måndag 7 december 2015

Julkalenderstafett

Jag är en del av den adventskalender som Sofi på Sofis bokblogg organiserat och jag tar över stafettpinnen från Breakfast Book Club. Tanken är att vi ska skriva om en riktigt bra bok som vi läst under 2015. Den bok som jag valt att skriva om är kanske inte den allra bästa som jag läst under året, men det är en bok som för mig är mer än bara en bok, Effekten av Susan av Peter Høeg.

När man har Peter Høeg som favoritförfattare så blir man inte bortskämd med att det kommer en bok vart och vartannat år, Effekten av Susan är hans åttonde bok sedan debuten 1988 och det var fem år sedan det senast kom en bok. Så bara att det kommer en ny bok av honom är speciellt i sig, dessutom är det så att efter som min danska lämnar en del övrigt att önska så har jag fått vänta i ett år på att den svenska översättningen skulle komma. Under året hann jag läsa en recensioner och artiklar som antydde att det här skulle vara hans bästa bok på länge, vilket bidrog till att mina förväntningar hann skruvas upp ganska rejält.Till min stora lättnad så visade sig den thrilleraktiga berättelsen om den berömda fysikern Susan, som har den unika egenskapen att människor blir totalt uppriktiga i hennes närvaro, är det bästa som Høeg skrivit de senaste tjugo åren (konkurrensen är visserligen inte så mördande eftersom han inte så produktiv under de åren). Läs mer om vad jag tyckte om boken här.

Peter Høeg är inte en författare som ger så många intervjuer så när jag fick veta att han skulle komma till Internationell Författarscen på Kulturhuset i Stockholm så bestämde jag mig omedelbart för att åka dit. Det är ju ändå en författare vars böcker jag älskat sedan hans De kanske lämpade knockade mig i tonåren (vilket otroligt nog är 20 år sedan). Först var han oväntad under intervjun på scenen och sedan under signeringen var han väldigt trevlig och verkade bli uppriktigt glad över mitt stapplande försök att berätta hur mycket hans böcker betytt för mig.I mitt exemplar av Effekten av Susan står det nu Hjärtliga hälsningar till Hanna

Jag lämnar nu över stafettpinnen till The world I live in

6 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

det är fantastiskt att lyssna på författare live. tack för tipset!

Ljusletaren sa...

Verkar vara en bok helt i min smak. Fast nu har jag så många olästa böcker och en lång önskelista men denna bok ska jag allt minnas till senare tillfällen. Tack för bra boktips/kram

Ps Så stor att få sin bok signerad av författaren

Västmanländskan sa...

Hm, kanske dags att ge Hoeg en chans igen. Gillade "Smilla", men inte så många andra av de böcker jag läst att honom.

Hanneles bokparadis sa...

kul att hitta en författare man gillar.

Sofies bokblogg sa...

Det är jobbigt att ha en favoritförfattare som inte är så produktiv. Jag vill ju gärna att mina favoriter ger ut en bok per år... Jag har inte hört talas om denna författare innan. Tack för ditt inlägg!

Anna sa...

Har ju tänkt läsa men glömt. tack för att du påminner mig!