onsdag 4 juni 2014

Filippa engelsk prinsessa - nordisk unionsdrottning

Ända sedan jag för ett antal år sedan för första gången stötte på Filippa i den svenska historien så har jag varit fascinerad av hennes historia och velat lära mig mer om hennes liv och gärning. Jag har även tyckt att Filippa förtjänar att lyftas fram och att någon borde skriva en bok om henne, något som jag lekt med tanken att göra själv utan att komma till skott. Nu har Marie-Louise Flemberg skrivit den boken och hon har ägnat över tio år åt sin forskning och gått igenom mängder med material i olika arkiv och på en rad olika språk. Ett stort problem med medeltiden är ju att det inte finns så väldigt mycket material, i alla fall inte i Norden (de engelska arkiven är bättre), och en del har försvunnit och förstörts under årens gång.

Nu kanske det är någon som undrar vem då är denna Filippa och varför är hon så intressant?

Filippa föddes i England 1394 som engelsk prinsessa, hon var kung Henrik IVs yngsta barn, och hennes äldsta bror efterträdde fadern på tronen som Henrik V. Vid tolv års ålder giftes hon bort med den nordiska unionskungen Erik av Pommern (som förövrigt blev sjörövare på Gotland när han blivit avsatt som kung). Även om det var Erik som kung i den nybildade Kalmarunionen, så var det drottning Margareta som styrde och det var hon som såg till att Filippa fick den utbildning som hon behövde för det som väntade. Senare när Margareta dött så delade Erik makten med Filippa, som fick en större makt än hennes efterträdare har haft. När Erik var på en lång resa ute i Europa så lämnade han all makt till hustrun, som förvaltade den bättre än maken. Att det var Filippa som var den kompetentare av de två var något som både de samtida och senare historiker varit överens om, Marie-Louise Flemberg har inte stött på ett enda negativt omdöme om Filippa i allt material. Filippa hade även en förmåga att kompensera för sin makes häftiga humör (Erik lär en gång ha tvingat ett sändebud från påven att äta upp brevet då han inte tyckte om innehållet) och utan henne hade Kalmarunionen troligtvis blivit kortlivad. Utöver att styra över det väldiga riket så var Filippa även väldigt engagerad i arbetet med att förverkliga den heliga Birgittas dröm om ett birgittinkloster i Vadstena. När Filippa avled 35 år gammal 1430 så var äktenskapet barnlöst (en bidragande orsak torde ha varit att de nästan aldrig verkar ha varit på samma plats) och när hon var borta växte kritiken mot Erik, som inom några år avsatts i alla unionens riken och drog sig tillbaka på Gotland där han försörjde sig som sjörövare. Filippa ligger begravd i Vadstena klosterkyrka.


Marie-Louise Flemberg har skrivit en väldigt bra och intressant bok om en väldigt intressant och lite bortglömd kvinna, som verkligen haft makt som hon kunnat utnyttja. Nu är jag visserligen lite partisk eftersom jag längtat efter att få läsa en uttömmande bok om Filippa och redan visste en del om henne. Min förhoppning är att boken kan nå ut till flera personer som för upp ögonen för denna fantastiska kvinna. Själv känner jag för att leta reda på bra biografier över de två mer kända medeltida kvinnorna drottning Margareta och den heliga Birgitta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt att det skrivs om medeltida kvinnor. Vill ha fler biografier över drottningar över lag. Har beställt hem den och ser fram emot att läsa :)

Den läsande Kaninen sa...

Verkligen, men jag förstår att det är svårt pga dåligt med material.

Helena sa...

Spännande! Skriver upp den här på läslistan :)