fredag 7 december 2012

Bokbloggsjerka 7-10 december

Äntligen fredag och dags för en ny bokbloggsjerka, den här gången med en fråga som inte var så svår som tänkte när jag först såg läste.

Finns det någon bok som du på eller annat sätt alltid återvänder till? Naturligtvis är det alltid trevligt med en motivering, men så här i juletid kan jag ha visst överseende med om tiden inte riktigt räcker till det.

Det finns en hel del böcker som jag återvänt till genom åren och det har oftast varit böcker som jag tyckt mycket om som barn och som jag läst om som vuxen. Det har visserligen mest varit böcker av Maria Gripe (Tordyveln flyger i skymmningen, Agnes Cecilia - en sällsam historia), Astrid Lindgren (Mio min Mio, Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta) och den väldigt okända ungdomsfavoriten Tjavva av Elisabeth Hjortvid. Det är intressant att läsa de gamla favoriterna med nya ögon och en del håller medan andra inte gör det på samma sätt. En annan fördel är att de går väldigt snabbt att läsa nu för tiden, vill minnas att jag läste Mio min Mio på en dryg timme härom året.

Det finns även några böcker som jag läst i vuxen ålder som jag återvänt till och då oftast genom att lyssna på dem som ljudbok. När det inte känns som att jag har tid att sätta mig ner och läsa om Vilhelm Mobergs Utvandrar-svit eller Sjöwall/Wahlöös tio deckare om Martin Beck, så är lättare att lyssna på ljudboken. Jag skulle även vilja läsa om några av Peter Høegs tidiga böcker som jag verkligen gillade när jag läste dem (flera gånger på några år), men det verkar alltid komma nyare böcker i vägen. När jag tänker efter lite så har finns det en gemensam sak med de böcker som jag skrivit om i det här inlägget, alla läste jag för första gången innan studenten, så det där med "i vuxen ålder" kanske är lite missvisande.

12 kommentarer:

mimmimarie sa...

Utvandarsviten gillar jag också, men är lite för tjocka för att läsa om, och om och om.

Sara Pepparkaka sa...

Vilhelm Mober hör till dom där författrna som jag känner att jag borde prova att läsa någon gång.

Vargnatts bokhylla sa...

Maria Gripe har en del böcker jag vill läsa om. Jag minns att jag verkligen dem i grundskolan så jag hade velat se hur de är nu :)

Carolina sa...

Jag har också läst om Maria Gripes böcker som vuxen. Och Utvandrarsviten med. Den är jag lite sugen på att läsa ännu en gång till snart.

C.R.M. Nilsson sa...

Jag brukar också läsa om gamla barndomsfavoriter och det är alltid lika nervöst att se om de håller. Lyckligtvis gör de det för det mesta.

Henrik Johansson sa...

Jag läste utvandrar-sviten för tio år sedan och har tänkt att jag ska läsa om dem, men den tiden har jag nog inte på länge ...

Anonym sa...

Astrid Lindgren är absolut en författare att återkomma till!

[Anna] sa...

Ja Astrid Lindgren böckerna kan man läsa om många gånger!

Monika sa...

Jag var väldigt glad i Maria Gripes böcker när jag var yngre. Någon gång, när jag får tid, ska jag nog ta och läsa om dem. Och jag är helt säker på att just hennes böcker håller även i vuxen ålder :)

Lena sa...

Just ja Astrid Lindgrens böcker glömde jag. dem kan man läsa hur många gånger som helst. Utvandrarserien är helt fantastisk.

Boktjuven Ingerun sa...

Jag läste om fler böcker i ungdomen, men inte så dumt att göra det ibland och upptöcka nya saker.

bloggbohemen sa...

I barndomen läste jag också om vissa böcker gång på gång, men som vuxen är det ytterst sällsynt.