måndag 10 mars 2014

Tematrio - Naturen

Den här veckan har Lyran låtit naturen inspirera till tematrion,

Berätta om tre böcker där naturen (hav, skog, öppna landskap, slätter, öken, djungel osv) ges plats!

Livbåten av Charlotte Rogan - är en bok där naturen verkligen får ta plats i form av det öppna havet. När en grupp människor hamnar i en för liten livbåt efter att deras fartyg sjunkit så är de utlämnade både till varandra och till havet för att ha en chans att överleva tills räddningen kommer. 

Med Örnen mot polen av Andrée/Fraenkel/Strindberg - efter att läst Bea Uusmas Expeditionen så håller jag nu på och läser boken som bygger på de anteckningsböcker som hittades på Vitön 1930, där de skrev ner det som de var med om. Det här är berättelsen om tre oerfarna män som tänkte sig en enkel ballongfärd över Nordpolen, men som istället kom att vandra över den förrädiska polarisen i ett försök att komma tillbaka till civilisationen.

Harry Martinson var en författare som verkligen kunde skildra naturen, både i dikterna och i de självbiografiska romanerna Nässlorna blomma och Vägen ut (jag har inte läst hans andra böcker än, men misstänker att naturen är närvarande även i dem). Martinson var fenomenal på att fånga naturens väsen och årstidernas skiftningar med några få rader, som i dikten Blad från samlingen Passad;

Slåttern går
och alla som önskat sig vara blommor
förändra hastigt sina önskningar

1 kommentar:

Anonym sa...

Jättebra trio, livbåten står på min lista över böcker jag vill läsa.
Mia