fredag 4 september 2015

Effekten av Susan

Susan har ett perfekt liv där hon är en berömd och framgångsrik fysiker, mamma till två tonårstvillingar och är gift med en världsberömd kompositör och dirigent. Dessutom så har Susan en speciell egenskap som gör att människor blir alldeles uppriktiga i hennes närvaro. Efter att ha utnyttjat den egenskapen så har hela familjen hamnat i trubbel och Susan ända sätt att rädda dem är ta reda på vad som står i Framtidskommissionens hemliga protokoll, men det utsätter familjen för en ännu större fara.

När man har Peter Høeg som favoritförfattare så gäller det att ha tålamod eftersom man brukar få vänta ganska länge mellan böckerna, Effekten av Susan är den första boken på fem år och det är den åttonde boken sedan debuten 1989. Eftersom min danska inte är var den kanske borde vara så har jag fått vänta i ett år på att den svenska översättningen skulle komma och eftersom jag har längtat så är det lätt att förväntningarna blir lite för höga. Som tur är så visar Høeg med den här boken att han är i högform och jag tycker att det är hans bästa bok sedan De kanske lämpade 1995. Delvis är boken som en klassisk thriller, men bättre skriven och med en mer komplicerad handling och med en del naturvetenskap insprängt.

Torsdagen 17 september kommer Peter Høeg till Internationellförfattarscen på Kulturhuset i Stockholm och jag kommer att vara där för att lyssna på honom och kanske få en bok signerad. Det finns biljetter kvar!

Inga kommentarer: