nämligen vinter. Jag älskar verkligen när böcker utspelar sig under vintern med mycket snö och kyla, vilket troligtvis beror på att jag är norrlänning sedan födseln och gillar vinterns fräschhet efter den gråa hösten. Nu börjar det dock vända, vilket hos mig innebär att himlen inte längre är bäcksvart när jag går till och från jobbet.

1. Åsa Larsson har flera gånger låtit sin deckare om Rebecka Martinsson utspela sig under vintern och eftersom böckerna utspelar sig i Kiruna med omnejd så är det naturligt att vintern tar plats. Både debuten Solstorm och Till dess din vrede upphör har sköna vintermiljöer.

2. En av mina absoluta favoritförfattare sedan tonåren är danske Peter Høeg, vars bok Fröken Smillas känsla för snö har som titeln antyder ett visst vintertema. Smilla är en grönländsk kvinna som bor i Köpenhamn och när den sexårige grannpojken Esajas halkar ner från ett hustak och dör så vägrar hon tro på polisens förklaring eftersom hon sett fotspåren och har en särskild känsla för snö.

3. Den tredje boken är även det en deckare, Tove Alsterdahls I tystnaden begravd, där Katrine upptäcker när hennes mamma blir sjuk att mamman har en för henne okänd fastighet i byn Kivikangas och att någon vill köpa fastigheten för mycket pengar. Katrine åker upp till Kivikangas och det hela utvecklar sig till en spännande släkthistoria som sträcker sig in i det gamla Sovjet. Här är det mycket snö, vinter och när man i boken kör NER till Haparanda så förstår man att det hela utspelar sig långt norrut.

3 kommentarer:

Monika sa...

Här var det mycket jag kände igen :) Åsa Larssons böcker är helt otroliga. Jag har aldrig varit norr om Sälen, men när jag läser hennes böcker så är jag verkligen i Norrland.

Emma sa...

Åsa Larsson glömde jag helt bort, de är superbra.

Lena sa...

Även jag har Åsa Larsson i min trio!