tisdag 25 februari 2014

Tematrio - klassiska kvinnor

Den här veckans tematrio hos Lyran handlar om klassiska kvinnor;

Jag läser ju kvinnor ur min bokhylla och deltar i Feministbibliotekets utmaning att läsa klassiska kvinnor. Och visst finns det en hel del att välja bland. Berätta om tre bra klassiker skrivna av kvinnor, välj själv hur du definierar "klassiker"!

Elin Wägner - svensk författare, journalist och feminist som under början av 1900-talet kämpade för kvinnors rättigheter, kvinnlig rösträtt och sociala frågor, frågor som hon behandlade i sina skönlitterära verk som Norrtullsligan och Pennskaftet. Elin Wägner blev dessutom den andra kvinnan som valdes in i Svenska Akademien 1944.

Moa Martinson - den enda kvinnan bland arbetarförfattarna och den enda som skrev om arbetarkvinnornas vardag och slit för att få mat på bordet till barnen. Fick hjälp av Elin Wägner att gå en maskinskrivarkurs och debuterade 1933 med Kvinnor och äppelträd, en bok som blev uppmärksammad för sitt realistiska språk och sexuella frispråkighet och som handlar om att växa upp i Norrköpings fattigkvarter, berättat från kvinnornas perspektiv. Moa Martinsons mest kända verk är den självbiografiska trilogin Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor.

Agnes von Krusenstjerna - en svensk författare som kom från en adlig familj. Skapade under 1930-talet kontrovers med romansviten Fröknarna von Pahlen som var sexuellt frispråkig med incestuösa inslag, homosexualitet och diverse samlagsskildringar. Jag har bara hunnit läsa fyra av de sju böckerna och min känsla har varit att i princip alla ligger med någon de inte borde ligga med i böckerna och att otroheten frodas i berättelsen.

6 kommentarer:

Sanna sa...

Tre alldeles geniala boktips! Mycket bra beskrivning av von-Pahlen-sviten :)

Ugglanoboken sa...

Moa Martinson fick en plats i min trio också! Tack för bra tips!

Helena sa...

Har bara läst Moa Martinsson av dina, och hon kom (naturligtvis?) med på min lista.

Bokdamen sa...

Bra tips! Moa Martinsson hamnade också på min lista. :)

Anna sa...

Jag hittade Moa-trilogin på loppis för ett tag sedan, den ska bli läst under våren har jag tänkt :)

Freja sa...

Jag har inte läst nått av dem, tack för tips!